Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Με την αιώρα σου: δοκίμασέ το!

Έχεις κάτσει ποτέ σε αιώρα;
Έτσι;
Ok, το Αστεράκι μου δεμένο στα κάγκελα δεν είναι ακριβώς αιώρα, αλλά θα βοηθήσει στην ανάρτηση!!!
Δεν είσαι ξαπλωμένος, αλλά ο πωπός σου βουλιάζει χαμηλότερα απ’ τα γόνατά σου. Για να είσαι άνετα (και ασφαλής), πρέπει η άκρη της αιώρας να φτάνει τουλάχιστον ως τα γόνατά σου (διαφορετικά τα πόδια σου θα κρεμάσουν προς τα κάτω και θα πέσεις – ή στην καλύτερη περίπτωση, δε θα νιώθεις καθόλου άνετα).

Ακόμα κι αν δεν έχεις αιώρα, δες το βίντεο με ένα πολύ ωραίο πείραμα:


Τα σημεία που αναφέρονται στο βίντεο αφορούν ασφάλεια, εργονομία, αλλά και άνεση, καθώς και τη σύγκριση (για άλλη μια φορά) των μάρσιπων αγκαλιάς με τους συμβατικούς μάρσιπους.

Σημ.: Έφτιαξα το βίντεο στοχεύοντας σε μια γενικότερη σειρά αναρτήσεων με κάποια σημεία σχετικά με τη σωστή χρήση μάρσιπων αγκαλιάς που μπορούν να γίνουν πιο κατανοητά αν τα δεις εσύ στον εαυτό σου. Δε σκόπευα να το δημοσιεύσω μόνο του, αλλά είναι απόλυτα σχετικό με κάτι που συζητούσαμε στο babywearing group στο facebook και έτσι αποφάσισα να σας το δείξω τώρα. Ελπίζω να βοηθάει. 

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Με την Ολυμπιακή φλόγα και τα παιδιά της, η Σοφία Μπεκατώρου



Το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου συνοδεύεται από πολλούς τίτλους: Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Αθήνα 2004, Χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο 2008, 4 φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Special Olympics… 
Έχει όμως και έναν ακόμα πολύ σπουδαίο τίτλο: είναι μητέρα δύο παιδιών!



Και στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για το Λονδίνο 2012, μας έδειξε πόσο σπουδαίος είναι και για την ίδια αυτός ο τίτλος! Κρατώντας απ’ το χέρι το γιο της και φορώντας τη νεογέννητη κόρη της σε ένα Αστεράκι ring sling, μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα και έζησε και πάλι αυτή την εμπειρία μαζί με την οικογένειά της! 
Απλά υπέροχη! Την ευχαριστούμε γιατί είναι έμπνευση και ως αθλήτρια και ως μητέρα!
Καλό babywearing!


Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Με χειροποίητη φροντίδα...

Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το babywearing στην Ελλάδα, δεν έκανα προσπάθεια να μεταφράσω τους όρους sling, mei tai, babywearing. Η λέξη "μάρσιπος" δημιουργούσε μια σύγχυση με τους συμβατικούς μάρσιπους (μέχρι τότε τους μόνους που ξέραμε) και η φράση "μάρσιπος αγκαλιάς" ήταν το κοντινότερο που μπορούσε να αποδώσει την ιδιαιτερότητα.

Σε κάποιο blog οι μάρσιποι αγκαλιάς περιγράφονται ως "χειροποίητοι" μάρσιποι. Όμως αυτό δεν είναι σε αντιδιαστολή με τους συμβατικούς. Ακόμα και τα ρούχα που φτιάχνονται σε εργοστάσιο, χειροποίητα είναι. Δεν έχει εφευρεθεί ακόμα κανένα μηχάνημα που να του βάζεις μέσα ύφασμα και κλωστή και να σου βγάζει ρούχο. Και φυσικά δεν υπάρχει αντίστοιχο μηχάνημα για slings ή για μάρσιπους. Χειροποίητοι είναι (τελικά) και οι συμβατικοί μάρσιποι, χειροποίητα είναι και τα slings και τα mei tais που πωλούνται μαζικά διεθνώς, χειροποίητα είναι και τα slings που φτιάχνονται στην Ινδία, στην Κίνα και την Ταϋλάνδη. Τελικά, σε ένα βαθμό, όλα, χέρια τα φτιάχνουν. (Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια μιλάμε για χέρια παιδιών, για εκμετάλλευση, για μεροκάματα πείνας σε τρίτες χώρες, κλπ.).

Χειροποίητα είναι και τα bag slings (αλλά ας μην ξαναπιάσουμε αυτό το θέμα). Χειροποίητα είναι και τα SSCs (αυτά που έχουν αγκράφες και κουμπώματα), χειροποίητα είναι και τα ελαστικά wraps, χειροποίητα είναι και τα slings που εισάγονται απ’ το Βέλγιο (αλλά κατασκευάζονται στην Ινδία) και τα mei tais που πωλούνται απ’ την Ταϋλάνδη (και παίρνουν ετικέτα στην Ελλάδα).

Στο εξωτερικό κάνουν μια άλλη διάκριση, ανάμεσα στα slings που φτιάχνονται από επιχείρηση ή στα slings που φτιάχνονται από work-at-home-moms (WAHMs). Αυτό που στην Ελλάδα θα λέγαμε τα "επίσημα" και τα "μαύρα". Άλλοι εξετάζουν αν το sling έχει χαρτιά (φυλλάδια, οδηγίες, κλπ.), αν έχει συσκευασία, ή αν έχει ετικέτα.
Έχει ενδιαφέρον όλη αυτή η ιστορία...

Τα Αστεράκι slings είναι χειροποίητα αλλά πολύ προσεγμένα, φτιάχνονται από WAHM (για την ακρίβεια Work At Home Parents), αλλά από επίσημη επιχείρηση (με έναρξη, με έδρα, με ΤΕΒΕ, με φορολογία, κλπ.). Έχουν συσκευασία, έχουν ετικέτα, έχουν οδηγίες και χαρτιά. Κατά καιρούς, η κυρία Βάσω και η κυρία Γιώτα βάζουν κι εκείνες το χεράκι τους (Ελληνίδες γαζώτριες, επίσης με χαρτιά... ) κάνοντας στριφώματα.

Πού σταματά το "χειροποίητο";

Και επειδή (εγώ τουλάχιστον) δεν καταλήγω πουθενά με τις ονομασίες και τους όρους και τις ταμπέλες, θα ήθελα να σας δείξω δυο ξεχωριστά, χειροποίητα slings που ευχαριστήθηκα πολύ όταν τα έφτιαχνα (με εικόνες και απ’ τη διαδικασία δημιουργίας τους):





Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Με το λεξικό στο χέρι 
Με όνομα και πρόσωπο (ποιοι είναι πίσω απ' τα Αστεράκι Slings)
Ελληνικά ή όχι;

Με επιλογή στο μέγεθος sling

Η πιο συχνή ερώτηση όταν σηκώνουμε το τηλέφωνο είναι «Ποιο μέγεθος sling να πάρω;». Συχνά συνοδεύεται από εξηγήσεις σχετικά με την ηλικία του μωρού. Δεν τις χρειαζόμαστε.
Το μέγεθος του sling δεν έχει σχέση με το μέγεθος ή την ηλικία του μωρού. Έχει σχέση με το μέγεθος εκείνου που το φοράει.

Επίσης, στα Αστεράκια, επειδή προσαρμόζονται ελεύθερα, το μέγεθος δεν παίζει λειτουργικό ρόλο, αλλά μάλλον αισθητικό. Το ρυθμίζεις εσύ όσο θέλεις ώστε να το φέρεις στο δικό ΣΟΥ μέγεθος ακριβώς. Μ’ αυτή την έννοια, όλα τα μεγέθη κάνουν σε όλους.

«Τότε», θα πει κανείς, «γιατί υπάρχει επιλογή στο μέγεθος»;
Γιατί μια μαμά που είναι σχετικά μικροκαμωμένη και αδύνατη μπορεί να μη θέλει η ουρά να της φτάνει ως το γόνατο, τη θέλει λίγο μικρότερη. Αντίστοιχα, μια πολύ ψηλή και εύσωμη μαμά, ίσως να χρειάζεται μια μακριά ουρά για κάλυψη στο θηλασμό. Το μόνο που επηρεάζεται απ’ το μέγεθος είναι το πόσο ύφασμα περισσεύει μετά τους κρίκους, στην ουσία πόσο μακριά είναι η ουρά στο σώμα σου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, είμαι έγκυος (και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο). Έχω ύψος 1,74 και στις φωτογραφίες είμαι γύρω στα 85 κιλά (δε θέλω σχόλια επ’ αυτού, χαχα).
Φοράω ένα μικρό, ένα μεσαίο και ένα μεγάλο sling. Η διαφορά ανάμεσα στα μεγέθη είναι γύρω στα 15-20 εκ.
Μπορείτε να δείτε πώς αλλάζει το σημείο στο οποίο μου φτάνει η ουρά ανάλογα με το μέγεθος.


Ωστόσο, αυτό επηρεάζεται και απ’ τη θέση στην οποία φοράμε το μωρό. Οι όρθιες θέσεις χρειάζονται λιγότερο ύφασμα (άρα η ουρά είναι μακρύτερη), οι ξαπλωτές παίρνουν περισσότερο απ’ την ουρά. Αυτό σημαίνει ότι αν η μαμά θηλάζει με το μωρό ξαπλωμένο στο sling, η ουρά θα φαίνεται πιο κοντή απ’ όταν έχει το μωρό στην όρθια θέση (βόλτας).

Αν η ουρά δε σου αρέσει να φαίνεται και σκέφτεσαι να επιλέξεις ένα μικρό μέγεθος με αυτό το σκεπτικό, ίσως να μην είναι πολύ καλή ιδέα. Μια ουρά που είναι πολύ κοντή, είναι πάντα εκεί, σε πρώτο πλάνο. Είναι ευκολότερο να κρύψεις μια κανονική ουρά, παρά μια μικρή!

Σημείωση: Σε κάποια άλλα slings (όχι Αστεράκια), το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία και πρέπει κανείς να το διαλέξει πολύ προσεκτικά. Με το δεδομένο ότι δεν προσαρμόζονται ελεύθερα (μπορείς να το μεγαλώσεις μόνο ως το σημείο όπου η ουρά είναι ραμμένη, ή μπορείς να τα σφίξεις μόνο ως το σημείο όπου φτάνουν τα μαξιλαράκια στους κρίκους και μετά δεν περνάει άλλο) δεν μπορεί το ίδιο μέγεθος να κάνει σε όλους. Σε πρόσφατη συζήτηση, κάποιος είπε ότι εκείνα τα slings θα έπρεπε να επιλέγονται όπως θα επέλεγε κανείς ένα pouch. Σκέψου πάντως ότι στο pouch αλλάζεις μέγεθος κάθε 3-5 κιλά περίπου (γι’ αυτό και αν αδυνατίσεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μικρότερο pouch, αν πάρεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μεγαλύτερο pouch). Αυτός είναι και ο λόγος που ράβουμε τα pouches κατά παραγγελία, στις δικές σου διαστάσεις αποκλειστικά. Δεν είναι πάντα εύκολο η μαμά και ο μπαμπάς να φορούν το ίδιο μέγεθος sling αν αυτό δεν προσαρμόζεται ελεύθερα. Πώς μια μαμά που είναι 50 κιλά κι ένας μπαμπάς που είναι 120 κιλά μπορούν να απέχουν μεταξύ τους μόνο 2 μεγέθη (αφού οι επιλογές μεγέθους σ’ αυτά τα slings είναι μόνο 3); Στα Αστεράκια ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα με το ίδιο sling: με το "μεσαίο" μέγεθος, η ουρά στη μαμά θα δείχνει μακριά, στον μπαμπά θα δείχνει κοντή, αλλά το μωρό θα είναι εκεί που το θέλει ο καθένας τους!

Διαβάστε επίσης:
Πώς να κρύψεις ή να μικρύνεις μια μακριά ουρά
Πώς προσαρμόζεται ένα sling με ανοιχτή ουρά

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Με το μωρό στην κάλπη (εκλογές 2012)

Μαζί με τα παιδιά μας, ψηφίσαμε στις βουλευτικές εκλογές, με τη σκέψη μας στα παιδιά μας...







Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Με αληθινές μαμάδες που φορούν τα μωρά τους!

Αυτό το βίντεο είναι το καλύτερό μου! Είμαι κατενθουσιασμένη!

"Μα εσύ το κάνεις να φαίνεται τόσο απλό!" είναι η φράση που ακούω συχνά όταν κάποιος με βλέπει να φοράω το μωρό μου.
Σας παρουσιάζω λοιπόν, με καμάρι, πέντε μαμάδες που φορούν τα μωρά τους. Δεν είναι μοντέλα, δεν είναι επαγγελματίες του babywearing, δεν είναι σε στούντιο, είναι αληθινές μαμάδες στην πραγματική τους ζωή, στο δικό τους χώρο, στην καθημερινότητά τους. Και είναι τέλειες!

Οι μαμάδες που θα δείτε στο βίντεο χρησιμοποιούν τα Αστεράκια τους κάθε μέρα, για να έχουν το μωρό τους ευχαριστημένο και για να μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί. Η κάθε μια φοράει το sling της με το δικό της τρόπο (στο βίντεο θα το δείτε, άλλη βάζει το παιδί της από κάτω, άλλο το σφίγγει πριν κατεβάσει το μωρό, άλλη το φοράει με το μωρό στην αγκαλιά της, κλπ.). Διορθώνουν μόνες τους τα σημεία που πρέπει, βάζουν το μωρό τους στη θέση που τους βολεύει, χωρίς βοήθεια.

Το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό, ε;



Κι εσύ μπορείς! Δοκίμασε ένα Αστεράκι και δες κι εσύ πόσο απλό είναι στ’ αλήθεια!


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Μέσα απ’ την καρδιά μου, ευχαριστώ την Ελένη, την Πόπη, τη Φένια, τη Γεωργία και τη Σελίνα με τα μωρά τους, που τόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μου έστειλαν τα βιντεάκια τους! Είστε καταπληκτικές, σας θαυμάζω και σας καμαρώνω! Μαθαίνω κι εγώ από σας και σας χαίρομαι! (Ευχαριστώ θερμά επίσης τους ήρωες πίσω απ’ την κάμερα!)