Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Με άνεση και στη ζέστη του καλοκαιριού;

Αρκετοί γονείς που λατρεύουν την άνεση του mei tai με το βαρύ μωρό τους, αναζητούν μια πιο δροσερή εκδοχή του για το καλοκαίρι και ρωτούν αν μπορούμε να φτιάξουμε mei tai από γάζα, ή λεπτά λινά, ή άλλα λεπτά υφάσματα. Θέλω εδώ και πολύ καιρό να γράψω σχετικά μ’ αυτό.

Φαντάσου ότι φοράς ένα λεπτό πουκάμισο. Αν, ας πούμε, σου είναι στενό ή αν κάνεις μια απότομη κίνηση, τότε στην περίπτωση που σκιστεί, θα σκιστεί στις ραφές, στις μασχάλες, στα μανίκια, μπορεί να κοπεί ένα κουμπί, όπως και να 'χει θα είναι στα σημεία ένωσης, δεν πρόκειται να σκιστεί στο κέντρο, γιατί το αδύνατο σημείο είναι οι ραφές (τραβάνε πρώτα την ένταση πριν από οποιοδήποτε άλλο σημείο).

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα wrap θα μπορούσε να είναι από λεπτή γάζα: δεν έχει ραφές! Αυτός είναι και ο λόγος που λέω πάντα: ΜΗΝ φτιάχνετε wrap με ραφή/ένωση στη μέση. (Επειδή το ύφασμα είναι συνήθως διπλόφαρδο, κάποιος σκέφτεται «οικονομικά»: αντί να αγοράσει 5 μέτρα ύφασμα για να φτιάξει ένα wrap, μπορεί να αγοράσει 2,5μ., να το κόψει κατά μήκος και μετά να ενώσει τα δύο μισά ώστε να καταλήξει με τα 5 μέτρα wrap που θέλει. Σωστά; Λάθος. Η ραφή στη μέση είναι αυτή που θα "τραβάει" όλο το ζόρι και το wrap θα είναι επικίνδυνο).

Το sling θα μπορούσε να είναι λεπτό ύφασμα (π.χ. σεντόνι, ακόμα και γάζα αν κανείς είναι προσεκτικός στο πώς τραβάει την ουρά), γιατί δεν έχει ραφές που φέρουν βάρος πουθενά αλλού εκτός από το σημείο όπου ράβονται οι κρίκοι. Στα Αστεράκι Slings, που φτιάχνονται με συμμετρικές πιέτες, πουθενά σ' εκείνο το σημείο το ύφασμα δεν είναι μονό, καθώς οι πιέτες πάνε η μια πάνω στην άλλη (πολλές φορές μάλιστα), το ύφασμα εκεί που ράβονται οι κρίκοι έχει τελικά 8πλάσιο πάχος απ' ό,τι στο σώμα και άρα έχει την αντοχή που χρειάζεται.
Στα Αστεράκι Slings οι συμμετρικές πιέτες που ανοίγουν ομοιόμορφα προς την πλάτη προσφέρουν αφάνταστη άνεση και μεγάλη αντοχή.
Δεν θα μπορούσε όμως ποτέ ένα mei tai να είναι από λεπτό ύφασμα. Το mei tai φτιάχνεται με στόχο να αντέχει βαριά και μεγάλα παιδιά για πολλά χρόνια. Και το mei tai έχει πολλές ραφές (που φέρουν σημαντικό βάρος): οι ράντες θα τραβηχτούν με δύναμη πολλές πολλές φορές στη διάρκεια ζωής ενός mei tai, θα σηκώσουν μεγάλα παιδιά, θα αντέξουν παιδιά που τραβιούνται πίσω, που τεντώνονται για να πιάσουν κάτι ή που κάνουν παιχνιδάκια στην πλάτη της μαμάς. Πρέπει οπωσδήποτε το mei tai να φτιαχτεί από υφάσματα αντοχής. Ποτέ δεν θα δείτε επαγγελματικό mei tai ραμμένο από ύφασμα λεπτό σαν σεντόνι. Ποτέ.
Ένα mei tai δε φτάνει να είναι όμορφο, πρέπει να είναι κατασκευασμένο από το κατάλληλο ύφασμα και με την κατάλληλη προσοχή.Στην προσπάθεια να πετύχουμε κάτι λιγότερο ζεστό, οι επιλογές μας είναι οι εξής:

1. Να αφήσουμε ένα σημείο (στο κεντρικό σώμα του mei tai) από λεπτότερο ύφασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ράντες θα ραφτούν σε χοντρό, ανθεκτικό ύφασμα, θα ενισχυθούν όπως πρέπει και θ’ αφήσουμε απλά ένα τμήμα στο κέντρο από λεπτότερο ύφασμα (που δεν θα φέρει βάρος). Όταν θα το φοράει κανείς, η πλάτη του μωρού θα ακουμπά στο κεντρικό, λεπτότερο σημείο. (Θα είναι έτσι δροσερότερα; Σας το λέω με σιγουριά, όχι, η διαφορά είναι ελάχιστη, αφού το τμήμα αυτό είναι μικρό και αφού αυτό που μας κάνει να ζεσταινόμαστε είναι η επαφή που έχουμε με το μωρό σώμα με σώμα).
Μάρσιπος με λεπτότερο ύφασμα στο κέντρο
2. Να φτιάξουμε ένα mei tai από λεπτό ύφασμα, το οποίο όμως θα χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον διπλό ή τριπλό. Το mei tai της παρακάτω φωτογραφίας είναι από solarveil, έχει όμως διπλωθεί τόσες φορές που δεν είναι καν διάφανο πια. (Αυτό δεν έχει και μεγάλο νόημα, ένα τριπλό στρώμα λινού ίσως είναι τελικά ζεστότερο από μια μονή ανθεκτική βαμβακερή καμπαρντίνα).
Μάρσιπος από αντηλιακό ύφασμα solarveil
3. Να φτιάξουμε ένα mei tai με μικρότερο «σώμα» (λιγότερο ύφασμα) δηλαδή.
Ένα παράδειγμα, είναι το παρακάτω onbuhimo (η φωτογραφία στα αριστερά, σε σύγκριση με ένα Αστεράκι mei tai στα δεξιά). Το έφτιαξα όταν η κόρη μου ήταν 11 μηνών και το φωτογράφισα μαζί με το mei tai για να φαίνεται η διαφορά στο μέγεθος.
Onbuhimo και mei tai, παραλλαγές του ίδιου τύπου μάρσιπουΣτη φωτογραφία αριστερά, σε μια από τις συναντήσεις μας, μια μαμά δοκιμάζει το onbuhimo με την 14 μηνών κόρη της. Μπορεί κανείς να δει πόσο μικρότερο είναι το μέγεθος του σώματος σε σχέση με το mei tai που φοράω εγώ στα δεξιά, με τη Ρέα σε ηλικία 12,5 μηνών. Λίγα εκατοστά από το πάνω μέρος, λίγα εκατοστά από τα πλαϊνά, πόσο δροσερότερο λέτε να είναι το onbuhimo;
Μάρσιποι αγκαλιάς με τα μωρά μας(Σημ.: Το onbu, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους δεν είναι κατάλληλο για νεογέννητα, γιατί δεν προσφέρει επαρκή πλευρική στήριξη και δεν υποστηρίζει το κεφάλι του μωρού. Σε μελλοντική ανάρτηση θα το παρουσιάσουμε αναλυτικότερα).
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα mei tai με τριγωνικό σώμα, όπως αυτό στην παρακάτω φωτογραφία, όπου το πάνω μέρος είναι στενό, προκειμένου και πάλι να χρησιμοποιούμε λιγότερο ύφασμα. (Πιστέψτε με, η διαφορά στο πόσο ζεστό είναι δεν αξίζει καθόλου τον κόπο και δεν αντισταθμίζει με τίποτα τη διαφορά στο πόσο άνετο είναι!).
Μάρσιπος τύπου mei tai με τριγωνικό σώμαΌπως έχω ξαναπεί, αν κρατάς το παιδί σου αγκαλιά, θα ζεσταίνεστε και οι δύο έτσι κι αλλιώς περισσότερο από το αν είσαι εσύ στον καναπέ και το μωρό στο ριλάξ. Το ύφασμα που χρησιμοποιείς κάνει μικρή διαφορά και χρειάζεται απλά να έχεις την κοινή λογική να μην κυκλοφορείς πολύ με το μωρό στον καύσωνα.

Προσωπικά, όλο το καλοκαίρι χρησιμοποιούσα mei tai, γιατί προτιμώ να ζεσταίνομαι με στυλ και άνεση παρά να ζεσταίνομαι και να κουράζομαι μαζί! Πάντως, ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιείς το mei tai σου στην πλάτη: η πλάτη είναι πάντα δροσερότερη επιλογή, τόσο για σένα (που είσαι εντελώς ελεύθερη μπροστά) όσο και για το μωρό (που είναι ψηλά).
Καλοκαίρι, διακοπές με το μωρό και το μάρσιπο!(Αχ, πότε θα ‘ρθει το καλοκαιράκι; Κι ας πιάσουν οι ζέστες!)

Διαβάστε, αν θέλετε, σχετικές αναρτήσεις:
Με τη ζέστη τι κάνουμε; (Μωράκια στον ήλιο!)
Με νήματα και χρώματα - επιλογή υφάσματος!
Με το μωρό στη θάλασσα!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

1 σχόλιο:

mamma είπε...

Πολύ διδακτική ανάρτηση. Την χρειαζόμουν :)))