Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Με το αιώνιο δίλημμα: ring sling ή pouch;

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που έχω ν’ απαντήσω έρχεται από μαμάδες που είναι ανάμεσα στους δύο «διαγώνιους» τύπους μάρσιπων αγκαλιάς: «Τι να διαλέξω για το μωράκι μου; Ring sling ή pouch;

Η Ρέα μου, νεογέννητο μωράκι, ξαπλωμένη σε pouchΚαι η πρώτη μου σκέψη είναι πάντα «είναι θέμα γούστου, αίσθησης, είναι η προσωπική σου προτίμηση». Το πώς θέλεις να το νιώθεις πάνω σου είναι ένα απ’ τα πρώτα σημεία: όπως και όταν αγοράζουμε ένα ρούχο, κάποιος προτιμά να φοράει τα ρούχα του «σφιχτά» και άλλος επιλέγει κάτι πιο «χαλαρό». Το πώς σου αρέσει ή έχεις συνηθίσει να κρατάς το μωράκι σου έχει επίσης σχέση: υπάρχουν γονείς (κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς) που θέλουν το μωρό πολύ ψηλά πάνω τους (στο στήθος), ενώ κάποιοι άλλοι το κρατούν χαμηλότερα (στο ύψος της κοιλιάς, σε θέση αγκαλιάς). Η «εικόνα» παίζει ρόλο στην απόφασή σου: άλλοι θέλουν κάτι «αεράτο» και «με στυλ» και άλλοι επιλέγουν «μίνιμαλ» και «λιτή» εμφάνιση.

Έχοντας πει αυτό, ωστόσο, λέω πως υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που οδηγούν στη μία ή την άλλη επιλογή.

Θηλασμός με ring sling, τέλεια τοποθέτηση στην κατάλληλη θέσηΠροτίμησε το ring sling αν το μωράκι σου θηλάζει. Το pouch επιτρέπει το θηλασμό, αλλά μόνο το ring sling σου επιτρέπει να πετύχεις με ακρίβεια τη θέση που βολεύει εσένα και το μωρό σου στο θηλασμό. Με την ευελιξία που σου προσφέρει η ρύθμιση από την ουρά, μπορείς να βάλεις τα πόδια του μωρού όσο ψηλά ή χαμηλά θέλεις εσύ, το σώμα του μωρού όσο όρθιο ή ξαπλωμένο θέλεις εσύ και το κεφάλι του μωρού όσο κοντά στο στήθος σου σας εξυπηρετεί και τους δύο. Αν θέλεις μάλιστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ουρά για κάλυψη, προκειμένου να θηλάζεις διακριτικά ακόμα και σε δημόσιο χώρο.

Νεογέννητο μωράκι, άνετα ξαπλωμένο σε ring sling, με τέλεια υποστήριξη κεφαλιού και σπονδυλικής στήληςΠροτίμησε το ring sling αν το μωράκι σου είναι νεογέννητο και για όσο δεν στηρίζει το κεφάλι του. Στην υποστήριξη του κεφαλιού, το pouch είναι κάπως περιοριστικό στην τοποθέτηση (θα πρέπει υποχρεωτικά το μωρό σου να κάθεται στην πλευρά που έχεις το pouch στον ώμο σου). Αντίθετα το φαρδύτερο σώμα του ring sling σ’ αφήνει να έχεις το μωρό σου όπως εσύ θέλεις, υποστηρίζοντας τέλεια το κεφαλάκι του σε όλες τις θέσεις.

Ο Βασίλης μου, λίγων μόνο ημερών, σε όρθια θέση σε ring slingΠροτίμησε το ring sling αν το μωράκι σου είναι πρόωρο. Τα πρόωρα μωράκια έχουν ακόμη αδύναμο μυϊκό τόνο και μπορεί να «καμπουριάζουν» υπερβολικά στις όρθιες θέσεις σε pouch. Θέλουμε το πρόωρο μωράκι σου να δίνει όλη του την ενέργεια στο να μεγαλώσει γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ήρεμη και άνετη αναπνοή. Στο ring sling θα μπορείς να βεβαιωθείς ότι το μωράκι σου ακουμπά αναπαυτικά στο στήθος σου, ακούγοντας την καρδιά σου και την αναπνοή σου, σε ένα περιβάλλον που θα είναι η τέλεια συνέχεια της παραμονής του στη μήτρα.

Προτίμησε το ring sling αν στην εγκυμοσύνη πήρες αρκετά κιλά και σκοπεύεις να τα χάσεις ή αν βρίσκεσαι σε δίαιτα. Μην ξεχνάς ότι το pouch ράβεται στα μέτρα σου και αλλάζει μέγεθος κάθε 5-6 κιλά περίπου. Αυτό σημαίνει ότι αν χάσεις αρκετό βάρος, μπορεί το pouch σου να σου είναι τελικά μεγάλο.

Άνεση, ταχύτητα και ευκολία σε pouch για μωράκια που στηρίζουν το κεφάλι τουςΠροτίμησε το pouch αν σ’ ενδιαφέρει κάτι πολύ απλό και πολύ γρήγορο για το μωρό σου αν δε θηλάζει και στηρίζει ήδη το κεφάλι του. Το pouch είναι καλή λύση αν δεν σου αρέσει να «μαθαίνεις» καινούρια πράγματα ή αν νιώθεις ότι ο χειρισμός της ουράς του ring sling θα σε «αγχώνει»!

Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν στην επιλογή σου. Το σημαντικότερο πάντως είναι να σου αρέσει, να σου ταιριάζει, γιατί μόνο τότε θα το φοράς και θα το ευχαριστιέσαι! Καλό babywearing!

Προσθήκη 08/05/09: Διάβασε εδώ για τη δυνατότητα που σου δίνει το sling να ελέγξεις καλύτερα (σε σχέση με το pouch) την απόσταση του μωρού απ' το σώμα σου στις όρθιες θέσεις. Δες επίσης το παρακάτω βίντεο που αφορά τη σωστή τοποθέτηση για νεογέννητα μωράκια:
Δεν υπάρχουν σχόλια: