Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να λύσω αυτή την παρεξήγηση και να σας δείξω ότι ακόμα και νεογέννητα μωράκια μπορούν να είναι 100% άνετα και ασφαλή σε όρθια στάση με μάρσιπο αγκαλιάς!
Ας συζητήσουμε λοιπόν λίγο σχετικά με την όρθια θέση του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς:
Βλέπετε το μωράκι της φωτογραφίας;
Ο μπαμπάς του το κρατάει (σε όρθια στάση) στην αγκαλιά του και το μωράκι έχει τα ποδαράκια του λυγισμένα, σαν βατραχάκι, δεξιά κι αριστερά, όπως κάνουν όλα τα νεογέννητα μωρά. Ο μπαμπάς δεν χρειάζεται να βάλει το χέρι του κάτω απ’ τον πωπό του μωρού για να το κρατήσει αγκαλιά. Στηρίζει απλώς την πλατούλα του! Έτσι, παρόλο που το μωρό είναι σε όρθια θέση, καθόλου βάρος δεν μπαίνει σε κανένα σημείο του σώματός του, απλά ακουμπάει πάνω στο στήθος του μπαμπά του.
Σ’ αυτήν ακριβώς τη θέση είναι το μωρό σε όρθια στάση μέσα σε μάρσιπο αγκαλιάς, είτε πρόκειται για ring sling, για pouch, για wrap ή για mei tai.
Δείτε το στην πράξη:
Με τα πόδια μέσα, ή με τα πόδια έξω σε ring sling, τα μωράκια στις φωτογραφίες, νεογέννητα, έχουν ακριβώς την ίδια θέση με το μωράκι στην αγκαλιά του μπαμπά του πιο πάνω. Τα γονατάκια τους είναι ψηλά, τα ποδαράκια τους λυγισμένα και ακουμπούν άνετα και ήρεμα στο στήθος της μαμάς ή του μπαμπά που τα κρατάει. Στη θέση του χεριού πίσω απ’ την πλατούλα τους, το μαλακό, φυσικό ύφασμα του μάρσιπου παίζει αυτόν το ρόλο.
Το μωρό είναι σε φυσική στάση, χωρίς να επιβαρύνεται κανένα μέρος του σώματός του, ούτε η πλάτη του, ούτε τα γεννητικά του όργανα. Δεν «κρέμεται» από πουθενά, σχεδόν «ξαπλώνει» πάνω στον άνθρωπο που το φοράει, κι ας είναι όρθιο! (Αυτό απαντάει και σε όσους αναρωτιούνται αν το ύφασμα πίσω απ' τα γονατάκια του μωρού μπορεί να το "πιέζει" ή να το "κόβει", η απάντηση είναι φυσικά και όχι!)
Το ίδιο ισχύει σε κάθε τύπο μάρσιπου αγκαλιάς (sling), δείτε το με pouch και με wrap στις παρακάτω φωτογραφίες (είτε με τα πόδια μέσα, είτε με τα πόδια έξω):
Θα κρατούσαμε το μωρό μας αγκαλιά σε όρθια θέση, ακόμα και νεογέννητο! Υπάρχουν μωρά που, λόγω παλινδρόμησης, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας όρθια στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς! Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σε μάρσιπο αγκαλιάς, από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Έτσι τα μωράκια είναι πιο ήρεμα, πιο ευτυχισμένα και οι γονείς πιο άνετοι και ξεκούραστοι!
Διαβάστε σχετικά άρθρα σ' αυτό το ιστολόγιο:
"Συγκρίσεις για επιλογή μάρσιπου"
3 σχόλια:
Μπράβο Στέλλα, έκανες πάρα πολύ καλά που επέμεινες στο θέμα!
Εμείς ως φρέσκο παράδειγμα (αλλά και μοντέλα στις φωτογραφίες σου, LOL) με κάθε ευκαιρία τονίζουμε το πόσο μας έλυσε τα χέρια το babywearing από τις πρώτες κιόλας μέρες με το μωρό, μέχρι σήμερα που κοντεύει 11 μηνών (και έχουμε μέλλον ακόμα). Το αστεράκι μας ήταν ευχαριστημένο στην αγκαλιά μας, και πολύ άνετο στην όρθια θέση που τη βολεύτηκε αμέσως γιατί το ανακούφιζε από την παλινδρόμηση. Οι βόλτες δεν έχουν τελειωμό!
Επίσης να σε συγχαρούμε για τις πρώτες φωτογραφίες του προηγούμενου ποστ, σχετικά με το γάλα. Αυτό κι αν είναι παρεξήγηση... Πολύς κόσμος θεωρεί πως η αδυναμία μιας λεχώνας να θηλάσει το μωρό της οφείλεται σε εγωισμό, και κατακρίνει τη μητέρα χωρίς να σκεφτεί ότι είναι ένα άκρως προσωπικό και λεπτό θέμα. Το βίωσα, με πλήγωσε, όμως δεν επέτρεψα να μου δημιουργήσουν ενοχές. Ίσως το αστεράκι μου να μη μπόρεσε να θηλάσει για πάρα πολύ καιρό, αλλά η αγάπη δεν του λείπει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό τελικά.
:-)
Saigon
Δεν ξέρω γιατί, αλλα κ εγώ απο το πρώτο μου παιδί ειχα την εντύπωση πως το μωρό δεν πρέπει να ειναι όρθιο παρα μόνο ξαπλωμένο οταν το έχουμε αγκαλιά και μετά τους 2 μήνες σταδιακά όρθιο... Τυλάχιστον τέτοιες οδηγίες ειχαμε και απο τον περίγυρο αλλα και απο τον παιδίατρο... θέλει πολύ ψάξιμο τελικά για όλα τα θέματα...
Σχολιασμούς πολλούς άκουγα και εγώ όταν είχα τον μπεμπάκο νεογέννητο στο asteraki mei tai μας. "Πώς στηρίζεται η σπονδυλική στήλη, το κεφαλάκι του" και άλλα τέτοια. Έλα όμως που του μικρού μου δεν του άρεσε ποτέ η πλάγια θέση για αγκαλιά. Την έχει συνδέσει με το θηλασμό και του αρέσει μόνο όταν θηλάζει. Ακόμη και χωρίς μάρσιπο στην αγκαλιά θέλει όρθιος και στον ώμο. Για τον φόβο των Ιουδαίων, λοιπόν, πήγα το mei tai μου στην παιδίατρο για να μου επιβεβαιώσει και εκείνη ότι είναι ασφαλές και με το που μου είπε ΟΚ είχα πληρωμένη απάντηση για όλους: "τον ενέκρινε η παιδίατρος!". Νομίζω ότι είναι τόσο απλό - αν δεν είστε σίγουρη για αυτά που γράφει η Στέλλα απλά ρωτήστε τον γιατρό σας :)
Δημοσίευση σχολίου