Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Με ιδέες για τα μαλλιά σας όταν το μωρό είναι στην πλάτη!

Μια συχνή ερώτηση που δέχομαι από μαμάδες που φοράνε τα μωρά τους σε μάρσιπο αγκαλιάς στην πλάτη αφορά ... τρίχες: «Νιώθω πολύ άνετα όταν φοράω το μωρό μου στην πλάτη, αλλά μου τραβάει τα μαλλιά και πονάω! Τι να κάνω;»

Είναι αλήθεια ότι σε πολλά μωρά αρέσει να πειράζουν τα μαλλιά της μαμάς, και όταν βρίσκονται στην πλάτη της, η πρόσβαση είναι εύκολη και το διασκεδάζουν! Αν η μαμά αφήσει τα μαλλιά της κάτω, τραβάνε τούφες (άουτς!), αν η μαμά πιάσει τα μαλλιά της σε αλογοουρά ή κότσο, τότε τα δαιμόνια μωρά τραβάνε τις κοντές τρίχες στη βάση του λαιμού (άουτς! αυτό πονάει ακόμα περισσότερο!), μερικές φορές τους αρέσει και να τα τρώνε!
Μωράκια στην πλάτη, πολύ άνετα και για τους δυο σας, αλλά τι κάνεις όταν λατρεύουν τα μαλλιά σου;
Μην ανησυχείτε! Δεν χρειάζεται να καραφλιάσετε! Να μερικές ιδέες:

Φορέστε τα μωρά με τα χέρια μέσα: αν τα μωράκια σας είναι μικρά, θα το δεχτούν εύκολα, μερικά μάλιστα προτιμούν αυτό το γλυκό «φάσκιωμα»! Αν το μωρό σας είναι ήδη μεγάλο σε ηλικία, ίσως να μην του αρέσει και πολύ ο «περιορισμός», αν και ξέρω αρκετά μωρά σε μεγάλη ηλικία που γουστάρουν να έχουν τα χέρια μέσα (και να μασουλάνε τα χέρια τους!) ειδικά αν είναι κουρασμένα και θέλουν να κοιμηθούν.
Χεράκια μέσα, μερικές φορές βολεύει καλύτερα για μασούλημα!
Αντιπερισπασμός 1: Δώστε τους κάτι πιο ενδιαφέρον από τα μαλλιά σας! Φορέστε ένα κολιέ θηλασμού ανάποδα, κρεμάστε ένα παιχνιδάκι στη ράντα του mei tai σας, δέστε με ειδική πιάστρα πιπίλας έναν κρίκο οδοντοφυίας στο γιακά σας! Εναλλακτικά, δώστε τους κάτι να κρατάνε, ένα λουλουδάκι που μαζέψατε στη βόλτα σας, το αγαπημένο τους παιχνίδι, τη μαλακή τους κουδουνίστρα!
Τα μωράκια παίζουν με κάποιο παιχνιδάκι στην πλάτη και είναι όμορφα απασχολημένα!
Πολύ όμορφη ιδέα είναι τα κολιέ θηλασμού ή "τα κολιέ της μαμάς", όπως αυτά που φτιάχνει η μαμά του  "Hali-Gali Creations".
Στην παρακάτω φωτογραφία, η μαμά έχει βάλει ένα παιχνιδάκι-κρίκο στη ράντα του mei tai της και η μικρή φαίνεται να το βρίσκει πολύ πιο ενδιαφέρον απ' τα μαλλιά της:

Αντιπερισπασμός 2: Συγκεντρωθείτε στην πραγματική δράση! Αν αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι πραγματικά ενδιαφέρον, ποιο μωρό θα συνεχίσει να προσέχει τα μαλλιά σας; Πάτε βόλτα με παρέα, κάντε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, δείτε τη φύση, το τοπίο, τα καινούρια μέρη! Ποιος νοιάζεται για τρίχες;
Βόλτες με το μωρό, στη φύση, στο ζωολογικό κήπο, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!
Υπομονή: Αντέξτε καρτερικά πρώτα λεπτά «μαλλιοτραβήγματος» και μάλλον θα βρείτε ότι άξιζε τον κόπο. Σύντομα το μωρό θα ξεχάσει τα μαλλιά σας, είναι μάλιστα πολύ πιθανό ότι θα κοιμηθεί στην πλάτη σας!
Φωτογραφίες με μωράκια που κοιμούνται στην πλάτη του μπαμπά ή της μαμάς σε μάρσιπο αγκαλιάς
Φορέστε τα μωρά χαμηλά στην πλάτη σας: Γενικά, όσο ψηλότερα είναι το μωρό, τόσο περισσότερο θα του αρέσει και τόσο πιο άνετα θα νιώθετε εσείς (η κατανομή του βάρους είναι καλύτερη ψηλά)! Ωστόσο, μια ιδέα είναι να φορέσετε το μωρό χαμηλότερα στην πλάτη σας (σίγουρα ο πωπός του μωρού πρέπει να είναι πάνω απ’ την οσφυϊκή σας καμπύλη όμως), από όπου δεν θα φτάνει τα μαλλιά σας!
Χαμηλά στην πλάτη, ίσως να μην είναι η αγαπημένη θέση του μωρού, αλλά δεν θα φτάνει τα μαλλιά σου!
Και μια «χαζούλικη» ιδέα: Αφήστε τον μπαμπά να φορέσει το μωρό στην πλάτη του! Τα δικά του μαλλιά (συνήθως) δεν είναι για τράβηγμα!
Μπαμπάδες με τα μωρά τους στην πλάτη!
Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν «στυλ»: Φορέστε τουρμπάνια, μπαντάνες ή άλλα αξεσουάρ που ταιριάζουν στο στυλ σας και προστατεύουν τα μαλλιά σας! Πλέξτε τα μαλλιά σας κοτσιδάκια και αφήστε το μωρό να τα τραβάει (ή να τα μασουλάει) όσο θέλει (αυτό δεν πονάει σχεδόν καθόλου)! Δέστε τα μαλλιά σας με μια όμορφη κορδέλα (ίσως με χάντρες στην άκρη), που θα λειτουργήσει και πάλι ως «αντιπερισπασμός»!
Πειραματιστείτε, αν έχετε κάποια δική σας ιδέα που βολεύει, μοιραστείτε τη μαζί μας!
Η φίλη μου η Αναστασία μου έγραψε: "φοράω στο σπίτι μια ζακετούλα με κουκούλα, έτσι αν τα βρω δύσκολα, τη φοράω και ησυχάζω από το τράβηγμα"!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Οι φωτογραφίες είναι όλες απο προσωπική συλλογή και απεικονίζουν μαμάδες και μπαμπάδες με τα μωράκια τους σε Αστεράκι Slings, τους ευχαριστώ πολύ όλους!

Διαβάστε επίσης:
Με το μωρό στην πλάτη!
Με στενή επαφή είναι καλύτερα!

2 σχόλια:

mamma είπε...

Το θέμα με απασχολούσε από όταν είδα το βίντεο σου στον Καμπουράκη.
Εξαιρετικές όλες οι ιδέες σου και τις χρειαζόμουν διότι ο πρώτος μου ακόμα έχει αδυναμία στην κόμη της μανούλας:)

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Επίκαιρο post, μιας και (ακριβώς όπως η mamma) αναρωτήθηκα τι να κάνω με τα μαλλάκια μου που υποφέρουν, τώρα που βολεύτηκα ΚΑΙ το strap carry! Αρέσει πολύ και στον Αστέρη!
Εναλλακτικά δένω δύο ωραιότατα κοτσιδάκια (χαμηλά, εννοείται, όχι σαν της Πίπης Φακιδομύτης!) εκτός εμβέλειας και είμαστε κι οι δυο ευχαριστημένοι. :-)

Saigon