Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Με το χέρι στην τσέπη (ή όχι)!

Έχω μια φίλη (Ελληνίδα) που μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική. Εκεί, όταν ήταν μωρό τη φορούσε η (ΝοτιοΑφρικανή) «νταντά» της. Τώρα ζει στην Ελλάδα και εδώ και κάποιο καιρό είναι και η ίδια μαμά. Πριν από κάποιους μήνες παρήγγειλε ένα sling για το μωρό της και μου είπε με συγκίνηση: «Τι κρίμα που αυτή η γνώση δεν πέρασε σ’ εμάς τόσα χρόνια, οι μαμάδες μας δεν σκέφτηκαν ποτέ να μας φορέσουν, ήταν μόνο οι νταντάδες μας».

Το συζητούσαμε λοιπόν αυτό και σχολιάζαμε ότι κάποια χρόνια πριν, το να φοράς το μωρό σου ήταν ένδειξη «φτώχειας»: οι «φτωχές» μαμάδες φορούσαν τα μωρά τους για να μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα. Οι «πλούσιες» μαμάδες είχαν τα μέσα να συντηρούν «νταντάδες» για τα μωρά τους, ή σε άλλη περίπτωση είχαν τα μέσα ώστε να ΜΗΝ χρειάζεται να εργάζονται. Οι «πλούσιες» μαμάδες είχαν την πολυτέλεια να κάθονται στον καναπέ να κουνήσουν το μωρό σε κάποια σκαλιστή κούνια, δεν είχαν ανάγκη να το ηρεμήσουν πάνω τους.

Ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη βγαίνοντας απ' το μαιευτήριο με την κορούλα τους στο slingΤα τελευταία χρόνια πάλι, το να φοράς το μωρό σου είναι ένδειξη «πλούτου»: οι «πλούσιες» μαμάδες έχουν την πολυτέλεια να είναι μαζί με το μωρό τους και να ασχοληθούν μαζί του. Ή είναι «μόδα»: όλο και περισσότεροι celebrities (Έλληνες και ξένοι) εμφανίζονται «φορώντας» τα μωρά τους. Κυκλοφορούν slings που κοστίζουν περισσότερο από 500 δολλάρια, κυκλοφορούν slings με την υπογραφή διάσημων σχεδιαστών μόδας, και όλο και συχνότερα οι «διάσημες μαμάδες» ταιριάζουν τα slings τους με τα ρούχα τους.

Πριν γεννηθεί ο γιος μου, παρήγγειλα απ’ την Αμερική ένα υφαντό wrap. Όταν το είδε η μαμά μου, δεν είδε τίποτα περισσότερο από ένα απλό κομμάτι ύφασμα και το σχόλιό της ήταν: «Δεν παίρνεις καλύτερα ένα κανονικό μάρσιπο; Μη λυπάσαι τα λεφτά!». Ο Δημήτρης έβαλε τα γέλια: το αγαπημένο μου wrap είχε κοστίσει 4 φορές περισσότερο απ’ αυτό που η μαμά μου θεωρούσε «κανονικό» μάρσιπο! Μανούλα μου, έδωσα 150 ευρώ για ένα wrap που ήρθε απ’ την άλλη άκρη του ωκεανού, και που σίγουρα θα πρέπει να το έχουν υφάνει στο χέρι νεράιδες χρησιμοποιώντας βαμβάκι καλλιεργημένο από ξωτικά!

ο Θανάσης Ευθυµιάδης και η Άννα Ντιµιτρίεβιτς βγαίνουν απ' το μαιευτήριο με το μωράκι τους σε ένα Αστεράκι sling!Τέλοσπάντων, σήμερα υπάρχουν slings για όλους. Μπορεί κανείς να βρει slings με λιγότερο από 15 ευρώ ή μπορεί να ξοδέψει και αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος του ένα κοντό wrap με 5 ευρώ και να έχει βρει το τέλειο μάρσιπο στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Μπορεί να ζητήσει ένα διπλό μεταξωτό sling κεντημένο στο χέρι ή να χαρίσει για δώρο σε μαμά που μόλις γέννησε ένα όμορφο υφαντό.

Δεν ξέρω αν το babywearing στις μέρες μας αποτελεί ένδειξη «πλούτου» ή «ένδειας». Σίγουρα όμως μπορεί να απευθύνεται τόσο στο «λαό» όσο και στο «Κολωνάκι»...




Σημ.: Οι φωτογραφίες είναι από το http://babouska.pblogs.gr (του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη) και από το περιοδικό Hello (του Θανάση Ευθυμιάδη και της Άννας Ντιμιτρίεβιτς). Να σας ζήσουν τα μωράκια σας!
Με μάρσιπο αγκαλιάς τύπου sling βγήκαν από το μαιευτήριο με το μωράκι τους και η Μπέτυ Μαγγίρα με το Δημήτρη Μάζη (24/1/2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια: