Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Με-ταμορφώσεις (ή το extreme makeover ενός sling)!

Έρχονται συχνά μαμάδες με ring slings που έχουν αγοράσει παλιότερα από διάφορους κατασκευαστές και μου ζητούν να αλλάξουμε «τον ώμο» του sling τους. Στο μυαλό τους έχουν κυρίως την άνεσή τους (οι συμμετρικές πιέτες που έχουν τα «αστεράκια» μας είναι πολύ άνετο στυλ ώμου). Ωστόσο συχνά η αλλαγή είναι αναγκαία και για λόγους ασφάλειας.

Κρίκοι για μάρσιπο slingΟι κρίκοι των ring slings είναι συχνό θέμα συζήτησης με μαμάδες που ράβουν και φτιάχνουν τα δικά τους slings. Αναζητούν (όπως αναζητούσα κι εγώ παλιότερα) κρίκους στην Ελλάδα. Παίρνω τους κρίκους μου απ’ την Αμερική (απ’ το slingrings.com), τους πληρώνω πολύ ακριβά, πληρώνω έξοδα αποστολής, πληρώνω δασμούς (λόγω ποσότητας περνούν από τελωνείο), και θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να βρω μια εξίσου καλή εναλλακτική εδώ. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, το έχω ψάξει πολύ καλά. Δυστυχώς η απάντηση είναι κατηγορηματικά: όχι, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα βρει κανείς κρίκους για κουρτίνες, κρίκους για ιστιοπλοΐα, κρίκους για μηχανές, αλλά δεν θα βρει κρίκους για να φτιάξει μάρσιπο για μωρά. Στους κρίκους, όλα έχουν σημασία. Το μέγεθος, το πάχος, το πόσο λείοι είναι, το πόσο «γεμάτοι» είναι, το αν έχουν ένωση ή όχι, το πώς βάφτηκαν, το τι υλικά περιέχουν. Και βέβαια έχει σημασία το πώς ελέγχθηκαν (ένας-ένας)!

Πρόσφατα, μια μαμά που αγόρασε από κάπου ένα sling, ήρθε και μου ζήτησε να αλλάξουμε τον ώμο γιατί δεν τη βόλευε και ήθελε να τον φτιάξουμε με τις συμμετρικές πιέτες.
Το sling της είχε κατασκευαστεί με κρίκους που δεν ήταν φτιαγμένοι για slings.Φαινόταν η ένωση:

Ήταν επίσης πολύ λεπτοί (στις φωτογραφίες οι λεπτοί γυαλιστεροί κρίκοι απ’ το εν λόγω sling σε σύγκριση με τους ματ κρίκους απ’ το slingrings.com):



Και το στυλ του ώμου ήταν accordion, μάλλον άβολο (ειδικά αν κάποιος θέλει να φοράει το sling του και στις δύο πλευρές!) και είχε αρχίσει να "κουράζεται":


Το αλλάξαμε, βάλαμε κρίκους απ' το slingrings.com και κάναμε τον ώμο με τις συμμετρικές πιέτες που έχουν όλα τα Αστεράκια:



Τέτοιες «αλλαγές» κάνουμε συχνά, άλλοτε αλλάζοντας κρίκους και άλλοτε όχι.
Στο «πριν» το ύφασμα στον ώμο είναι «στενό», δεν βοηθάει την ομοιόμορφη κατανομή βάρους. Για να το βοηθήσει κανείς, πρέπει να «ανοίξει» το ύφασμα, ώστε να γίνει φαρδύτερο στον ώμο. Ωστόσο αυτό δεν είναι πολύ βολικό κι απ’ τις δυο πλευρές (συχνά τα slings με αυτό το στυλ ώμου βγαίνουν σε «αριστερό» και «δεξί»)! Στο μετά, το ύφασμα στον ώμο είναι φαρδύτερο, καλύπτει γενναιόδωρα το στρογγυλό μέρος του ώμου για άνεση, χωρίς να περιορίζει την κίνηση του χεριού.

Μου αρέσουν αυτά τα «πριν και μετά» και χαίρομαι όταν αυτές οι «μετα-μορφώσεις» είναι η αφορμή για να αξιοποιηθεί και πάλι ένα «παρατημένο» sling!


Καλό babywearing, με άνεση και ασφάλεια!


Διαβάστε επίσης:
Σωστό μέγεθος κρίκων για άνεση και ασφάλεια
Ο καλύτερος τρόπος να ραφτούν οι κρίκοι σε μάρσιπο sling

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

hello, vrika polu endiaferousa tin asxolia sou. Exw merikes erwtiseis:

1) Posa stixoizei ena tetoio sling pou raveis esu? (se kamia pentaetia mporei na sou paraggeilw)

2) einai sigoura asfales? de sxizetai ksedenetai to yfasma?

sstamoul είπε...

Γεια σου ρε Cake! (Χαίρομαι πολύ πολύ που πέρασες από δω!)
Τιμές και αναλυτικές πληροφορίες για slings θα βρεις εδώ: http://www.babywearing.gr/Shopping/RingSling/Shopping_RingSling.htm
(Σε μια πενταετία ε; Χμ! Πάλι καλά που έχεις βάλει και τέτοιο ορίζοντα, κάποτε θυμάμαι ότι η απάντησή σου αν θες να κάνεις παιδιά ήταν ένα κατηγορηματικό "όι!")
Όσο για το άλλο που ρωτάς: Ναι, είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ασφαλές. Όι, δεν σκίζεται, όι, δεν ξεδένεται! (Θα έβαζα εγώ τα παιδιά μου μέσα αν δεν ήταν; )

Φωτεινή είπε...

Διάβασα το κατατοπιστικό σου κείμενο (θα απαντήσω με email) αλλά το σχόλιο έχει να κάνει με την ημερομηνία ανάρτησης του post. 4 Δεκεμβρίου του 08 ήρθε στον κόσμο η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής μου, η κόρη μου (φυσικά!). Μάλιστα ήταν 9 ωρών τη στιγμή που το ανέρτησες...Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

kalispera stella .. exo mathei gia to ringsling apekso kai anakatota exo dei sxedon ola su ta video giati ithela na paro ena sling apo sena .. omos h aderfula mou mou ekane doro ena allo sling apo allon kataskeuasti distixos epeidi iksere oti ithela ena .. kai distixos dn boro na to allakso alla epeidi apo ola ta video kai tis odigies su se evisteuomai ithela na rotiso esena ..'dn ksero ean prepei na kano agora apo ta aterakia sling gia voithia ' alla ego tha rotiso ..exo provlima me tus krikous .. diladhi to ftiaxno opos exeis diksei sta video su , to aplono kala anamesa alla otan pao na to travikso apo mia gonia den traviete me tipota kai berdeuetai .. kai den to travao apo kato , alla opos exeis diksei aktinota .. vevaia den exo valei to moraki akoma mesa ( giati den exei genithei akoma ) mipos exei na kanei kai auto ? mipos xreiazete baros ? ean boreis na me boithiseis tha s imun eugnomon .. Eudokia

sstamoul είπε...

@ Ευδοκία: Γεια σου Ευδοκία! Ζητώ συγγνώμη, τώρα μόλις είδα αυτό το σχόλιο!
Δεν ξέρω αν γέννησες ήδη, σου στέλνω τις καλύτερες ευχές για το μωράκι σου.
Δεν ξέρω επίσης αν αντιμετωπίζεις ακόμη πρόβλημα με το sling σου.
Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς στον κατασκευαστή του sling σου και να ακολουθήσεις τις οδηγίες που είχε το δικό σου sling. Όπως εμείς γνωρίζουμε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Αστεράκια και μπορούμε εύκολα να τα υποστηρίξουμε, ο κάθε κατασκευαστής γνωρίζει το δικό του προϊόν και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο πρέπει να το χειριστείς.
Όσο κι αν φαίνονται παρόμοια με τα Αστεράκια κάποια slings, η εμπειρία αποδεικνύει κάθε φορά πως ΔΕΝ είναι. Έχουμε πάνω από 8 χρόνια εμπειρίας, και ένα πράγμα είναι απολύτα σίγουρο: μικρές λεπτομέρειες παίζουν τεράστιο ρόλο, τόσο στην άνεση όσο και στην ευκολία προσαρμογής αλλά και στον τρόπο χειρισμού. Εμείς προσφέρουμε όμως πάντα δωρεάν υποστήριξη για τα Αστεράκια (ακόμα και μετά από χρόνια)!