Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Με το μωρό να κοιμάται… παντού!

Αν έχεις μωρό, τότε σίγουρα θα αναγνωρίζεις την παρακάτω περίπτωση:
Παίρνεις λοιπόν το μωράκι σου αγκαλιά, το οποίο ηρεμεί και σιγά-σιγά το παίρνει ο ύπνος πάνω σου. Περιμένεις λίγα λεπτά να βεβαιωθείς ότι έχει αποκοιμηθεί πλήρως, και μετά, με προσεκτικές, αργές κινήσεις, πας πάνω απ’ το κρεβατάκι του, την κούνια, το ρηλάξ, ή την καλαθούνα του, σκύβεις διστακτικά και προσπαθείς να ακουμπήσεις μαλακά το κοιμισμένο σου αγγελούδι στο σεντόνι. Και τότε… το μωρό ανοίγει τα μάτια, βάζει τα κλάματα και ξεκινάς απ’ την αρχή!

Παρόλο που αυτή η διαδικασία έχει και την πλάκα της (;;;) αν θέλεις να την αποφύγεις, οι μάρσιπποι αγκαλιάς είναι μια καλή λύση. Όταν θα χρειαστεί ν’ αφήσεις το μωρό, δεν είναι ανάγκη να βγάλεις το μωρό απ’ το sling, μπορείς απλά να βγάλεις το sling από πάνω σου. Το μωρό διατηρεί έτσι καλύτερα τη θερμοκρασία και τη θέση που είχε, έχει τη μυρωδιά σου στο sling και τις περισσότερες φορές θα μείνει κοιμισμένο για πολλή ώρα!

Για του λόγου το αληθές:

Μωράκι που κοιμάται μετά από βόλτα με μάρσιππο αγκαλιάς! Η Ρέα, μετά από βόλτα στην πλάτη με το mei tai... Φοράει ακόμα το καπέλο της, δεν είναι πολύ γλυκιά;

Κρατώντας τη μυρωδιά της μαμάς, το μωρό συνεχίζει τον ύπνο του ακόμα και στην άβολη καρέκλα!Μα όταν λέμε μπορείς να το αφήσεις παντού, εννοούμε παντού! Η μικρή μου κόρη δεν ξύπνησε ακόμη κι όταν την άφησα σε μια καρέκλα! (Εννοείται ότι όταν αφήσεις το μωρό σου σε μέρος που δεν είναι ασφαλές, πρέπει να είσαι εκεί να το προσέχεις!)

Μωράκι που κοιμάται μετά από βόλτα με μάρσιπο αγκαλιάς!Κι άλλο μωράκι με καπέλο! Τη φωτογραφία μου έστειλε μια μανούλα που μου έγραψε πως τη διαδικασία αυτή την κάνουν συχνά: «Λύνουμε απαλά το mei tai, ξαπλώνουμε το μωρό στο κρεβάτι, κι εκείνο συνεχίζει τον ύπνο του για πολλές ώρες»! Φιλάκια στην «ωραία κοιμωμένη»!

Στο παρακάτω βίντεο η ίδια διαδικασία με ring sling, με το πρώτο μου παιδί: Ο Βασίλης κοιμάται στο μάρσιππο, και τον αφήνω στο κρεβάτι χωρίς να ξυπνήσει.

Κοιτάζω τις φωτογραφίες και χαμογελώ… Δεν δείχνουν πολύ «ήσυχα» όταν κοιμούνται;

Φυσικά, με την άνεση που έχεις όταν φοράς το μωρό σου σε μάρσιππο αγκαλιάς – sling, θα μπορούσες ν’ αφήσεις το μωράκι σου να κοιμάται πάνω σου, έτσι κι αλλιώς. (Αυτό μάλιστα βοηθάει το μωρό να ξεχωρίζει από νωρίς τους σύντομους «υπνάκους» στη διάρκεια της ημέρας, από το μακρύ, βαθύ, νυχτερινό ύπνο. Τα περισσότερα μωρά που περνούν ώρες μέσα σε sling, κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα).

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από οικογενειακή «έξοδο» σε ταβερνάκι, στις διακοπές μας. Η παρέα μεγάλη, τα πιτσιρίκια πολλά, ο Βασίλης έπαιζε με τους φίλους του μέχρι αργά, εμείς πίναμε τα κρασάκια μας και τις μπυρίτσες μας, η Ρέα όμως ξεθεώθηκε! Κανένα πρόβλημα! Το φαγοπότι συνεχίζεται, η Ρέα κοιμάται!

Το μωρό δεν ταλαιπωρείται και η υπόλοιπη οικογένεια απολαμβάνει έξοδο για φαγητό!

Σημ.: Μπορείς αν θέλεις, αφού αφήσεις το μωρό σου αποκοιμισμένο στην κούνια του, να χρησιμοποιήσεις το sling σου σαν σεντονάκι για να το σκεπάσεις. Καλό θα ήταν όμως θα το «λύσεις» απ’ τους κρίκους, αλλιώς να είσαι κοντά στο μωρό. Μην ξεχνάς ότι το sling σου είναι μια όμορφη υφασμάτινη αγκαλιά, αλλά δεν παύει να είναι στην ουσία μια κλειστή θηλειά υφάσματος.

Καλούς ύπνους! Καλό babywearing!

3 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Καταρχήν ελπίζω να περάσατε τέλεια στις διακοπές σας!(διακοπές και άσχημα γίνεται?)

Προσωπικά ψάχτηκα και αγόρασα το ring sling για αυτό το λόγο ακριβώς...Ενώ στην αγκαλιά μου κοιμόταν μια χαρά, μόλις την άφηνα στο κρεβάτι, ξυπνούσε και πάλι από την αρχή...Τον πρωτό καιρό, χωρίς το sling, θυμάμαι δεν έκανα τίποτα άλλο όλη τη μέρα, την είχα μόνο αγκαλιά!Μπορεί να ακούγεται ωραίο και τρυφερό, όλη μέρα να είσαι αγκαλιά με το μωρό σου, αλλά αν είχα 4 χέρια, θα ήταν όντως τέλεια! Χωρίς βοήθεια και με τον μπαμπά μας να λείπει από τις 7.00 ως τις 19.00, δεν μαγείρευα, δεν καθάριζα, δεν πλενόμουν καλά καλά!Όλη μέρα αγκαλιά και θηλασμός!

ΜΕ το sling, μου λύθηκαν τα χέρια στην κυριολεξία!Εξακολουθούσα να την έχω όλη μέρα αγκαλιά, αλλά έκανα και τις δουλειές μου! Είχαμε γίνει ένα σώμα!

Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο το sling και όπως λες για αυτό έμαθε να κοιμάται όλη νύχτα- άλλωστε από τη μέρα που γυρίσαμε από κλινική, κοιμόταν 23.00-5.00.Πάντως, με το sling ηρέμησε πολύ, ίσως επειδή ηρέμησα και εγώ, αφού είχα βρει πάλι τους ρυθμούς μου και τα χέρια μου ήταν ελεύθερα!

Όλοι μου λέγαν "κάνεις λάθος, θα κακομάθει και ύστερα άντε να κόψεις την αγκαλιά!Θα μάθει σε σένα και δεν θα θέλει κανέναν!".Ε λοιπόν, είναι ένα μωρό ήρεμο, δεν έχει μάθει καθόλου στην αγκαλιά, κάθεται μόνο και παίζει ώρα πολύ, πάει σε όλους, χαμογελάει σε όλους, σε σημείο που κάποιες φορές φοβάμαι ότι δεν με ξεχωρίζει, δεν είμαι κάτι διαφορετικό για αυτήν! Μετά όμως συνέρχομαι, γιατί βλέπω πώς με κοιτάει, ένα βλέμμα που έχει μόνο για μένα, πώς κουρνιάζει στην αγκαλιά μου, πώς ζητάει τη ζέστη του στήθους μου, πώς ηρεμεί μέσα στην αγκαλιά μου, που είναι πάντα πρόθυμη να την κουβαλήσει παντού, χάρη στους μάρσιππους αγκαλιάς!Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για κάθε γονιό!

θα φύγουμε για ταξίδι στο εξωτερικό σε 10 μέρες, αλλά δεν αγχώνομαι καθόλου, ήδη έχω στο μυαλό μου ότι με το mei tai θα είναι όλα τέλεια!Το ίδιο σκέφτομαι και για την Κυριακή που θα βαφτιστούμε!Στο ring sling θα είναι άνετη, δεν θα αγχωθεί και εγώ θα χαιρετώ και με τα δυο μου χέρια τον κόσμο!

Αχ, ξέφυγα από το θέμα, απλά είναι τόσο πολλά που οφείλω στους μάρσιππους αγκαλιάς και σε σένα, που παρασύρθηκα και έγραψα πολλά!

Δε θα με πειράξει αν δεν το αναρτήσεις το σχόλιο, λόγω όγκου....

Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Φωτεινη μου
ειμαι η σοφη απο την χαλκιδα,πελατισσα της στελλας και, θελω να ελπιζω,φιλη.δεν εχω δικα μου παιδακια απο επιλογη.δεν γεννηθηκα μαμα ,γεννηθηκα ομως θεια.αγαπω πολυ τα μικρα.ποτε μου δεν μπορεσα να καταλαβω την λογικη της ρησης "μην παιρνετε το μωρο αγκαλια γιατι μετα θα θελει χερια".πρεπει να σκεφτουμε οτι αυτο το πλασματακι ερχεται στην ζωη τις περισσοτερες φορες με κλαμα.βγαινει απο το προστατευμενο περιβαλλον της μητρας σε εναν νεο χωρο και το μονο που εχει ειναι η μυρωδια της μαμας.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ.απο κει και περα εχει φυγει απο την μαμα.πρεπει λοιπον να χαιρομαστε αυτο το διαστημα του ενος ετους(μεχρι να περπατησει),και να υφανουμε σχεσεις αγαπης που θα κρατησουν σε ολη την υπολοιπη ζωη.γιαυτο ειναι τοσο χρησιμο το sling.εγω το εχω κανει δωρο σε πολλες μελλουσες μανουλες.να σου ζησει το μωρο σου.
στελλιτσα πολλα φιλια-σοφη

Φωτεινή είπε...

Σόφη,
σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τις συμβουλές. Από πριν γεννήσω, έλεγα ότι θα την έχω συνέχεια αγκαλιά τη μικρή μου και, ευτυχώς, αυτό κάνω. Ποτέ δεν άκουσα κανέναν στο θέμα "μην την πάρεις αγκαλιά, κακομαθαίνει!". Και μου το λέγαν-και το λένε- πολλοί!

Οι μάρσιπποι με βοηθάνε πάρα πολύ στην επιθυμία μου να την έχω αγκαλιά και μετανιώνω που έχασα 1-1,5 μήνα μέχρι να τους ανακαλύψω!Στο επόμενο μωρό όμως-αν αξιωθώ να κάνω κι άλλα- από την κλινική θα τους χρησιμοποιώ!