Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Με μωρό που τεντώνει τα πόδια του!

Έχετε καταλάβει φαντάζομαι πως οι ερωτήσεις σας μ’ αρέσουν! Όταν έρχεστε σε μένα με τις απορίες σας, είτε προσωπικά, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσα απ’ το group στο facebook, είτε μέσα απ’ τις συναντήσεις της ομάδας, μ’ αρέσει πολύ! Και χαίρομαι αφάνταστα όταν τελικά μου λέτε (και το βλέπω) ότι βοήθησα!

Ας συζητήσουμε εδώ μία από τις απορίες σχετικά με τη χρήση του ring sling:
«Το μωρό μου κάθεται ωραία στο sling, αλλά όταν κουραστεί και είναι ανήσυχο, τεντώνει τα πόδια του προς τα κάτω και μου δημιουργεί ανασφάλεια, φοβάμαι ότι θα πέσει» (σημ. 1).

Ας το δούμε αναλυτικά:
Λάθος και σωστό: Πόδια μωρού στο μαρσιπο ring slingΣτην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το λάθος (αριστερά) και στο σωστό (δεξιά).

Σε κάθε μάρσιπο αγκαλιάς, η σωστή τοποθέτηση (για τα ισχία, για την κατανομή του βάρους, για την υποστήριξη του παιδιού, για την κυκλοφορία του αίματος, κλπ.) προϋποθέτει το παιδί να κάθεται με τα γόνατα τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό (ή ψηλότερα), με τα πόδια ανοιχτά και με το ύφασμα τουλάχιστον ως το πίσω μέρος των γονάτων. Σωστή τοποθέτηση, σε βαθύ κάθισμα με τα πόδια υποστηριγμένα τουλάχιστον ως το γόνατο
Οι παρακάτω φωτογραφίες (σημ. 2) δείχνουν λάθος τοποθέτηση: τα πόδια του μωρού είναι σχεδόν τεντωμένα, το μωρό κρέμεται, το ύφασμα είναι πολύ ψηλά (ως τον πωπό ή ως τη μέση του μηρού) και τα γόνατα είναι χαμηλά. Το μωρό δεν είναι ασφαλές (ειδικά όταν έχει τα χέρια μέσα, γι’ αυτό και ο μπαμπάς ή η μαμά που το φοράει αναγκάζεται να το κρατάει), η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν μπαίνει σωστά στην κοτύλη της λεκάνης, το ύφασμα «κόβει» το μωρό, η μαμά δεν νιώθει σιγουριά και το μωρό δεν νιώθει άνετα.
Πρόβλημα: όταν τα πόδια του μωρού είναι τεντωμένα προς τα κάτω
Αρχή: Σωστή τοποθέτηση
Όταν η τοποθετήση είναι σωστή, το μωρό δεν κρέμεται, ούτε υπάρχει ανάγκη να το κρατάμε. Είναι αγκαλιασμένο από ύφασμα που φτάνει ως τα γόνατα ή χαμηλότερα, και η στάση που έχει (σε «βαθύ κάθισμα») είναι ιδανική τόσο για την άνεσή του όσο και για την ασφάλειά του.
Από αυτή τη θέση, το μωρό δεν μπορεί να τεντώσει τα πόδια του! Το μωρό κάθεται έτσι κι αλλιώς σε μια βαθιά τσέπη, που δημιουργείται από το sling. Φανταστείτε για λίγο τον τρόπο με τον οποίο κάθεται κάποιος σε μια αιώρα! Αν οι άκρες της αιώρας είναι τεντωμένες και το κέντρο της είναι βαθύ, τότε δεν μπορεί να σηκωθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, όσο κι αν προσπαθήσει να τεντώσει τα πόδια του προς τα κάτω. (σημ. 3)Το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς sling είναι στην ίδια θέση που κάποιος κάθεται σε μια αιώρα!Άρα το πρώτο σημαντικό σημείο είναι να δημιουργείται γύρω απ' το μωρό αυτή η βαθιά "τσέπη" από την αρχή. Ο πιο εύκολος τρόπος να εξασφαλιστεί αυτό, είναι να βεβαιωθούμε ότι το sling μας είναι ρυθμισμένο στο σωστό μέγεθος για μας, πριν ακόμα πάρουμε το μωρό στην αγκαλιά. Συνήθως αρκεί να σφίξουμε την ουρά ώστε η κάτω άκρη του sling να μας ακουμπά ακριβώς κάτω απ' το στήθος.Σωστή αρχική ρύθμιση του μάρσιπου sling εξασφαλίζει ότι το μωρό θα τοποθετηθεί στο σωστό ύψος.Η κάτω άκρη, που σφίγγουμε τραβώντας την εξωτερική πλευρά της ουράς, θέλουμε να είναι σφιχτή και ψηλά, είναι το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται τα γόνατα του μωρού. Το κέντρο του sling ωστόσο, θέλουμε να είναι πιο χαλαρό, είναι το σημείο στο οποίο θα "κάτσει" ο πωπός του μωρού και πρέπει να κατεβαίνει χαμηλότερα απ' τα γόνατα.Βαθιά τσέπη στο sling στην οποία θα κάτσει το μωράκιΈνα κόλπο που βοηθάει κάποιους είναι να βάζουν το χέρι τους μέχρι τον αγκώνα στο κέντρο του sling την ώρα που σφίγγουν τις άκρες, ώστε να εξασφαλίζουν ότι εκεί (στο κέντρο) είναι το χαλαρότερο σημείο, ότι δημιουργείται "τσέπη". Άλλοι πάλι ξεκινούν στην αρχή δημιουργώντας βαθιά τσέπη σαν να επρόκειτο να βάλουν το μωρό με τα πόδια μέσα.

Στο παρακάτω βίντεο, δες πώς μπορείς να ελέγξεις ότι το μωρό κάθεται σωστά και να σφίξεις αν χρειάζεται την κάτω άκρη του sling σου με το σωστό τρόπο ώστε να δημιουργείς βαθιά τσέπη:


Κόλπα για "δύσκολες" περιπτώσεις
Για εκείνες τις περιπτώσεις (ή για εκείνα τα μωρά) που φαίνεται πως η προσπάθεια να "σταθούν στα πόδια τους" είναι ακατανίκητη, υπάρχουν κάποια μικρά "κόλπα" που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι το μωρό μας θα είναι με άνεση και ασφάλεια σωστά καθισμένο στο sling, ό,τι και να κάνει.

Πόδια μέσα, τεντωμένα
Ξεκινώντας από την αρχική (σωστή) θέση, μπορούμε να τεντώσουμε τα πόδια του μωρού και να τα βάλουμε μέσα στο sling. Το μωρό θα έχει τα πόδια ανοιχτά αγκαλιάζοντας το σώμα μας, κάπως σαν να κάθεται στο πάτωμα με τα πόδια ανοιχτά μπροστά του. Στην ουσία ο πωπός θα είναι και πάλι χαμηλότερα απ' τα γόνατα, απλά αυτή τη φορά, όλο το πόδι του μωρού θα είναι μέσα στο sling. Πολλά μωρά λατρεύουν αυτή τη θέση!Μωρό με τεντωμένα πόδια σε μάρσιπο sling
Πόδια μέσα, λυγισμένα
Και όμως, μπορούμε να πετύχουμε τα πόδια στη θέση αυτή (ανοιχτά με τα γόνατα ψηλά), ακόμα και με μεγάλα παιδιά, ακόμα και με τις πατούσες μέσα! Αυτή η θέση είναι ιδανική για τους γονείς που θέλουν τα πόδια μέσα αλλά τα μωρά αρνούνται την κλασσική θέση για νεογέννητα, γιατί έχουν πια ξεπεράσει το στάδιο εκείνο που θέλουν να είναι "φασκιωμένα".Μωρό με τα πόδια μέσα, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η τοποθέτηση είναι ίδια, απλά αυτή τη φορά το ύφασμα "διπλώνει" πίσω απ' τα γόνατα του μωρού ακόμα κι αν η άκρη φτάνει ως τις πατουσίτσες του! Σημειώστε, πως αυτό γίνεται μόνο με slings που είναι αρκετά φαρδιά ώστε το πάνω μέρος να εξακολουθεί να υποστηρίζει το παιδί τουλάχιστον ως τις μασχάλες!Τοποθέτηση με λυγισμένα γόνατα με τα πόδια μέσα για μεγαλύτερα μωρά
Με την ουρά πίσω απ' τα γόνατα
Ένα ωραίο κόλπο είναι να τοποθετήσουμε την ουρά πίσω απ' τα γόνατα του παιδιού. Αυτό αρχικά δείχνει να μην προσφέρει τίποτα (έτσι κι αλλιώς δεν είναι η ουρά που κρατάει τα γόνατα ψηλά, αλλά η κάτω άκρη του sling). Λειτουργεί όμως πολύ καλά "ψυχολογικά": το μωρό νιώθει πως την "κρατάει" με τα λυγισμένα γονατάκια του και αποφεύγει να τα τεντώσει για να μην τη χάσει! Δοκιμάστε το και θα δείτε!Η ουρά του sling τοποθετείται τεντωμένη κάτω απ' τα γόνατα του μωρού
"Καβάλα" στο sling!
Υπάρχει μια θέση στην οποία το ύφασμα του sling μπαίνει ανάμεσα στα πόδια του μωρού! Δεν μπορεί ο πωπός του μωρού να βρεθεί ποτέ έξω απ' την τσέπη του sling, ακόμα κι αν έχετε να κάνετε με ένα μικρό Ταρζάν, γιατί το μωρό στην ουσία "καβαλάει" το sling! Πάρτε μια γεύση από τη θέση αυτή στις παρακάτω φωτογραφίες, τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω τις αναλυτικές οδηγίες! (σημ. 4)Ιδανική θέση για μωρά - ακροβάτες!
Τέλεια θέση για ανήσυχα μωρά που δεν κάθονται ήσυχα στο μάρσιπο sling!

Ελπίζω τα παραπάνω να βοήθησαν!
Στείλτε μου τη γνώμη σας!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Με ανοιχτά πόδια και γόνατα ψηλά!
Με προσοχή για άνεση και ασφάλεια!

Σημειώσεις:
σημ. 1: Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αναφέρονται σε μωρά ηλικίας 3 ως 9 μηνών, καθώς σπάνια αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με νεογέννητα μωράκια, τα οποία έτσι κι αλλιώς βάζουν τα ποδαράκια τους στη σωστή θέση με τα γόνατα ψηλά (σα βατραχάκι).σημ. 2: Οι παραπάνω φωτογραφίες που δείχνουν λάθος τοποθέτηση προέρχονται είτε από ξένα sites, είτε από μηνύματα που μου στάλθηκαν και χρησιμοποιούνται με άδεια. Έχει γίνει προσπάθεια να κρυφτούν τα πρόσωπα, γιατί ο στόχος δεν είναι να εκθέσουμε κανέναν αλλά να γίνει πιο κατανοητό ένα λάθος που συμβαίνει συχνά στην τοποθέτηση και που δημιουργεί προβλήματα.

σημ. 3: Έχουμε δείξει άλλωστε πως οι κρίκοι «κλειδώνουν» με το βάρος του μωρού, όσο και να τραβήξει κανείς το ύφασμα απ’ την πλευρά του μωρού δεν θα μπορέσει να το χαλαρώσει. Αυτό εξασφαλίζει ότι η κάτω άκρη, πίσω απ' τα γόνατα του μωρού θα παραμείνει τεντωμένη.

σημ. 4: Η θέση προορίζεται για μωρά που έχουν μια ελάχιστη πλευρική στήριξη (από 4-5 μηνών και πάνω). Στην αναλυτική της παρουσίαση θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα σημεία προσοχής αυτής της θέσης!

10 σχόλια:

popelix είπε...

Για άλλη μια φορά έγραψες πραγματεία για το babywearing!!! Όσο για φωτογραφίες με τα πόδια να κρέμονται, έχω δει κάποιες τελευταία και σε σελίδες που έχουν πολλά hits (αναστεναγμός...)

Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!!!

sstamoul είπε...

Αχχχχχ!!!!!!! Τις έχω δει κι εγώ αυτές τις φωτογραφίες popelix μου, αλλά φοβάμαι ότι αν τις επισημάνω θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου. Είναι κρίμα. Εκείνοι που έχουν αυτές τις σελίδες θα 'πρεπε να θέλουν να βοηθήσουν όλους τους γονείς να φοράνε το μωρό τους σωστά και με ασφάλεια!

Θάλεια είπε...

Φοβερό ποστ! Ήταν απο τα μεγαλύτερα προβλήματα μου από την αρχή, ένας από τους λόγους που δεν κατάφερα ποτέ τη θέση με πόδια μέσα. Ο μικρός τέντωνε τα πόδια του και πατούσε μέσα στην τσέπη με το που τον έβαζα, από νεογέννητο, τι να πω. Πλέον το κάνει σπάνια αν βαρεθεί (δλδ αν είμαι πολλή ώρα ακίνητη) αλλά τον βουτάω και του τα τεντώνω όπως στην πρώτη φώτο με τα κόλπα (έξω απο το σλινγκ). Δε με πτοεί τίποτα πλέον, χαχα.

cghera είπε...

Το βιβλίο το γράφεις ή δεν έχεις αρχίσει ακόμα;

sstamoul είπε...

Θάλεια μπράβο! Σας χαίρομαι και σας καμαρώνω!

cghera, η παρατήρηση του άντρα μου όταν διάβασε την ανάρτηση ήταν: "Καλό, αλλά είναι λίγο φλύαρο"! Συνεννοημένοι είστε;

mamma είπε...

Μπράβο Στέλλα! Και να θέλουν οι μικροί μας Ταρζάν αν δραπετεύσουν, με τα κόλπα που δείχνεις είναι αδύνατον.

fotini είπε...

Εύγε παιδί μου! Ψηφίζω και ΄γω υπέρ της συγγραφής του βιβλίου και μάλιστα με "φλύαρες" οδηγίες! Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε την πολύ σπουδαία δουλειά που κάνετε όλοι οικογενειακώς! (Η Μαρία έρχετε συνέχεια στον υπολογιστή για να δει τις νέες φωτογραφίες και με ποιο παιδί είναι η Στέλλα ή ο Δημήτρης...)Πολλά φιλιά σε όλους!

mamalydia είπε...

Ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώωωωωωωω!!!! Αυριο θα δοκιμασω την καβάλα και το κολπο με την ουρα κατω απο τα γονατα. Α! Και αυτο με τα ποδια μεσα, αν και δεν ειμαι σιγουρη πως θα χωρανε... Φιλια πολλα και περιμενουμε το βιβλιο ;-)

Unknown είπε...

Ανάρτηση εφτά χρονών σχεδόν και ακόμα χαρίζει χαρά! Εγώ πήρα σλίνγκ λίγο πριν κλείσει τους 9 μήνες, είχα μειται από την αρχή αλλά δεν με βολεύει να τον βάζω το βράδυ για ύπνο που θηλάζει στα χέρια και μετά τον ακουμπάω στο κρεβάτι μας, κοντεύει και 9 κιλά... Το βίντεο αυτό με την κόρη σου μεγάλη μου έλυσε τα χέρια! Και επιβεβαιώθηκα κιόλας γιατί πολλές με κορόιδεψαν γιατί πήρα σλινγκ με τόσο μεγάλο παιδί. Στέλλα σου στέλνω ευγνωμοσύνη και φιλιά! Και δεν είναι φλυαρία, είναι αναλυτικές και υπερβοηθητικές οδηγίες πες του άντρα σου!

sstamoul είπε...

@Maria Kozioura: Πωπω, πού το ξέθαψες αυτό! Και πόσο χάρηκα μ' αυτό που λες!
Λοιπόν, αν χρειάζεσαι βοήθεια, θα σου στείλω περισσότερα! Είναι πια τόσο άμεση η επαφή με τις μαμάδες που φοράνε Αστεράκια, μέσω mail, facebook, κλπ, που οι περισσότερες που έχουν αυτή την απορία δεν ψάχνουν πια στο blog, αλλά παίρνουν κατευθείαν από μένα, καινούρια βίντεο και καλύτερες ιδέες απ' αυτές εδώ!
Πάντως για αρχή, δες κι αυτό: : http://www.youtube.com/watch?v=QLm0GbiuvhE (περιγράφει ένα ωραίο κόλπο για να εξασφαλίζεις σωστή θέση για το μωρό).
Δες και αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=dL7-eR77rjE
Αλλά και αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=Oa6kxoHjgOM