«Κολικοί βρεφών», οι δύο λέξεις φέρνουν τρόμο στους γονείς μικρών μωρών που το έχουν ζήσει! Με μια γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε πάρα πολλά άρθρα σχετικά με τους κολικούς στα μωράκια, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Αλλά εκείνο που θα διαβάσετε όλο και περισσότερο στις νέες έρευνες είναι και αυτό που δίνει την καλύτερη λύση!
Λοιπόν, παλιά πιστεύαμε ότι τους κολικούς προκαλεί το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού, τα ρίχναμε όλα στα «εντερικά» και συμβουλεύαμε «υπομονή». Τώρα όμως, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια απ’ τις βασικότερες αιτίες των κολικών και του κλάματος του μωρού στο πρώτο τρίμηνο είναι το ανώριμο νευρικό σύστημα. Το μωρό δέχεται πολλά ερεθίσματα στη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και προς το τέλος της ημέρας ξεσπά σε κλάματα. Τα μωράκια που για κάποιο λόγο «εκνευρίζονται» ή βρίσκονται σε υπερένταση, δυσκολεύονται να περάσουν μόνα τους σε κατάσταση ηρεμίας, πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή ικανότητα που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως στα βρέφη.
Άλλωστε, η βασιμότητα αυτής της θεωρίας αποδεικνύεται εύκολα και από το γεγονός ότι πολλά μωρά ηρεμούν με «λύσεις» εντελώς άσχετες με το στομάχι τους ή με «αέρια», όπως ακούγοντας «λευκό θόρυθο» (π.χ. τον απορροφητήρα, το σεσουάρ, την ηλεκτρική σκούπα).
Το βασικότερο όμως όλων είναι να μπορούμε να «προλάβουμε» αυτήν την κατάσταση, πριν προλάβει το μωρό να έρθει σε υπερένταση, να νιώσει πληθώρα ερεθισμάτων (over-stimulation), να του «διδάξουμε» λίγο καλύτερα πώς θα κοιμάται όταν νυστάζει και πώς θα ηρεμεί όταν κάτι το ενοχλεί.
Η καλύτερη λύση είναι το babywearing! (Το μαντέψατε ότι εκεί το πήγαινα, ε;) Το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς, στην αγκαλιά της μαμάς του, είναι στο καλύτερο περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι. Όταν κουραστεί, μπορεί άνετα να κρύψει το πρόσωπό του στη ζεστή αγκαλιά που το τυλίγει και να «κατεβάσει ρολά» για όσο εκείνο το χρειάζεται. Μπορεί να κοιμηθεί και να ξυπνήσει με το δικό του ρυθμό, μπορεί να «επιλέξει» αν θέλει να βλέπει και να ακούει γύρω του ή αν θέλει να ηρεμήσει μόνο του. Και το καλύτερο είναι ότι για όλα αυτά εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε και πολλά, απλά φορέστε το!
Στο βιβλίο του «Baby Book», ο Dr. Sears, περιγράφει μία έρευνα που έγινε σε 99 μαμάδες με τα μωρά τους το 1986. Ζητήθηκε από τις μισές μαμάδες να φοράνε τα μωρά τους τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα. Οι υπόλοιπες έβαζαν τα μωράκια τους να βλέπουν ένα μόμπιλο ή μια φωτογραφία προσώπου όταν ήταν στην κούνια τους. Παρατηρήθηκε ότι τα μωρά που λάμβαναν «πολλή αγκαλιά» έκλαιγαν και γκρίνιαζαν κατά 43% λιγότερο από τα υπόλοιπα. Το στοιχείο της έρευνας που θεωρήθηκε εξαιρετικό ήταν ότι οι μαμάδες ενθαρρύνονταν να κρατάνε τα μωρά τους αγκαλιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από τη διάθεση του μωρού και όχι μόνο σαν ανταπόκριση στο κλάμα του. Στις Δυτικές κοινωνίες, η συνήθης πρακτική είναι να παρίνουμε το μωρό μας αγκαλιά και να προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε αφού εκείνο αρχίσει να κλαίει.
Έχω ακούσει κάποιες φορές να μου λέτε: «Το Αστεράκι μου είναι καταπληκτικό, αλλά δεν το έχω φορέσει ακόμα πολύ γιατί το μωρό έχει κολικούς και κλαίει συνέχεια»! Και σκέφτομαι πόσα πράγματα θα μπορούσε ν’ αλλάξει μια διαφορετική σκέψη: ειδικά όταν το μωρό έχει κολικούς, το sling σου θα σε βοηθήσει! Θα σε βοηθήσει να είσαι πιο άνετη και πιο ξεκούραστη όταν προσπαθείς να το παρηγορήσεις κρατώντας το αγκαλιά, αλλά και θα βοηθήσει το μωρό σου να ΜΗΝ έχει κολικούς ή να τους περάσει πολύ ελαφρύτερα, αν το φοράς λίγο περισσότερο, το πρωί, το απόγευμα, ή γενικότερα στη διάρκεια της ημέρας!
Έχοντας δει από κοντά πολλές πολλές μαμάδες με τα μωράκια τους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όσο περισσότερο φοράει κανείς το μωρό του με σωστό μάρσιπο αγκαλιάς, τόσο λιγότερο εκείνο κλαίει, και τόσο καλύτερα κοιμάται τη νύχτα (στο κρεβάτι του)!
Η δική σας εμπειρία τι λέει;
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!
Δείτε οδηγίες με βίντεο για μια από τις δημοφιλέστερες θέσεις για μωράκια με κολικούς: ψηλά στον ώμο στη θέση ρεψίματος!
5 σχόλια:
Καλημέρα και συγχαρητήρια και πάλι για το ωραίο και ενδιαφέρον blog!
Η κορούλα μου είχε για 2,5 μήνες πολύ "άγριους" "κολικούς", που σταδιακά μειώθηκαν και εξαφανίστηκαν λίγο πριν γίνει 5 μηνών. Το μασάζ στην κοιλίτσα, τα χαμομήλια και άλλα συναφή δεν της έκαναν τίποτα. Στις πολύ δύσκολες φάσεις σιγα σιγά ανακάλυψα ότι η μόνη λύση για να σταματήσει το κλάμα ήταν να τη βάζω στο pouch και να την κουνάω κάτω από τον απορροφητήρα, και μερικές φορές να τυν θηλάζω ταυτόχρονα!
Από δύο περίπου μηνών την έβαζα στη θέση "βούδας", να κοιτάει δηλαδή μπροστά με τα ποδαράκια σταυρωμένα και βοήθησε πολύ μα πάρα πολύ στους "κολικούς", αλλά και να ικανοποιεί την περιέργειά της ταυτόχρονα.
Η άποψη που αναφέρεις για την αιτία των "κολικών" ήταν μία από τις έξι επιστημονικές απόψεις που είχα διαβάσει (όπως καταλαβαίνετε το είχα ψάξει πολύ) για τοθέμα και νομίζω πως είναι σωστή, τουλάχιστον για τη δικιά μου κόρη, που ήταν και είναι ιδιαίτερα νευρικό και αεικίνητο παιδί :-)
Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν είχα μάρσιπο με το γιο μου! Πολύ κλάμα, απαρηγόρητο, ούτε το στήθος που του το πρόσφερα χωρίς περιορισμούς δεν τον ηρεμούσε όταν ήταν στο τσακίρ κέφι. Τα λέω σε όλες τις μανούλες για το babywearing και επιμένω καμιά φορά αλλά δεν το καταλαβαίνουν όλοι...
Τι να πω;! τα είπες όλα. Εγώ ανυπομονώ να γεννήσω για να φορέσω το μωράκι μου με το υπέροχο ring sling που μου έφτιαξες :)
υγ. ο μπαμπά του το ίδιο ανυπόμονα περιμένει και μάλιστα υποστηρίζει ότι το mei tai είναι πιό cool. Θα δούμε!
τέλειο ποστ.. κι όχι επειδή το κοσμώ με την παρουσία μου, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧ
αυτή η τελευταία δεν φοβάται μην της τραβήξει το μωρό το σκουλαρίκι στο λαιμό;!
ευτυχώς το ανθρωπάκι μου δεν είχε κολικούς για να ξέρω αν το βοήθησε σ΄αυτό το σλιγκ. Ή μήπως είναι επειδή το φόρεσα από τις πρώτες κιόλας μέρες; Ή επειδή το φόραγα ή το έπαιρνα αγκαλιά χωρίς να έχει κλάψει; :]
μια φίλη μου πάντως έχει βρει την ησυχία της με το σλιγκ - το μωρό της ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κοιμάται και μάλιστα 5ωρα συνεχόμενα :]
Ki emas mas eswse to mei tai pantws kai th perasame polu anwduna auth th periodo. Krima pou den eixame arxisei babywearing kai me ton megalo mas kai vasanisthke kai autos kai emeis gia 2-3 mhnes. Kaname mpratsa vevaia mias kai ton kouvalousame olh thn wra alla kai pali :)
Δημοσίευση σχολίου