Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Με μωρά - αστεράκια στο 2010!

Ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, εύκολα και δύσκολα, ζόρια και τυχερά, το 2010 είχε απ' όλα! Με τα Αστεράκια μας όμως μαζί, όλα ήταν καλύτερα, ε;

Μερικά απ' τα ωραία του 2010 σε ένα βιντεάκι που έγινε στα γρήγορα... Άλλωστε τώρα κοιτάμε μπροστά!


Με πολλά ευχαριστώ και ευχές!
Καλή χρονιά σε όλους!

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Με ευχές!

Από τα Χριστούγεννα του 2006 (με το Βασίλη μου, 7,5 μηνών)...Με το γιο μου, 7,5 μηνών σε ring sling, πριν από 4 χρόνιααπό τα Χριστούγεννα του 2007 (με τη Ρέα μου, 1 μηνός)...
Με τη μεγάλη μου κόρη, πριν ακόμα σαραντίσει, σε ring sling, πριν από 3 χρόνιαως τα φετινά Χριστούγεννα του 2010 (με την Ηλιάνα μου, 5 μηνών)...
Με τη μικρή μου κόρη, 5 μηνών, φέτος τα Χριστούγεννα...η καρδιά μου γεμίζει αγάπη και χαρά!
Και ψιθυρίζω στον εαυτό μου με κάθε ευκαιρία: "Να θυμάσαι αυτές τις στιγμές..."

Με τις καλύτερες ευχές μου για όλους σας! Χρόνια Πολλά και να περάσετε τέλεια!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Με τα μάτια του μωρού

Ακόμα κι αν δε μιλάτε τη γλώσσα που μιλούν οι μαμάδες στο παρακάτω βίντεο, νομίζω ότι είναι τόσο εύγλωττο! Στο πρώτο μέρος του βίντεο: τι βλέπει το μωρό μέσα από το καρότσι. Στο δεύτερο μέρος του βίντεο: τι βλέπει το μωρό απ’ την πλάτη της μαμάς του! Αξίζει πραγματικά να το παρακολουθήσει κανείς ως το τέλος!

Το βίντεο στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=zga_mW9vqnE

Θα είχατε ίσως διαβάσει πρόσφατα ένα άρθρο που αναφερόταν στο στρες που προκαλεί στα μωρά το να βρίσκονται σε καρότσι που δεν κοιτάζει προς τη μαμά (γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία της στη διάρκεια της βόλτας).
Κάποιες φορές, ακόμα και όταν το καρότσι βλέπει προς τη μαμά, το μωράκι δεν καταφέρνει να έχει αυτή την «οπτική επικοινωνία» μαζί της, είτε γιατί είναι σκεπασμένο ως επάνω με σκίαστρα ή με κουβέρτες, είτε γιατί ο ήλιος είναι κόντρα, είτε γιατί η μαμά πρέπει να κοιτάζει το δρόμο και όχι το μωρό.

Όσοι έχουν μωρό και χρησιμοποιούν καρότσι, λένε συνήθως μια απ’ τις παρακάτω δύο φράσεις:
είτε «Δεν το θέλει καθόλου! Πολύ συχνά καταλήγω να κουβαλάω το μωρό στα χέρια και να σπρώχνω ένα άδειο καρότσι
είτε «Κανένα πρόβλημα! Με το που το βάζω στο καρότσι και ξεκινάμε να πάμε βόλτα κοιμάται αμέσως
Προσωπικά, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η βόλτα αν το μωρό κοιμάται πάντα σε όλη τη διάρκεια... Μια φίλη μου μου περιέγραφε πως η νταντά που κρατάει το μωρό της όσο εκείνη είναι στη δουλειά, «το πάει συνέχεια βόλτα με το καρότσι για να κοιμάται και να μην το απασχολεί».

Η βόλτα με το μωρό στο μάρσιπο του προσφέρει τόσα πολλά ερεθίσματα!Εμένα μ’ αρέσουν πολύ οι βόλτες! Με όλα μου τα μωρά, από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, βγαίνουμε βόλτες καθημερινά, βλέπουμε χρώματα, μιλάμε με κόσμο, με άλλα παιδάκια, με περαστικούς, αισθανόμαστε τον αέρα, μυρίζουμε τα δέντρα, τα λουλούδια, το χώμα μετά τη βροχή. Και όλα αυτά τα βλέπουμε μαζί, από το ίδιο επίπεδο!
Πόσες φορές έχω δει μαμάδες να δείχνουν στα μωρά τους «Κοίτα το σκυλάκι!», ενώ το μωρό από κει που βρίσκεται δε βλέπει παρά το σκέπασμα του καροτσιού!

Μη με παρεξηγήσετε, μπορεί εγώ να μην το χρησιμοποιώ (δε με βολεύει άλλωστε), αλλά θεωρώ ότι ένα απλό, ελαφρύ καρότσι είναι κάτι που θα χρειαστεί κανείς. Θα βρεθεί κάποια στιγμή που η μαμά θα κάτσει κάπου έξω για καφέ ή για φαγητό και το μωρό θα κοιμάται στο καρότσι, ή που θα φοράει το μικρό μωρό ενώ σπρώχνει το μεγαλύτερο στο καρότσι όταν έχει παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας. Πάντως, ο σκοπός μιας βόλτας, τα ερεθίσματα που δέχεται ένα μωρό, η επικοινωνία που έχει με το περιβάλλον και το πόσα πράγματα μαθαίνει και βλέπει πραγματικά, ταιριάζουν σαφώς καλύτερα με ένα μάρσιπο αγκαλιάς!Βόλτα με δύο μωρά με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Σημ.: Όσοι με ξέρετε, θα μ’ έχετε ακούσει αρκετές φορές να λέω ότι το να φοράμε το μωρό μας είναι τόσο καλό ώστε αν πραγματικά δεν είχα άλλη επιλογή θα το έκανα ακόμα και με κάποιο συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου (παρά τα μειονεκτήματά του σε σχέση με τους μάρσιπους αγκαλιάς). Το παραπάνω βίντεο δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο έναν από τους λόγους που με κάνουν να το λέω αυτό!

Διαβάστε επίσης:
Με ερεθίσματα για τα μωράκια μας

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Με μωρό που τεντώνει τα πόδια του!

Έχετε καταλάβει φαντάζομαι πως οι ερωτήσεις σας μ’ αρέσουν! Όταν έρχεστε σε μένα με τις απορίες σας, είτε προσωπικά, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσα απ’ το group στο facebook, είτε μέσα απ’ τις συναντήσεις της ομάδας, μ’ αρέσει πολύ! Και χαίρομαι αφάνταστα όταν τελικά μου λέτε (και το βλέπω) ότι βοήθησα!

Ας συζητήσουμε εδώ μία από τις απορίες σχετικά με τη χρήση του ring sling:
«Το μωρό μου κάθεται ωραία στο sling, αλλά όταν κουραστεί και είναι ανήσυχο, τεντώνει τα πόδια του προς τα κάτω και μου δημιουργεί ανασφάλεια, φοβάμαι ότι θα πέσει» (σημ. 1).

Ας το δούμε αναλυτικά:
Λάθος και σωστό: Πόδια μωρού στο μαρσιπο ring slingΣτην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το λάθος (αριστερά) και στο σωστό (δεξιά).

Σε κάθε μάρσιπο αγκαλιάς, η σωστή τοποθέτηση (για τα ισχία, για την κατανομή του βάρους, για την υποστήριξη του παιδιού, για την κυκλοφορία του αίματος, κλπ.) προϋποθέτει το παιδί να κάθεται με τα γόνατα τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό (ή ψηλότερα), με τα πόδια ανοιχτά και με το ύφασμα τουλάχιστον ως το πίσω μέρος των γονάτων. Σωστή τοποθέτηση, σε βαθύ κάθισμα με τα πόδια υποστηριγμένα τουλάχιστον ως το γόνατο
Οι παρακάτω φωτογραφίες (σημ. 2) δείχνουν λάθος τοποθέτηση: τα πόδια του μωρού είναι σχεδόν τεντωμένα, το μωρό κρέμεται, το ύφασμα είναι πολύ ψηλά (ως τον πωπό ή ως τη μέση του μηρού) και τα γόνατα είναι χαμηλά. Το μωρό δεν είναι ασφαλές (ειδικά όταν έχει τα χέρια μέσα, γι’ αυτό και ο μπαμπάς ή η μαμά που το φοράει αναγκάζεται να το κρατάει), η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν μπαίνει σωστά στην κοτύλη της λεκάνης, το ύφασμα «κόβει» το μωρό, η μαμά δεν νιώθει σιγουριά και το μωρό δεν νιώθει άνετα.
Πρόβλημα: όταν τα πόδια του μωρού είναι τεντωμένα προς τα κάτω
Αρχή: Σωστή τοποθέτηση
Όταν η τοποθετήση είναι σωστή, το μωρό δεν κρέμεται, ούτε υπάρχει ανάγκη να το κρατάμε. Είναι αγκαλιασμένο από ύφασμα που φτάνει ως τα γόνατα ή χαμηλότερα, και η στάση που έχει (σε «βαθύ κάθισμα») είναι ιδανική τόσο για την άνεσή του όσο και για την ασφάλειά του.
Από αυτή τη θέση, το μωρό δεν μπορεί να τεντώσει τα πόδια του! Το μωρό κάθεται έτσι κι αλλιώς σε μια βαθιά τσέπη, που δημιουργείται από το sling. Φανταστείτε για λίγο τον τρόπο με τον οποίο κάθεται κάποιος σε μια αιώρα! Αν οι άκρες της αιώρας είναι τεντωμένες και το κέντρο της είναι βαθύ, τότε δεν μπορεί να σηκωθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, όσο κι αν προσπαθήσει να τεντώσει τα πόδια του προς τα κάτω. (σημ. 3)Το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς sling είναι στην ίδια θέση που κάποιος κάθεται σε μια αιώρα!Άρα το πρώτο σημαντικό σημείο είναι να δημιουργείται γύρω απ' το μωρό αυτή η βαθιά "τσέπη" από την αρχή. Ο πιο εύκολος τρόπος να εξασφαλιστεί αυτό, είναι να βεβαιωθούμε ότι το sling μας είναι ρυθμισμένο στο σωστό μέγεθος για μας, πριν ακόμα πάρουμε το μωρό στην αγκαλιά. Συνήθως αρκεί να σφίξουμε την ουρά ώστε η κάτω άκρη του sling να μας ακουμπά ακριβώς κάτω απ' το στήθος.Σωστή αρχική ρύθμιση του μάρσιπου sling εξασφαλίζει ότι το μωρό θα τοποθετηθεί στο σωστό ύψος.Η κάτω άκρη, που σφίγγουμε τραβώντας την εξωτερική πλευρά της ουράς, θέλουμε να είναι σφιχτή και ψηλά, είναι το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται τα γόνατα του μωρού. Το κέντρο του sling ωστόσο, θέλουμε να είναι πιο χαλαρό, είναι το σημείο στο οποίο θα "κάτσει" ο πωπός του μωρού και πρέπει να κατεβαίνει χαμηλότερα απ' τα γόνατα.Βαθιά τσέπη στο sling στην οποία θα κάτσει το μωράκιΈνα κόλπο που βοηθάει κάποιους είναι να βάζουν το χέρι τους μέχρι τον αγκώνα στο κέντρο του sling την ώρα που σφίγγουν τις άκρες, ώστε να εξασφαλίζουν ότι εκεί (στο κέντρο) είναι το χαλαρότερο σημείο, ότι δημιουργείται "τσέπη". Άλλοι πάλι ξεκινούν στην αρχή δημιουργώντας βαθιά τσέπη σαν να επρόκειτο να βάλουν το μωρό με τα πόδια μέσα.

Στο παρακάτω βίντεο, δες πώς μπορείς να ελέγξεις ότι το μωρό κάθεται σωστά και να σφίξεις αν χρειάζεται την κάτω άκρη του sling σου με το σωστό τρόπο ώστε να δημιουργείς βαθιά τσέπη:


Κόλπα για "δύσκολες" περιπτώσεις
Για εκείνες τις περιπτώσεις (ή για εκείνα τα μωρά) που φαίνεται πως η προσπάθεια να "σταθούν στα πόδια τους" είναι ακατανίκητη, υπάρχουν κάποια μικρά "κόλπα" που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι το μωρό μας θα είναι με άνεση και ασφάλεια σωστά καθισμένο στο sling, ό,τι και να κάνει.

Πόδια μέσα, τεντωμένα
Ξεκινώντας από την αρχική (σωστή) θέση, μπορούμε να τεντώσουμε τα πόδια του μωρού και να τα βάλουμε μέσα στο sling. Το μωρό θα έχει τα πόδια ανοιχτά αγκαλιάζοντας το σώμα μας, κάπως σαν να κάθεται στο πάτωμα με τα πόδια ανοιχτά μπροστά του. Στην ουσία ο πωπός θα είναι και πάλι χαμηλότερα απ' τα γόνατα, απλά αυτή τη φορά, όλο το πόδι του μωρού θα είναι μέσα στο sling. Πολλά μωρά λατρεύουν αυτή τη θέση!Μωρό με τεντωμένα πόδια σε μάρσιπο sling
Πόδια μέσα, λυγισμένα
Και όμως, μπορούμε να πετύχουμε τα πόδια στη θέση αυτή (ανοιχτά με τα γόνατα ψηλά), ακόμα και με μεγάλα παιδιά, ακόμα και με τις πατούσες μέσα! Αυτή η θέση είναι ιδανική για τους γονείς που θέλουν τα πόδια μέσα αλλά τα μωρά αρνούνται την κλασσική θέση για νεογέννητα, γιατί έχουν πια ξεπεράσει το στάδιο εκείνο που θέλουν να είναι "φασκιωμένα".Μωρό με τα πόδια μέσα, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η τοποθέτηση είναι ίδια, απλά αυτή τη φορά το ύφασμα "διπλώνει" πίσω απ' τα γόνατα του μωρού ακόμα κι αν η άκρη φτάνει ως τις πατουσίτσες του! Σημειώστε, πως αυτό γίνεται μόνο με slings που είναι αρκετά φαρδιά ώστε το πάνω μέρος να εξακολουθεί να υποστηρίζει το παιδί τουλάχιστον ως τις μασχάλες!Τοποθέτηση με λυγισμένα γόνατα με τα πόδια μέσα για μεγαλύτερα μωρά
Με την ουρά πίσω απ' τα γόνατα
Ένα ωραίο κόλπο είναι να τοποθετήσουμε την ουρά πίσω απ' τα γόνατα του παιδιού. Αυτό αρχικά δείχνει να μην προσφέρει τίποτα (έτσι κι αλλιώς δεν είναι η ουρά που κρατάει τα γόνατα ψηλά, αλλά η κάτω άκρη του sling). Λειτουργεί όμως πολύ καλά "ψυχολογικά": το μωρό νιώθει πως την "κρατάει" με τα λυγισμένα γονατάκια του και αποφεύγει να τα τεντώσει για να μην τη χάσει! Δοκιμάστε το και θα δείτε!Η ουρά του sling τοποθετείται τεντωμένη κάτω απ' τα γόνατα του μωρού
"Καβάλα" στο sling!
Υπάρχει μια θέση στην οποία το ύφασμα του sling μπαίνει ανάμεσα στα πόδια του μωρού! Δεν μπορεί ο πωπός του μωρού να βρεθεί ποτέ έξω απ' την τσέπη του sling, ακόμα κι αν έχετε να κάνετε με ένα μικρό Ταρζάν, γιατί το μωρό στην ουσία "καβαλάει" το sling! Πάρτε μια γεύση από τη θέση αυτή στις παρακάτω φωτογραφίες, τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω τις αναλυτικές οδηγίες! (σημ. 4)Ιδανική θέση για μωρά - ακροβάτες!
Τέλεια θέση για ανήσυχα μωρά που δεν κάθονται ήσυχα στο μάρσιπο sling!

Ελπίζω τα παραπάνω να βοήθησαν!
Στείλτε μου τη γνώμη σας!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Με ανοιχτά πόδια και γόνατα ψηλά!
Με προσοχή για άνεση και ασφάλεια!

Σημειώσεις:
σημ. 1: Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αναφέρονται σε μωρά ηλικίας 3 ως 9 μηνών, καθώς σπάνια αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με νεογέννητα μωράκια, τα οποία έτσι κι αλλιώς βάζουν τα ποδαράκια τους στη σωστή θέση με τα γόνατα ψηλά (σα βατραχάκι).σημ. 2: Οι παραπάνω φωτογραφίες που δείχνουν λάθος τοποθέτηση προέρχονται είτε από ξένα sites, είτε από μηνύματα που μου στάλθηκαν και χρησιμοποιούνται με άδεια. Έχει γίνει προσπάθεια να κρυφτούν τα πρόσωπα, γιατί ο στόχος δεν είναι να εκθέσουμε κανέναν αλλά να γίνει πιο κατανοητό ένα λάθος που συμβαίνει συχνά στην τοποθέτηση και που δημιουργεί προβλήματα.

σημ. 3: Έχουμε δείξει άλλωστε πως οι κρίκοι «κλειδώνουν» με το βάρος του μωρού, όσο και να τραβήξει κανείς το ύφασμα απ’ την πλευρά του μωρού δεν θα μπορέσει να το χαλαρώσει. Αυτό εξασφαλίζει ότι η κάτω άκρη, πίσω απ' τα γόνατα του μωρού θα παραμείνει τεντωμένη.

σημ. 4: Η θέση προορίζεται για μωρά που έχουν μια ελάχιστη πλευρική στήριξη (από 4-5 μηνών και πάνω). Στην αναλυτική της παρουσίαση θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα σημεία προσοχής αυτής της θέσης!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Με κρίκους στο σωστό μέγεθος!

Έχω ξαναγράψει σχετικά με την τεράστια σημασία που έχει να χρησιμοποιούμε ειδικούς κρίκους για slings (που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό, ελέγχονται ειδικά γι' αυτό το σκοπό και προορίζονται για χρήση με μωρά). Αν δεν έχετε διαβάσει εκείνη την ανάρτηση, σας παρακαλώ, αφιερώστε ένα λεπτό και διαβάστε την.

Συμπληρωματικά λοιπόν σ' εκείνη την ανάρτηση, θα ήθελα να τονίσω ότι εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η επιλογή του σωστού μεγέθους των κρίκων που θα χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με το βάρος και το πλάτος του υφάσματος που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι κρίκοι.Κρίκοι-δαχτυλίδια για μαρσιπο sling
Στην παρακάτω φωτογραφία, το μωβ λινό sling στα αριστερά φτιάχτηκε με μεσαίους κρίκους, το γαλάζιο sling από λεπτό solarveil στο κέντρο φτιάχτηκε με μικρούς κρίκους, ενώ το ριγέ υφαντό στα δεξιά φτιάχτηκε με μεγάλους κρίκους! Για άλλη μια φορά, το μέγεθος μετράει!Σωστό μέγεθος κρίκων όταν φτιάχνουμε ένα sling
Βλέπω μερικές φορές slings που φτιάχνουν κάποιες μαμάδες για να χρησιμοποιήσουν οι ίδιες με το μωρό τους, στα οποία χρησιμοποιείται μεγάλο μέγεθος κρίκων ενώ το ύφασμα είναι λεπτό. Αυτό είναι λάθος και, παρόλο που δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, έχει σαν αποτέλεσμα το ύφασμα να χαλαρώνει και η μαμά να χρειάζεται να αναπροσαρμόζει το sling της συχνά. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το μεσαίο μέγεθος.
Το solarveil, που προορίζεται για χρήση στο νερό και που είναι λεπτό ύφασμα, φτιάχνεται με τους μικρότερους κρίκους προκειμένου να είναι σταθερό.
Τα διπλά slings θέλουν συνήθως μεγάλους κρίκους για να μπορεί το ύφασμα να περνάει εύκολα και το sling να προσαρμόζεται σωστά. Και όλα αυτά πρέπει να αποφασισθούν με βάση το πώς θα συμπεριφερθεί το ύφασμα και αφού πλυθεί! (Κάποια υφάσματα δείχνουν σκληρά όταν είναι καινούρια, θα έλεγε κανείς πως μόνο με τους μεγάλους κρίκους θα προσαρμόζονται εύκολα, ωστόσο όταν πλυθούν διαπιστώνεται ότι μαλακώνουν πολύ και χρειάζονται κρίκους μεσαίου μεγέθους για να είναι σταθερά).

Όταν το μέγεθος των κρίκων είναι σωστό για το ύφσμα που χρησιμοποιείται, οι κρίκοι «κλειδώνουν» με το βάρος του μωρού, όσο και να τραβήξει κανείς το ύφασμα απ’ την πλευρά του μωρού δεν θα μπορέσει να το χαλαρώσει.


Επιλέξτε σωστά και ευχαριστηθείτε τα slings σας! Καλή συνέχεια! Καλό babywearing!

Δείτε επίσης:
Μυστικά και κόλπα και πώς να μην κατεβαίνουν οι κρίκοι στον ώμο σου
Πώς να μη σου μπλέκεται το ύφασμα στους κρίκους
Σωστός χειρισμός για εύκολη προσαρμογή

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Με μικρό μωρό στην πλάτη

Όταν το μωρό είναι στην πλάτη, η μαμά είναι εντελώς ελεύθερη μπροστά και μπορεί να κάνει ακόμα και κάποιες απ’ τις δουλειές που κανονικά δεν θα έκανε με το μωρό (π.χ. να κόψει κρεμμύδια, να χρησιμοποιήσει αιχμηρά εργαλεία κλπ.) χωρίς το φόβο ότι το μωρό θα «ενδιαφερθεί» γι’ αυτές τις δουλειές, απλώνοντας χεράκια! Ταυτόχρονα, το μωρό νιώθει, ακούει και μυρίζει τη μαμά του και είναι χαρούμενο και άνετο!

Στο παρελθόν, έκανα μια ανάρτηση σχετικά με την τοποθέτηση μωρού στην πλάτη με mei tai, με έναν τρόπο που εξασφαλίζει ότι κρατάμε το μωρό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν χρειάζεται σε κανένα σημείο να «ισορροπήσουμε» το μωρό στην πλάτη (γι’ αυτό και ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος και για μωρά μικρά ή ιδιαιτέρως «κινητικά»)! Σ’ εκείνο το βίντεο, έχει προσφερθεί να είναι το «μοντέλο» μου, η κόρη μου Ρέα, που τότε ήταν 22 μηνών.

Μου ζητήσατε να φτιάξω το ίδιο βίντεο με μικρό μωρό. Έτσι, η κόρη μου Ηλιάνα, 3,5 μηνών όταν έφτιαξα το παρακάτω βίντεο, με βοήθησε να σας δείξω τον ίδιο τρόπο ξανά! Να το βίντεο:

Σημειώστε, ότι για να μη χρειαστεί να διακόψω το βίντεο, κάνω όλη τη διαδικασία έχοντας την Ηλιάνα στην αγκαλιά μου ενώ είμαι όρθια. Στην αρχή (δηλαδή όταν τυλίγουμε τις μακριές ράντες γύρω απ’ το μωρό) θα μπορούσε κανείς να είναι καθισμένος, ή να ακουμπήσει το mei tai σε μια καρέκλα ή σε ένα κρεβάτι και να βάλει το μωρό πάνω του.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου είναι ότι τοποθετεί το μωρό ψηλά στην πλάτη. Έτσι το μωρό μπορεί να βλέπει πάνω απ’ τον ώμο εκείνου που του κουβαλάει και είναι πολύ ευχαριστημένο! Είναι επίσης ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κοιμηθεί το μωρό (τα δικά μου, όταν είναι μπροστά, συνήθως θέλουν να θηλάσουν για να κοιμηθούν, ενώ πίσω αποκοιμιούνται μόνα τους σχεδόν αμέσως)!

Δείτε το, δοκιμάστε το και στείλτε μου τη γνώμη σας!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δείτε επίσης:
Με μάρσιπο mei tai (μεταμφιεσμένο σε onbu)!
Με μάρσιπο sling στην πλάτη (για μικρά μωρά)!
Με το μωρό στην πλάτη σε μάρσιπο αγκαλιάς τύπου Mei tai

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Με ιδέες από αλλού!

Είμαι μαμά τριών παιδιών. Στις φοβερές ηλικίες των 4,5 ετών, 3 ετών και 4 μηνών. Όταν είσαι μαμά τριών παιδιών, ο χρόνος για blogging και “social networking” είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστος! (Γι’ αυτό και δε βρίσκω το χρόνο να απαντώ στα σχόλιά σας ένα προς ένα, όπως θα ήθελα, μη με μαλώνετε, δείξτε κατανόηση!). Αφιερώνω όμως μέρα παρά μέρα λίγο χρόνο σε κάποια blogs που ασχολούνται με θέματα που μ’ ενδιαφέρουν. Και έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι αξίζει τον κόπο! Βρίσκω καταπληκτικές ιδέες που γίνονται «πράξεις» στην οικογένειά μας!

Από τη mammaka, βρήκαμε το καταπληκτικό βιβλίο «Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός» και το διαβάζουμε όλοι μαζί αυτές τις μέρες συζητώντας για τη διαφορετικότητα. (Αντίθετα με τη φίλη μας την Εβίτα, δεν έχουμε αρκετά ερεθίσματα σε σχέση με τις διαφορετικές φυλές ή το χρώμα, αλλά και στο δικό μας περιβάλλον έχουμε αρκετές ευκαιρίες να αποδεχθούμε το «διαφορετικό»).
Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο με δύο παιδιά κι ένα μωρό!
Διαβάζοντας με τρία παιδιά!Στις φωτογραφίες, διαβάζουμε όλοι μαζί... (Το μωρό μας δεν ενδιαφέρεται και τόσο, κοιμάται στο μάρσιπο αγκαλιάς...)

Από το blog της MammaEl πήραμε την καταπληκτική ιδέα να επισκεφθούμε το σπήλαιο της Παιανίας. Ο μπαμπάς μας είναι πρώην γεωλόγος και είχε πολλά να μας πει εκτός απ’ την ξενάγηση. Ο Βασίλης είχε ήδη μια λόξα με τις «σπηλιές» και η εμπειρία ήταν πολύ καλή!
Οικογενειακή εκδρομούλα στο σπήλαιο της Παιανίας
Βόλτα και εμπειρίες για τα παιδιά ακόμα και μετά τον ερχομό του νεογέννητου!Δυστυχώς δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες μέσα στο σπήλαιο, οι παραπάνω είναι από το χώρο ακριβώς απ’ έξω. Η επίσκεψή μας ήταν τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, η Ηλιάνα μας στο mei tai είναι ακριβώς δύο μηνών!

Το babywearing είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, το μικρό μας μωρό είναι ήσυχο και ευχαριστημένο στα slings μας και τα μεγαλύτερα παιδιά μας δεν χάνουν την ευκαιρία για όμορφες εμπειρίες και βόλτα!

Έχουμε πολλά ακόμα τέτοια οικογενειακά «στιγμιότυπα» που απολαμβάνουμε χάρη σε μαμάδες και μπαμπάδες bloggers, σε επόμενη ανάρτηση με το ίδιο θέμα θα δώσουμε τα εύσημα και εκεί! Μέχρι τότε, ευχαριστούμε Διόνα, και MammaEl για τις ιδέες!

Καλή συνέχεια και καλό babywearing!

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Με ένα νανούρισμα...

Σχεδόν όλα τα μωράκια κοιμούνται στην αγκαλιά (και επομένως και στο μάρσιπο), αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Αυτό που βρίσκω υπέροχο στα slings μου, είναι το πόσο εύκολα μπορώ να αφήσω στο μωράκι μου αυτήν την αγκαλιά, να την έχει μαζί της ακόμα κι όταν την αφήσω στο κρεβάτι της.

Στο παρακάτω βίντεο, η μικρή μου Ηλιάνα, από 5 ημερών ως περίπου 3 μηνών, σε μερικά στιγμιότυπα ζζζζζζζζζζ....! Σε όλες τις φωτογραφίες η «ωραία κοιμωμένη» μου, έχοντας αποκοιμηθεί σε κάποιο μάρσιπο αγκαλιάς, συνεχίζει τον ύπνο της στο κρεβάτι, στο ρηλάξ, ή στο καλάθι της...


Στο βίντεο ακούγεται η καταπληκτική φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο υπέροχο "Νανούρισμα" από το άλμπουμ «Που Δύσην Ως Ανατολήν - Τραγούδια της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης:
Με το μωρό να κοιμάται παντού!
Πώς να αφήσετε ένα κοιμισμένο μωρό στο κρεβάτι του

Μωράκι που αποκοιμήθηκε στο sling και συνεχίζει τον ύπνο του χωρίς να ξυπνήσει χάρη στη μυρωδιά της μαμάς στο μάρσιπο!

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Με το μωρό στο κρύο (ξανά)!

«Πώς να ντυθώ όταν βγαίνω έξω με το μωρό μου τώρα το χειμώνα; Πώς να συνδυάσω το παλτό μου και το sling μου;» Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις όταν αρχίζει να χαλάει ο καιρός και αποφάσισα να σας φτιάξω ένα βίντεο με τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις!

Δείτε το βιντεάκι και στη συνέχεια διαβάστε τις παρακάτω σημειώσεις:


1. Η προσωπική μου γνώμη (και η πρότασή μου σε όποιον με ρωτάει) είναι πως είναι καλύτερα να φοράει κανείς το μάρσιπο κατευθείαν πάνω του και το πανωφόρι από πάνω. Πρώτον γιατί είναι κρίμα να χάνεις την άμεση επαφή με το μωρό σου, κάτι που συμβαίνει όταν φοράς το sling πάνω απ’ το παλτό. Δεύτερον γιατί αν δεν νιώθεις το μωρό πάνω σου, ίσως μπερδευτείς στην τοποθέτηση, δεν νιώθεις καλά τη θέση των ποδιών, το βαθύ του κάθισμα κλπ.. Και τρίτον, αν θηλάζεις θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να προσφέρεις στο μωρό την πρόσβαση που σου ζητάει! (Άσε που εγώ είμαι περίεργη μ’ αυτά, μια κρυώνω, μια ζεσταίνομαι και θέλω να βάζω και να βγάζω το μπουφάν μου χωρίς να ενοχλώ το μωρό!)

Με το μωρό στο κρύο! Οι βόλτες το χειμώνα είναι όμορφες!2. Στο βίντεο φοράω ένα ring sling με το μωρό μου. Όλες οι παραπάνω εναλλακτικές μπορούν να εφαρμοστούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με wrap ή με mei tai, καθώς όλα αυτά προσαρμόζονται απεριόριστα. Ακόμα και με το χοντρό μου μπουφάν και το ring sling μου από πάνω δεν αλλάζει απολύτως τίποτα (δείτε το στο βίντεο περίπου στο 1:23 - μη γελάτε που είμαι σαν αρκούδα, αυτό το μπουφάν το έχω από όταν ήμουν φοιτήτρια και τότε ήταν της μόδας τα πολύ «φουσκωτά», εντάξει; ). Καταλαβαίνετε φυσικά, ότι με ένα pouch αυτό δεν γίνεται και ότι θα έπρεπε να φοράω το pouch από μέσα. Όλα πάντως μπορούν άνετα να φορεθούν μέσα απ’ το παλτό, ακόμα και από στενό σακάκι, αφού δεν έχουν ενοχλητική και ογκώδη επένδυση-μαξιλαράκι.

Για να μην κρυώνει το μωρό μου στη βόλτα μας!3. Η υπέροχη κουβερτούλα με την οποία σκεπάζω την Ηλιάνα στο 0:48 του βίντεο, είναι μια καπληκτική δημιουργία της Saigon και την έχουμε ευχαριστηθεί πολύ! Την αφήνω επίτηδες να κρέμεται επειδή τη λατρεύω και θέλω να φαίνεται ολόκληρη. Θα μπορούσαμε πάντως να την «σφηνώσουμε» κάτω απ’ το μωρό και να δείχνει πιο «μαζεμένο» το αποτέλεσμα.

4. Υπάρχουν φυσικά ειδικά πανωφόρια που προορίζονται για babywearers (έχω κανα-δυο τέτοια), όπως babywearing vests – γιλέκα, πόντσο με τρύπα για το κεφάλι του μωρού, μπουφάν που κουμπώνουν με φερμουάρ και αφήνουν χώρο για το μωρό κλπ. Τα βρίσκω υπερβολικά ακριβά για κάτι που μπορεί κανείς άνετα να κάνει χωρίς κόστος. Αλλά κι αυτό είναι μόνο η προσωπική μου γνώμη.

5. Να θυμάστε, ότι όταν το μωρό είναι στην αγκαλιά μας, η θερμοκρασία του σώματός μας το κρατάει ζεστό, πολύ περισσότερο απ' ό,τι μέσα στο καρότσι για παράδειγμα. Καλό θα ήταν το ντύσιμο του μωρού να είναι όπως το δικό μας. Αν εμείς ζεσταινόμαστε πολύ, το ίδιο ισχύει και για το μωρό συνήθως! Προσέξτε πάντως τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος: το σκουφάκι και οι μακριές κάλτσες είναι αγαπημένα κομμάτια στην ντουλάπα μας!

Με το μωρό, εκδρομή στα χιόνια!

Διαβάστε αν θέλετε κι αυτό για μια λύση για πανωφόρι όταν φοράμε το μωρό στην πλάτη.

Καλές βόλτες! Καλό babywearing (και το χειμώνα)!

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Με τρία παιδιά πίσω από τα παραβάν...

"Μαμά, τι θα πει εκλογές;" με ρώτησε ο γιος μου προχθές, ακούγοντας τη λέξη στην τηλεόραση.
Του εξήγησα πως οι εκλογές αυτές είναι για να διαλέξουμε ποιος θα μας φτιάξει καλά πεζοδρόμια για να πηγαίνουμε βόλτες και παιδικές χαρές κοντά στο σπίτι μας.
Και έτσι σήμερα, πήραμε τα παιδιά μας και πήγαμε να "διαλέξουμε".

Ψάχνοντας το εκλογικό μας τμήμα στη λίστα, τα παιδιά είδαν πως εκτός από μας, θα "διαλέξουν" πολλοί ακόμα άνθρωποι που θέλουν πεζοδρόμια και παιδικές χαρές.Αναζητώντας το εκλογικό μας τμήμα
Μπήκαμε όλοι μαζί στο παραβάν και τα παιδιά είδαν πόσο πολλοί είναι οι υποψήφιοι που θέλουν να μας φτιάξουν πεζοδρόμια και παιδικές χαρές.

Ο Βασίλης είχε την ευκαιρία να ακούσει και άλλες εξηγήσεις σχετικά με τις εκλογές, αυτή τη φορά από την "εφορευτική επιτροπή".Ο Βασίλης συζητά για τις εκλογές!
Και η Ρέα είχε την ευκαιρία να ρίξει την ψήφο μας στην κάλπη.
Η Ρέα ψηφίζει!
Η Ηλιάνα στο ring sling προς το παρόν αδιαφορεί παντελώς για τα πεζοδρόμια και τις παιδικές χαρές.

Ο καιρός ήταν υπέροχος σήμερα. Τουλάχιστον, ήταν μια όμορφη βόλτα.Βόλτα με τα παιδιά και το μωρό στο μαρσιπο sling
Μια οικογένεια με τρία παιδιά!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Με το νεογέννητο μωρό μου...

Στο παρακάτω βίντεο, το μωρό μου, μόλις 12 ημερών, θηλάζει.


1-7 Νοεμβρίου 2010, Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το βίντεο δεν προορίζεται ως "οδηγίες για το πώς να θηλάσετε το μωρό σας". Πρώτον γιατί ο θηλασμός για μένα ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας (και όχι "φυσικού ταλέντου") και δεύτερον γιατί σίγουρα θα βρείτε καταλληλότερες πηγές για οδηγίες θηλασμού. Σκέφτομαι απλά πως τότε που μάθαινα την "τέχνη του θηλασμού" με το πρώτο μου παιδί, αυτό που θα με βοηθούσε να είναι όλα λίγο ευκολότερα, είναι να είχα στο περιβάλλον μου περισσότερες μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά τους, να το έβλεπα να γίνεται, να συμβαίνει.


Διαβάστε επίσης:
Θέσεις θηλασμού
Ταΐζουμε τα μωρά μας, με μπουκάλι ή στήθος

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Με μάρσιπο sling στην πλάτη (για μικρά μωρά)!

Πριν από χρόνια, όταν η μεγάλη μου κόρη ήταν περίπου 4 μηνών, ανακάλυψα έναν υπέροχο τρόπο για να τη φοράω στην πλάτη με ring sling, με στήριξη στους δύο ώμους!Ψηλά στην πλάτη με μάρσιπο αγκαλιάς σλινγκ
Ο κλασικός τρόπος για να φορέσει κανείς το μωρό του στην πλάτη με ring sling (μάρσιπο με κρίκους) είναι κατάλληλος για μωρά από 6,5 μηνών και πάνω (όταν μπορούν με άνεση να καθίσουν μόνα τους και να στηρίξουν σωστά τον κορμό τους), καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο η στήριξη είναι στον ένα ώμο.
Το ζητούμενό μου ήταν να πετύχω την άνεση που ένιωθα με το mei tai μου ή με το wrap μου φορώντας το μωρό μου στην πλάτη, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου ring sling. Ήθελα στήριξη στους δύο ώμους και ήθελα ο τρόπος να εφαρμόζεται και για μικρότερα μωράκια.

Το αποτέλεσμα ήταν μια παραλλαγή του τρόπου τοποθέτησης ψηλά στην πλάτη με wrap (μέθοδος "σακίδιο πλάτης"), όπου αντί για κόμπο, χρησιμοποιούσα τους κρίκους. Μικρό μωρό στην πλάτη με μάρσιπο sling
Δείτε το με αναλυτικές οδηγίες στο παρακάτω βίντεο (αυτή τη φορά με τη μικρή μου κόρη, 3 μηνών ακριβώς):


Είναι εξαιρετικά άνετος τρόπος, είναι κατάλληλος για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους (από 3 μηνών και πάνω περίπου), και είναι απόλυτα ασφαλής. (Δείτε πώς το βάρος του μωρού "κλειδώνει" τους κρίκους με ασφάλεια, στο βίντεο εδώ.)

Σημειώστε πώς για άλλη μια φορά, το μωρό είναι σε θέση "βαθύ κάθισμα" με τα πόδια ανοιχτά, τα γόνατα ψηλά και το ύφασμα κάτω απ' τον πωπό φτάνει τουλάχιστον ως τα γόνατά του.Two shouldered back carry with ring sling for young babyΕίναι προφανές πως αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με slings που έχουν επένδυση-μαξιλαράκι ή που έχουν κλειστή-ραμμένη ουρά. Επίσης, απαιτεί ένα ring sling στο οποίο η ουρά δεν είναι κοντή για το ύψος σου (κάτω απ’ τον πωπό του μωρού θα πρέπει η ουρά να περισσεύει από τους κρίκους τουλάχιστον 15-20 εκ.). Δείτε το ίδιο sling φορεμένο κανονικά μπροστά στην παρακάτω φωτογραφία.Με το μωρό μπροστά στην αγκαλιά μου με μάρσιπο sling με κρίκουςΛίγους μήνες αργότερα, παρουσιάζοντας αυτόν τον τρόπο στη διεθνή κοινότητα babywearing, είδα πόσοι γονείς έψαχναν κάτι αντίστοιχο και ενθουσιάστηκαν με αυτή τη θέση! Χάρηκα πολύ που οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είχα φτιάξει τότε βρέθηκαν σε πολλά ακόμα fora και στάθηκαν αφορμή για άλλες μαμάδες (από τη Ρουμανία, από την Ιταλία, από την Ισπανία και την Αμερική) να φτιάξουν κι εκείνες βίντεο εξηγώντας αυτές τις οδηγίες στη γλώσσα τους!

Δοκιμάστε το κι εσείς και στείλτε μου τη γνώμη σας!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Με το μωρό στον παιδίατρο!

Πριν από ένα μήνα περίπου, όταν η μικρή μας Ηλιάνα ήταν 2 μηνών, πραγματοποιήσαμε την πρώτη της επίσκεψη στον παιδίατρο! Μαζί ήρθαν και τα μεγαλύτερα αδέλφια της, ο Βασίλης, που είναι σχεδόν 4,5 ετών και η Ρέα, που σε λίγο θα κλείσει τα 3.
Επίσκεψη στον παιδίατρο με τρία παιδιά!Η επίσκεψη στο γιατρό με τρία παιδιά δεν θα ήταν εύκολη χωρίς το sling μας! Όμως χάρη σ' αυτόν το μικρό "θαυματουργό" μάρσιπο αγκαλιάς, τα καταφέραμε τέλεια!

Το μωρό κοιμόταν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της επίσκεψης! Κοιμόταν στην αγκαλιά μου όσο μετρούσαμε το κεφάλι της και ήταν εντυπωσιακά ήσυχη κατά τη ζύγιση και μέτρηση ύψους.Μετράμε την περίμετρο κεφαλιού ενώ το μωρό είναι στο sling!
Το μωράκι μου δύο μηνών στην πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο!
Διαπίστωσα για άλλη μια φορά πόσο δίκιο έχει ο Dr. Sears όταν λέει: "Τα μωρά που έχουν χορτάσει αγκαλιά, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους που τα φροντίζουν". Το μωρό ξέρει ότι οι ανάγκες του ικανοποιούνται και ότι ο γιατρός που το εξετάζει είναι εκεί για να το βοηθήσει. Η μικρή μας Ηλιάνα έδειχνε σχεδόν να απολαμβάνει την εξέταση!Το μωρό μου είναι ήσυχο ενώ την εξετάζει ο παιδίατρος!
Και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Βασίλη και της Ρέας, το μωράκι μας επέστρεψε στο sling και συνέχισε τον ύπνο της!Επίσκεψη στο γιατρό με δύο παιδιά κι ένα μωρό!
Εξέταση από τον παιδίατρο
Ποιος είπε ότι τα τρία παιδιά μαζί είναι δύσκολα; Για μας όχι και τόσο!
(Ελπίζω να λέει το ίδιο και ο καλός μας ο παιδίατρος! Ευχαριστούμε Ηρακλή που μας φροντίζεις τόσο καλά!)

Καλή συνέχεια!
Καλό babywearing!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Με μωρά και αγκαλιές, γιορτάζουμε!

Μαμάδες και μπαμπάδες γιόρτασαν την Παγκόσμια Εβδομάδα Babywearing 2010 πηγαίνοντας βόλτα με τα μωρά τους σε μάρσιπο!

Απολαύστε το βιντεάκι:


Εμείς μαζί, οι μαμάδες και μπαμπάδες της ομάδας babywearing (που είναι για άλλη μια χρονιά μια από τις επίσημες ομάδες εορτασμού της Εβδομάδας Babywearing σε όλον τον κόσμο), δείξαμε την αγάπη μας στο babywearing, απολαμβάνοντας μια από τις μεγαλύτερες χαρές που μας προσφέρει: άνετες και εύκολες βόλτες με τα μωρά μας!

Ο καιρός ήταν τέλειος, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύς ήλιος, ακριβώς ό,τι έπρεπε για βόλτα! Περπατήσαμε, ξεκουραστήκαμε, ξαναπερπατήσαμε, γελάσαμε, κεραστήκαμε, χορτάσαμε αγκαλιές! Κυρίως απολαύσαμε ένα υπέροχο τοπίο, μια πανέμορφη διαδρομή στη φύση!Υπέροχη βόλτα με μάρσιπο αγκαλιάς, γιορτάζοντας το babywearing στην Ελλάδα!Συνοδεύοντας παιδιά που περπατάνε, δεν ήταν πάντα εύκολο να είμαστε όλοι μαζί! Από τις περισσότερες "ομαδικές φωτογραφίες" λείπουν οι μισοί! Αλλά είχε κι αυτό την πλάκα του!Πείτε sliiiiiing! Μερικές από τις μαμάδες babywearers που επισκέφθηκαν το Βοτανικό Κήπο στο εορτασμό της IBW 2010!Μαμάδες και μωρά σε μάρσιπους αγκαλιάς!Τα παιδιά "εξερεύνησαν" τη φύση, έμαθαν και είδαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα (φαρμακευτικά φυτά, μανιτάρια, μικρούς γυρίνους που θα γίνουν βατραχάκια, μπαμπού), μπήκαν στο πυροσβεστικό όχημα και μίλησαν με τους πυροσβέστες, σκαρφάλωσαν σε δέντρα, έκαναν καινούριους φίλους!Τα παιδιά μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τη φύση!
Μικροί εξερευνητές!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο group της ομάδας babywearing στο Facebook!

Άννα, η σπιτική σου κολοκυθόπιτα ήταν τέλεια! Νάγια, όταν εμφανίστηκες νόμιζα ότι βλέπω Δρυΐδισσα ιέρεια ανάμεσα στα δέντρα! Ασπασία η "φωτογραφική" σου ματιά πρόσφερε πολλά (και το φωτογραφικό σου χέρι μας έλειψε)! Άντζυ και Ρένα με τα μωρά σας ήσασταν σαν λουλούδια στον πράσινο κήπο! Κέλλυ ευχαριστούμε για τις γνώσεις βιολογίας που μοιράστηκες μαζί μας! Μαρία, Αγγελική, Ελένη, Αγκνιέσκα και σε όλες τις υπόλοιπες μαμάδες χάρηκα πολύ που σας γνώρισα από κοντά με τις υπέροχες οικογένειές σας!

Και του χρόνου!
Καλό babywearing!

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Με γιορτές σε όλον τον κόσμο!

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Babywearing έχει ήδη ξεκινήσει! Όλες οι ομάδες babywearing γιορτάζουν παντού με διάφορους τρόπους!

Χαίρομαι πολύ που και με τη δική μας ομάδα (που βρίσκεται ήδη και επίσημα μεταξύ των Official Celebrating Groups) θα δείξουμε την αγάπη μας για το babywearing με τον καλύτερο τρόπο:
Μια βόλτα με μάρσιπο αυτήν την Κυριακή!
Θα αρέσει στα μωρά μας, θα αρέσει σε εμάς, θα "απολαύσουμε τις χαρές του babywearing"! Enjoy the benefits!
Τα λέμε εκεί!
Βόλτα με μάρσιπο στο Χαϊδάρι!
Δείτε:
Sling walk: Βόλτα με μάρσιπο στο Βοτανικό Κήπο, τον μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου!
Ομάδα babywearing στο Facebook

Ελάτε για μια βόλτα στο Βοτανικό Κήπο, να περπατήσουμε με τα μωρά μας στο μάρσιπο!
Σημ.: Οι φωτογραφίες είναι από παλιότερη επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Με το μωρό στη δουλειά!

Πριν από λίγες μέρες, οι υπέροχες WAHMs (work-at-home-mums) του Μητέρες και Εργασία από το σπίτι, μου έκαναν την τιμή να φιλοξενήσουν τις απόψεις μου σε μια μικρή "συνέντευξη".Με το μωρό μου να κοιμάται, εργάζομαι στον υπολογιστή μου!
Η σκέψη μου πάει σε πολλές μαμάδες που εργάζονται μαζί με τα μωρά τους, είτε το κάνουν στο σπίτι είτε όχι!
Μια πολύ καλή μου φίλη διδάσκει θεάτρο σε παιδιά και επέστρεψε στους μαθητές της όταν το μωρό της ήταν μόλις 4 εβδομάδων! Το φορούσε σε μάρσιπο αγκαλιάς και συνέχισε όλη τη χρονιά μαζί με το μωρό της! Κάποια μαμά που πήρε ένα Αστεράκι sling για το μωρό της μου είπε ότι δουλεύει σε σχολή χορού και ότι παρόλο που δε χορεύει σε αυτή τη φάση, πηγαίνει κανονικά στη σχολή και κάνει "δουλειά γραφείου" φορώντας και θηλάζοντας το μωρό της.
Παρόμοιες εμπειρίες μου είπαν μαμάδες που εργάζονται ως φωτογράφοι, φαρμακοποιοί, καθηγήτριες μουσικής. Και σε μια πρόσφατη συζήτηση έμαθα με χαρά την πρόθεση μιας μαμάς να παρακολουθήσει μαζί με το μωρό της μάθημα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!

Με το νεογέννητο μωρό μου!
Με το μωρό στη δουλειά, σε sling είναι ευκολότερο!Το να εργάζεσαι μαζί με το μωρό δεν είναι εύκολο πράγμα και δεν μπορεί να είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλες φορές είναι από επιλογή και άλλες φορές είναι επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Το σίγουρο πάντως είναι ότι το babywearing το κάνει ευκολότερο!

Μαζί με το μωρό μου σε συνάντηση της ομάδας babywearing, βοηθάμε κι άλλες μαμάδες να φοράνε τα μωρά τους με μάρσιπο!Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Μωρό και εργασία στο σπίτι! Μερικές φορές δε γίνεται αλλιώς!