Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το "χέρι της ανασφάλειας"

Το "χέρι της ανασφάλειας"! 

Τα μωράκια σ’ αυτές τις φωτογραφίες είναι τοποθετημένα σε μάρσιπο αγκαλιάς με ασφάλεια, δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν ή να χαλάσει η θέση τους. Ωστόσο η μαμά νιώθει - προφανώς - ανασφάλεια και βάζει το χέρι κάτω απ’ τον πωπό του μωρού, σαν να πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, για να το πιάσει!

Το βλέπω πολύ συχνά αυτό το χέρι, εκεί. Απλά αιωρείται, δεν κρατάει, δε στηρίζει το μωρό. Είναι όμως η πρώτη ένδειξη ότι η μαμά δεν νιώθει σιγουριά. Και συνήθως, το μωρό δεν είναι ήσυχο.

Το λέω και το ξαναλέω: Αν εσύ νιώθεις ανασφάλεια, το μωρό το καταλαβαίνει! Καταλαβαίνει πώς χτυπάει η καρδιά σου, καταλαβαίνει το ρυθμό της αναπνοής σου, καταλαβαίνει ότι είσαι σφιγμένη και η κίνησή σου δεν είναι όπως συνήθως.

Και το μωρό αυτό, γκρινιάζει.
Αφού δε νιώθεις εσύ ασφάλεια, πώς περιμένεις να νιώσει το μωρό; Και τότε το μωρό γκρινιάζει και κουνιέται. Και η μαμά νιώθει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.Αν η τοποθέτηση έχει γίνει σωστά, ένα μωρό σε Αστεράκι γκρινιάζει μόνο για δύο λόγους:
1) Είτε θα έκλαιγε έτσι κι αλλιώς. (πχ νυστάζει, πεινάει, θέλει άλλαγμα, δεν ξέρεις πάντα γιατί κλαίει ένα μωρό. Αλλά και να το βγάλεις πάλι θα κλαίει - Δεν έχει νόημα να το βγάλεις για να το πάρεις αγκαλιά, είναι στην αγκαλιά σου).


2) Είτε εσύ δεν είσαι όπως συνήθως. Είσαι λίγο σφιγμένη, η καρδιά σου χτυπάει λίγο διαφορετικά, η αναπνοή σου είναι λίγο διαφορετική, νιώθεις ανασφάλεια, νιώθεις ότι χρειάζεται να κρατάς το μωρό, πάντως δεν είσαι όπως σε έχει μάθει το μωρό σου. Και το μωρό καταλαβαίνει αμέσως πώς είσαι εσύ και αντιδρά σ' αυτό.

Σ
ε καμιά απ' τις φωτογραφίες δε θα μπορούσε το μωρό να βγει απ' τη σωστή θέση αν η μαμά δεν το σηκώσει. Μόνο αν αυτό το χεράκι της μαμάς πάει και στηρίξει ή σηκώσει τον πωπό του μωρού, μόνο τότε θα ήταν επικίνδυνο. Αν έλειπε το χέρι της μαμάς, η θέση είναι σωστή, σε όλες τις φωτογραφίες.Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ανασφάλεια νιώθει και η μαμά που φοράει mei tai (όπου εκ των πραγμάτων, επειδή το ύφασμα είναι δεμένο γύρω απ' τη μέση της μαμάς, το μωρό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πέσει). Και όμως η μαμά νιώθει ότι πρέπει (σχεδόν) να το κρατάει!

Σημαντική σημείωση: Αν το μωρό σου ΜΠΟΡΕΙ να κατεβάσει τα γόνατα προς τα κάτω και να βγει απ' τη σωστή θέση χωρίς να το βοηθήσεις, χωρίς να στηρίξεις ή να σηκώσεις τον πωπό, τότε σίγουρα έχεις κάνει κάποιο λάθος στην τοποθέτηση. Επικοινώνησε μαζί μας να σε βοηθήσουμε να το διορθώσεις!


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δεν υπάρχουν σχόλια: