Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Με το μωρό στο αυτοκίνητο - σε καρεκλάκι!

Κάποιοι απ’ τους γονείς που έρχονται και δοκιμάζουν μάρσιππο αγκαλιάς και το βρίσκουν πολύ βολικό, μου λένε πως σκοπεύουν να φύγουν φορώντας το μωρό τους, στο αυτοκίνητο.

Εκπλήσσομαι κάθε φορά που το ακούω.

Κατ’ αρχήν γιατί αυτό σημαίνει πως ήρθαν με το μωρό στα χέρια. Συχνά μου λένε «Δεν χρησιμοποιούμε καρεκλάκι αυτοκινήτου γιατί το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό».

Βάζω πολλά θαυμαστικά και σας διαβεβαιώνω ότι το μωρό στην αγκαλιά σας σε αυτοκίνητο που κινείται ΔΕΝ είναι ασφαλές!

Νεογέννητο μωράκι σε καρεκλάκι αυτοκινήτουΜου φαίνεται αυτονόητο, ελπίζω ότι δεν χρειάζεστε εμένα να σας εξηγήσω ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε το μωρό στα χέρια σας. Το ίδιο ισχύει και για μωρό μέσα σε καλαθούνα στο αυτοκίνητο: Αν δεν είναι δεμένο με ειδικές ζώνες ασφαλείας στο καλάθι/πορτ-μπεμπέ (το οποίο θα πρέπει επίσης να είναι δεμένο στο αυτοκίνητο), τότε το μωρό δεν είναι ασφαλές! Είναι σημαντικό να είναι ασφαλισμένο/δεμένο σε καθισματάκι κατάλληλο για την ηλικία του.

Αν σημαίνει κάτι αυτό, τα δικά μου παιδιά (τα οποία τα έβγαλα και τα δύο με slings από το μαιευτήριο), είναι πάντα στο ειδικό καρεκλάκι όταν είμαστε στο αυτοκίνητο. Από την πρώτη μέρα.

2 σχόλια:

cghera είπε...

kudos!
Πέστα χρυσόστομη!
Βλέπω στο δρόμο πιτσιρίκια όρθια αναμεσα στα μπροστινά καθίσματα, κρεμασμένα σε παράθυα αυτοκινήτων και στην "ασφαλέστατη" αγκαλιά της μαμάς σε μπροστινά και πίσω καθίσματα και βγάζω σπυριά.

Φωτεινή είπε...

Μια από τα ίδια με τον προλαλίσαντα!Όντως η αγκαλιά είναι το ασφαλέστερο μέρος για ένα μωρό, ΑΛΛΑ ΟΧΙ στο αυτοκίνητο...

Έχω φίλες που λένε, "μα δεν κάθεται, κλαίει, τι να κάνω?" και το βγάζουν από το καρεκλάκι με ελαφρά τη καρδία!Μια αναζήτηση στο youtube να κάνει κάποιος για crash test, και αμφιβάλλω αν θα το ξανακρατήσει στην αγκαλιά, η οπουδήποτε χωρίς κάθισμα!

Να μην τύχει ποτέ τίποτα και σε κανέναν, αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, και να μην πιστεύουμε ότι "αυτό δεν θα τύχει σε μένα".

Άντε, και μέρες που είναι, καλό ταξίδι σε όλους!