Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Με συνείδηση ... (πας καλά όταν πας εκεί που ήθελες)

Κάποιος με είπε μ..λ...κα και είναι απ’ τα ωραιότερα πράγματα που έχω ακούσει!

(Όχι) προς υπεράσπισή μου, είναι νομίζω καιρός να απαντήσω σ’ εκείνους που μου κάνουν την τιμή να με θεωρούν μ@λ@κα (με την καλή έννοια!).

Με ρωτούν συχνά γιατί δεν προσθέτω άλλα «προϊόντα», εκτός από μάρσιππους αγκαλιάς στην ιστοσελίδα των Αστεράκι Slings (μου προτείνουν παιδικά ρουχαλάκια, παιχνίδια, τσάντες αλλάγματος, βοηθήματα θηλασμού).
Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί δε φτιάχνουμε e-shop και γιατί δεν προβάλλουμε λίγο καλύτερα το ότι τα Αστεράκι Slings είναι προς πώληση (αφού συχνά, οι επισκέπτες του site δεν βρίσκουν τη συγκεκριμένη σελίδα «αγοράς»). Πολλοί εκπλήσσονται γιατί έχω στο site οδηγίες για το πώς να φτιάξει κανείς μόνος του μάρσιππους αγκαλιάς (slings). Αρκετοί ζητούν να βεβαιωθούν για το ότι η αποστολή των slings μας είναι δωρεάν σε όλη την Ελλάδα.

Η απάντηση είναι απλή: το babywearing για μένα δεν είναι μια «επιχειρηματική δραστηριότητα», δεν το βλέπω ως ευκαιρία να βγάλω χρήματα απ’ αυτό. Όπως έχω ξαναγράψει, το babywearing άλλαξε τη ζωή μου και συνεχίζει να μου προσφέρει απίστευτα πολλά – όχι πάντως σε «οικονομικό» επίπεδο!
Όταν αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το babywearing λίγο περισσότερο απ’ ό,τι σαν μαμά που φοράει τα παιδιά της, ο στόχος μου ήταν (και είναι) η διάδοση του babywearing σαν πρακτική και σαν φιλοσοφία. Να δείξω σε γονείς σαν κι εμένα μια εύκολη και άνετη λύση για τα μωράκια τους που θέλουν συνέχεια αγκαλιά και για τα χέρια τους (ή τη μέση τους) που κουράζονται! (Τότε δεν υπήρχαν σωστοί μάρσιποι αγκαλιάς στην Ελλάδα, γι' αυτό κι εγώ άρχισα να τους φτιάχνω!)

Μ’ αυτό το στόχο συμμετείχα σε διάφορα άρθρα σε blogs, περιοδικά και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, προβάλλοντας το babywearing (όχι τα Αστεράκι Slings). Μ’ αυτό το στόχο, οργανώνουμε συναντήσεις για γονείς με θέμα το babywearing, όπου δοκιμάζουμε slings από διάφορους κατασκευαστές, χωρίς να προωθούμε καμία συγκεκριμένη μάρκα.
Με τον ίδιο στόχο, με την 3 μηνών κόρη μου και φίλες μαμάδες εμφανιστήκαμε σε δημοσιογραφική εκπομπή στην πρωινή τηλεόραση. Στα 20 λεπτά που κράτησε το «αφιέρωμα» στο babywearing, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά το θέμα πώλησης. Αντίθετα, αντί να παρουσιάσουμε τα δικά μας slings, δείξαμε πώς να φοράει κανείς το μωρό του με ό,τι έχει στο σπίτι του, μ’ ένα κασκόλ, με μια πασμίνα, μ’ ένα παρεό.

Χαίρομαι πολύ που μετά απ’ όλα αυτά, τούτη η προσπάθεια είναι αρκετά επιτυχημένη ως προς τον αρχικό της στόχο: ο κόσμος στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γνωρίζει το babywearing και δεν αποτελεί πια «εξωτική» εικόνα. Μετά απ’ όλα αυτά, είναι αρκετά πλέον τα σημεία που μπορεί κανείς να βρει όμορφα και λειτουργικά slings και στην Ελλάδα και αυτό εγώ δεν το βλέπω σαν «καινούριο ανταγωνισμό», το βλέπω σαν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί!

Συναντήσεις για βοήθεια με μάρσιππο αγκαλιάς slingΣτις συναντήσεις μας έρχονται συχνά γονείς με μάρσιπο αγκαλιάς που αγόρασαν από κάπου αλλού. Είναι σημαντικό για μένα να έχουν όση βοήθεια χρειάζονται για να το χρησιμοποιήσουν, και αν τυχαίνει σε μένα το να την προσφέρω, το θεωρώ τιμή μου.


Στην Ελλάδα, μάρσιππους αγκαλιάς (slings) μπορεί κανείς να βρει στα παρακάτω σημεία:
- Αστεράκι Slings (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)
- Ecofamily όπου θα βρείτε και Ergo
- Αγκαλιά, στη Βόρεια Ελλάδα
- Pantou Mazi, της Ευαγγελίας Παπαχειμώνα
- Ntanta στη Βόρεια Ελλάδα
- Paidorama
- Τρίκυκλο
- Babywise
- Ecobaby
- Gabi
- σε συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού
- σε συναντήσεις της Ευτοκίας
- στο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα Αγνή Γη (στα Βριλήσσια)
- στα καταστήματα με βρεφικά: Ανατέλλω και Babynet
(και αν μένεις στη Σύρο, έχω μια γνωστή εκεί που φτιάχνει για τους «ντόπιους»!)

Αν σας ενδιαφέρει η (προσωπική) γνώμη μου για κάποιο μάρσιππο αγκαλιάς απ’ τα παραπάνω, στείλτε μου mail. Θα χαρώ να το συζητήσουμε και να κάνουμε "κρίσεις και συγκρίσεις"!

Σημ. 1: Σήμερα που έγραψα αυτή την ανάρτηση, όλοι οι σύνδεσμοι λειτουργούν σωστά. Παρακαλώ ενημερώστε με αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να διορθώσω κάτι.

Σημ. 2: Το babywearing, η τέχνη να φοράς το μωρό σου, φυσικά και δεν είναι δική μου ιδέα. Πάει πολύ πολύ πίσω, στις γιαγιάδες μας και στους παππούδες μας, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Παντού θα βρει κανείς παραδοσιακούς μάρσιπους αγκαλιάς, σε κάθε χρονική περίοδο. Τα σύγχρονα slings, είναι «εφεύρεση» του Rayner Garner, που έφτιαξε ένα μάρσιπο με κρίκους για τη γυναίκα του, το 1981, αν και υπήρχαν παρόμοιες "κατασκευές" πολύ νωρίτερα.

Σημ.3: Φίλε Baygon (επίτρεψέ μου να σε θεωρώ φίλο, κι ας μην έχουμε μιλήσει ποτέ, αγαπάμε άλλωστε τους ίδιους ανθρώπους, κι αυτό μας ενώνει κατά κάποιο τρόπο), η ανταμοιβή μου απ’ αυτό που κάνω είναι πράγματι πολύ πολύ μεγάλη και την εκτίμησες σωστά. Όπως έγραψα και στο blog σου, η ανάρτησή σου είναι η σημερινή μου είσπραξη. Σε ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

Φωτεινή είπε...

Να είσαι σίγουρη ότι αυτή η κατάθεση ψυχής σου, φαίνεται σε κάθε σου ενέργεια, σε κάθε σου λόγο, σε κάθε μάρσιππο σου...