Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Με τις σωστές οδηγίες

"Μα γιατί εμένα δε μου το βάζεις το μωρό σ’ αυτή τη θέση;" μου είπε κάποτε σε μια συνάντηση μια μαμά που ήθελε να φορέσει το μωρό της στο mei tai να κοιτάζει μπροστά με τα πόδια έξω. Της είχα πει ότι με το δικό της mei tai αυτή η θέση δεν είναι εφικτή και η πρώτη της εντύπωση ήταν πως δεν ήθελα να τη βοηθήσω. "Αφού στο site λες ότι γίνεται!".

Πράγματι γίνεται. Αλλά γίνεται με ένα mei tai στο οποίο οι κάτω ράντες έχουν μια ειδικά μελετημένη γωνία και φάρδος, στο οποίο οι διαστάσεις είναι συγκεκριμένες, η γωνία στις πάνω ράντες ειδικά επιλεγμένη. Δε γίνεται αν αυτά τα σημεία είναι διαφορετικά. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο κατασκευαστής εκείνου του mei tai λέει ρητά στις οδηγίες του: "δε γίνεται να φορέσεις το μωρό σου να κοιτάζει προς τα έξω μ’ αυτό το mei tai".
Γίνεται να φορέσεις νεογέννητο σε mei tai με τα πόδια έξω; Γίνεται να θηλάσεις σε sling με το κεφάλι του μωρού στην ίδια πλευρά με τους κρίκους; Γίνεται να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη με sling; Πώς μπορείς να στηρίξεις σωστά το κεφάλι του νεογέννητου μωρού σ’ ένα mei tai;
Όταν διαβάζεις οδηγίες για τα παραπάνω στο www.babywearing.gr πρέπει να έχεις στο νου σου ότι αυτές οι οδηγίες γράφτηκαν έχοντας υπόψη μάρσιπους αγκαλιάς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αν το sling ή το mei tai που έχεις δεν είναι Αστεράκι, πιθανότατα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και άρα θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή του.
Το παρακάτω βίντεο διαρκεί 4,5 λεπτά και δίνει παραδείγματα με φωτογραφίες και με βίντεο εξηγώντας αυτό το πολύ σημαντικό σημείο:


Οι οδηγίες στο www.babywearing.gr  είναι online και διαθέσιμες σε όλους. Αλλά δε σημαίνει ότι μπορούν να εφαρμοστούν όλες με οποιοδήποτε μάρσιπο. Οι περισσότερες απ’ αυτές, απ’ το πώς να φορέσεις το sling σου, μέχρι το ποιες θέσεις είναι εφικτές, αφορούν μόνο τα Αστεράκια.
Είναι πολύ σημαντικό, όταν επιλέγεις μάρσιπο και όταν το φοράς με το μωρό σου, να ακολουθείς τις οδηγίες που φτιάχτηκαν για το μάρσιπο που έχεις.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing, με άνεση και ασφάλεια!

2 σχόλια:

Ελπίδα είπε...

Επειδή σ' αρέσουν και τα παιγνίδια που βάζουν το babywearing στην καθημερινή ζωή, κοίτα τι ανακάλυψα εδώ: http://www.wowtoys.com/toys/motorbike-max/
Και κοιτάει και προς τα μπροστά!

sstamoul είπε...

@ Ελπίδα: χαχα, cool! Ευχαριστώ πολύ που μου το έστειλες! (το ότι κοιτάει μπροστά είναι το λιγότερο, εδώ ανεβαίνει στο μηχανάκι με το μωρό στο μάρσιπο - και χωρίς κράνος! αλλά είναι συμπαθέστατη οικογένεια νομίζω! με το σκυλάκι τους, το βαλιτσάκι τους, πολύ μου αρέσανε!)