Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Με θερμή παράκληση

Γενικά, μ’ ενοχλεί πολύ όταν εντελώς άγνωστοι αρχίζουν και μου δίνουν συμβουλές χωρίς να τις ζητήσω, ειδικά όταν αφορούν το μωρό μου. "Κούμπωσέ το, θα κρυώσει!", "Πολύ ντυμένο το ‘χεις, θα σκάσει!", "Βάλτου κάλτσες, θα κρυώσουν τα ποδαράκια του!" είναι σχόλια που στην Ελλάδα φαίνεται πως γίνονται χωρίς πολλή σκέψη.
Ακριβώς επειδή εμένα μ’ ενοχλεί να δέχομαι τέτοια σχόλια, δεν κάνω κι εγώ αντίστοιχα.

Όμως τι κάνεις αν βλέπεις κάτι που είναι πραγματικά επικίνδυνο;
Τι κάνεις ας πούμε αν δεις κάποιον να φοράει το μωρό του σε ένα sling και σχεδόν όλος ο πωπός του μωρού είναι έξω απ’ το sling, με τα πόδια να κρέμονται ίσια κάτω; Βλέπεις πως εκείνος που φοράει το μωρό του, το κρατάει με τα χέρια και κάπως ησυχάζεις, αλλά είναι ολοφάνερο, πως αν σταματήσει να το κρατάει, έστω και για δευτερόλεπτα, το μωρό θα βρεθεί έξω απ’ το sling (στην καλύτερη περίπτωση θα κρέμεται απ’ τις μασχάλες, κι αυτό αν η πάνω άκρη είναι καλά σφιγμένη).

Θα μπορούσες να τον πλησιάσεις και να κάνεις ένα σχόλιο σε στυλ: "Α, τι ωραία, πόσο χαρούμενο είναι το μωράκι σου στο sling! Μήπως θα ένιωθες καλύτερα αν έβαζες το ύφασμα ως τα γόνατά του και τον πωπό του μέσα στο sling και ίσως λίγο χαμηλότερα;"
Αλλά μπορεί και να ενοχληθεί. Και τέλοσπάντων, δικό του είναι το παιδί του, εκείνος ξέρει τι κάνει. Εγώ επιλέγω να μην πω τίποτα (εκτός αν μου ζητηθεί).

Ας υποθέσουμε τώρα ότι αυτός ο κάποιος δημιοσιεύει μια φωτογραφία του, όπου φοράει το μωρό του μ’ αυτόν τον τρόπο. Και δεν τη δημοσιεύει λέγοντας "Φοράω το μωρό μου", τη δημοσιεύει λέγοντας "Φορέστε κι εσείς το μωρό σας έτσι, είναι πολύ ωραίο!"

Εκεί ειδικά έχω ένα δίλημμα. Θέλω πολύ να πούμε σε όσο γίνεται περισσότερους "Φορέστε κι εσείς το μωρό σας, είναι πολύ ωραίο!". Και όσο περισσότεροι το λέμε, τόσο περισσότεροι το ακούν. Και χαίρομαι πολύ όταν βλέπω κι άλλους πια, με τα χρόνια, να προωθούν το babywearing σαν ιδέα και σα φιλοσοφία. Όμως έχω μεγάλο πρόβλημα με το "Φορέστε κι εσείς το μωρό σας ΕΤΣΙ" όταν αυτό το "έτσι" είναι επικίνδυνο.

Η μαμά που σε βλέπει, και που σκέφτεται ν’ αρχίσει να φοράει το μωρό της, θα μπερδευτεί.
- Είτε θα αναγνωρίσει το λάθος και θα νομίσει ότι "το babywearing είναι γενικά επικίνδυνο".
- Είτε δε θα αναγνωρίσει το λάθος και θα προσπαθήσει να φορέσει κι εκείνη το μωρό της μ’ αυτόν τον τρόπο – τον επικίνδυνο τρόπο!

Σε κάθε περίπτωση, ο χαμένος θα είναι το babywearing. Και αφού ο στόχος εκείνου που δημοσίευσε τη φωτογραφία ήταν να προωθήσει το babywearing, θα έχει χάσει κι εκείνος.

Σε προσωπικές στιγμές, μέσα στο σπίτι, ή μέχρι να φτάσω στο αυτοκίνητο, όταν απλά βαριέμαι ή μπορεί να βιάζομαι, υπάρχουν φορές που δε φοράω το μωρό μου τέλεια. Εν γνώσει μου, κι εγώ παραβλέπω κανόνες. Το να μου κατεβαίνουν οι κρίκοι χαμηλά, ή το ν’ αφήσω το μωρό σχετικά χαμηλά είναι "μικρολαθάκια". Θα ένιωθα πιο άνετα αν τα διόρθωνα, αλλά δε χάλασε κι ο κόσμος. Όμως υπάρχουν κανόνες που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Ακόμα περισσότερο, αν επιλέξω να δημοσιεύσω φωτογραφίες μου την ώρα που φοράω το μωρό μου στο site, (όχι στο gallery, όχι ως μια μαμά που φοράω το μωρό μου, αλλά ως expert babywearer, που προωθώ το babywearing και που κάνω συναντήσεις βοηθώντας κι άλλους να φορούν το μωρό τους σωστά), τότε ΠΡΕΠΕΙ να βεβαιωθώ ότι αυτές οι φωτογραφίες μου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ απεικονίζουν ΑΣΦΑΛΕΣ babywearing.

Σας θερμοπαρακαλώ, εσύ, εσύ, εσύ κι εσύ, που προωθείτε το babywearing, που εμπορεύεστε slings, που φτιάχνετε οδηγίες για να φοράνε κι άλλοι το μωρό τους, που συμμετέχετε σε συναντήσεις babywearing, σας θερμοπαρακαλώ, κατεβάστε τις επικίνδυνες φωτογραφίες απ’ τα sites κι απ’ τις σελίδες σας. Και όταν οι πελάτες σας και οι φίλοι σας χρησιμοποιούν τα slings σας με ανάλογα επικίνδυνο τρόπο, σας θερμοπαρακαλώ, στείλτε τους ένα προσωπικό μήνυμα και διορθώστε τους. Διαφορετικά, μόνο κακό κάνετε.

(Ετούτη η ανάρτηση δεν έχει φωτογραφίες. Ο στόχος δεν είναι να "δείξουμε" με το δάχτυλο. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε. Είναι κοινός μας στόχος αυτός, το ξέρω. Εσύ, εσύ, εσύ κι εσύ, ξέρετε σε ποιες φωτογραφίες/οδηγίες/video αναφέρομαι. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθείτε.)

Καλή συνέχεια, καλό babywearing, με άνεση και ασφάλεια!

Διαβάστε επίσης:
Με προσοχή, για άνεση και ασφάλεια για σένα και το μωρό σου
Λάθη προς αποφυγή και συμβουλές για άνεση - με ring sling

Επόμενη συνάντηση babywearing:
"Τέλειο" babywearing;
Υπάρχει στ' αλήθεια "τέλεια" τοποθέτηση; Ποια λάθη επιτρέπονται όταν φοράμε το μωρό μας και ποια όχι; Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε κακό στο μωρό μας φορώντας το; Ελάτε να συζητήσουμε "κλασσικές" απορίες και τις πιο συχνές ερωτήσεις των νέων babywearers.


1 σχόλιο:

zoitheodos είπε...

Φόρα το μωρό Στέλλα κι έλα να παίξουμε παιχνιδάκι

http://zoistoxorio.blogspot.com/2012/03/blog-post_16.html