Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Με τη ζέστη τι κάνουμε; (Μωράκια στον ήλιο!)

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε και οι πρώτοι καύσωνες αναμένονται, αυτή η ερώτηση έχει αρχίσει και πάλι να γίνεται όλο και συχνότερα! Με ρωτούν: «Μα δε ζεσταίνεστε περισσότερο όταν φοράς το μωρό σου;»

Πάντα προτιμώ να φοράω το μωρό μου απ' το να κουβαλάω καρότσι, έτσι νιώθω και μεγαλύτερη ασφάλεια!Από το να κάθομαι εγώ στον καναπέ και το μωρό να είναι μόνο του στην κούνια του, ναι, ζεσταινόμαστε περισσότερο. Απ’ το να κρατάω το μωρό μου αγκαλιά, όχι, δε ζεσταινόμαστε πολύ περισσότερο. Και αυτό, το αυτονόητο, είναι που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του πρώτα απ' όλα: φορώντας το μωρό σου, το κρατάς αγκαλιά. Και η ουσία είναι ότι αν είστε έτσι κι αλλιώς αγκαλιά, μικρή διαφορά θα κάνει το sling σας, όποιος τύπος κι αν είναι και από όποιο ύφασμα κι αν έχει φτιαχτεί. Από κει και πέρα διαλέγεις: θέλεις να ζεσταίνεσαι και να είσαι άνετα κι εσύ και το μωρό ή θέλεις να ζεσταίνεσαι και να μην μπορείς να κουνήσεις ούτε τα χέρια σου;

Στα ring slings συνήθως δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που είναι φτιαγμένα από φυσικά υφάσματα (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά), δεν θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα (φαντάσου τα σαν ένα σεντονάκι γύρω απ’ το μωρό σου). Ναι, υπάρχουν κάποια βαρύτερα υφάσματα, είναι όμως βαμβακερά και «αναπνέουν». Και φυσικά, όλα τα λεπτά βαμβακερά και τα λινά είναι μια ιδανική επιλογή για να φοράς το μωρό σου με τη ζέστη.
(Και για άλλη μια φορά, σύγκρινε το δροσερό σου sling με ένα συμβατικό μάρσιππο του εμπορίου, που θα είναι φτιαγμένος από συνθετικό-νάυλον, με σκληρές, ζεστές επενδύσεις και σκέψου πόσο καλύτερα θα νιώθεις με το Αστεράκι σου στην αγκαλιά σου!)

Αυτό που συνήθως βάζει τους περισσότερους σε σκέψεις είναι το mei tai. Το mei tai, προορίζεται για να σου προσφέρει άνεση είτε φοράς το νεογέννητο μωρό σου είτε φοράς ένα μεγάλο και βαρύ παιδί και γι’ αυτό το λόγο φτιάχνεται από βαρύτερα υφάσματα. (Αυτό είναι σημαντικό για λόγους ασφάλειας. Ο τρόπος που συνδέονται οι ράντες με το σώμα του mei tai σημαίνει ότι δέχονται μεγάλες εντάσεις και το ανθεκτικό ύφασμα είναι σημαντική προϋπόθεση). Έτσι, δεν είναι καλή ιδέα να φτιαχτεί ένα mei tai από λεπτό ύφασμα (π.χ. λινό).

Κατά καιρούς, έχω δοκιμάσει διάφορες ιδέες (δικές μου ή άλλων) με στόχο ένα μάρσιπο αγκαλιάς που να συνδυάζει την άνεση του mei tai με κάτι πιο «δροσερό».
Μάρσιπποι αγκαλιάς mei tai, για μεγάλη άνεση με μωράκια κάθε ηλικίας, ακόμα και στη ζέστη του καλοκαιριού!Υπάρχουν mei tai στα οποία το κεντρικό panel μόνο είναι φτιαγμένο από κάτι ελαφρύτερο. Υπάρχουν άλλα στα οποία το κεντρικό τμήμα είναι τριγωνικό (ή σχηματίζεται τοποθετώντας τις ράντες σταυρωτά). Η διαφορά που κάνει στη ζέστη που νιώθεις σε σχέση με ένα mei tai με κανονικού μεγέθους «σώμα», είναι πραγματικά ελάχιστη.

Με το μωρό μου στις καλοκαιρινές διακοπές, βολευτήκαμε πάρα πολύ με το mei tai μας! Το καπέλο για τον ήλιο όμως είναι απαραίτητο!Προσωπικά, λατρεύω την άνεση του mei tai μου για μεγάλες διαδρομές, και πέρυσι το καλοκαίρι ήταν αυτό που χρησιμοποιούσα περισσότερο στις καλοκαιρινές μας διακοπές! Και τα παιδιά μου είναι σίγουρα πολύ πιο ευχαριστημένα και άνετα στην αγκαλιά μου απ’ ό,τι θα ήταν ιδρώνοντας σε ένα καρότσι με νάυλον επενδύσεις!

Εκείνο που εγώ αποφεύγω για το καλοκαίρι είναι το wrap, το οποίο ακόμα και αν είναι φτιαγμένο από κάποιο ελαφρύ ύφασμα, καταλήγει σχεδόν πάντα να είναι αρκετά ζεστό (γιατί σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να το τυλίξεις δύο ή τρεις φορές γύρω σου).

Μια πολύ καλή επιλογή, ιδανική για ζεστές μέρες και μεγάλες βόλτες, είναι η θέση ψηλά στην πλάτη (με mei tai). Σ' αυτή τη θέση εσύ είσαι τελείως ελεύθερη μπροστά, και το μωρό επίσης ελεύθερο απ' τη μέση και πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, εννοείται πως θα προστατέψεις το μωρό σου απ’ τον ήλιο. Όπως δεν θα κρατούσες αγκαλιά το παιδί σου για να περπατήσετε το καταμεσήμερο μια μέρα με καύσωνα, δεν θα ήταν καλή ιδέα να το κάνεις ούτε αν το φοράς σε μάρσιππο αγκαλιάς. Και φυσικά, το καπέλο και το αντηλιακό είναι απαραίτητα, ακόμα κι αν ο μάρσιππος που χρησιμοποιείς είναι από solarveil!

Διαβάστε επίσης:
Με άνεση στη ζέστη του καλοκαιριού

Δεν υπάρχουν σχόλια: