Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Με στόχο να λυθεί (άλλη) μία παρεξήγηση (ανοιχτά πόδια στα μωρά)

Αφού ξεκαθαρίσαμε (ελπίζω) το θέμα της όρθιας θέσης (ακόμα και για νεογέννητα μωράκια) σε προηγούμενη ανάρτηση, θα ήθελα να λύσουμε άλλη μια παρεξήγηση σχετικά με την τοποθέτηση μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς. Συχνά οι γονείς ρωτούν: «μα κάνει να είναι τόσο ανοιχτά τα πόδια του;» ή αποφεύγουν να φοράνε το μωρό στο mei tai με τα πόδια έξω όταν είναι μικρό προκειμένου να μην έχει τα πόδια του ανοιχτά.

Το έχω ξαναπεί σε διάφορα σημεία, η απάντηση είναι ότι οι γιατροί λένε πως θέλουμε το μωρό να έχει τα πόδια του ανοιχτά και τα γόνατα ψηλά. Είναι η καταλληλότερη θέση για τη σωστή ανάπτυξή του.

Νομίζω μια καλή «απόδειξη» γι’ αυτό είναι ότι αυτή η θέση χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε περιπτώσεις όπου πράγματι παρουσιάζεται πρόβλημα, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει διάγνωση για δυσπλασία ισχίων σε βρέφη. Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα/κηδεμόνα ή ζώνης που τοποθετεί τα ποδαράκια του μωρού ανοιχτά και λυγισμένα προς τα πάνω, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.
Θεραπεία με κηδεμόνα σε μωρά με δυσπλασία ισχίων
Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει να φοράει το μωρό διπλή πάνα προκειμένου να μένουν τα πόδια ανοιχτά.Σας θυμίζει κάτι;
Είναι ακριβώς η ίδια θέση μ’ αυτή στην οποία βρίσκεται το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς!

Σε μάρσιπο αγκαλιάς τα μωρά κάθονται με τα πόδια ανοιχτά, όπως ακριβώς πρέπει!Δείτε τη διαφορά με τους συμβατικούς μάρσιπους που βρίσκει κανείς συνήθως σε καταστήματα με βρεφικά είδη (δείτε πώς τα πόδια κρέμονται τεντωμένα κάτω και πόσο διαφορετική είναι εδώ η κατανομή του βάρους):

Συμβατικός μάρσιπος του εμπορίου, όπου τα πόδια του μωρού κρέμονται τεντωμένα κάτω.Έχετε ακούσει για ελαφρύτερες περιπτώσεις (κάποιες φορές όταν το μωρό ερχόταν με ισχιακή προβολή), όπου ο παιδίατρος συνιστά να φορά το μωρό δύο πάνες (ή διπλή πάνα); Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: να μένουν τα πόδια ανοιχτά, ώστε η κεφαλή του μηριαίου οστού να μπαίνει σωστά στην κοτύλη (στην εσοχή της λεκάνης)*.
Μωράκια που κάθονται σωστά, με τα γόνατα ψηλά, σε μάρσιπο αγκαλιάςΈχοντας πει αυτό, και φτάνοντας στο θέμα του mei tai, θα ήθελα να σας δείξω, πως ο τρόπος που είναι κατασκευασμένα τα Αστεράκια (με τις κάτω ράντες υπό γωνία), επιτρέπει στο mei tai να "σουρώσει" όσο εμείς θέλουμε ανάμεσα στα πόδια του μωρού. Θα μπορούσαμε (αν θέλαμε) να το κάνουμε τόσο στενό, ώστε τα πόδια να «κρέμονται» πράγματι κάτω και να μην είναι ανοιχτά. Αλλά αυτό δεν είναι ζητούμενο! Το σωστό είναι το πόδι του μωρού να υποστηρίζεται σε όλο το μηρό, ως το γόνατο, και αυτό γίνεται εύκολα με μάρσιπο αγκαλιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το mei tai πρέπει να ανοίξει τόσο όσο είναι το άνοιγμα των ποδιών του μωρού (ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του).

Τα mei tai από τα Αστεράκι slings είναι κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να προσφέρουν άνεση αλλά και εργονομία στο μωρό σου.* Η κεφαλή του μηριαίου οστού "γεμίζει" σωστά την κοτύλη (την εσοχή της λεκάνης) όταν τα γόνατα είναι ανοιχτά περίπου κατά 90 μοίρες μεταξύ τους και ψηλά (περίπου 100-110 μοίρες από το έδαφος.

"If the legs are bent more than 90° (about 100 - 110°) and spread approximately 90° (in the medical literature one gives the half angle between the femurs i.e. 45°, the femur head fits ideally in the hip socket. Thus favors its healthy development.» Dr. Evelin Kirkilionis, Forschungsgruppe Verhaltensbiologie des Menschen (FVM), Freiburg/Germany, Article Published in "mothering magazine" July/August 2006 No 136.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν το sling ΔΕΝ έχει καθόλου επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες (διαφορετικά δεν μπορεί να χωρέσει σωστά κάτω από τα διπλωμένα γονατάκια του μωρού όταν είναι νεογέννητο).

Σημ.: Ο παιδίατρος και ο ορθοπαιδικός ιατρός είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την υγεία του μωρού σας. Η αναφορά στη δυσπλασία ισχίων στην ανάρτηση αυτή γίνεται μόνο ενδεικτικά και οι μάρσιποι αγκαλιάς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία όπως αυτή μπορεί να απαιτείται.

4 σχόλια:

Olivia Gavrili είπε...

Γέννησα πριν μια βδομάδα την κορούλα μου με καισαρική, λόγω ισχιακής προβολής μέσα στη μήτρα. Όντως οι παιδίατροι μας πρότειναν να φοράμε διπλή πάνα στη μικρή, περισσότερο προληπτικά και όχι επειδή φαινεται να έχει πρόβλημα!

Η παιδίατρος που ήρθε χθες να μας επισκεφτεί, μας έδειξε πώς να δένουμε μια "σκληρή" μωρουδίστικη μαξιλαροθήκη πάνω από το φορμάκι για να κρατάμε τα ποδαράκια της έτσι όπως τα έχουν τα μωράκια στις φωτογραφίες!

Άρα ναι, έρχομαι και εγώ να επιβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη στάση μωρών είναι παρεξηγημένη!!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Τι καλά!!! Ποζάρουμε κι εμείς! :-)
Πω πω κοίτα πόσο μωρούλι φαίνεται ο μικρός μας, στη φωτογραφία ήταν 4 μηνών και τώρα που είναι 11 έχει μεγαλώσει τόσο, έχουν μακρύνει και πυκνώσει τα μαλλιά του, σηκώνεται όρθιος μόνος του... Ολόκληρο παιδάκι!
Στο θέμα τώρα, ο παιδίατρός μας είναι πολύ ευχαριστημένος με τους μάρσιπους αγκαλιάς (σου) που μας βλέπει να χρησιμοποιούμε. Το σχολιάζει επιδοκιμαστικά κάθε φορά που μας βλέπει και είμαστε περήφανοι που κάνουμε κάτι ακόμα σωστό για το παιδί μας. Ευχαριστούμε πολύ, Στέλλα!
(φιλιά από όλους μας!)

Saigon

sstamoul είπε...

@Olivia: Συγχαρητήρια! Να τη χαίρεστε! Ευχαριστώ για το σχόλιο και για την "επιβεβαίωση", καλή συνέχεια!

@Saigon: Το Αστέρι σας είναι ένα απ' τα καλύτερα μοντέλα για τα Αστεράκια μου! Χαίρομαι τόσο που ακόμα τα χρησιμοποιείτε και σας βολεύουν! Σας φιλώ!

fel4u είπε...

Γεια σου Στελλιτσα...η Μελη ειμαι.
Ναι ειναι αληθεια αυτο.Μιας γνωστης μου το μωρακι εμεινε επειτα απο εντολη γιατρου 2 μηνες σε αυτη την σταση.Ειχε ενα προβληματακι στην γεννα!