Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Με στενή επαφή είναι καλύτερα!

Μικρές διορθώσεις στον τρόπο που φοράς το μωρό σου μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην άνεσή σου. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να μοιραστώ κι από εδώ μαζί σας, αυτές τις μικρές συμβουλές και «κόλπα» που συχνά συζητώ μαζί με τους γονείς που φορούν τα μωρά τους.

Εγκαινιάζω λοιπόν αυτή την ενότητα με ένα από τα «σημεία προς βελτίωση» που συναντώ αρκετά συχνά (ακόμα και από γονείς με εμπειρία στο babywearing): απόσταση ανάμεσα στο μωρό και στο σώμα της μαμάς (ή του μπαμπά!) που το φοράει.

Συχνά οι γονείς αφήνουν το μωράκι να «καμπουριάζει» πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει, με την πλατούλα του να καταλήγει μακριά απ’ το σώμα τους. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα το κέντρο βάρους και τελικά το πόσο άνετα νιώθεις όταν φοράς το μωρό σου. Το μωράκι σου θα πρέπει να ακουμπά καλά στο σώμα σου, χωρίς απόσταση ανάμεσά σας. Αν είναι «μακριά» απ’ το σώμα σου, τότε είναι πιθανό ν’ αρχίσει να σε κουράζει.


Στο ring sling:Φρόντισε, κρατώντας το μωρό κοντά σου, με την κοιλίτσα του όσο μπορείς να ακουμπάει τη δική σου, να σφίξεις το ύφασμα πίσω απ’ την πλάτη του (τραβώντας το κέντρο της ουράς του sling σου) ώστε να κρατήσεις το μωρό σου σ’ αυτή τη θέση. Συνήθως τα μωράκια ακουμπούν το μαγουλάκι τους πάνω στο στήθος της μαμάς και σ’ αυτή τη θέση είναι άνετα και ήσυχα, ακούγοντας την καρδιά σου και νιώθοντας την αναπνοή σου. Ένας άλλος λόγος που συνήθως προτείνουμε το ring sling αν πρόκειται για νεογέννητο μωρό, όπου θέλουμε υποστήριξη σε συγκεκριμένα σημεία. Το κόλπο με το «δίπλωμα του ώμου» σφίγγει μόνο την άκρη του pouch, φέρνοντας το μωρό πιο κοντά σου στο πάνω μέρος, αλλά όχι στην «καμπύλη» του pouch.

Σημ.: Στο pouch δεν έχεις τη δυνατότητα να σφίξεις το «κέντρο» του υφάσματος για να διορθώσεις αυτή την απόσταση, και αυτός είναι και



Στο wrap:Ξανά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το μωρό ακουμπά σωστά πάνω σου (αν διαπιστώσεις ότι πιέζοντας την πλάτη του το μωρό έρχεται πιο κοντά σου, τότε δεν είναι αρκετά σφιχτά και θα πρέπει να τεντώσεις καλύτερα το wrap σου).

Το ίδιο ισχύει και όταν φοράς το μωρό σου στην πλάτη (και εδώ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την άνεσή σου). Αν το μωρό είναι χαμηλά (στη μέση σου ή χαμηλότερα) και μακριά απ’ το σώμα σου (δεν ακουμπάει την πλάτη σου με την κοιλιά του), τότε σύντομα θα κουραστείς. Είναι επίσης πιθανό να αναγκάζεσαι να σκύβεις μπροστά για να «αντισταθμίσεις» το βάρος του μωρού στην πλάτη σου, και αυτό είναι σίγουρα πολύ κουραστικό (και ενδεχόμενα επιβαρυντικό για τη μέση σου). Είναι πολύ κρίμα, γιατί φορώντας το μωρό σου στην πλάτη έχεις πραγματικά μια απ’ τις πιο άνετες επιλογές, αρκεί να προσέξεις να το κάνεις σωστά.

Το μωρό πρέπει να ακουμπά καλά στο σώμα σου (ώστε το βάρος του να μην στηρίζεται μόνο στους ώμους σου) και να είναι ψηλά (όσο ψηλότερα, τόσο πιο άνετα θα είναι για σένα). Ένα καλό σημείο ελέγχου είναι ο πωπός του μωρού να είναι ψηλότερα απ’ την οσφυϊκή καμπύλη (το σημείο όπου η μέση σου πάει ελαφρώς προς τα εμπρός).


Στο mei tai:Τα ίδια ισχύουν και στο mei tai που είναι ένας πολύ πολύ άνετος μάρσιπος αγκαλιάς.
Στις παρακάτω φωτογραφίες, φαίνεται ωραία η διαφορά ανάμεσα στην περίπτωση που το mei tai έχει δεθεί χαλαρότερα απ’ ό,τι πρέπει, και σ’ εκείνη που είναι ωραία τεντωμένο γύρω απ’ το μωρό.


Στο μικρό βιντεάκι που ακολουθεί, φαίνεται ένας καλός τρόπος για να βεβαιώνεσαι ότι θα το κάνεις σωστά: Κράτα το μωρό σου στην αγκαλιά σου (εκεί είναι σίγουρα όπως πρέπει να είναι), και γλίστρησε το χέρι σου πάνω απ’ το mei tai με τρόπο ώστε να έρθει γύρω απ’ το μωρό σου χωρίς εκείνο να απομακρυνθεί καθόλου από πάνω σου. (Μη σηκώνεις δηλαδή το mei tai σου απ’ την κορυφή του, αλλά ακολούθησε το σώμα του μωρού σου σαν να το χαϊδεύεις από κάτω προς τα πάνω).

Προσοχή: Αυτό που δεν θέλουμε είναι η απόσταση ανάμεσα σε σένα και στο μωρό. Αν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο μωρό και στο πάνω μέρος του mei tai δεν μας πειράζει καθόλου. Συχνά το μωρό προτιμά να ακουμπά πάνω στο στήθος της μαμάς και το πάνω μέρος του mei tai μπορεί να φαίνεται χαλαρό πίσω απ’ το σβέρκο του. Αυτό είναι αποδεκτό.
Δες πάντως στις παρακάτω φωτογραφίες, πώς το Αστεράκι mei tai στηρίζει τέλεια το κεφάλι του μωρού όταν χρειάζεται. (Το μωράκι κοιμάται και ανάμεσα στις παραπάνω και τις παρακάτω φωτογραφίες δεν έχει μεσολαβήσει προσαρμογή του mei tai, απλά η μαμά σκύβει για να μας βοηθήσει να δούμε αυτό το σημείο υποστήριξης).
Φυσικά, ισχύουν τα ίδια και για όταν φοράς το μωρό σου στην πλάτη. Όσο ψηλότερα και όσο πιο κοντά στο σώμα σου είναι το μωράκι σου, τόσο πιο άνετα είστε και οι δύο. (Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις μια θέση αρκετά ψηλά, φαίνεται αναλυτικά εδώ).

Σημ.: Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους τύπους μάρσιππων αγκαλιάς, είτε πρόκειται για ring sling, για pouch, για wrap ή για mei tai. Αφορούν όμως κυρίως τις «όρθιες» ή «καθιστές» θέσεις (μπροστά σου ή στην πλάτη σου). Στις ξαπλωτές θέσεις με ring sling ή με pouch, η σωστή τοποθέτηση προϋποθέτει το μωρό να ακουμπάει περισσότερο με τα πόδια ή την κοιλίτσα του στο σώμα σου, ενώ το κεφάλι και η πλάτη του θα στηρίζονται στην εξωτερική πλευρά του sling σου. Θα υπάρξει σύντομα λεπτομερής ανάρτηση σχετικά με αυτό.
Διάβασε επίσης τις σχετικές αναρτήσεις:
Νεογέννητα μωρά: αναπνοή και σπονδυλική στήλη
Με ανακούφιση (επιτέλους κάποιος δίνει προσοχή)!
Με νεογέννητο μωρό ξαπλωμένο σε μάρσιπο αγκαλιάς (sling)

Οι φωτογραφίες σ’ αυτή την ανάρτηση είναι από προσωπικά αρχεία, με τη βοήθεια μαμάδων που δέχτηκαν να «ποζάρουν» και που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω αυτές τις φωτογραφίες για να δείξω αυτό το σημαντικό σημείο. Ιδιαίτερα ευχαριστώ στη Δανάη και την Αθηνά και τις κορούλες τους. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης φωτογραφίες από το άρθρο της M’Liss Stelzer R.N. για τη σωστή τοποθέτηση νεογέννητου μωρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: