Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Με όποιον θέλει βόλτα τα Χριστούγεννα!

Σε λίγες μέρες, κάποιοι φίλοι που μένουν μακριά, θα έρθουν με τα δυο τους παιδάκια στην Αθήνα. Ήταν μια ωραία αφορμή για να σκεφτώ διάφορα μέρη στην πόλη μας που θα μπορούσε κανείς να επισκεφθεί με παιδιά αυτές τις μέρες.

Μια ιδέα είναι τα διάφορα Χριστουγεννιάτικα "χωριά", όπως το "Χριστουγεννιάτικο χωριό" στο λούνα παρκ "Τα Αηδονάκια", ή η "Χριστουγεννοχώρα" στο River West (με εκδηλώσεις και από το Παιδικό Μουσείο) και η "Σοκολατένια Πολιτεία" στο Village Ρέντη, όπου υπάρχει και παγοδρόμιο.
Υπάρχουν εκδηλώσεις από το Δήμο Αθηναίων σε διάφορες πλατείες και γειτονιές και φυσικά το carousel στο Ζάππειο.
Υπάρχει ειδική προβολή για το Άστρο των Χριστουγέννων από το Ίδρυμα Ευγενίδου-Πλανητάριο (αν και απ' ό,τι διάβασα απ' την αφήγηση, μάλλον προορίζεται για αρκετά μεγαλύτερες ηλικίες).
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει διάφορα εργαστήρια όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, γιρλάντες και συνταγές για λογαριασμό του Άη-Βασίλη.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια πολύ ωραία ιδέα για βόλτα, και έχει προσφορά αυτές τις μέρες (2 εισιτήρια στην τιμή του ενός για τις καθημερινές 12-16 Δεκεμβρίου).
Θυμήθηκα επίσης την υπέροχη προτροπή της Λυδίας, να "γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας", μας πρότεινε μια βόλτα με το διώροφο τουριστικό λεωφορείο στα αξιοθέατα της Αθήνας.
Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα θα ήταν μια βόλτα για να παρακολουθήσουμε την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (βόλτα που συνδυάζεται ωραία με επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο).
Έξω απ' την Αθήνα, χριστουγεννιάτικα χωριά στήνονται σε διάφορες πόλεις και οι ευκαιρίες για βόλτα γίνονται και ευκαιρίες για εκδρομές.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Αν έχεις μωρό, θα τα ευχαριστηθείς καλύτερα με ένα μάρσιπο αγκαλιάς! Δε θ' ανησυχείς για το αν θα έχει πολύ κόσμο, δε θα σε φοβίζουν οι μετακινήσεις με το μετρό στο κέντρο, δε θ' αναρωτιέσαι αν θα περνάει το καρότσι, δε θα αγχώνεσαι για το αν θα κάτσει ήσυχα το μωρό ή αν θα θελήσει να κοιμηθεί ενώ είστε έξω.

Και αν σκέφτεσαι "Τι δουλειά έχω εγώ με το μωρό σε όλα αυτά;" ξανασκέψου το! Υπάρχουν κι άλλοι εκτός απ' το μωρό που θέλουν να μπουν στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα. Και δεν εννοώ μόνο το μεγαλύτερο παιδάκι σου (που θα είναι κρίμα να χάσει τόσες ευκαιρίες για βόλτα επειδή έχει μικρό αδερφάκι). Εννοώ κι εσένα, που έχεις πάψει εδώ και καιρό να πιστεύεις στον Άη-Βασίλη και βλέπεις στα Χριστουγεννιάτικα χωριά τα ευρώ που φεύγουν στα τραινάκια και τα καρουσέλ.
Δεν είναι ανάγκη να χαλάσεις λεφτά για ν' ακούσεις τα καμπανάκια απ' το έλκηθρο και τη μουσική των Χριστουγέννων. Πάρε το μωρό σου και το ζεστό σου κασκόλ, περπάτα ανάμεσα στον κόσμο και σιγοτραγούδα του στ' αυτί για το θαύμα αυτής της γιορτής, για την αγάπη και τη γενναιοδωρία.
Και ευχαριστήσου το!


Καλά Χριστούγεννα, καλό babywearing!

Δεν υπάρχουν σχόλια: