Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

"Το μωρό κατεβαίνει στο sling ενώ περπατάω!"

Μια μαμά ρωτάει το εξής: "Φοράω το μωρό μου στο sling και πάω βόλτα. Και ενώ ξεκίνησα με το μωρό ψηλά, μετά από καμιά ώρα περπάτημα, το μωρό μου έχει φτάσει πολύ χαμηλά και πρέπει να το ξανασφίξω".

Κάποιος που δεν ξέρει, μπορεί να απαντήσει: "Το ύφασμα γλιστράει απ' τους κρίκους και ανοίγει".
(Αν είναι και κακούλης μπορεί να σου πει "φταίει το sling, πάρε καλύτερα ένα mei tai/ένα wrap-tai, ένα wrap", ανάλογα με το τι θέλει να προωθήσει, χωρίς όμως να μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα.

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά.

Πρώτον. Το ύφασμα ΔΕΝ γλιστράει απ' τους κρίκους (τουλάχιστον στα Αστεράκια).
Ανεξάρτητα απ' το βάρος, οι κρίκοι στα Αστεράκια κλειδώνουν με απόλυτη ασφάλεια.


Οι κρίκοι στο sling σου κλειδώνουν απόλυτα, όσο βαρύ κι αν είναι το μωρό. Για την ακρίβεια είναι το βάρος του μωρού που κλειδώνει τους κρίκους και δεν επιτρέπει στο ύφασμα να "γλιστρήσει" καθόλου.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι ξέρεις να φοράς το sling σου σωστά, με το σωστό κάθισμα. Νιώθεις ότι τα κάνεις όλα καλά. Δε χαλάει το κάθισμα, δεν αλλάζει η στάση του μωρού, δεν μπορεί να κατεβάσει τα πόδια, άρα όλα θα έπρεπε να είναι εντάξει.
Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις σκεφτεί: Το πώς έχεις μοιράσει το ύφασμα πάνω και κάτω απ' το μωρό σου.


Δες το παρακάτω βίντεο που εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να προσέξεις:


Αυτό το βίντεο προϋποθέτει ότι ξέρεις τα βασικά σημεία ασφάλειας. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την τοποθέτηση, υπάρχουν άλλα βιντεάκια με οδηγίες για το σωστό κάθισμα. Αν το μωρό σου "μπορεί να ισιώσει τα πόδια προς τα κάτω", είναι 100% βέβαιο ότι κάνεις κάτι λάθος. Θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω μ' αυτό, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για να το δούμε μαζί.

Ένα αντίστοιχο θέμα αλλά με mei tai αντί για ring sling μπορείς να δεις σ' αυτό το βίντεο:


Τέλος θέλω να κάνω κι εδώ ένα σχόλιο που συζητούσαμε πρόσφατα στην ομάδα μας στο facebook:

Το ring sling πρέπει να το μάθεις, έχει κανόνες. Είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο: πρέπει να μάθεις να μην περνάς με κόκκινο φανάρι και να βγάζεις φλας πριν στρίψεις. Αν περάσεις με κόκκινο, θα τρακάρεις, δε θα φταίει το αυτοκίνητο. Στο ring sling, πρέπει ΕΣΥ να το φορέσεις σωστά για να είναι σωστά. Το μωρό σου θα είναι ασφαλές αρκεί να ακολουθείς τους κανόνες. 
Το mei tai είναι σαν να οδηγείς τρένο. Σε βάζει στις γραμμές και πας. Δεν έχει φανάρια, δεν έχει στροφές. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις λάθος από άποψη ασφάλειας. Το μωρό θα είναι σίγουρα ασφαλές. Προφανώς, όπως τόσοι άνθρωποι έμαθαν να οδηγούν, έτσι και τόσες μαμάδες έμαθαν να φοράνε ring sling και να ακολουθούν τους κανόνες. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι τα αυτοκίνητα οδηγούν γενικά σε ατυχήματα, ούτε ότι τα ring slings γενικά δεν είναι άνετα ή δεν είναι ασφαλή.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!Δεν υπάρχουν σχόλια: