Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Με επιλογή στο μέγεθος sling

Η πιο συχνή ερώτηση όταν σηκώνουμε το τηλέφωνο είναι «Ποιο μέγεθος sling να πάρω;». Συχνά συνοδεύεται από εξηγήσεις σχετικά με την ηλικία του μωρού. Δεν τις χρειαζόμαστε.
Το μέγεθος του sling δεν έχει σχέση με το μέγεθος ή την ηλικία του μωρού. Έχει σχέση με το μέγεθος εκείνου που το φοράει.

Επίσης, στα Αστεράκια, επειδή προσαρμόζονται ελεύθερα, το μέγεθος δεν παίζει λειτουργικό ρόλο, αλλά μάλλον αισθητικό. Το ρυθμίζεις εσύ όσο θέλεις ώστε να το φέρεις στο δικό ΣΟΥ μέγεθος ακριβώς. Μ’ αυτή την έννοια, όλα τα μεγέθη κάνουν σε όλους.

«Τότε», θα πει κανείς, «γιατί υπάρχει επιλογή στο μέγεθος»;
Γιατί μια μαμά που είναι σχετικά μικροκαμωμένη και αδύνατη μπορεί να μη θέλει η ουρά να της φτάνει ως το γόνατο, τη θέλει λίγο μικρότερη. Αντίστοιχα, μια πολύ ψηλή και εύσωμη μαμά, ίσως να χρειάζεται μια μακριά ουρά για κάλυψη στο θηλασμό. Το μόνο που επηρεάζεται απ’ το μέγεθος είναι το πόσο ύφασμα περισσεύει μετά τους κρίκους, στην ουσία πόσο μακριά είναι η ουρά στο σώμα σου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, είμαι έγκυος (και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο). Έχω ύψος 1,74 και στις φωτογραφίες είμαι γύρω στα 85 κιλά (δε θέλω σχόλια επ’ αυτού, χαχα).
Φοράω ένα μικρό, ένα μεσαίο και ένα μεγάλο sling. Η διαφορά ανάμεσα στα μεγέθη είναι γύρω στα 15-20 εκ.
Μπορείτε να δείτε πώς αλλάζει το σημείο στο οποίο μου φτάνει η ουρά ανάλογα με το μέγεθος.


Ωστόσο, αυτό επηρεάζεται και απ’ τη θέση στην οποία φοράμε το μωρό. Οι όρθιες θέσεις χρειάζονται λιγότερο ύφασμα (άρα η ουρά είναι μακρύτερη), οι ξαπλωτές παίρνουν περισσότερο απ’ την ουρά. Αυτό σημαίνει ότι αν η μαμά θηλάζει με το μωρό ξαπλωμένο στο sling, η ουρά θα φαίνεται πιο κοντή απ’ όταν έχει το μωρό στην όρθια θέση (βόλτας).

Αν η ουρά δε σου αρέσει να φαίνεται και σκέφτεσαι να επιλέξεις ένα μικρό μέγεθος με αυτό το σκεπτικό, ίσως να μην είναι πολύ καλή ιδέα. Μια ουρά που είναι πολύ κοντή, είναι πάντα εκεί, σε πρώτο πλάνο. Είναι ευκολότερο να κρύψεις μια κανονική ουρά, παρά μια μικρή!

Σημείωση: Σε κάποια άλλα slings (όχι Αστεράκια), το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία και πρέπει κανείς να το διαλέξει πολύ προσεκτικά. Με το δεδομένο ότι δεν προσαρμόζονται ελεύθερα (μπορείς να το μεγαλώσεις μόνο ως το σημείο όπου η ουρά είναι ραμμένη, ή μπορείς να τα σφίξεις μόνο ως το σημείο όπου φτάνουν τα μαξιλαράκια στους κρίκους και μετά δεν περνάει άλλο) δεν μπορεί το ίδιο μέγεθος να κάνει σε όλους. Σε πρόσφατη συζήτηση, κάποιος είπε ότι εκείνα τα slings θα έπρεπε να επιλέγονται όπως θα επέλεγε κανείς ένα pouch. Σκέψου πάντως ότι στο pouch αλλάζεις μέγεθος κάθε 3-5 κιλά περίπου (γι’ αυτό και αν αδυνατίσεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μικρότερο pouch, αν πάρεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μεγαλύτερο pouch). Αυτός είναι και ο λόγος που ράβουμε τα pouches κατά παραγγελία, στις δικές σου διαστάσεις αποκλειστικά. Δεν είναι πάντα εύκολο η μαμά και ο μπαμπάς να φορούν το ίδιο μέγεθος sling αν αυτό δεν προσαρμόζεται ελεύθερα. Πώς μια μαμά που είναι 50 κιλά κι ένας μπαμπάς που είναι 120 κιλά μπορούν να απέχουν μεταξύ τους μόνο 2 μεγέθη (αφού οι επιλογές μεγέθους σ’ αυτά τα slings είναι μόνο 3); Στα Αστεράκια ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα με το ίδιο sling: με το "μεσαίο" μέγεθος, η ουρά στη μαμά θα δείχνει μακριά, στον μπαμπά θα δείχνει κοντή, αλλά το μωρό θα είναι εκεί που το θέλει ο καθένας τους!

Διαβάστε επίσης:
Πώς να κρύψεις ή να μικρύνεις μια μακριά ουρά
Πώς προσαρμόζεται ένα sling με ανοιχτή ουρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: