Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Με χαρτί και μολύβι... (so you think you can sell slings?)

Η ανάρτηση αυτή απευθύνεται σ’ εκείνους που μου στέλνουν mails (μαμάδες κυρίως), για να συζητήσουμε την πρόθεσή τους να κατασκευάζουν και να πουλάνε slings, ως εργαζόμενες απ’ το σπίτι. Όταν ζητούν τη συμβουλή μου ή τη βοήθειά μου για κάτι συγκεκριμένο, τη δίνω με τις ευχές μου για καλή αρχή. Αν όμως ζητούν τη γνώμη μου, μ’ ενδιαφέρει να μάθω πρώτα ποιος είναι ο στόχος.

Γιατί, αν ο στόχος σου είναι ν’ ασχοληθείς με κάτι που σ’ αρέσει και που αγαπάς, τότε ξεκίνα το, η ηθική ανταμοιβή είναι πραγματικά μεγάλη. Αν όμως ο στόχος σου είναι να βγάζεις χρήματα απ’ αυτό (ακόμα χειρότερα, αν νομίζεις ότι θα είναι εύκολα χρήματα), τότε θέλω να σου δείξω μερικά πράγματα που ίσως να μην έχεις σκεφτεί.



Κατ’ αρχήν, επειδή δεν ξέρω πώς έχεις σκεφτεί να σχεδιάσεις την επιχειρηματική σου δραστηριότητα, θα κάνω μερικές υποθέσεις. Δεν ξέρω ας πούμε σε τι τιμές έχεις σκοπό να πουλάς, (θα σκεφτώ έχοντας σαν παράδειγμα τα Αστεράκια μου, τα περισσότερα πωλούνται 40 ή 45 ευρώ, ανάλογα με το κόστος του υφάσματος). Επίσης δεν ξέρω τι έχεις σκοπό να προσφέρεις (ξανά με τη σκέψη στα Αστεράκια μου, υπολογίζω δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα, υφάσματα άριστης ποιότητας, καθόλου συνθετικά και κρίκους μόνο από επιλεγμένους κατασκευαστές κρίκων για slings). Επίσης δεν ξέρω τι σχέσεις έχεις με προμηθευτές (υπολογίζω κόστος λιανικής για την αγορά υφασμάτων και υλικών). Υποθέτω ότι αφού αυτό για σένα είναι σημαντικό, το κάνεις νόμιμα, με έναρξη επιχείρησης (και άρα έχεις να πληρώσεις ΤΕΒΕ, να αποδώσεις ΦΠΑ και να φορολογηθείς κανονικά στα κέρδη σου). Και τέλος κάνω την υπόθεση ότι θα ράβεις μόνη σου (και άρα δεν έχεις να πληρώσεις μοδίστρα).

Ας πάρουμε λοιπόν πρώτα την οικονομική πλευρά του θέματος, να δούμε ποιο είναι το κέρδος σου από κάθε sling που θα φτιάχνεις. Ας βάλουμε στο μυαλό μας ένα ωραίο βαμβακερό sling, με τιμή 40 ευρώ. Από αυτή τη λιανική τιμή αφαίρεσε το 19% που είναι ο ΦΠΑ, σου μένουν περίπου 33,5 ευρώ. Αφαίρεσε το κόστος αποστολής (αν έχεις σκοπό να πουλάς σε όλη την Ελλάδα, αυτό θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 5 ευρώ), σου μένουν 28,5. Αφαίρεσε το κόστος των κρίκων (που μπορεί να φτάσει πάνω από 7,5 ευρώ με τα έξοδα αποστολής και τελωνείου) και του υφάσματος (περίπου 8 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα sling), σου μένουν 13 ευρώ. Αφαίρεσε επίσης περίπου 1,5 ευρώ που θα κοστίζει το να εκτυπώνεις έγχρωμα τις οδηγίες που θα φτιάξεις και άλλο 1 ευρώ το κόστος του φακέλου αποστολής (ενίοτε άλλο τόσο αν σου ζητούν τσάντα δώρου), σου μένουν περίπου 10,5 ευρώ. Δεν έχουμε υπολογίσει κόστος για τις κλωστές, ούτε για την εργασία σου (παρόλο που είναι μέρος του μεταβλητού κόστους). Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι το μικτό σου κέρδος θα είναι περίπου 10 ευρώ για κάθε sling που θα πουλάς.

Απ’ αυτά τα περίπου 10 ευρώ λοιπόν, θα πρέπει επίσης να καλύπτεις και τα πάγια κόστη σου (ΤΕΒΕ, σέρβις ραπτομηχανής, ρεύμα, κλπ.). Εύχομαι να μην έχεις ανάγκη να πληρώνεις το νοίκι σου απ’ τα slings που θα πουλάς, γιατί το ΤΕΒΕ, ας πούμε, είναι ένα σταθερό, (μεγάλο) έξοδο, που δεν κοιτάει αν αυτό το μήνα πήγες καλά ή όχι. Και φυσικά, σ’ αυτά τα 10 ευρώ θα φορολογείσαι (ανάλογα βέβαια με την κλίμακα στην οποία βρίσκεσαι και με το αν έχεις ήδη άλλα εισοδήματα ή όχι).

Υπολόγισε δε, ότι μια στο τόσο, θα βρίσκεται κάποιος "κακοπληρωτής" που δεν θα κάνει ποτέ την κατάθεση για το sling που θα έχει ήδη λάβει (κάτι που εσένα σου κοστίζει όπως είδες περισσότερο από όσα κερδίζεις από ένα sling).


Μετά τα οικονομικά, το άλλο που ίσως θέλεις να ξανασκεφτείς είναι η διαφορά του να φτιάχνεις ένα sling για σένα, απ’ το να φτιάχνεις πολλά, να μπαίνεις σε διαδικασία «παραγωγής». Συχνά χαμογελώ με το σχόλιο «μα είναι πολύ απλή κατασκευή, θα μπορούσα κάλλιστα να το φτιάξω μόνη μου». Συμφωνώ, γι’ αυτό άλλωστε και έφτιαξα αναλυτικές οδηγίες για να σε βοηθήσω σ’ αυτό. Όταν κάθεσαι σπίτι σου να φτιάξεις ένα sling, ο χρόνος φαίνεται παιχνιδάκι.

Το μωρό μου θηλάζει ενώ δουλεύωΑλλά όταν αυτό το κάνεις για να βγάζεις τα έξοδά σου, τότε πληρώνεσαι για το χρόνο σου (όπως κάθε επιχειρηματίας) και πρέπει να υπολογίσεις τα πάντα. Το χρόνο που σου παίρνει να απαντήσεις στα emails των πελατών σου, να εξηγήσεις, να δώσεις ιδέες, να καταγράψεις τα ραντεβού σου, να πας να αγοράσεις τα υλικά σου, να διαλέξεις τα υφάσματα που θα χρησιμοποιείς, να βρεις καλές τιμές (αλλιώς να δεχθείς να πληρώσεις ακριβότερα), να αναπτύξεις σχέσεις με τους προμηθευτές σου (γιατί θα θες το ίδιο ύφασμα να μπορείς να το ξαναβρείς, κλπ.), να φτιάξεις το site σου, να φωτογραφίσεις τα slings που έφτιαξες, κλπ. Και φυσικά θ’ αφιερώσεις χρόνο για ν' ακούσεις τους πελάτες σου μετά, αν είναι ευχαριστημένοι, τι πρέπει ν' αλλάξεις σ' αυτό που φτιάχνεις. Εννοείται ότι θα δώσεις πολύ (πολύ πολύ) απ' το χρόνο σου στο να βοηθήσεις και να υποστηρίξεις τους πελάτες σου με τη χρήση του μάρσιπου αγκαλιάς που θ' αγοράσουν από σένα.

Ράψιμο sling με το μωρό στην πλάτη, ο χρόνος είναι λίγος!Και δεν αναφέρθηκα ακόμα στο κυριότερο, στο χρόνο που σου παίρνει να φτιάξεις τα slings σου. Γιατί όπως ξαναείπα, άλλο να φτιάχνεις κάτι για σένα, και άλλο να ζεις απ' αυτό δουλεύοντας full-time. Θέλω να πω, αν ο στόχος σου είναι να περνάς χρόνο με το παιδί σου, να φροντίζεις και το σπίτι σου, να μαγειρεύεις και να σιδερώνεις επειδή θα είσαι σπίτι, τότε η αλήθεια είναι ότι δε μένει και πολύς χρόνος για πραγματική δουλειά ή δεν θα έχεις καθόλου την ποιότητα ζωής που φαντάζεσαι!


Χώρια απ' το χρόνο και έξοδα για να "διαφημιστείς". Όπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτηση, όταν εγώ ξεκίνησα να φτιάχνω slings, δεν υπήρχε κανείς άλλος να το κάνει στην Ελλάδα. Τώρα πια όμως, για να καταφέρεις να πουλάς αρκετά slings, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σε μάθουν οι γονείς που ενδιαφέρονται. Θα πρέπει να τυπώσεις τουλάχιστον καρτούλες, ή φυλλάδια με φωτογραφίες, να πληρώσεις για web hosting αν έχεις site. Το ίδιο ισχύει με το να παρακολουθείς τα λογιστικά σου, τα ασφαλιστικά σου, κλπ. Αυτά αν δεν είναι έξοδα, είναι χρόνος (αν δεν είναι χρόνος είναι πολλά έξοδα!)



Το μωράκι κοιμάται και η μαμά εργάζεταιΓια να το κάνω λίγο πιο προσωπικό: Ράβω κυρίως όταν τα παιδιά μου κοιμούνται. Απαντώ emails όποτε βρίσκω χρόνο, τηλεφωνήματα σχεδόν όλη μέρα. Βλέπω κόσμο που χρειάζεται βοήθεια σχεδόν καθημερινά. Ξοδεύω πολλά χρήματα το μήνα αγοράζοντας slings άλλων (κυρίως απ' το εξωτερικό) για έρευνα και για να τα διαθέτω στις συναντήσεις. Δοκιμάζω προσωπικά σχεδόν κάθε ύφασμα πριν αποφασίσω να το χρησιμοποιήσω στη συλλογή για τα Αστεράκι Slings. Τα οποία σημειώνω ότι πωλούνται στις ίδιες τιμές από το Γενάρη του 2007 (παρόλο που όλα ακριβαίνουν). Όπως έχω ξαναγράψει, το babywearing δεν είναι το επάγγελμά μου, είναι το μεράκι μου, γι’ αυτό και είμαι ακόμα εδώ.


Υ.Γ. 1: Δεν προσπαθώ να αποθαρρύνω κανέναν από το να «μπει» σ’ αυτό το χώρο. Το έχω αποδείξει άλλωστε πολλές φορές, προωθώντας δουλειά άλλων. Θέλω απλά να δώσω μια ρεαλιστική εικόνα σε όποιον ίσως δεν έχει όλα τα στοιχεία πριν το αποφασίσει.


Υ.Γ. 2: Αν θέλεις να δεις περισσότερα για την προοπτική του να εργάζεσαι απ' το σπίτι, επισκέψου και το blog Μητέρες και εργασία απ' το σπίτι.

5 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Ήθελα να το πω...

Επισκέφθηκα όλα τα sites που είχες σε προηγούμενη ανάρτηση σου (http://asterakislings.blogspot.com/2009/07/blog-post_24.html). Πιο πολύ από περιέργεια, για να δω τι άλλο υπάρχει...

Έχω δει σε διάφορα μαγαζιά να πουλάνε μάρσιπους, σε στυλ ring sling και όχι μόνο.

Μου έκαναν εντύπωση οι πολύ-πολύ χαμηλές τιμές σου...(πέρα από όλα τα άλλα!)

Το να πουλάς ένα ring sling 40 ή 45 €, όταν όλοι οι άλλοι το πουλάνε πάνω από 50 με 60 € (στην-αμέσως-καλύτερη περίπτωση), έχει διαφορά...κάνω λάθος????

Και κάτι τελευταίο:οι φώτο με τα μωρά την ώρα της δουλειάς απίστευτες!

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!
Φιλιά!

Μυρσίνη είπε...

Για να μην πούμε so you think you can MAKE slings????

καταρχήν θα συμφωνήσω ότι για να ξεκινήσει κανείς μια τέτοιου είδους επιχείρηση -ή οποιουδήποτε είδους επιχείρηση εδώ που τα λέμε- θα πρέπει πρώτα απ' όλα να αγαπάει αυτό που κάνει και μετά, πολύ μετά να βάζει τα χρήματα που θα κερδίσει... (αν και ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι ατομα σαν τη Στέλλα θα έπρεπε να πληρώνονται πολύ καλά για αυτό που κάνουν, τόσο ώστε να είναι η κύρια δουλειά τους. Θα έπρεπε να βγάζουν καλά λεφτά, και αντιθέτως, βλέπεις άλλους να τα βγάζουν που δεν τα αξίζουν, αλλα αυτό είναι άλλο κεφάλαιο, παρασύρθηκα...)

Αλλά έστω ότι κάποιος το αγαπάει αρκετά, έστω ότι δεν τον νοιάζει το πόσο πρέπει να κουραστεί γι' αυτό, υπάρχει και κάτι άλλο που θα πρέπει να συνυπολογίσει και αυτό είναι αυτό που έγραψα στην αρχή "so you think you can MAKE slings??"

Ξεκινάς δηλαδή εσύ ως ένας νέος slingmaker (δικός μου όρος!). Πιστεύεις ότι πιάνει το χέρι σου, έχεις φτιάξει τόσα και τόσα πράγματα στη ραπτομηχανή, ρούχα, τσάντες, ένα σκασμό πράγματα... Έχεις σκεφτεί τι ευθύνη παίρνεις εδώ; Έχεις πραγματικά αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου για να μου φτιάξεις ένα sling στο οποίο εγώ θα βάλω μέσα το παιδί μου; Πρόσεξε, δεν θα βάλω μέσα κουνουπίδια, θα βάλω μέσα τον μεγαλύτερο θησαυρό μου...

Πιστεύεις ότι μπορείς να μου εγγυηθείς ότι οι κρίκοι που θα μου βάλεις θα είναι οι σωστοί και όχι οι κρίκοι που σου περισσεψαν από το κουρτινάκι του μπάνιου ας πούμε; Ότι τα υφάσματα θα είναι ανθεκτικά και δεν θα μου σκιστούν στον πρώτο μήνα; Ότι οι κλωστές σου θα είναι γερές; Ότι θα ράψεις σωστά και εκεί που πρέπει; Ότι αυτό που θα μου φτιάξεις και θα μου στείλεις για να βάλω μέσα το παιδί μου θα είναι ασφαλές για να σηκώσει το βάρος του για τα επόμενα 2-3 και βάλε χρόνια; Έχεις εξασκηθεί αρκετά σε αυτό; Έχεις ενημερωθεί; Έχεις ψαχτεί; Ή το βλέπεις σαν να μου φτιάχνεις μια τσάντα ή ένα φόρεμα ας πούμε που το πολύ πολύ να το κακοράψεις και να με κάνει να δείχνω σαν να έχω ψωμάκια; Για συνυπολόγισε και όλα αυτά εσύ που θέλεις να γίνεις sling-maker (το είπα ότι αυτό το σκέφτηκα τώρα;;; εεε;;;)

Είναι πιστεύω και αυτά πράγματα σημαντικά που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του... Γιατί για φαντάσου να μην ειναι καλά ραμμένο κάτι επάνω στο sling ή το mei - tai ή το οτιδήποτε και ξαφνικά να ξηλωθεί ενώ είναι μεσα το μωρό. Είναι αυτή μια ευθύνη που μπορείς να πάρεις;;;;

Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά, μπορεί να ακούγεται πολύ όμορφο και δελεαστικό, αλλά πρέπει κανείς να υπολογίζει όλες τις παραμέτρους.

Υ.Γ. Η Μυρσίνη είμαι, πρώτη φορά αφήνω σχόλιο και δεν ξέρω το έβαλα καλά το όνομα ή δεν θα φαίνεται; Θα δείξει!
Στέλλα φιλιά!

Unknown είπε...

Πολύ σωστές οι σκέψεις σου, αν και τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Είναι απάντηση σε όλους όσους ρωτάνε.. 40 ευρω για ένα κομμάτι ύφασμα και 2 κρίκους;;
Οποιος μου ξαναπεί κάτι τέτοιο, θα βάλω λινκ στο ποστ σου αυτό :)

saxpa είπε...

Εγω παλι κουραστηκα μονο που τα διαβασα.....ασε και που δεν πιανουν τα χερακια μου οποτε για να ειμαι σιγουρη και να εχω υσηχο το κεφαλακι μου κανεις ενα τηλεφωνημα το σηκωνω μια γλυκια φωνη εν ονοματι Στελλα και την λες τι θες...το κλεινεις κοιμασαι και σε 2 μερες τσουπ ετοιμο το ''ονειρο'' σου....

αυτα...και χαιρετε. :):):)

popelix είπε...

Πολύ κατατοπιστικό το post σου! Ευχαριστούμε πολύ και για το σύνδεσμο στο mammasworkathome.blogspot.com. Αν θέλεις, μπορείς να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιό μας και να δώσεις τη δική σου μαρτυρία για την εργασία μιας μαμάς από το σπίτι! Θα τα ξαναπούμε από Σεπτέμβρη ;-)