Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Με τα χέρια του Τιραμόλα

(Μήπως είμαι πολύ γριά που θυμάμαι τον Τιραμόλα; Ήταν ένα καρτούν που υπήρχε όταν ήμουν μικρή, ένας "λαστιχένιος" τύπος που μπορούσε να κάνει τα χέρια και τα πόδια του πολύ πολύ μακριά και έτσι να φτάνει σε απίθανα σημεία!)

Αρκετοί από εκείνους που φορούν συχνά το μωρό τους στην πλάτη με mei tai δυσκολεύονται να φτάσουν με τα χέρια τους ψηλά στην πλάτη του παιδιού και να σταυρώσουν τις ράντες εκεί. "Δε φτάνουν τα χέρια μου", "Δεν έχω την ευλυγισία που χρειάζεται", "Μάλλον είμαι αγύμναστη", είναι συχνό παράπονο. Θα ήθελα να σας δείξω τα "κόλπα" για να λύσετε αυτό το πρόβλημα!

Ένας λόγος για τον οποίο θα θέλαμε οι ράντες να συναντιούνται ψηλά, στην πλάτη του μωρού είναι για να αποφύγουμε τα κόκκινα σημάδια που εμφανίζονται συχνά το καλοκαίρι όταν οι ράντες δένονται χαμηλά και ακουμπούν στα γυμνά, αφράτα μπουτάκια του μωρού! Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, αριστερά το δέσιμο χαμηλά (στα πόδια του μωρού), και δεξιά ψηλά (οι ράντες σταυρώνουν στην πλάτη).

Σημαντική σημείωση: Όταν το μωρό έχει τοποθετηθεί σωστά, ο πωπός είναι πάντα τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τα γόνατα. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν "πιέζεται" το μωρό, ούτε οι ράντες "κόβουν" την κυκλοφορία του αίματος (αφού ο πωπός κάθεται ήδη χαμηλότερα, στο ύφασμα-τσέπη που δημιουργείται). Τα κόκκινα σημάδια που εμφανίζονται το καλοκαίρι στο σημείο που το ύφασμα ακουμπά στο μωρό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ότι το μωρό δεν κάθεται άνετα. Σκέψου πως κόκκινα σημάδια μπορεί να δεις και στα μαγουλάκια ενός μωρού που κοιμόταν άνετα στο σεντόνι ή στο μαξιλάρι! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άνετα βαμβακερά καλτσάκια ή με την πάνα του μωρού στην κοιλίτσα του!

Δείτε λοιπόν στο παρακάτω βίντεο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σταυρώσουμε τις ράντες ψηλά. Δε χρειάζεται ευλυγισία, είναι μάλλον θέμα "τεχνικής"!


Στο βίντεο περιγράφεται επίσης το "Lexi twist", δηλαδή το στρίψιμο που κάνουμε στις ράντες ώστε να μένει το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται ψηλά και να μην κατεβαίνει προς τα κάτω μετά από ώρα. (Στο βίντεο η Ηλιάνα, με guest εμφάνιση της Ρέας που ήθελε οπωσδήποτε να είναι μαζί μας!)

Ελπίζω να σας βοήθησε το βίντεο!
Περιμένω κι άλλες από τις απορίες σας, είναι χαρά μου - εκτός από υποχρέωσή μου - να τις απαντώ!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε ακόμα:
Αναλυτικές οδηγίες για να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη με mei tai
Πώς να φορέσεις ένα μικρό μωρό στην πλάτη με mei tai

9 σχόλια:

mamma είπε...

Αυτό το μωρό με έχει ξετρελάνει!

(η Ρέα παίζει κρυφτό;)


υγ. εννοείται πως όλες οι συμβουλές είναι τρομερά τιπ για μας τις μανούλες

sstamoul είπε...

@ mamma:
χαχα, ναι, αν και μάλλον έχει χάσει το νόημα, καλύπτει το κεφάλι της με την κουβέρτα και φωνάζει από κάτω: "Πού είμαι; Πού είμαι;" :-)

Φωτεινή είπε...

Καταρχήν, τον Τιραμόλα τον θυμάμαι κι εγώ, άρα μάλλον είμαι κι εγώ γριά...

Οι συμβουλές σου για άλλη μια φορά είναι κατατοπιστικότατες, απλά διαπιστώνω ότι έχοντας συνηθίσει έναν τρόπο, δύσκολα φεύγεις από τις "συνήθειες"-π.χ. εγώ το lexi twist το χρησιμοποιούσα στην αρχή, μετά το ξέχασα και πλέον δεν το χρησιμοποιώ-αλλά κακώς!

Τα κορίτσια σου είναι γλύκες!!

natalia_mom είπε...

πειραζει που εγω αυτο το μωρο θελω να το δαγκωσω?
κι εγω θυμαμαι τον τιραμολα, και οσες φορες τον μιμηθηκα μου βγηκε σε κακο!
Στελλα μου σε ευχαριστουμε για τις υπεροχες ιδεες και λυσεις σου!!!

natalia_mom είπε...

κι επειδη εγω ενα-ενα τα θυμαμαι, μηπως εχεις καμια ιδεα γιατι η δικια μου οταν κοιμαται σε αυτη τη θεση στο μει-ται φευγει το κεφαλακι της δεξια η αριστερα και προς τα πισω-σαν σπασμενη κουκλα- και σπαζοχολιαζομαι κι εγω μολις τη βλεπω? τη φοραω δεμενη ψηλα , πανω απο το στηθος μου για να βλεπει, και τη σφιγγω οσο μπορω.

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Να σε ρωτήσω κάτι που έχω απορία;;
Δεν είναι δύκολο να έχει μια μαμά τον έλεγχο αν το μωρό είναι πίσω στην πλάτη;
Δηλαδή συγκριτικά με το να είναι το μωρό μποροστά στο στήθος εννοώ!

sstamoul είπε...

Φωτεινή μου, το σημαντικό νομίζω είναι να κάνουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άνετα, πολλοί δεν κάνουν lexi twist (ούτε καλώς ούτε κακώς)!

natalia_mom, δε θέλει παραπάνω σφίξιμο, δες την επόμενη ανάρτηση για τη λύση που ψάχνεις!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα, φυσικά αν το συγκρίνεις με τις θέσεις μπροστά στο στήθος, οι θέσεις στην πλάτη απαιτούν εμπειρία. Πρέπει να αναγνωρίζεις κάθε κίνηση του μωρού σου. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν θέσεις στην πλάτη πάντως, μετά από τις πρώτες φορές καταλαβαίνουν ακόμα και την αναπνοή του μωρού στο λαιμό τους. (Εγώ νιώθω ότι ξέρω ακριβώς τη στιγμή που η μικρή μου έχει τα μάτια της ανοιχτά η κλειστά...)

Ελενα Κ είπε...

Μας βοηθουν πολυ ολα αυτα που μας δειχνεις!! Να ρωτησω και εγω κατι?
Εχω ενα μωρακι 2 μηνων και πριν λιγες μερες πηρα ενα Μει ται.

Μπορω να εχω απο τωρα τα ποδαρακια του απο εξω?

Απο ποια ηλικια μπορω να τον φοραω στην πλατη?

Επισης θελω να πω πως οταν τον φοραω μπροστα ενω το κεφαλακι του στην αρχη ειναι πανω απο το στηθος μου αργοτερα χωνεται ολο μεσα εκει που ξεκιναει η χαραδρα του στηθους. Αυτο φαινεται να μην ενοχλει καθολου τον μικρο αλλα σκεφτομαι μηπως δεν ειναι σωστο. Κανω κατι λαθος?

sstamoul είπε...

@ Έλενα Κ: Να σου ζήσει το μωράκι σου!
Αν οι κάτω ράντες απ' το mei tai σου δεν είναι οριζόντιες και είναι ραμμένες στη σωστή γωνία, μπορείς άνετα να φοράς το μωράκι σου με τα πόδια έξω. Στην ουσία το μωρό τοποθετείται και πάλι στην ίδια θέση.
Στην πλάτη προτείνουμε να δοκιμάζεις από όταν το μωρό μπορεί να στηρίξει πολύ καλά το κεφάλι του, γύρω στους 3,5 μήνες και μετά (εξαρτάται και απ' τον τρόπο που χρησιμοποιείς για την τοποθέτηση).
Σχετικά με το ότι το κεφάλι του μωρού δείχνει να "χάνεται" στο σώμα του mei tai, διάβασε αυτό: http://asterakislings.blogspot.com/2011/02/mei-tai.html
Στη διάθεσή σου για ό,τι άλλο χρειαστείς!