Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Με μάρσιπο sling στην πλάτη (για μικρά μωρά)!

Πριν από χρόνια, όταν η μεγάλη μου κόρη ήταν περίπου 4 μηνών, ανακάλυψα έναν υπέροχο τρόπο για να τη φοράω στην πλάτη με ring sling, με στήριξη στους δύο ώμους!Ψηλά στην πλάτη με μάρσιπο αγκαλιάς σλινγκ
Ο κλασικός τρόπος για να φορέσει κανείς το μωρό του στην πλάτη με ring sling (μάρσιπο με κρίκους) είναι κατάλληλος για μωρά από 6,5 μηνών και πάνω (όταν μπορούν με άνεση να καθίσουν μόνα τους και να στηρίξουν σωστά τον κορμό τους), καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο η στήριξη είναι στον ένα ώμο.
Το ζητούμενό μου ήταν να πετύχω την άνεση που ένιωθα με το mei tai μου ή με το wrap μου φορώντας το μωρό μου στην πλάτη, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου ring sling. Ήθελα στήριξη στους δύο ώμους και ήθελα ο τρόπος να εφαρμόζεται και για μικρότερα μωράκια.

Το αποτέλεσμα ήταν μια παραλλαγή του τρόπου τοποθέτησης ψηλά στην πλάτη με wrap (μέθοδος "σακίδιο πλάτης"), όπου αντί για κόμπο, χρησιμοποιούσα τους κρίκους. Μικρό μωρό στην πλάτη με μάρσιπο sling
Δείτε το με αναλυτικές οδηγίες στο παρακάτω βίντεο (αυτή τη φορά με τη μικρή μου κόρη, 3 μηνών ακριβώς):


Είναι εξαιρετικά άνετος τρόπος, είναι κατάλληλος για μωρά που στηρίζουν το κεφάλι τους (από 3 μηνών και πάνω περίπου), και είναι απόλυτα ασφαλής. (Δείτε πώς το βάρος του μωρού "κλειδώνει" τους κρίκους με ασφάλεια, στο βίντεο εδώ.)

Σημειώστε πώς για άλλη μια φορά, το μωρό είναι σε θέση "βαθύ κάθισμα" με τα πόδια ανοιχτά, τα γόνατα ψηλά και το ύφασμα κάτω απ' τον πωπό φτάνει τουλάχιστον ως τα γόνατά του.Two shouldered back carry with ring sling for young babyΕίναι προφανές πως αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με slings που έχουν επένδυση-μαξιλαράκι ή που έχουν κλειστή-ραμμένη ουρά. Επίσης, απαιτεί ένα ring sling στο οποίο η ουρά δεν είναι κοντή για το ύψος σου (κάτω απ’ τον πωπό του μωρού θα πρέπει η ουρά να περισσεύει από τους κρίκους τουλάχιστον 15-20 εκ.). Δείτε το ίδιο sling φορεμένο κανονικά μπροστά στην παρακάτω φωτογραφία.Με το μωρό μπροστά στην αγκαλιά μου με μάρσιπο sling με κρίκουςΛίγους μήνες αργότερα, παρουσιάζοντας αυτόν τον τρόπο στη διεθνή κοινότητα babywearing, είδα πόσοι γονείς έψαχναν κάτι αντίστοιχο και ενθουσιάστηκαν με αυτή τη θέση! Χάρηκα πολύ που οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είχα φτιάξει τότε βρέθηκαν σε πολλά ακόμα fora και στάθηκαν αφορμή για άλλες μαμάδες (από τη Ρουμανία, από την Ιταλία, από την Ισπανία και την Αμερική) να φτιάξουν κι εκείνες βίντεο εξηγώντας αυτές τις οδηγίες στη γλώσσα τους!

Δοκιμάστε το κι εσείς και στείλτε μου τη γνώμη σας!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

9 σχόλια:

Αlex... είπε...

Ααααα Στέλλα!Τώρα μας τα λες αυτά?Πάει μεγάλωσε ο γιος μου, θα πρέπει να κάνω άλλο ένα μωράκι!Μου άρεσε αυτή η θέση!Το μωρο σου είναι κουκλί!Να σου ζήσει!

Evita T. είπε...

Aneth 8esh fainetai! Egw vre Stella mou paideuomai na ton valw sth plath me to Mei Tai. Den xerw ti kanw la8os alla san na mou "kremetai" kapws.

Tha sou steilw kai email an einai :)

Filakia sthn mpoumpouka thn omorfh!

mamma είπε...

Πωπω! πως μεγαλωσε έτσι αυτή η μικρούλα!

Η θέση είναι τέλεια, θα την δοκιμάσω άμεσα :)))))))))

mamalydia είπε...

Τελειο Στελλα!!!

Περιμενω πως και πως το πρωι να δοκιμασω την κορακλα μου σ'αυτην τη θεση!!! Τελικα το sling ειναι θησαυρος! Τι να λεμε τωρα ;-)

Ανώνυμος είπε...

Μου ήρθε μία σκέψη! Δε γίνεται να βάλεις το μωρό έτσι όπως δείχνεις στο βίντεο με στήριξη στους δύο ώμους αλλά μπροστά;

sstamoul είπε...

Όχι, στην πλάτη θα έπρεπε να σταυρώνουν οι "ράντες" για να είναι ok. Διαφορετικά, οι "ράντες" που θα δημιουργούνται (στην ουσία πάνω απ' τον ώμο σου και κατευθείαν κάτω απ' τη μασχάλη σου), θα γλυστράνε προς τα εμπρός.

Unknown είπε...

Εάν όμως το βάλω μπροστά και βάλω και ένα μωρό σε Μάι τάι προς τα πίσω δε θα κρατιούνται οι ραντες έτσι στη θέση τους;

Unknown είπε...

Η αν το κάνουμε χιαστί στην πλάτη;

sstamoul είπε...

@Νατασα Σ: Το θέμα είναι να είναι μια θέση ρεαλιστική. Για λόγους "εφευρετικότητας", θα μπορούσαμε πολλά να κάνουμε και πολλούς τρόπους να βρούμε. Αλλά στην πράξη, αν κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα sling για να κουβαλήσει το μωρό του και να κάνει και άλλα πράγματα, δε θα μπορούσε να βασιστεί στο ότι θα το κρατάει το mei tai στη σωστή θέση, θα ήταν κάτι μάλλον χωρίς νόημα. Δε θα είχες στ' αλήθεια τη δυνατότητα να κάνεις τίποτα άλλο. Και θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο (αφού το sling θα είναι μπροστά) να φορεθεί με τον κανονικό τρόπο.

Θεωρώ επίσης ότι ένα sling δε θα ήταν αρκετά μακρύ ώστε να σταυρώσει και στην πλάτη και να επιστρέψει μπροστά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με wrap. Γενικότερα, αυτή που παρουσιάζεται εδώ είναι μια μάλλον "καταχρηστική" θέση. Είναι θέση που γίνεται κανονικά με wrap, αλλά που σε ώρα ανάγκης θα μπορούσε κάποιος να κάνει και με το sling του. Η έμφαση στο "σε ώρα ανάγκης". Για κάποιον που κάνει συχνά back carries, θα άξιζε τον κόπο να αξιολογηθεί ένα mei tai ή ένα wrap.