Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Με εικόνες απ' το 2012 και ευχές για το 2013!

Ο χρόνος κυλάει σα νερό...
Μαμάδες και μπαμπάδες με τα μωρά τους, κάνουν την κάθε μέρα να αξίζει.



Πανέμορφες στιγμές babywearing με μάρσιπους αγκαλιάς από τη χρονιά που πέρασε.
Πολλές ακόμα στο Babywearing group: http://www.facebook.com/groups/asterakislings/
Άλλες τόσες στη σελίδα "Αστεράκι slings στο facebook": http://www.facebook.com/asterakislings
Και πολλές ακόμα στις 9 σελίδες της συλλογής φωτογραφιών στο site με τα Αστεράκια: http://www.babywearing.gr/Gallery/gallery.htm

Δείτε ακόμα: Η περυσινή "αντίστροφη μέτρηση" ως το τέλος του χρόνου:
 
Πόσα άλλαξαν από πέρυσι! Πόσα καινούρια μωράκια! Πόσες καινούριες μαμάδες μαζί τους! Το 2012 είχε σίγουρα πολλές δυσκολίες, είχε όμως και πολλές ωραίες στιγμές! Αν βλέπουμε τα ωραία, η ζωή κυλά πιο εύκολα!

Ευχαριστούμε για όλα!
Καλή χρονιά! Καλό babywearing!

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Το babywearing μας δίνει ελευθερία - Guest Post

Η παρακάτω ανάρτηση, είναι γραμμένη από την Αλεξάνδρα, ως συμμετοχή στο online event "Η δική σου ιστορία", στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012. Με μεγάλη μας χαρά δημοσιεύεται στο babywearing blog.


Μια αναζήτηση στον γούγλη ήταν η αφορμή για να γνωρίσω το babywearing. Μου φαινόταν αδιανόητο να συνεχίσω την καθημερινότητά μου έχοντας ένα μωρό να κλαίει στο ριλάξ, στο καρότσι ή στο κρεβατάκι του «για να μαθαίνει» αλλά δεν μπορούσα να είμαι και όοολη μέρα σε έναν καναπέ...

Διαβάζοντας την σελίδα της Στέλλας χάρηκα πολύ που δεν ήμουν η τρελή του χωριού και της αγκαλιάς και με μια πασμίνα έκανα την πρώτη δοκιμή. Η Ζωή μου φώλιασε στην αγκαλιά μου, μάλιστα ένιωσα τόσο άνετα που πήγα σούπερ μάρκετ, μαγείρεψα κι έβαλα πλυντήριο! Το επόμενο βήμα ήταν ένα rs το οποίο έγινε το έξτρα ζευγάρι χέρια που χρειαζόμουν! Όσο δε, θηλάζαμε αποκλειστικά, το μόνο που χρειαζόμουν για να βγω, ήταν μια αλλαξιά στην τσέπη του rs!

Με το babywearing δεν υπάρχει κάτι που να θέλω και να μην μπορώ να κάνω (χμμμ εντάξει δεν μπορώ να οδηγήσω το μηχανάκι μου...) «εξαιτίας» του μωρού. Μ’ αρέσει που μπορούμε να πάμε παντού μαζί, που γνωρίζει τον κόσμο μέσα από την σιγουριά της αγκαλιάς μας αλλά δεν φοβάται να εξερευνήσει και μόνη της, που το babywearing μας δίνει ελευθερία, σιγουριά κι ένα ζευγάρι ελεύθερα χέρια.

Μετά από είκοσι μήνες babywearing δεν μπορώ να φανταστώ πως θα λειτουργούσα χωρίς αυτό!

Αλεξάνδρα

Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ, Αλεξάνδρα, να χαίρεσαι τη Ζωή σου! Καλό babywearing!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Με μωρό που κοιμήθηκε στο Αστεράκι mei tai του!

Κι αν το μωρό μου αποκοιμηθεί όταν το φοράω, τι θα κάνω;
Υπάρχει τρόπος να αφήσεις το μωρό στην κούνια του χωρίς να ξυπνήσει;
Εντάξει, με το ring sling το είδαμε, με το mei tai τι γίνεται;
Για άλλη μια φορά, πολύ συχνές ερωτήσεις!
Ας το δούμε λοιπον και με Αστεράκι mei tai, στο παρακάτω βίντεο: "Πώς να αφήσεις ένα μωρό που κοιμήθηκε στο mei tai να συνεχίσει τον ύπνο του στην κούνια ή στο κρεβατάκι του"


Είναι αλήθεια, το babywearing είναι ένας απ' τους ευκολότερους τρόπους να κοιμίσεις ένα μωρό! Μωράκια που κοιμούνται στα Αστεράκια τους είναι μια πολύ συχνή εικόνα! Και αρέσει στα μωρά, όσο αρέσει και στους γονείς!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing και όνειρα γλυκά!

Χίλια ευχαριστώ στο Νικόλα και τον Ανδρέα που μας έστειλαν το δικό τους βιντεάκι. Είστε υπέροχοι! 

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Κοίτα, δες, ένα μωρό!

Τα παρακάτω στιχάκια γράφτηκαν από την Ακυλίνα, ως συμμετοχή της στο online event "Η δική σου ιστορία", στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012. Με μεγάλη μας χαρά δημοσιεύεται στο babywearing blog.
Γελάσαμε πολύ, γιατί ενσωματώνει με πολύ όμορφο τρόπο αρκετές από τις συνηθέστερες αντιδράσεις του κόσμου που δε γνωρίζει το babywearing! "Τι 'ν' αυτό; Πόσο κάνει; Μην το καλομάθεις; Νέα μόδα;"



Μαρσιπάκο σ' αγαπώ

Μαρσιπάκο σ' αγαπώ, γιατί βάζω το μωρό
τις δουλειές, τα ψώνια κάνω με αέρα ζηλευτό.

Πήγα χτες στη λαϊκή, το Μαράκι μου στην πλάτη
γύρες φέραμε πολλές και μας κάναν όλοι χάζι.

"Κοίτα, δες, ένα μωρό στη μαμά σκαρφαλωμένο
ήσυχο είναι, γλυκό, φαίνεται ευτυχισμένο!"

"Μπα, τι κόλπα ειν' αυτά, όλη μέρα αγκαλιά;
Μην το καλομάθεις, μάνα, θα 'χεις αργότερα μπελά!"

"Πόσο ωραίο, ζηλευτό να 'σαι πάνω στη μαμά σου
τέτοια γλύκα, ζεστασιά μοναχά στα όνειρά σου!"

"Αχ, καλέ, σαν καγκουρό - ξένη φαίνεται θαρρώ
νέες μόδες ειν' αυτές - δεν μου φαίνονται καλές..."

"Πρέπει να 'ναι βολικός, μάρσιπο ε δεν το λένε;
Πού το βρήκες, πόσο κάνει, θέλουμε κι εμείς", μου λένε.

3 w, τελεία, babywearing στο gr
είναι η Στέλλα, τα φροντίζει, δεν τα κάνει "στο ποδάρ' "!

Τρέξτε όλοι, πάρτε όλοι, έχει σχέδια πολλά,
κάντε δώρα σε μανούλες με νεογέννητα μωρά!

Μαρσιπάκο σ' αγαπώ, γιατί βάζω το μωρό
τον Θεό δοξολογώ και τη Στέλλα ευχαριστώ!

Ακυλίνα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Ακυλίνα για τη συμμετοχή σου! Να είστε πάντα ευτυχισμένοι με το μωράκι σας!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Με τα παιδιά στο λιομάζωμα!

Πέρυσι το χειμώνα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς, στο ορεινό περιβόλι του παππού, στο χωριό.
Δείτε πώς περάσαμε, στο παρακάτω βίντεο:


Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους! Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς βγαίνει το λάδι, να ευχαριστηθούν τη φύση, την "εργασία", τις μυρωδιές, τις γεύσεις. Από το στρώσιμο των πανιών και το ράβδισμα για να πέσει ο καρπός, ως το κλάδεμα των δέντρων και το τσουβάλιασμα των ελιών, συμμετείχαν συνέχεια.

Την επόμενη μέρα πήγαμε όλοι μαζί στο ελαιοτριβείο ακολουθώντας τις ελίτσες μας και βλέποντας όλη τη διαδικασία ως τις πρώτες σταγόνες λάδι! Και όταν το τρως μετά στο ψωμί, το φρυγανισμένο στο τζάκι, με αλάτι και ρίγανη, έχει άλλη γεύση όταν ξέρεις ότι έβαλες κι εσύ το χέρι σου!

Για άλλη μια φορά, η Ηλιάνα(17 μηνών τότε) ήταν μαζί μας σε όλα. Δε θα τα καταφέρναμε το ίδιο εύκολα χωρίς Αστεράκι. Το περιβόλι ήταν γεμάτο λάσπες και ο δρόμος για να φτάσουμε δύσκολος. Η μικρή κουράστηκε σύντομα αλλά ήθελε ακόμα να βλέπει και να νιώθει πως είναι μαζί με την οικογένειά της σε όλα. Στο λιοτρίβι χρειάστηκε να τη φορέσουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ασφαλής ανάμεσα στα μηχανήματα αλλά και για να βλέπει καλύτερα τη διαδικασία. Πολύ μας αρέσει το babywearing!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

υ.γ. Αυτή την Κυριακή, 18/11/2012, το Περιβόλι στη Βάρη, οργανώνει ένα πολύ όμορφο event-παιδικό εργαστήρι: "Έτσι μαζεύουμε Ελιές". Μας προσκαλεί: "Μαζί θα παίξουμε, θα μαζέψουμε ελιές, θα τις κάνουμε λάδι, θα τις βάλουμε σε άλμη, θα τις κάνουμε βρώσιμες. Ελάτε!"  Εύχομαι σε όσους πάτε με τα παιδάκια σας, να περάσετε καλά!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εκεί ήταν το σχολειό του... (από 2 ημερών ως 20 μηνών) - Guest Post

Η παρακάτω ανάρτηση, είναι γραμμένη από την Ισμήνη, ως συμμετοχή της στο online event "Η δική σου ιστορία", στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012. Με μεγάλη μας χαρά δημοσιεύεται στο babywearing blog.

"Έλα Γιωργάκη, Έλα!!!!!" φωνάζει η μαμά στον 20 μηνών γιο της. "Έλα έλα, κάνε χοπ χοπ και ανέβα" και τον φορτώνει στην πλάτη της για τα τελευταία Χριστουγεννιάτικα ψώνια της.
Ο Γιωργάκης έχει χάσει τον μεσημεριανό του ύπνο γιατί η μαμά του τον τρέχει στα μαγαζιά με τον μπαμπά να πάρουν όμορφες μπάλες, υλικά για τα γλυκά που πάλι θα τα φτιάξουν παρεούλα και διάφορα δωράκια.


Ο Γιωργάκης γνώρισε το babywearing σε ηλικία 2 ημερών. Η μαμά κι ο μπαμπάς μένουν στην Αγγλία και δεν έχουν βοήθεια. Ο Γιωργάκης δεν γνώρισε τον πάππου και την γιαγιά μέχρι που πήγε 2 μηνών αλλά και τότε η αγκαλιά της μαμάς ήταν η πιο ασφαλής. Τους βλέπει δυστυχώς μια με δυο φορές τον χρόνο από κοντά.

Έτσι έχωνε το κορμάκι του και τη μουσούδα του μέσα στο σλινγκ και ακλουθούσε τη μαμά παντού.
Σιγά σιγά μεγάλωνε κι άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για όλα αυτά που έκανε η μαμά. Ποτέ όμως δεν άφησε την μαμά μονή της να χτυπήσει κέικ, να ανοίξει φύλλο ή ακόμα και να πάει τουαλέτα. Ο Γιωργάκης αγαπούσε την μαμά κι είχε μεγάλη περιέργεια να βγει γρήγορα έξω στον κόσμο και να κάνει κι αυτός τόσα ενδιαφέροντα πράγματα.
Ο Γιωργάκης όμως ήταν παίδαρος από την ημέρα που γεννήθηκε. Πολύ γρήγορα η μαμά δεν μπορούσε να κάνει δουλειές με τον μικρό μπροστά της και έτσι τον "μετακόμισε" στην πλάτη της. Η χαρά του μικρού Γιωργάκη απερίγραπτη. Έβλεπε, μύριζε, ακουμπούσε τα πάντα. Εκεί ήταν η θέση του. Εκεί ήταν το σχολειό του. Εκεί ήταν η ασφάλεια του, η μεγαλύτερη του αγάπη, η μαμά του.
Η μαμά είναι "σβούρα" όπως την λέει ο μπαμπάς. Δεν σταματήσει να τραπεζώνει κόσμο και να κάνει πάρτυ. Πόσο να αντέξει ένα μωράκι ξύπνιο όμως. Αλλά είχε τόση λαχτάρα να είναι εκεί, με τη μαμά, να βλέπει τον μπαμπά, να ακούει τα γέλια του κόσμου. Κι έτσι γλυκά και απαλά, αγκάλιαζε την μαμά και κούρνιαζε σε έναν γλυκό ύπνο ακούγοντας τα γέλια και τις χαρές.


Ο μικρός Γιωργάκης μεγάλωσε. Από εκείνη τη μέρα που ήταν 20 μηνών αρνήθηκε να ξαναμπεί στο σλινγκ η στο μει ται, έγινε άντρας λέει!!! Η μαμά έπλυνε και σιδέρωσε τους μάρσιπους κι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν το νέο μέλος της οικογένειας που έρχεται το Μάρτη.

Η μαμά άραγε χόρτασε τις αγκαλιές και τα φιλιά του Γιωργάκη;


Ισμήνη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Ισμήνη για τη συμμετοχή σου! Με το καλό να έρθει το δεύτερο μωράκι σου!

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

"Πρώτη φορά βόλτα" - Guest Post

Η παρακάτω ανάρτηση, είναι γραμμένη από την Εύη και το Γιώργο, ως συμμετοχή στο online event "Η δική σου ιστορία", στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012. Με μεγάλη μας χαρά δημοσιεύεται στο babywearing blog.

Μια στιγμή, φοράω τη κόρη μας και φύγαμε!

Πήγαινε καιρός από τότε που βγήκαμε έξω για τελευταία φορά. Ποτέ δε φανταζόμασταν ότι θα τρέμαμε απ’ τον φόβο μας… Δυο νέοι γονείς στη παρθενική μας βόλτα, φορτωμένοι με τόσο άγχος λες και θα πηγαίναμε στην άκρη της γης. Είναι μάλλον που όταν τη κρατάμε νομίζουμε πως έχουμε στα χέρια μας ολόκληρο τον κόσμο. Κάνε να βγεις απ’ τη πόρτα κουβαλώντας ολόκληρο τον κόσμο, να δεις τι άγχος θα έχεις.

Η πρώτη μας μεγάλη έξοδος συνοδεύτηκε από πλήθος ετερόκλητων σχολίων. Άλλοι την είπαν ψωμάκι, άλλοι δώρο γενεθλίων –έτσι όπως έδενε το mei tai σε φιόγκο στη πλάτη της, άλλοι ανησυχούσαν για τα ανοικτά της ισχία. Έπρεπε να καθησυχάζουμε τους ανήσυχους και να αποτρέπουμε τους πολύ τολμηρούς που ήθελαν να της πιάσουν το χέρι. Έτσι καταλάβαμε –για πρώτη φορά- τους συντηρητικούς μπαμπάδες που τη δεκαετία του ’50 φώναζαν: «Ούτε την χείραν!».

Τελικά το πιο ωραίο σχόλιο το έκανε ένας φίλος που την είπε τελίτσα. Κι αν το καλοσκεφτείς, αυτή η κοιλιά για κάμποσο καιρό έκρυβε ένα μεγάλο, ολοστρόγγυλο ερωτηματικό, τώρα έγινε τελεία κι ας ελπίσουμε να έχει λόγους μεγαλώνοντας να γίνει ένα θαυμαστικό που θα θαυμάζει όλα τα υπέροχα που θα την περιβάλλουν.

Εύη και Γιώργος

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε υπέροχοι! Καλό babywearing!

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Με τη δική σας συμμετοχή!

Από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012 με θέμα «Αγκαλιά με την Παράδοση».
Celebrating International Babywearing Week 2012, “Carrying on Traditions”.


Συγκεντρώσαμε εικόνες και πληροφορίες για παραδοσιακό ελληνικό babywearing και ελληνικούς μάρσιπους, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, περπατήσαμε στα στενά της παραδοσιακής Πλάκας, συναντηθήκαμε στον Εθνικό Κήπο, γνωρίσαμε λίγο καλύτερα το babywearing και τα μυστικά του!
We collected pictures and information on greek traditional babywearing and greek carriers, we visited the Centre of Folk Art and Tradition, we walked the streets of traditional Plaka, we met in the National Gardens, we helped spread the babywearing love!

Από την ομάδα του www.babywearing.gr, την επίσημη ελληνική συμμετοχή.
From the www.babywearing.gr group, participating as an Official Celebrating Organization.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Καλό babywearing!

Εικόνες από προσωπικές συλλογές και από:
http://www.costasbalafas.gr
http://www.squidoo.com/hermes-god
http://dyosmaraki.blogspot.gr/
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=9&aid=13524
http://dim-ag-nikol.chal.sch.gr/globalsch-autosch/iware/?D=9344926e6a6c909ff51bc40ad06f186e
Πολλά ευχαριστώ στην Ιωάννα Μ. για τις φωτογραφίες της μελούτης!
 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Εβδομάδα Babywearing 2012!

Διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Babywearing 2012!
Σε όλο τον κόσμο, ομάδες babywearing γιορτάζουν και βοηθούν να διαδοθεί το babywearing!

Η ομάδα του babywearing.gr, ως επίσημη ελληνική συμμετοχή (Official Celebrating Organization),
γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις που έχουν στόχο τη διάδοση της τέχνης να φοράμε το μωρό μας.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ:
 
Βοήθησε κι εσύ άλλους γονείς να γνωρίσουν τους μάρσιπους αγκαλιάς και το babywearing!
 
 
Σημείωση: Θεωρούσα πάντα πως τα Αστεράκια είναι πολύ πολύτιμα για να δίνονται ως «δώρα για κληρώσεις». Βλέπω συνεχώς διαγωνισμούς και πολύ κόσμο να συμμετέχει, πολλές φορές χωρίς να ενδιαφέρεται για το δώρο. Οι διαγωνισμοί και οι κληρώσεις για την IBW2012 δεν είναι διαγωνισμοί που απευθύνονται σε όλους. Δεν έχουν στόχο να βάλουν ένα σωρό άσχετο κόσμο να κάνει με το ζόρι like στη σελίδα μας, δεν έχουν στόχο να βάλουν ένα σωρό άσχετο κόσμο να κοινοποιήσει τίποτα στον τοίχο του, δεν έχουν στόχο να φέρουν καινούριο κόσμο. Είναι διαγωνισμοί που απευθύνονται σε λίγους. Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε να πούμε ευχαριστώ σ’ αυτούς που είναι ήδη φίλοι του babywearing, σ’ αυτούς που διαδίδουν αυτή την υπέροχη τέχνη και που θέλουν κι εκείνοι να μοιραστούν τη γνώμη τους και την αγάπη τους για τους μάρσιπους αγκαλιάς. Ένα πολύτιμο Αστεράκι και 8 συνολικά δωροεπιταγές είναι το μικρότερο ευχαριστώ. Ελπίζω ότι κυρίως θα περάσουμε καλά, και αυτό είναι το μόνο που μετράει!

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Με ενεργητικό ρόλο στην αγκαλιά μας!

Έχετε παρατηρήσει πόσο τέλεια ταιριάζει ένα μωρό στην αγκαλιά της μαμάς του, ή του μπαμπά του;  Ειδικά όταν κρατάμε ένα νεογέννητο μωράκι σε όρθια θέση μπροστά μας, με την κοιλίτσα του να ακουμπάει στο σώμα μας, μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί με καλούπι για να ταιριάζει εκεί! Λες και "κουμπώνει" στη σωστή θέση! Και πράγματι, όλα δείχνουν πως το μωρό μας είναι προορισμένο γι’ αυτή τη θέση.
Αν δείτε ένα νεογέννητο μωράκι να κοιμάται ανάσκελα, θα διαπιστώσετε πως ποτέ δεν τεντώνει τα πόδια προς τα κάτω. Αντίθετα, κρατάει από μόνο του τα ποδαράκια λυγισμένα και ανοιχτά, ακουμπώντας τα δεξιά κι αριστερά απ’ το σώμα του, με τις πατούσες να κοιτάζουν προς τα μέσα. Στη στάση αυτή το μωρό μας νιώθει άνετα! Η στάση αυτή είναι αυτή που στο μωρό μας έρχεται πιο φυσικά, και έτσι έχει ενεργητικό ρόλο και όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας (στην ουσία μας «βοηθάει» να κουβαλήσουμε το βάρος του).
Αλλά και πολλά από τα αντανακλαστικά στα βρέφη, αποδεικνύουν πως το μωρό μας έχει μια (ιδανική) θέση στην αγκαλιά μας. Το αντανακλαστικό της λαβής (αν βάλουμε το δάχτυλό μας στην παλάμη του, εκείνο θα τυλίξει σφιχτά τα δαχτυλάκια του γύρω απ’ το δικό μας) βοηθούσε πάντα τα βρέφη να γαντζώνονται πάνω στη μαμά τους. Το αντανακλαστικό της αγκαλιάς (moro reflex - το μωράκι μας τεντώνει χέρια και πόδια μπροστά του σχηματίζοντας μια αγκαλιά, κάθε φορά που τρομάζει) μας δείχνει πως από τη φύση τους τα βρέφη υιοθετούν την κατάλληλη στάση για να τα κουβαλάμε με τον καλύτερο τρόπο.

Η όρθια στάση στην αγκαλιά μας, είναι αυτή που σ’ ένα μωρό έρχεται πιο φυσικά από κάθε άλλη θέση. Είναι αυτή στην οποία νιώθει καλύτερα από κάθε άποψη, νιώθει τα μεγάλα του όργανα προστατευμένα (καθώς η κοιλίτσα του ακουμπά στο δικό μας σώμα), έχει λιγότερες αναγωγές απ’ ό,τι όταν ξαπλώνει και τα ποδαράκια του τοποθετούνται στην πιο φυσική και άνετη θέση (ανοιχτά και λυγισμένα).
Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε αν το νεογέννητο μωρό σας νιώθει άνετα με τα πόδια ανοιχτά, παρατηρήστε το όταν κοιμάται ελεύθερο στην κούνια του ή όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας και δείτε ποια θέση επιλέγει από μόνο του!

Από άποψη εργονομίας, η θέση αυτή (όρθια, με τα πόδια ανοιχτά και υποστηριγμένα ως το γόνατο), δεν έχει χρονικό περιορισμό. Είναι τόσο ευεργετική για την ανάπτυξη του μωρού που συχνά χρησιμοποιείται φυσιοθεραπευτικά (π.χ. σε μωράκια για τα οποία έχουμε οδηγία απ’ το γιατρό να φορούν δύο πάνες για να μένουν τα πόδια τους ανοιχτά, ή σε μωράκια που βρίσκονταν σε ισχιακή προβολή στην εγκυμοσύνη, κλπ.).
Αντίθετα, οι υπόλοιπες θέσεις (π.χ. η ξαπλωτή θέση με τα πόδια μέσα, η θέση θηλασμού, η θέση στην οποία το μωρό κοιτάζει προς τα έξω), καλό θα ήταν να μην ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αφού θηλάσει το μωράκι, θα το ξανασηκώσουμε στην όρθια θέση. Αν το μωρό μας πέρασε είκοσι λεπτά στη θέση που βλέπει προς τα έξω, καλό θα ήταν μετά να επιστρέψει στη θέση που βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά (για να ξεκουραστεί από τα πολλά ερεθίσματα που δέχεται, ειδικά αν πρόκειται για μικρό μωρό).

Στη θέση θηλασμού τα πόδια του μωρού κλείνουν. Αυτό ίσως θυμίζει το "φάσκιωμα", μια συνήθεια που αρκετές φορές έχει ενοχοποιηθεί για προβλήματα στα ισχία. Οι σύγχρονες οδηγίες (healthy swaddling) αναφέρουν πως το φάσκιωμα επιτρέπεται στο πάνω μέρος του κορμού (θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα χέρια του μωρού στα πλευρά του), αλλά δεν επιτρέπεται στα κάτω άκρα (τα πόδια του μωρού πρέπει να μπορούν να ανοίγουν ελεύθερα).


Διαβάστε επίσης:
Ανοιχτά πόδια: πιο σωστή θέση για τα ισχία
Μωράκια σε όρθια στάση
Νεογέννητα: σπονδυλική στήλη και αναπνοή
Ποια είναι τα 3 σημεία που πρέπει να προσέξεις όταν φοράς νεογέννητο σε sling

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Με τη χύτρα σου και πάμε!

Λοιπόν, προχθές αγόρασα μια χύτρα ταχύτητας. (όχι δεν είναι άσχετο με το babywearing, θα μπω στο θέμα, κάνε λίγο υπομονή). Η μαμά μου δε χρησιμοποιούσε χύτρα όταν ήμουν μικρή, εγώ μέχρι τώρα δεν είχα ούτε καν δει χύτρα ταχύτητας. Παντελώς άσχετη. Παντελώς λέμε.

Την παίρνω λοιπόν (να μη σου πω τι τράβηξα για να δω ποια έπρεπε να αγοράσω και ποιες είναι οι διαφορές τους – και πάλι δεν είμαι σίγουρη), τη φέρνω σπίτι, βγάζω το βιβλιαράκι με τις οδηγίες και μένω άφωνη: τόμος ολόκληρος! Και διαβάζω τις δυο πρώτες σελίδες και μένω άφωνη (δις): όλο προειδοποιήσεις, ΠΟΤΕ μην κάνεις το ένα, ΠΟΤΕ μην κάνεις το άλλο, ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ να κάνεις το παράλλο. Είχα αρχίσει να τρομάζω, λίγο έλειψε να έχω εφιάλτες με εκρήξεις, κατεστραμμένες εστίες, καμένα χέρια και ζεματισμένα μούτρα.

Δεν πτοήθηκα όμως, χθες έφτιαξα μοσχαράκι κοκκινιστό και σήμερα έφτιαξα γίγαντες. Είμαι σούπερ ευχαριστημένη (και απ' την χύτρα και απ' τη μαγειρική μου), πέτυχα το στόχο μου (φοβερή εξοικονόμηση χρόνου) και είμαι ακόμα αρτιμελής και χαρούμενη (το ίδιο και η κουζίνα μου). Τελικά ήταν μια πολύ καλή αγορά (για τη δική μας οικογένεια) και νομίζω πως θα τα πάμε πολύ καλά με τη χυτρούλα μου, έχουμε ήδη αρχίσει να γινόμαστε φίλες.

Αν επρόκειτο να δώσω σε κάποιον δώρο μια χύτρα, θα μπορούσα φυσικά να του εξηγήσω τη λειτουργία της μέσα σε 1-2 λεπτά. Όμως σίγουρα θα έβαζα μέσα τις οδηγίες και θα τόνιζα ότι είναι σημαντικό να διαβαστούν (ειδικά αν ο παραλήπτης του δώρου ήταν άσχετος από χύτρες, όπως ήμουν εγώ). Μπορεί απλά να τον προειδοποιούσα: «μη σε τρομάξουν οι πολλές οδηγίες, μην πελαγώσεις με τις προειδοποιήσεις, τελικά είναι δυο βήματα όλη η υπόθεση».

Σήμερα το πρωί, συζητώντας με μια μαμά που ήρθε να δούμε μαζί πώς να χρησιμοποιεί το Αστεράκι της, συνειδητοποίησα πόσο ίδιες είναι οι δύο καταστάσεις. Εκείνη είχε μπροστά της ένα sling,ένα σωρό οδηγίες, άρθρα, βίντεο, έρευνες γιατρών, σχεδιαγράμματα από διεθνή ινστιτούτα, κλπ. Και μαζί ένα μωρό που ήθελε αγκαλιά! Λογικό είναι να πελαγώσει. Όμως δεν πτοήθηκε, φόρεσε το μωρό της (χωρίς τη δική μου βοήθεια), θήλασε το μωρό της και έφυγε από δω με αυτοπεποίθηση.

Την πιάνεις νομίζω την αντιστοιχία με τη χύτρα, να μην πολυλογώ άλλο. Μην μπερδεύεσαι με τις πολλές δυνατότητες, τα πολλά βίντεο, μικρά μυστικά και συμβουλές. Τελικά, δυο βήματα είναι όλη η υπόθεση, τα υπόλοιπα είναι εκεί μόνο για να σε βοηθήσουν. Μόνο αν το χρειάζεσαι. Το βασικό θέλει μόνο μια-δυο δοκιμές, και θα το ‘χεις.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Υστερόγραφο: Επειδή μου άρεσε το παράδειγμα (και μου αρέσουν και τα υστερόγραφα), να πω και τις σημειώσεις μου:

1. Δε θ’ αγόραζα χύτρα απ’ τον τύπο που τη πουλάει σ’ ένα πάγκο στο δρόμο. Πήγα σε κατάστημα και την πήρα. Με την εγγύησή της, με την απόδειξή της, με δυνατότητα αλλαγής, με κάποιον να με βοηθήσει αν κάτι πάθει η χύτρα μου. Και την πήρα με το κουτί της, με οδηγίες και μ’ ένα βιβλιαράκι με συνταγές. Με πιάνεις;

2. Αν η χύτρα μου ήταν μάρκα Πίου, δε θα ψάξω στο internet να διαβάσω τις οδηγίες της Fissler και να προσπαθώ να τις εφαρμόσω στην Πίου μου. Απλά δε γίνεται, δεν είναι όλες οι χύτρες ίδιες, όσο κι αν μοιάζουν και όσο κι αν όλες λέγονται χύτρες. Με πιάνεις;

3. Αν η Πίου δε δουλεύει (ή λόγω έλλειψης οδηγιών δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω), δε θα έχω δίκιο αν βγαίνω να λέω «όλες οι χύτρες είναι άχρηστες». Και όσο φθηνότερη κι αν είναι απ’ τη Fissler ή την Tefal, αν τελικά την έχω στο ντουλάπι μου, δεν έκανα καθόλου οικονομία.

Άσχετο με την αντιστοιχία, αν ενδιαφέρεσαι για χύτρες, ωραία τα λέει αυτό το άρθρο. Κάθε αναφορά σε μάρκες χύτρας ταχύτητας είναι τυχαία (και δε με πληρώνει ούτε η Fissler ούτε η Tefal). Πάντως, άμα γουστάρω στο blog μου να κάνω διαφήμιση για χύτρες, δικαίωμά μου είναι, θα μπορούσα, ‘ντάξει;

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Με δύο χρόνια στιγμές babywearing

Στο παρακάτω βίντεο, η Ηλιάνα μας είναι 16 ωρών όταν συναντάει για πρώτη φορά τ' αδέλφια της. Είναι λίγων ημερών όταν κάνουμε την ονοματοδοσία της, όταν ψωνίζουμε στο supermarket, όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι. Είναι μηνών και παίζει με το Αστεράκι της, έρχεται σε όλες τις οικογενειακές βόλτες, συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες. Βγάζει δόντια και δαγκώνει τους κρίκους απ' το sling της, θηλάζει, κοιμάται, γελάει, μεγαλώνει... Μεγαλώνει μέσα στην αγκαλιά μας.



Σήμερα έσβησε τα 2 της κεράκια.
Η μικρή μας μεγαλώνει. Μα δε θα πάψει ποτέ να χωράει μέσα στην αγκαλιά μας!

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Με ένα κουτάλι στο χέρι!

Υπάρχουν στιγμές που το μωρό πρέπει (ή θέλει) να φάει κάτι, ενώ είμαστε έξω, ενώ έχουμε κάπου να φτάσουμε, ενώ περπατάμε. Μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι (ή καρέκλα), μπορεί απλά το μωρό να θέλει για λίγο αγκαλιά (εκτός απ' το φαγητό του)!
Τάισμα και babywearing; Γίνεται!
Η Δανάη τρώει παγωτό στο ring sling
Η Σμαράγδα-Δέσποινα ευχαριστιέται το τσιμπολόγημα απ' την αγκαλιά της μαμάς της
Ειδικά όταν εισάγουμε στερεές τροφές για πρώτη φορά, το μωρό μπορεί να δεχτεί ευκολότερα το κουτάλι από την ασφάλεια της αγκαλιάς που ξέρει καλά.
Η Ηλέκτρα τρώει τις πρώτες της κουταλιές!
Τα μεγαλύτερα μωρά, μπορούν να αυτο-εξυπηρετούνται (!), ενώ ο μπαμπάς μπορεί να ετοιμάζει κάτι για να φάνε και τα άλλα μέλη της οικογένειας!
Ο μπαμπάς ετοιμάζει το καρπούζι, και η μικρή του ευχαριστιέται το καλαμπόκι της!
Μερικές φορές το μωρό μπορεί να διψάσει ενώ η μαμά χρειάζεται να περπατά (ακολουθώντας το τουριστικό group)! Με ένα sling, όλοι είναι ευχαριστημένοι και στην ώρα τους!
Δυο γουλιές και φύγαμε πάλι!
Μαμά δίψασα!

Και κάπου κάπου (αυτό το "μια φορά στο τόσο") η μαμά ταΐζει το μωρό της έξω, στο πάρκο, στο παγκάκι, σε μια ξένη πόλη. Σίγουρα γίνεται ευκολότερα αν μπορείς να το κάνεις με τα δυο σου χέρια ελεύθερα!
Εκδρομή στην Αγγλία και τάισμα "στο πόδι" για να συνεχίσουμε!
Το babywearing είναι πάντα λύση για δραστήριους γονείς και δραστήρια μωρά, μερικές φορές ακόμα και στο φαγητό!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Σημ.: Εννοείται πως τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο τρώγοντας στο τραπέζι της οικογένειας, μαζί με τους γονείς τους και τ' αδέρφια τους (και το ίδιο φαγητό). Η ανάρτηση αναφέρεται στις "εξαιρετικές" περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό.
Ευχαριστούμε πολύ πολύ τους γονείς που μοιράστηκαν τις υπέροχες φωτογραφίες τους μαζί μας!

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Με στοιχεία για το θηλασμό και το babywearing

Είμαι σίγουρη ότι αυτό το άρθρο θα το δείτε και θα το ξαναδείτε σε πολλά σημεία online, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να το βάλουμε κι εδώ: πρόκειται για έρευνα που δείχνει πως το να φοράμε τα μωρά μας με μάρσιπους αγκαλιάς, βοηθάει σε συχνότερο θηλασμό και για περισσότερο χρόνο. Διαβάστε το εδώ, από τον παιδίατρο και σύμβουλο γαλουχίας, Στέλιο Παπαβέντση, MRCPCH DCH IBCLC.

Εγώ πιστεύω πως και μόνο το γεγονός ότι η μαμά μπορεί να είναι λίγο πιο ήρεμη, λίγο πιο ξεκούραστη, λίγο πιο "ελεύθερη" να κάνει κι άλλα πράγματα, ενώ έχει το μωρό της ευχαριστημένο, είναι από μόνο του σημαντική απόδειξη πως το babywearing είναι απίθανο!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Με μια βαλίτσα γεμάτη slings στην Κρήτη!

Μια ακόμα πολύ όμορφη συνάντηση babywearing, με πολλά μωράκια, πολλούς γονείς και πολλές αγκαλιές, πραγματοποιήθηκε προχθές. Εκτάκτως, η ομάδα του babywearing.gr φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης! Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε, ειδικά όσους ταξιδέψατε από μακριά (από τα Χανιά, απ' το Ρέθυμνο), ευχαριστώ που δείξατε τόσο ενδιαφέρον ώστε η συνάντηση αυτή κράτησε 4 ώρες (αντί για τις 2 που είχε προγραμματιστεί), ευχαριστώ που στηρίζετε το babywearing σαν ιδέα και σαν πρακτική!


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Η ομάδα του babywearing.gr είναι η πρώτη (και μέχρι στιγμής η μοναδική) ομάδα για το babywearing που λειτουργεί από το 2006 με έγκριση Διεθνούς ΜΚΟ για το babywearing, συναντιέται μηνιαία αποκλειστικά με εκπαιδευτικό σκοπό. Τη συνάντηση συντονίζει η Στέλλα Σταμουλάκη, η πρώτη (και μέχρι στιγμής η μοναδική) πιστοποιημένη σύμβουλος babywearing στην Ελλάδα, μετά από εκπαίδευση από τη σχολή babywearing στο Λονδίνο.

Δείτε επίσης:
Εικόνες και βίντεο από προηγούμενες συναντήσεις babywearing
Τι ακριβώς γίνεται στις συναντήσεις

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Με τα παιδιά στα μονοπάτια της Αθήνας

Όταν διάβασα για την ξενάγηση στου Φιλοπάππου, που θα διοργάνωναν το blog «Μαμάδες στο δρόμο» και ο σύλλογος «ΠΕΖΗ», κάτι σκίρτησε μέσα μου. Πριν από κάποια χρόνια, πριν παντρευτώ, είχαμε παρακολουθήσει μια πολύ παρόμοια ξενάγηση με τον άντρα μου, στα ίδια μονοπάτια.

Και γιατί να μην την ξαναπαρακολουθήσω τώρα λοιπόν; Θα πάρω και τρία παιδιά μαζί, ε και; Το μικρότερο δεν έχει κλείσει τα δύο, ε και; Θα κάνει ζέστη, θα κουραστούν, ε και; «Πάμε!» λέει ο Δημήτρης «και όσο αντέξουμε»!

Η πρόσκληση για την ξενάγηση είχε προειδοποίηση: «ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ξενάγηση θα γίνει σε ένα χώρο με εξαιρετική φυσική ομορφιά, πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε πολλά σημεία το έδαφος είναι ανώμαλο και ανηφορικό. Συνεπώς δε συνιστώ την παρακολούθηση της ξενάγησης σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Σε όσους χρησιμοποιούν παιδικό ή αναπηρικό καροτσάκι, ορισμένα σημεία της διαδρομής μας θα είναι εντελώς απροσπέλαστα, ιδίως τα σκαλιά γύρω από το μνημείο του Φιλοπάππου και οι κατοικίες γύρω από την Πνύκα.»

Αυτό δε μας πτόησε ποτέ φίλε μου!
 Και πήγαμε!



Το χαρήκαμε πολύ! Ήταν μια πολύ όμορφη βόλτα, αυτές οι αρχαίες γειτονιές της Αθήνας με συγκινούν κάθε φορά! Ξεναγός μας, ο Αριστοτέλης Κοσκινάς (μπαμπάς κι ο ίδιος, με τα πιτσιρίκια του επίσης εκεί), μας μίλησε για τους θησαυρούς της Αθήνας, για τις «παρανοήσεις» που αναπαράγονται χωρίς να πολυσκεφτόμαστε (όπως οι σπηλιές που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «η φυλακή του Σωκράτη»), για το λόφο των Μουσών και το μαυσωλείο του Φιλοπάππου, για τις αρχαίες οδούς και τους αρχαίους «τρόπους»… (διαβάστε περισσότερα για την ξενάγηση εδώ)

Και συγκινήθηκα και το βρήκα ενδιαφέρον και απόλαυσα τη διαδρομή (και τη θέα)! Αλλά κυρίως το χάρηκα που το έκανα μαζί με τα παιδιά! Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβαν και πολλά (ειδικά τα κορίτσια, ελάχιστα μπήκαν στο κλίμα). Αλλά για μένα ήταν εξαιρετικά σημαντικό που βρεθήκαμε και οι πέντε εκεί! (κι ας μην καταφέραμε να μείνουμε ως το τέλος)

Απάντηση στη σημείωση-προειδοποίηση: Είχες απόλυτο δίκιο, η διαδρομή αυτή δε θα 'βγαινε ποτέ με καρότσι! Εμείς όμως έχουμε Αστεράκια!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Με την αιώρα σου: δοκίμασέ το!

Έχεις κάτσει ποτέ σε αιώρα;
Έτσι;
Ok, το Αστεράκι μου δεμένο στα κάγκελα δεν είναι ακριβώς αιώρα, αλλά θα βοηθήσει στην ανάρτηση!!!
Δεν είσαι ξαπλωμένος, αλλά ο πωπός σου βουλιάζει χαμηλότερα απ’ τα γόνατά σου. Για να είσαι άνετα (και ασφαλής), πρέπει η άκρη της αιώρας να φτάνει τουλάχιστον ως τα γόνατά σου (διαφορετικά τα πόδια σου θα κρεμάσουν προς τα κάτω και θα πέσεις – ή στην καλύτερη περίπτωση, δε θα νιώθεις καθόλου άνετα).

Ακόμα κι αν δεν έχεις αιώρα, δες το βίντεο με ένα πολύ ωραίο πείραμα:


Τα σημεία που αναφέρονται στο βίντεο αφορούν ασφάλεια, εργονομία, αλλά και άνεση, καθώς και τη σύγκριση (για άλλη μια φορά) των μάρσιπων αγκαλιάς με τους συμβατικούς μάρσιπους.

Σημ.: Έφτιαξα το βίντεο στοχεύοντας σε μια γενικότερη σειρά αναρτήσεων με κάποια σημεία σχετικά με τη σωστή χρήση μάρσιπων αγκαλιάς που μπορούν να γίνουν πιο κατανοητά αν τα δεις εσύ στον εαυτό σου. Δε σκόπευα να το δημοσιεύσω μόνο του, αλλά είναι απόλυτα σχετικό με κάτι που συζητούσαμε στο babywearing group στο facebook και έτσι αποφάσισα να σας το δείξω τώρα. Ελπίζω να βοηθάει. 

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Με την Ολυμπιακή φλόγα και τα παιδιά της, η Σοφία Μπεκατώρου



Το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου συνοδεύεται από πολλούς τίτλους: Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Αθήνα 2004, Χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο 2008, 4 φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Special Olympics… 
Έχει όμως και έναν ακόμα πολύ σπουδαίο τίτλο: είναι μητέρα δύο παιδιών!



Και στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για το Λονδίνο 2012, μας έδειξε πόσο σπουδαίος είναι και για την ίδια αυτός ο τίτλος! Κρατώντας απ’ το χέρι το γιο της και φορώντας τη νεογέννητη κόρη της σε ένα Αστεράκι ring sling, μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα και έζησε και πάλι αυτή την εμπειρία μαζί με την οικογένειά της! 
Απλά υπέροχη! Την ευχαριστούμε γιατί είναι έμπνευση και ως αθλήτρια και ως μητέρα!
Καλό babywearing!


Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Με χειροποίητη φροντίδα...

Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το babywearing στην Ελλάδα, δεν έκανα προσπάθεια να μεταφράσω τους όρους sling, mei tai, babywearing. Η λέξη "μάρσιπος" δημιουργούσε μια σύγχυση με τους συμβατικούς μάρσιπους (μέχρι τότε τους μόνους που ξέραμε) και η φράση "μάρσιπος αγκαλιάς" ήταν το κοντινότερο που μπορούσε να αποδώσει την ιδιαιτερότητα.

Σε κάποιο blog οι μάρσιποι αγκαλιάς περιγράφονται ως "χειροποίητοι" μάρσιποι. Όμως αυτό δεν είναι σε αντιδιαστολή με τους συμβατικούς. Ακόμα και τα ρούχα που φτιάχνονται σε εργοστάσιο, χειροποίητα είναι. Δεν έχει εφευρεθεί ακόμα κανένα μηχάνημα που να του βάζεις μέσα ύφασμα και κλωστή και να σου βγάζει ρούχο. Και φυσικά δεν υπάρχει αντίστοιχο μηχάνημα για slings ή για μάρσιπους. Χειροποίητοι είναι (τελικά) και οι συμβατικοί μάρσιποι, χειροποίητα είναι και τα slings και τα mei tais που πωλούνται μαζικά διεθνώς, χειροποίητα είναι και τα slings που φτιάχνονται στην Ινδία, στην Κίνα και την Ταϋλάνδη. Τελικά, σε ένα βαθμό, όλα, χέρια τα φτιάχνουν. (Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια μιλάμε για χέρια παιδιών, για εκμετάλλευση, για μεροκάματα πείνας σε τρίτες χώρες, κλπ.).

Χειροποίητα είναι και τα bag slings (αλλά ας μην ξαναπιάσουμε αυτό το θέμα). Χειροποίητα είναι και τα SSCs (αυτά που έχουν αγκράφες και κουμπώματα), χειροποίητα είναι και τα ελαστικά wraps, χειροποίητα είναι και τα slings που εισάγονται απ’ το Βέλγιο (αλλά κατασκευάζονται στην Ινδία) και τα mei tais που πωλούνται απ’ την Ταϋλάνδη (και παίρνουν ετικέτα στην Ελλάδα).

Στο εξωτερικό κάνουν μια άλλη διάκριση, ανάμεσα στα slings που φτιάχνονται από επιχείρηση ή στα slings που φτιάχνονται από work-at-home-moms (WAHMs). Αυτό που στην Ελλάδα θα λέγαμε τα "επίσημα" και τα "μαύρα". Άλλοι εξετάζουν αν το sling έχει χαρτιά (φυλλάδια, οδηγίες, κλπ.), αν έχει συσκευασία, ή αν έχει ετικέτα.
Έχει ενδιαφέρον όλη αυτή η ιστορία...

Τα Αστεράκι slings είναι χειροποίητα αλλά πολύ προσεγμένα, φτιάχνονται από WAHM (για την ακρίβεια Work At Home Parents), αλλά από επίσημη επιχείρηση (με έναρξη, με έδρα, με ΤΕΒΕ, με φορολογία, κλπ.). Έχουν συσκευασία, έχουν ετικέτα, έχουν οδηγίες και χαρτιά. Κατά καιρούς, η κυρία Βάσω και η κυρία Γιώτα βάζουν κι εκείνες το χεράκι τους (Ελληνίδες γαζώτριες, επίσης με χαρτιά... ) κάνοντας στριφώματα.

Πού σταματά το "χειροποίητο";

Και επειδή (εγώ τουλάχιστον) δεν καταλήγω πουθενά με τις ονομασίες και τους όρους και τις ταμπέλες, θα ήθελα να σας δείξω δυο ξεχωριστά, χειροποίητα slings που ευχαριστήθηκα πολύ όταν τα έφτιαχνα (με εικόνες και απ’ τη διαδικασία δημιουργίας τους):





Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Με το λεξικό στο χέρι 
Με όνομα και πρόσωπο (ποιοι είναι πίσω απ' τα Αστεράκι Slings)
Ελληνικά ή όχι;

Με επιλογή στο μέγεθος sling

Η πιο συχνή ερώτηση όταν σηκώνουμε το τηλέφωνο είναι «Ποιο μέγεθος sling να πάρω;». Συχνά συνοδεύεται από εξηγήσεις σχετικά με την ηλικία του μωρού. Δεν τις χρειαζόμαστε.
Το μέγεθος του sling δεν έχει σχέση με το μέγεθος ή την ηλικία του μωρού. Έχει σχέση με το μέγεθος εκείνου που το φοράει.

Επίσης, στα Αστεράκια, επειδή προσαρμόζονται ελεύθερα, το μέγεθος δεν παίζει λειτουργικό ρόλο, αλλά μάλλον αισθητικό. Το ρυθμίζεις εσύ όσο θέλεις ώστε να το φέρεις στο δικό ΣΟΥ μέγεθος ακριβώς. Μ’ αυτή την έννοια, όλα τα μεγέθη κάνουν σε όλους.

«Τότε», θα πει κανείς, «γιατί υπάρχει επιλογή στο μέγεθος»;
Γιατί μια μαμά που είναι σχετικά μικροκαμωμένη και αδύνατη μπορεί να μη θέλει η ουρά να της φτάνει ως το γόνατο, τη θέλει λίγο μικρότερη. Αντίστοιχα, μια πολύ ψηλή και εύσωμη μαμά, ίσως να χρειάζεται μια μακριά ουρά για κάλυψη στο θηλασμό. Το μόνο που επηρεάζεται απ’ το μέγεθος είναι το πόσο ύφασμα περισσεύει μετά τους κρίκους, στην ουσία πόσο μακριά είναι η ουρά στο σώμα σου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, είμαι έγκυος (και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο). Έχω ύψος 1,74 και στις φωτογραφίες είμαι γύρω στα 85 κιλά (δε θέλω σχόλια επ’ αυτού, χαχα).
Φοράω ένα μικρό, ένα μεσαίο και ένα μεγάλο sling. Η διαφορά ανάμεσα στα μεγέθη είναι γύρω στα 15-20 εκ.
Μπορείτε να δείτε πώς αλλάζει το σημείο στο οποίο μου φτάνει η ουρά ανάλογα με το μέγεθος.


Ωστόσο, αυτό επηρεάζεται και απ’ τη θέση στην οποία φοράμε το μωρό. Οι όρθιες θέσεις χρειάζονται λιγότερο ύφασμα (άρα η ουρά είναι μακρύτερη), οι ξαπλωτές παίρνουν περισσότερο απ’ την ουρά. Αυτό σημαίνει ότι αν η μαμά θηλάζει με το μωρό ξαπλωμένο στο sling, η ουρά θα φαίνεται πιο κοντή απ’ όταν έχει το μωρό στην όρθια θέση (βόλτας).

Αν η ουρά δε σου αρέσει να φαίνεται και σκέφτεσαι να επιλέξεις ένα μικρό μέγεθος με αυτό το σκεπτικό, ίσως να μην είναι πολύ καλή ιδέα. Μια ουρά που είναι πολύ κοντή, είναι πάντα εκεί, σε πρώτο πλάνο. Είναι ευκολότερο να κρύψεις μια κανονική ουρά, παρά μια μικρή!

Σημείωση: Σε κάποια άλλα slings (όχι Αστεράκια), το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία και πρέπει κανείς να το διαλέξει πολύ προσεκτικά. Με το δεδομένο ότι δεν προσαρμόζονται ελεύθερα (μπορείς να το μεγαλώσεις μόνο ως το σημείο όπου η ουρά είναι ραμμένη, ή μπορείς να τα σφίξεις μόνο ως το σημείο όπου φτάνουν τα μαξιλαράκια στους κρίκους και μετά δεν περνάει άλλο) δεν μπορεί το ίδιο μέγεθος να κάνει σε όλους. Σε πρόσφατη συζήτηση, κάποιος είπε ότι εκείνα τα slings θα έπρεπε να επιλέγονται όπως θα επέλεγε κανείς ένα pouch. Σκέψου πάντως ότι στο pouch αλλάζεις μέγεθος κάθε 3-5 κιλά περίπου (γι’ αυτό και αν αδυνατίσεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μικρότερο pouch, αν πάρεις 5 κιλά θα πρέπει να πάρεις μεγαλύτερο pouch). Αυτός είναι και ο λόγος που ράβουμε τα pouches κατά παραγγελία, στις δικές σου διαστάσεις αποκλειστικά. Δεν είναι πάντα εύκολο η μαμά και ο μπαμπάς να φορούν το ίδιο μέγεθος sling αν αυτό δεν προσαρμόζεται ελεύθερα. Πώς μια μαμά που είναι 50 κιλά κι ένας μπαμπάς που είναι 120 κιλά μπορούν να απέχουν μεταξύ τους μόνο 2 μεγέθη (αφού οι επιλογές μεγέθους σ’ αυτά τα slings είναι μόνο 3); Στα Αστεράκια ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα με το ίδιο sling: με το "μεσαίο" μέγεθος, η ουρά στη μαμά θα δείχνει μακριά, στον μπαμπά θα δείχνει κοντή, αλλά το μωρό θα είναι εκεί που το θέλει ο καθένας τους!

Διαβάστε επίσης:
Πώς να κρύψεις ή να μικρύνεις μια μακριά ουρά
Πώς προσαρμόζεται ένα sling με ανοιχτή ουρά

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Με το μωρό στην κάλπη (εκλογές 2012)

Μαζί με τα παιδιά μας, ψηφίσαμε στις βουλευτικές εκλογές, με τη σκέψη μας στα παιδιά μας...







Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Με αληθινές μαμάδες που φορούν τα μωρά τους!

Αυτό το βίντεο είναι το καλύτερό μου! Είμαι κατενθουσιασμένη!

"Μα εσύ το κάνεις να φαίνεται τόσο απλό!" είναι η φράση που ακούω συχνά όταν κάποιος με βλέπει να φοράω το μωρό μου.
Σας παρουσιάζω λοιπόν, με καμάρι, πέντε μαμάδες που φορούν τα μωρά τους. Δεν είναι μοντέλα, δεν είναι επαγγελματίες του babywearing, δεν είναι σε στούντιο, είναι αληθινές μαμάδες στην πραγματική τους ζωή, στο δικό τους χώρο, στην καθημερινότητά τους. Και είναι τέλειες!

Οι μαμάδες που θα δείτε στο βίντεο χρησιμοποιούν τα Αστεράκια τους κάθε μέρα, για να έχουν το μωρό τους ευχαριστημένο και για να μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί. Η κάθε μια φοράει το sling της με το δικό της τρόπο (στο βίντεο θα το δείτε, άλλη βάζει το παιδί της από κάτω, άλλο το σφίγγει πριν κατεβάσει το μωρό, άλλη το φοράει με το μωρό στην αγκαλιά της, κλπ.). Διορθώνουν μόνες τους τα σημεία που πρέπει, βάζουν το μωρό τους στη θέση που τους βολεύει, χωρίς βοήθεια.

Το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό, ε;



Κι εσύ μπορείς! Δοκίμασε ένα Αστεράκι και δες κι εσύ πόσο απλό είναι στ’ αλήθεια!


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Μέσα απ’ την καρδιά μου, ευχαριστώ την Ελένη, την Πόπη, τη Φένια, τη Γεωργία και τη Σελίνα με τα μωρά τους, που τόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μου έστειλαν τα βιντεάκια τους! Είστε καταπληκτικές, σας θαυμάζω και σας καμαρώνω! Μαθαίνω κι εγώ από σας και σας χαίρομαι! (Ευχαριστώ θερμά επίσης τους ήρωες πίσω απ’ την κάμερα!)

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Με 3 σημεία προσοχής για νεογέννητο μωρό σε μάρσιπο sling

Αν μου έλεγε κάποιος ότι θέλει να δει μόνο ένα βίντεο που να έχει σχέση με το babywearing με νεογέννητο μωρό, θα του έλεγα να δει αυτό:

Νεογέννητο μωράκι σε μάρσιπο αγκαλιάς ring sling, από τα Αστεράκι slings και το babywearing.gr. Πώς πρέπει να είναι ένα νεογέννητο μωράκι σε μάρσιπο, και ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

υ.γ. Άννα και Θάνο είστε υπέροχοι και οι δύο! Ευχαριστώ πολύ!

 

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Με εικόνες σαν από κρυφή κάμερα

Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σ' εκείνους που διστάζουν: "Καλά, στη θεωρία, αλλά στην πράξη πώς γίνεται;" Αυτή τη φορά, λοιπόν, το βιντεάκι θα είναι σε φυσικές συνθήκες. Είναι τραβηγμένο με τη φωτογραφική μηχανή, πριν από πολύ καιρό, και περιλαμβάνει σκηνές (με babywearing φυσικά) από μια όμορφη χειμωνιάτικη μέρα και τη βόλτα με τρία παιδιά!


Το μωρό στο αυτοκίνητο είναι φυσικά δεμένο σε καθισματάκι αυτοκινήτου κατάλληλο για την ηλικία του. Στο βιντεάκι άφησα τις "μεταφορές": από το αυτοκίνητο στο Αστεράκι mei tai, όπου όσο τα παιδιά παίζουν κοιμάται ήσυχο στο μάρσιπο, στην αγκαλιά της μαμάς.


Μετά το φαγητό (στο ταβερνάκι της γειτονιάς), το μωρό ξαναμπαίνει στο μάρσιπο για τη βόλτα ως το αυτοκίνητο, όπου επιστρέφει στο καρεκλάκι.

Babywearing στην πράξη λοιπόν, σε πραγματικές συνθήκες... Όχι μοντέλα (προφανώς!), όχι πρόβες, όχι σκηνικά. Αληθινά μωράκια και γονείς στην καθημερινότητά τους (ή έστω στις Κυριακάτικες βόλτες τους)!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δείτε ακόμα:
Σ' αυτό το σημείο σε άλλο βίντεο, πώς να βγάλεις το μωρό απ' το mei tai αν το φορούσες στην πλάτη, χωρίς να σέρνονται οι ράντες κάτω στο πάτωμα! Το βίντεο είναι γυρισμένο στο υπόγειο γκαράζ ενός εμπορικού κέντρου!

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Με ευχές και πασχαλιάτικες εικόνες!


Από τα περσινά μας πασχαλινά γλέντια, η Ηλιάνα, 8 μηνών, σε μάρσιπο Αστεράκι mei tai,
επιβλέπει το ψήσιμο του αρνιού και του κοκορετσιού στη σούβλα!
Να περνάτε καλά, με υγεία και αγάπη στις οικογένειές σας!
Και καλό babywearing!

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Με δεινόσαυρους και μωρά που μαθαίνουν!

Όταν ο Γιώργος και η Φένια ήρθαν στην Αθήνα με τα παιδιά, επισκέφθηκαν την έκθεση "Δεινόσαυροι" στο The Mall. Σας παρουσιάζω το "φωτορεπορτάζ"!
Πολύ ρεαλιστικοί δεινόσαυροι!
Μαθαίνουμε τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι και γιατί μερικές φορές και οι πέτρες είναι καλό να τρώγονται!

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν και να μάθουν με όλες τις αισθήσεις τους!

Ακόμα και οι πολύ μικροί βρίσκουν ενδιαφέρον στους δεινόσαυρους!
Μέσα από παιχνίδια και γρίφους, τα παιδιά βλέπουν πώς ξέρουμε τόσα πολλά για τους δεινόσαυρους!
Οι άνθρωποι του μουσείου ήταν πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να μας εξηγήσουν τα εκθέματα!
Πολλές απ' τις δραστηριότητες που θα θέλαμε να κάνουμε ή τα μέρη που θα θέλαμε να επισκεφθούμε, πρέπει να ξανασυζητηθούν αν στην οικογένεια υπάρχει και ένα μικρό μωρό μαζί με ένα μεγαλύτερο παιδί. Όμως αν έχεις ένα Αστεράκι, οι περιορισμοί είναι μικρότεροι!

Σημ.: Η έκθεση συνεχίζεται ως τις 26 Απριλίου. Πριν πάτε, δείτε τις ώρες και τις τιμές (τις καθημερινές είναι φθηνότερα και υπάρχουν και οικογενειακά εισιτήρια). Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Φένια και Γιώργο, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ! (Η επόμενη έκθεση θα είναι λέει για το διάστημα, θα ξανάρθετε; )

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!