Συχνά, στις σελίδες gallery κάποιων sites για το babywearing, ή ακόμα συχνότερα σε σελίδες που δείχνουν διάσημους γονείς να φοράνε τα μωρά τους, βλέπουμε λαθάκια, στην τοποθέτηση του μωρού ή του μάρσιπου. Σπάνια σχολιάζω ή διορθώνω μια μαμά που φοράει το μωρό της (εκτός αν μου το ζητήσει, ή εκτός αν είναι θέμα ασφάλειας) και όποτε το κάνω, φροντίζω να είναι κατ’ ιδίαν.
Βλέπω όμως (δυστυχώς συχνά) αντίστοιχα «λάθη» (άλλες φορές σοβαρά και άλλες φορές μικρότερης σημασίας), στις σελίδες που δείχνουν «οδηγίες για να φορέσετε το μωρό σας με μάρσιπο αγκαλιάς», ή «σε ποιες θέσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το sling σας». Σε αυτά δίνω μεγάλη σημασία και το θεωρώ απαραίτητο να επισημανθούν. Είναι νομίζω σημαντικό να προσέχουμε να μη δίνουμε λάθος οδηγίες, να μην οδηγούμε γονείς σε «εσφαλμένο babywearing», γιατί αυτό θα έχει συνέπειες, τόσο στην άνεσή τους όσο και στην άνεση ή την ασφάλεια του μωρού.
Θέλω να σας δείξω ενδεικτικά μερικές τέτοιες φωτογραφίες, που πήρα από sites του εξωτερικού (όχι ελληνικά sites). Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω κριτική, αλλά να σημειώσουμε τα θέματα που πρέπει κανείς να προσέχει όταν φοράει το μωρό του σε μάρσιπο αγκαλιάς, με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση.
Πάμε λοιπόν να παίξουμε «βρες το λάθος» στις παρακάτω φωτογραφίες;
#1
Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα οδηγιών (!) ενός site από το εξωτερικό που πουλάει slings και δείχνει την καθιστή θέση με τα πόδια έξω σε ring sling. Όσοι έχετε φορέσει το μωρό σας έστω και μία φορά (σωστά) σ’ αυτή τη θέση, είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε με την πρώτη ματιά ποιο είναι το πρόβλημα: τα πόδια του μωρού κρέμονται τεντωμένα κάτω, το ύφασμα ίσα που φτάνει στον πωπό του μωρού. Αυτό είναι λάθος και θέτει ζήτημα ασφάλειας (θα μπορούσε το μωρό να «γλιστρήσει» προς τα κάτω). Η λύση: τα πόδια θα πρέπει να είναι ανοιχτά, τα γόνατα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό (αν όχι ψηλότερα), το ύφασμα να φτάνει τουλάχιστον ως το πίσω μέρος των γονάτων από το ένα γόνατο ως το άλλο, δημιουργώντας ένα κάθισμα (τσέπη) για το μωρό.
Επίσης λάθος: η θέση των κρίκων είναι πολύ χαμηλά και αφήνει πολύ μικρή τσέπη για το μωρό, το ύφασμα ακουμπά πολύ κοντά στο λαιμό της μαμάς και θα την πονάει σύντομα. Θα πρέπει να απλώσει το ύφασμα όσο μπορεί καλύτερα στο στρογγυλό μέρος του ώμου της, προς το μπράτσο της και να σηκώσει τους κρίκους να είναι ανάμεσα στο κόκκαλο του ώμου και στο στήθος της.
#2
Η φωτογραφία είναι από σελίδα οδηγιών (!) ενός site από το εξωτερικό που πουλάει slings και δείχνει τη θέση στην οποία το μωρό κοιτάζει μπροστά (θέση «Βούδα») σε ring sling. Εδώ το λάθος είναι κάτι που βλέπω αρκετά συχνά σε γονείς που δοκιμάζουν για πρώτη φορά αυτή τη θέση, αλλά δεν περίμενα ποτέ να το δω ως «παράδειγμα» στις επίσημες σελίδες ενός site. Το πρόβλημα: το μωρό πατάει με τα γόνατα στο βάθος του sling, τα ποδαράκια του είναι χαμηλά και κάθεται πάνω τους. Αυτό είναι λάθος τόσο γιατί βάζει βάρος στα πόδια του μωρού, όσο και γιατί θα μπορούσε δυνητικά να είναι επικίνδυνο, επιτρέποντας στο παιδί να «πατήσει» και να σηκωθεί έξω απ’ την τσέπη του sling. Η λύση: ο πωπός του μωρού πρέπει να είναι το χαμηλότερο σημείο του σώματός του μέσα στην τσέπη του sling. Τα ποδαράκια του πρέπει να είναι διπλωμένα ψηλά στην κοιλίτσα του και το μωρό να ακουμπά στο στήθος του γονιού (όχι να γέρνει μπροστά).
#3
Η φωτογραφία είναι από σελίδα οδηγιών (!) ενός site από το εξωτερικό που πουλάει έναν υβριδικό τύπο μάρσιπου wrap (μια παραλλαγή ανάμεσα σε wrap και mei tai) και δείχνει ένα μωρό στην μπροστινή θέση. Το πρόβλημα: το μωρό είναι πολύ χαμηλά στο σώμα της μαμάς. Η μαμά θα υποφέρει σίγουρα από το βάρος σε λίγα μόλις λεπτά (καθώς όλο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στους ώμους της και δεν μοιράζεται και στη μέση της/στους γοφούς της), δεν θα μπορεί να καθίσει, και θα δυσκολεύεται να περπατήσει (καθώς το μωρό θα «χτυπά» στα πόδια της όπως θα κινείται). Η λύση: σε όλες τις θέσεις, ο πωπός του μωρού πρέπει να φτάνει περίπου στο ύψος που βρίσκεται ο αφαλός της μαμάς, θα πρέπει η μαμά να μπορεί άνετα να περπατήσει και να καθίσει φορώντας το μωρό της και μέρος του βάρους του θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις ράντες που δένουν στη μέση της μαμάς (ή από το αντίστοιχο τμήμα του wrap).
Ελαφρυντικό: ο συγκεκριμένος μάρσιπος είναι από ελαστικό ύφασμα και το μωρό είναι ήδη αρκετά μεγάλο. Γενικά, το ελαστικό ύφασμα για wrap είναι μια καλή επιλογή για νεογέννητο μωρό, αλλά χάνει όλα του τα πλεονεκτήματα όσο το μωρό βαραίνει, ακριβώς γιατί γίνεται δύσκολο για τον άνθρωπο που το φοράει να το σφίξει/τεντώσει σωστά ώστε να υποστηρίζει το βάρος του μωρού και να μην «κρεμάει» χαμηλά.
#4
Η φωτογραφία είναι από τις σελίδες παρουσίασης ενός site από το εξωτερικό που πουλάει ένα ελαστικό pouch που προσαρμόζεται σε μέγεθος και δείχνει τη θέση στην οποία το μωρό κοιτάζει μπροστά (θέση «Βούδα») σε pouch. Το πρόβλημα: όπως και πιο πάνω, το μωρό είναι πολύ χαμηλά στο σώμα της μαμάς. Αυτό είναι λάθος για την άνεση της μαμάς κυρίως αλλά και γιατί θα επιτρέπει στο μωρό να «κλυδωνίζεται» μπρος-πίσω καθώς η μαμά θα περπατάει. Συχνά με pouch αυτό συμβαίνει επειδή το μέγεθος του pouch δεν είναι σωστό για τον άνθρωπο που το φοράει (είναι πολύ μεγάλο), αλλά δεν είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό με ένα pouch που υποτίθεται ότι προσαρμόζεται σε μέγεθος; Η λύση: η μαμά πρέπει να μικρύνει σημαντικά το pouch της, ώστε το κάτω μέρος του μωρού να ανέβει τουλάχιστον 20-25 εκατοστά ψηλότερα και να φτάσει στον αφαλό της.
#5
Οι φωτογραφίες είναι από τις σελίδες παρουσίασης (η πρώτη από τη σελίδα οδηγιών) τριών διαφορετικών sites του εξωτερικού που πουλάνε slings και δείχνουν μικρά μωράκια στην ξαπλωτή θέση. Σε όλες υπάρχει το ίδιο πρόβλημα: το μωρό είναι πολύ «διπλωμένο», το σαγόνι του μωρού ακουμπά στο στήθος του με αποτέλεσμα να κουράζεται, να αναγκάζεται να δίνει ενέργεια στο να αναπνέει. Η λύση: το μωρό πρέπει να τοποθετηθεί με τρόπο ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση ανάμεσα στο σαγόνι του και το στήθος του, αφήνοντας ελεύθερη την αναπνευστική οδό. Σε sling με ανοιχτή ουρά και χωρίς επένδυση (όπως στην πρώτη φωτογραφία) αυτό είναι εύκολο να γίνει με σωστή τοποθέτηση. Σε πολύ ελαστικό pouch και σε sling με κλειστή ουρά και επένδυση (όπως στη δεύτερη και τρίτη φωτογραφία) είναι μάλλον δυσκολότερο και τουλάχιστον εκεί θα έπρεπε να προτιμηθούν άλλες θέσεις (όρθιες).
#6
Η φωτογραφία είναι από τις σελίδες παρουσίασης ενός site από το εξωτερικό που πουλάει ένα ελαστικό pouch που προσαρμόζεται σε μέγεθος και δείχνει μικρό μωράκι στην ξαπλωτή θέση. Αυτή τη φορά το μέγεθος είναι σωστό (μπράβο), αλλά υπάρχει και πάλι πρόβλημα: το μωρό είναι εντελώς καλυμμένο από ύφασμα. Αυτό είναι λάθος, γιατί δεν αφήνει τη μαμά να το βλέπει και να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή ότι το μωράκι της είναι σωστά τοποθετημένο και αναπνέει ελεύθερα. Η λύση: το κεφάλι του νεογέννητου μωρού πρέπει να υποστηρίζεται, αλλά το πρόσωπο πρέπει πάντα να παραμένει ελεύθερο και να μην καλύπτεται ποτέ τελείως.
Δυστυχώς, έχω πολλές παρόμοιες φωτογραφίες. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι, όπως με όλα τα πράγματα που αγοράζουμε για χρήση με το μωρό μας, είναι σημαντικό να ακολουθούμε σωστές οδηγίες. Χρησιμοποιείστε τη σωστή σας κρίση, αναζητείστε τα standards παντού, ενημερωθείτε για τη σωστή θέση των ποδιών του μωρού, τη σωστή τοποθέτηση νεογέννητων μωρών στην ξαπλωτή θέση, τη σωστή επιλογή μεγέθους όπου αυτό χρειάζεται αλλά κυρίως τη σωστή επιλογή μάρσιπου.
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!
Διαβάστε επίσης:
Αποφύγετε τους μάρσιπους τύπου bag slings
Σωστή τοποθέτηση για άνεση και αφάλεια
Συμβουλές για άνεση και ασφάλεια με ring sling
Σημ.: Η ανάρτηση αυτή δεν έχει στόχο να κατηγορήσει ή να δυσφημίσει κανένα site ή καμία μάρκα slings, γι’ αυτό και δεν αναφέρονται οι πηγές των παραπάνω φωτογραφιών και δεν χρησιμοποιούνται φωτογραφίες από ελληνικά sites.
1 σχόλιο:
καλά μιλάμε θύμωσα!!!
Δημοσίευση σχολίου