Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Με το babywearing στο παιδικό βιβλίο!

Μ' αρέσει πολύ αυτό που λέει η φίλη μου η Φωτεινή: "Μεγαλώνουμε μια γενιά babywearers, τα παιδιά μας θα έχουν εικόνες τέτοιες, κάτι που εμείς σαν παιδιά είχαμε χάσει, έπρεπε να το μάθουμε απ' την αρχή".

Πράγματι, τα δικά μας τα παιδιά, βλέπουν πια μάρσιπους αγκαλιάς και τους δέχονται σαν μέρος της καθημερινότητάς τους. Τι πιο φυσικό από μια μαμά που έχει το μωρό της πάνω της;

Χάρηκα πολύ όταν είδα αυτή την εικόνα σε παιδικό βιβλίο (και μάλιστα ελληνικό):


Έικόνα σε παιδικό βιβλίο, όπου η μαμά φοράει το μωρό της με μάρσιπο αγκαλιάςΣε άλλα βιβλία της ίδιας σειράς εμφανίζονται μαμάδες με μάρσιπο σαν mei tai, στην καθημερινότητά τους, στη διάρκεια της μέρας τους!

Μαμάδες στις καθημερινές τους δουλειές μαζί με το μωρό τους, σε παιδικά βιβλίαΗ μαμά φοράει το μωρό της



Εδώ και καιρό αναζητώ παρόμοιες εικόνες σε παιδικά βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι τις συναντώ όλο και συχνότερα, αλλά κυρίως σε ξενόγλωσσα βιβλία.
Βιβλία όπου τα μωρά είναι συνέχεια μαζί με τους γονείς τους Άλλες φορές το θέμα είναι παραδοσιακές οικογένειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, άλλες φορές η ιστορία είναι άσχετη με το babywearing, απλά το μωρό στην ιστορία είναι εκεί όπου έτσι κι αλλιώς περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του: στην αγκαλιά της μαμάς του ή του μπαμπά του!
Παραδοσιακά, τα μωρά περνούν χρόνο στην αγκαλιά της μαμάς τους Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι φορούν τα μωρά τους
Βιβλία με babywearing ιστορίες
Παιδικά βιβλία όπου πρωταγωνιστούν οι μάρσιποι αγκαλιάς Και αυτό που όλοι στην οικογένεια απολαμβάνουμε πάντα, είναι να βλέπουμε πως αυτό είναι πράγματι το πιο φυσικο πράγμα του κόσμου, είναι αυτό που από ένστικτο κάνουν όλες οι μανούλες, σε όποιο είδος κι αν ανήκουν:

Στη φύση, οι μαμάδες είναι πάντα μαζί με τα μωρά τους

Το να κουβαλάς το μωρό σου είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου
Η αγκαλιά είναι ένστικτο!Το να κουβαλάς το μωρό σου είναι φυσικό, είναι εύκολο, είναι πρακτικό, είναι πράξη αγάπης! Και είναι όμορφο όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν μ' αυτές τις εικόνες στο μυαλό τους!


Παντού, σε όλο τον κόσμο, μωρά και γονείς είναι μαζί!

Δείτε ακόμα:
Μεγαλώνοντας μικρούς babywearers

Οι φωτογραφίες είναι από τα βιβλία:
-"Η Σαμίρα έχει γενέθλια" και "Ο Πέτρος απέκτησε αδελφούλα" από τη σειρά παιδικών βιβλίων "ΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ" - Για να απολαμβάνεις τις μεγάλες χαρές και να ξεπερνάς τα μικροπροβλήματα (με 20 βιβλιαράκια). Περιέχει συμβουλές για τους γονείς μετά το τέλος της κάθε ιστορίας από τον Edwige Antier, από τις εκδόσεις Λ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & Φ.ΚΑΪΑΦΑ

-A Ride on Mother's Back: A Day of Baby Carrying around the World, by Emery Bernhard
-Babies on the Go, by Linda Ashman
-Everywhere Babies, by Susan Meyers
-Carry Me! Animal Babies on the Move, by Susan Stockdale
-Say Hi, Backpack Baby!, by Miriam Cohen

Πολλά ευχαριστώ στην αγαπημένη μου φίλη Μαρία Μπ. που μου έστειλε τις εικόνες από τα ελληνικά βιβλία.


Καλή συνέχεια! Καλό babywearing!

2 σχόλια:

Maria είπε...

Όταν πρωτο είδα το βιβλίο με την πρώτη φωτογραφία νόμιζα οτι ήταν τσάντα μπροστά στη μαμά :) Στη συνέχεια διαπιστωσα πως η εν λόγω μαμά ειχε και Mei tai και φορούσε το μωρό της όπως την βόλευε κάθε φορά! Υπέροχη εικονογράφηση με πολύ ωραία μηνύματα για τα παιδιά (και τους μεγάλους)

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Στέλλα έχουμε όλη τη σειρά και την έχουμε λατρέψει!
Περιλαμβάνουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους γονείς και στο τέλος κάθε βιβλίου έχει συμβουλές και λύσεις.
Ήδη έχω αναρτήσει στο Mamma El κάποια φλέγοντα θέματα όπως τι λέμε για το θάνατο σε ένα παιδί.
Δυστυχώς δεν κυκλοφορούν σε βιβλιοπωλεία αλλά αν θέλετε να τα βρείτε δείτε την παρακάτω ανάρτηση που έχω κάνει και περιλαμβάνει τις εκδόσεις.

http://mammael.blogspot.com/2009/07/blog-post_6249.html