Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Με τα πόδια έξω και το βλέμμα μπροστά! (οδηγίες με βίντεο)

Μετά την τελευταία ανάρτηση και τα τηλεφωνήματά σας, διαπίστωσα ότι τα βίντεο πράγματι βοηθούν πολύ ώστε να γίνουν κάποια πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν το εγχείρημα για μία θέση με mei tai, τη θέση στην οποία το μωρό κοιτάζει μπροστά, με τα πόδια έξω. Το mei tai είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές που έχουμε για σωστή τοποθέτηση σ’ αυτή τη θέση. Με το μωρό στο μάρσιπο αγκαλιάς mei tai, να κοιτάζει μπροστά (έξω), με τα πόδια έξω. Λάθος τοποθέτηση μωρού σε μάρσιπποΘυμήσου ότι δεν θέλουμε τα πόδια του παιδιού να κρέμονται ίσια κάτω, δεν θέλουμε την πλάτη του μωρού να κυρτώνει ανάποδα και δεν θέλουμε το βάρος του μωρού να πέφτει στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης ή στα γεννητικά όργανα.
Ευτυχώς με το mei tai, μπορούμε να επιτρέψουμε στο μωρό να κοιτάζει έξω αποφεύγοντας αυτά τα προβλήματα, σε μία θέση στην οποία τα πόδια εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και υποστηριγμένα, τα γόνατα εξακολουθούν να είναι ψηλά, η πλάτη του μωρού εξακολουθεί να είναι στρογγυλή (στο φυσικό σχήμα C που έχουν οι πλατούλες των μωρών σ’ αυτή την ηλικία) και το μωρό δεν «κρέμεται», αλλά «κάθεται» άνετα, ακουμπώντας στο στήθος της μαμάς.
Συνήθως το mei tai δεν χρειάζεται βίντεο, είναι τόσο απλό που και να θες να κάνεις λάθος, δεν μπορείς! Ωστόσο, επειδή τα παραπάνω σημεία είναι σημαντικά, και επειδή οι εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας όταν δεν γνωρίζουμε τους μάρσιπους αγκαλιάς μπορεί να μας οδηγούν σε λάθος τοποθέτηση, συγκέντρωσα εδώ μερικά σημαντικά σημεία.
Μωράκι που μόλις στηρίζει το κεφάλι του στη θέση που κοιτάζει μπροστά
1. Βεβαιώσου ότι το μωρό σου στηρίζει το κεφάλι του πριν δοκιμάσεις αυτή τη θέση. Δεν μας ενδιαφέρει το προς τα πίσω (γιατί το κεφαλάκι του θα ακουμπά πάνω σου), αλλά το προς τα μπροστά! Δεν θέλουμε το κεφάλι του μωρού να πέφτει μπροστά, με το σαγόνι του να ακουμπά στο στήθος, γιατί αυτό θα δυσκολεύει το μωράκι σου να αναπνέει με ευκολία! Θέλουμε να δίνει όλη του την ενέργεια στο να μεγαλώσει γρήγορα, γι’ αυτό μη δοκιμάζεις αυτή τη θέση με νεογέννητα μωράκια. Μπορείς όμως να βάλεις το μωρό σου να κοιτάζει μπροστά και να βλέπει τον κόσμο, από τη στιγμή που θα στηρίζει το κεφάλι του ώστε να μη γέρνει μπροστά (συνήθως γύρω στους 3 μήνες).
2. Βεβαιώσου ότι το mei tai που έχεις σου επιτρέπει αυτή τη θέση. (Αυτό κυρίως εξαρτάται από τη γωνία που έχουν οι ράντες που δένουν στη μέση σου).

3. Φόρεσε σωστά το mei tai σου και προσάρμοσε το ύψος του ώστε να επιτρέπεις στο μωρό σου να βλέπει τα πάντα και να «ανακαλύπτει τον κόσμο»!


4. Κράτησε απ’ την αρχή το μωρό σου με τα πόδια ψηλά! Έτσι θα βεβαιωθείς ότι σηκώνοντας το mei tai, το μωρό σου θα ακουμπά πίσω, πάνω στο στήθος σου και όχι μπροστά, μακριά απ’ το σώμα σου.

5. Βεβαιώσου ότι τα ποδαράκια του παιδιού δεν κρέμονται, αλλά υποστηρίζονται ως το γόνατο σχεδόν.

Μπορείς να το δεις ολοκληρωμένο στο παρακάτω βίντεο, με τη Ρέα, 20 μηνών.


6. Οι πάνω ράντες του mei tai είναι καλύτερα να είναι στους ώμους του μωρού (τα χεράκια από κάτω). Αν ωστόσο το μωρό σου το προτιμά, θα μπορούσε να βγάζει τα χεράκια του από πάνω (αρκεί να βεβαιωθείς ότι το βάρος του μωρού πέφτει πίσω και όχι μπροστά).

Έχοντας πει όλα αυτά, σημειώνω τα παρακάτω:
  • Στη θέση αυτή, το κέντρο βάρους είναι πλέον έξω απ’ το σώμα σου, πιο μακριά σου και γι’ αυτό δεν είναι η πιο άνετη θέση που θα μπορούσες να δοκιμάσεις! Αν το μωρό σου είναι βαρύ ή αν σκοπεύεις να το φοράς για πολλή ώρα, καλύτερα να προτιμήσεις μια απ’ τις θέσεις στις οποίες το μωρό κοιτάζει εσένα, όπου εσύ και το μωρό σου είστε αγκαλιά, σαν ένα σώμα!
  • Αν ο μόνος λόγος που θέλεις να φοράς το παιδί σου στη θέση που κοιτάζει μπροστά είναι γιατί το μωρό θέλει να βλέπει, τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις τη θέση ψηλά στην πλάτη! Από εκεί, το μωρό σου θα βλέπει μια χαρά, και θα είστε και οι δυο πολύ άνετα!
  • Θυμήσου ότι μέχρι κάποια ηλικία, τα μωράκια δεν μπορούν να διαχειριστούν άνετα τον υπερβολικό αριθμό ερεθισμάτων που μπορεί να δέχονται. Παρόλο που μπορεί να χαίρονται κοιτάζοντας μπροστά, είναι καλό να έχουν την ευκαιρία, αν το θελήσουν (αν κουραστούν, αν νυστάξουν, αν απλά βαρεθούν τις πολλές «εικόνες»), να «κρύψουν» το πρόσωπό τους στην αγκαλιά της μαμάς, να «αποσυρθούν» με ησυχία. Σ’ αυτή τη θέση είναι σχεδόν αναγκασμένα να δέχονται ερεθίσματα και αυτό μπορεί να «στρεσάρει» κάποια μωράκια. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς αυτή τη θέση για πολλή ώρα, ειδικά αν το μωρό σου είναι κουρασμένο.
Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

ΝΕΟ: Καθώς το μωρό στο παραπάνω βίντεο δεν είναι και πολύ "μωρό" πια, και ίσως δείχνει κάπως περίεργη η τοποθέτηση (!),  δείτε το ξανά με μωρό 5,5 μηνών στο βίντεο εδώ:

1 σχόλιο:

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Μπορεί να μας λείψατε πολύ που φύγατε για διακοπές, αλλά μας αποζημιώνεις και με το παραπάνω με απανωτά posts και τρισχαριτωμένα βιντεάκια!
Η Ρέα που κουνάει τα ποδαράκια της καθώς προσπαθείς να τη φορέσεις στο mei tai είναι όλα τα λεφτά! :-D
Φιλάκια πολλά σε όλη την οικογένεια!

Saigon