Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Με ... σιδερότυπο για το προσωπικό σου στίγμα!

Μάρσιπος αγκαλιάς με σιδερότυπο νεράιδαΜια τεχνική που χρησιμοποιούμε συχνά στα Αστεράκια μας, προκειμένου να ενσωματώσουμε τις δικές σας ξεχωριστές επιθυμίες, είναι το «σιδερότυπο» με θερμομεταφερόμενο βινύλιο, ένα υλικό ειδικά για υφάσματα, μεγάλης αντοχής και ευελιξίας. Μου αρέσει πολύ αυτή η τεχνική γιατί μας δίνει πολλές δυνατότητες! Σκέφτηκα να σας δείξω πώς γίνεται!

Η εικόνα που θέλουμε να αποτυπώσουμε αποθηκεύεται στον υπολογιστή, κρατάμε μόνο τα περιγράμματα, και την αντιστρέφουμε. Στη συνέχεια περνάμε αυτή την πληροφορία σε ένα ειδικό κοπτικό μηχάνημα, το οποίο χαράσσει κάθε λεπτομέρεια της εικόνας στο βινύλιο (στο χρώμα που έχουμε επιλέξει).
Κόβουμε το βινύλιο και αρχίζουμε να το ξεμονώνουμεΜε πολλή προσοχή (και υπομονή), απομονώνονται τα κομμάτια της εικόνας που θέλουμε να κρατήσουμε και πετιούνται τα υπόλοιπα.

Αφαιρούμε τα κομματάκια που περισσεύουν για να εμφανιστεί η εικόνα του σιδερότυπουΧρησιμοποιώντας την ειδική μεμβράνη μεταφοράς, η εικόνα μας μεταφέρεται στο ύφασμα και σιδερώνεται σε ειδική πρέσσα. (Εξυπακούεται ότι το ύφασμα πρέπει να είναι 100% βαμβακερό ή λινό για να αντέξει αυτή τη θερμοκρασία και να «απορροφήσει» την κόλλα του υλικού).

Σιδερώνουμε το υλικό στο ύφασμαΗ μεμβράνη μεταφοράς αφαιρείται και αφού κρυώσει ελαφρά, το σιδερότυπο ξαναπατιέται στην πρέσσα, αυτή τη φορά με ένα ειδικό χαρτί πολυμερισμού, που σταθεροποιεί την εικόνα μας στο ύφασμα.

Έτοιμο σιδερότυπο, το ύφασμα μπορεί να πάει για ράψιμο! Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε γράμματα σε όποιο ύφασμα θέλουμε, όπως να γράψουμε το όνομα του μωρού στο sling (κάτι που είναι πολύ όμορφο δώρο για νεογέννητα μωράκια ή για βάφτιση).

Sling με το όνομα του μωρού, τέλεια ιδέα για δώρο σε μωρό που μόλις γεννήθηκε ή για βάφτιση
Φράσεις και ονόματα σε μάρσιπους αγκαλιάς Ο περιορισμός φυσικά είναι η μονοχρωμία. Αλλά σ’ αυτό μπορούμε να επέμβουμε με διπλά σιδερότυπα (ή με σιδερότυπο πάνω σε απλικαρισμένο ύφασμα).

Διπλό σιδερότυπο γι' αυτή την πολύ όμορφη εικόνα

Σιδερότυπο πάνω σε απλικαρισμένο ύφασμα στην τσέπη αυτού του μάρσιπου αγκαλιάς sling
Τέλος, υπάρχει μια ακόμα μέθοδος, την οποία χρησιμοποιούμε όταν η εικόνα είναι πολύχρωμη (ή ιδιαίτερα πολύπλοκη). Πρόκειται για το συνηθισμένο σιδερότυπο-στάμπα (σαν αυτά που έχουν κάποια μπλουζάκια). Μ' αυτή τη μέθοδο, μια ολόκληρη εικόνα τυπώνεται σε ένα ειδικό "χαρτί" και μετά σιδερώνεται στο ύφασμα (το ίδιο το χαρτί μένει τελικά στο ύφασμα). Αυτό έχει το μειονέκτημα ότι δεν κόβεται γύρω απ' τα γράμματα αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχήμα (π.χ. τετράγωνο), έτσι υπάρχει πάντα «φόντο» πίσω απ’ την εικόνα αυτό το πλαίσιο.

Με αυτή τη μέθοδο φτιάχτηκαν τα παρακάτω (με προσεκτική ματιά, φαίνεται το μαύρο πλαίσιο πίσω απ’ τα γράμματα). Αυτός ο τύπος σιδερότυπου μετά από αρκετό χρόνο και αρκετά πλυσίματα ίσως αρχίζει να "ξεφάβει" (ή να κάνει "γραμμές").

Σιδερότυπα με την παραδοσιακή μέθοδο στάμπαςΛοιπόν, πώς σας φαίνεται;

Εγώ το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα κάποιες φορές είναι καταπληκτικό!

Δείτε αν θέλετε και αυτά για πολλές περισσότερες ιδέες.

Σημ.: Tα παραπάνω φτιάχτηκαν στο damprint, από το Δημήτρη, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και για την άδειά του να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες από τη διαδικασία.

Μια ασημένια γατούλα σ' αυτόν το μάρσιπο αγκαλιάς για μωράκια από νεογέννητα ως 3 ετών περίπου!

9 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Αν είχες κάνει αυτή την ανάρτηση λίγο καιρό πριν, θα είχα διαλέξει σίγουρα να μου βάλεις κάποιο σχέδιο ή κείμενο στα slings...Επιφυλάσσομαι όμως για το μέλλον...!Τα σχέδια είναι τέλεια!!!

eudokia είπε...

υπέροχη ιδέα!στο επόμενο μωράκι μου σίγουρα θα το κάνω!

trypokarydos είπε...

Στέλλα μου είναι απίστευτα όμορφα!!!
Είσαι θεά!!!

mamma είπε...

Το κόκκινο σλινγκ με το αγοράκι που κρατάει κάτι σαν μπαλόνι. Το θέλω!

Unknown είπε...

είναι καταπληκτικά!! και χειροποιητα!! Τέλεια η ιδέα Στέλλα!!

Μυρσίνη είπε...

Φα-ντα-στι-κά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λες κ είναι βγαλμένα από παραμύθια...

Η νεράιδα... η γάτα... το παιδί με τα μπαλόνια... όλα μα όλα είναι εκπληκτικά!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποιο μηχανημα χρησιμοποιήσατε?

sstamoul είπε...

@ Ανώνυμος: Ο εξοπλισμός (το μηχάνημα που κόβει το βινύλιο και η πρέσσα που κάνει τη θερμομεταφορά) είναι του γραφίστα που φτιάχνει τα σιδερότυπα στα Αστεράκι slings. Εκείνος κάνει και τη δουλειά που μπορεί να χρειάζεται στην εικόνα για να μπορεί να γίνει σιδερότυπο.

Μαρια είπε...

Με ποιό τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε ενα σχέδιο σιδεροτυπίας από ένα ρούχο χωρίς να αφήσει σημάδι στη μπλούζα???