Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Με μωρό που θηλάζει σε δημόσιο χώρο (εύκολο!)

Στην προηγούμενη ανάρτηση, έβαλα ένα μικρό απόσπασμα από κάποιο βίντεο για την προσαρμογή του ring sling για τη σωστή θέση θηλασμού. Αρκετοί μου ζήτησαν αυτό το βίντεο ολόκληρο και σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να αναφερθώ λίγο περισσότερο στο θέμα του θηλασμού με το ring sling.

Στο παρακάτω βίντεο, ξεκινώντας από μια καθιστή θέση, βοηθάω τη Ρέα να θηλάσει στο ring sling:

Στο θηλασμό η σωστή θέση έχει μεγάλη σημασία. Για να μπορεί το μωράκι σου να τρώει καλά και να μη σε πληγώνει, είναι σημαντικό να μπορείς να το τοποθέτησεις με ακρίβεια στη σωστή θέση. Γι' αυτό και το ring sling είναι ο ιδανικός τύπος μάρσιπου αγκαλιάς για νεογέννητο που θηλάζει. Όπως βλέπεις και στο παραπάνω βίντεο, στηρίζω ξεχωριστά το κεφάλι του μωρού μου απ' τα πόδια της, βάζοντας το κεφάλι ακριβώς στο στήθος μου και τα πόδια στη θέση που νιώθουμε άνετα και οι δύο.

Βλέπεις επίσης πως ενώ το μωρό μου τρώει, εγώ έχω ελεύθερα χέρια (και τα δύο) και είμαι όρθια και μπορώ να κινούμαι. Αν θέλω μάλιστα, χρησιμοποιώ την ουρά του sling για κάλυψη, είτε γιατί μπορεί να θέλω να σκεπαστώ, είτε γιατί μπορεί να θέλω να κρατήσω την προσοχή του μωρού μου στο φαγητό της (η Ρέα, είναι γνωστή "κουτσομπόλα", της αρέσει να κοιτάζει γύρω γύρω ενώ θηλάζει)! Ακόμα και χωρίς την κάλυψη της ουράς πάντως, ο θηλασμός μέσα στο sling είναι έτσι κι αλλιώς πολύ διακριτικός. (Προσωπικά, δε με προβλημάτισε ποτέ ο θηλασμός ενός μωρού σε δημόσιο χώρο, αλλά σε περιπτώσεις όπου μπορεί να σ' ενδιαφέρει να μην καταλαβαίνει κανείς ότι το μωρό σου θηλάζει, αυτό είναι εύκολα εφικτό).

Σημειώνω ξεχωριστά την περίπτωση νεογέννητου μωρού που θηλάζει. Στο παρακάτω βίντεο, η Ρέα μου είναι μόλις λίγων ημερών, δεν έχει φυσικά καθόλου καλή στήριξη του κεφαλιού και ο θηλασμός είναι κάτι καινούριο, τόσο για εκείνη, όσο και για μένα (κι ας είναι το δεύτερο μωρό μου).

Όπως βλέπεις στο παραπάνω βίντεο, για ένα πολύ μικρό ή νεογέννητο μωράκι, ίσως είναι καλύτερα να αφήσεις το κεφάλι του έξω απ' το sling και να το στηρίξεις με το εσωτερικό του αγκώνα σου (ή με το χέρι σου), ώστε να διατηρείς εσύ τον έλεγχο του κεφαλιού του στο στήθος σου. Το sling σου θα στηρίζει το βάρος του μωρού σου, θα σε βοηθάει να το έχεις στο ύψος που θέλεις (χωρίς να χρειάζεσαι πολλά μαξιλάρια και χωρίς να είναι απαραίτητο να κάθεσαι) και θα σου επιτρέπει να έχεις το ένα (τουλάχιστον) χέρι ελεύθερο. Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις ότι θα μπορείς να θηλάζεις με εντελώς ελεύθερα χέρια απ' την αρχή (ειδικά αν οι θηλές σου έχουν πληγωθεί από λάθος θέση του μωρού στο στήθος). Είναι σημαντικότερο να μάθει το μωράκι σου να θηλάζει καλά - και εσύ να νιώθεις άνετα!

Για λεπτομερείς οδηγίες (με φωτογραφίες) τοποθέτησης του μωρού στο ring sling για θηλασμό, μπορείς να επισκεφθείς αυτή τη σελίδα:
http://www.babywearing.gr/Babywearing/instructions_ringsling_breastfeed.htm

Σημ.: Στο πρώτο βίντεο, η μπλούζα που φοράω είναι μπλούζα θηλασμού με άνοιγμα από πάνω. Στο δεύτερο βίντεο, η μπλούζα μου είναι μια κανονική μπλούζα την οποία σηκώνω για να θηλάσω. Δεν χρειάζεσαι ειδικό "εξοπλισμό" για να θηλάσεις με ευκολία, το τι βολεύει εσένα είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα!

Αν χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με το θηλασμό, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια απ' τις πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας (IBCLC), ή στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι (στα ελληνικά):
http://www.thilasmos.net/brc.html
http://www.llli.org/docs/Greece.doc
http://www.thilasmosonline.info/


Δείτε επίσης:
Με νεογέννητο μωράκι σε όρθια θέση σε μάρσιπο sling
(Στο δεύτερο βίντεο αυτής της ανάρτησης, θα δείτε πόσο εύκολη είναι η μεταφορά από την όρθια θέση στη θέση θηλασμού και η τοποθέτηση του μωρού στη θέση που βολεύει την κάθε μαμά).

2 σχόλια:

Sike είπε...

ζηλεύω που είσαι τόσο άνετη στο να χειρίζεσαι τα μωρά! δεν νομίζω να τα καταφέρω ποτέ!! μπουυυυυυυυχουυυυυυυ

το ριγκ στο 1ο βίντεο είναι τέλειο!

sstamoul είπε...

@Sike: Οδηγείς; Αν ναι, τότε θα δεις ότι μόλις, με το καλό, αρχίσεις να φοράς το μωρό σου, θα το κάνεις όπως αλλάζεις τις ταχύτητες στο αυτοκίνητο, χωρίς να το σκέφτεσαι. (Όταν μάθαινες ήταν δύσκολο, έπρεπε να θυμάσαι την κάθε ταχύτητα, αλλά όταν οδηγείς το κάνεις χωρίς να τις κοιτάς καθόλου). Έτσι ακριβώς είναι και με τους μάρσιππους αγκαλιάς!
(Είσαι "χαλαρή" εσύ, σίγουρα θα τα πας μια χαρά!)