Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Με γνώση των ορίων (βάρους, ηλικίας, αντοχών) μας!

Με ρωτάνε συχνά «πόσο βάρος αντέχουν οι μάρσιποι αγκαλιάς» μας.
Για να πω την αλήθεια, δεν θέλω να απαντήσω με τον πραγματικό αριθμό κιλών που τα slings θα άντεχαν. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από το βάρος που θα άντεχε κάποιος να σηκώνει. Οι περισσότεροι κατασκευαστές slings βάζουν όριο τα 15-17 κιλά (ανάλογα με τον τύπο sling). Όχι γιατί τα slings δεν θα άντεχαν περισσότερο, αλλά γιατί οι κατασκευαστές φοβούνται την καταπόνηση στο σώμα του ανθρώπου του τα φοράει.

Έχω δοκιμάσει τα slings που φτιάχνω με πολύ μεγάλο βάρος. (Έχω κάποιες πολύ αστείες φωτογραφίες που ελπίζω να μη δουν ποτέ το φως τη δημοσιότητας!) Και διαπιστώνω ότι αντέχουν μια χαρά. Και το περίεργο είναι ότι νιώθω και άνετα. Αυτό είναι και η «παγίδα». Μπορεί κανείς να νιώθει τόσο άνετα που να θεωρεί ότι το να σηκώνει 20 κιλά στην πλάτη του είναι αποδεκτό. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Μπορεί να νιώθεις άνετα, αλλά το σώμα σου δεν προορίζεται για να σηκώνει τέτοιο βάρος για πολλή ώρα!

Έχω φορέσει πολλές φορές ταυτόχρονα τα δύο παιδιά μου, που έχουν διαφορά ηλικίας 18 μήνες. Στη φωτογραφία, σχεδόν 3 χρονών ο Βασίλης και 15 μηνών η Ρέα, ζυγίζουν μαζί 32 κιλά περίπου!Σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούσε να γίνει για λίγο. Τον καιρό που γίνονταν συνέχεια διακοπές ρεύματος στην Αθήνα, όταν ερχόταν το σχολικό λεωφορείο να πάρει το Βασίλη, έπρεπε να κατέβουμε (γρήγορα) από τον τέταρτο όροφο με τα πόδια, αφού το ασανσέρ ήταν εκτός λειτουργίας! Μου ήταν πολύ εύκολο (και άνετο, ομολογώ), έβαζα το Βασίλη στην πλάτη μου και τη Ρέα μπροστά μου και ήμασταν κάτω σε δευτερόλεπτα. Συνέβη αρκετές φορές να χρειαστεί να φορέσω και τα δύο παιδιά μου ταυτόχρονα. Τώρα ζυγίζουν (μαζί) 32 κιλά περίπου. Θα μπορούσα, αν υπήρχε σοβαρός λόγος, να τα φορέσω μαζί. Αλλά προτιμώ να μην επιβαρύνω τη μέση μου τόσο!

Αυτό είναι και η απάντησή μου σε όποιον με ρωτάει «μέχρι ποια ηλικία μπορεί να φοράει το μωρό του»: Μέχρι όσο σας αρέσει, αλλά με γνώση των αντοχών σας!

Στο παρακάτω βίντεο, από μια οικογενειακή μας βόλτα στου Φιλοπάππου, φοράμε την Ηλιάνα, 2 ετών, αλλά και τη Ρέα, 4,5 ετών σε Αστεράκι mei tai!

Σημ.: Δεν συνιστάται να φοράς για πολλή ώρα μωρά που ζυγίζουν περισσότερο από 15-18 κιλά. Συμβουλέψου το γιατρό σου αν έχεις προβλήματα με τη μέση σου.

9 σχόλια:

Sike είπε...

μετά από προτροπή μιας συν-μπλόγκερ, μυήθηκα στο μωροφόρεμα (διαδικτυακά προς το παρόν, εν αναμονή του πρώτου μωρού). Έχω σχεδόν καταλήξει στο να πάρω wrap ή/και mei tai. Αυτό που δεν έχω πολυκαταλάβει όμως είναι το εξής: λες στο site ότι οι κάθετοι μάρσιπποι (που δεν έχω δει ποτέ πώς είναι) δεν είναι καλοί λόγω του τρόπου που κάθεται μέσα το μωρό και για τα πόδια του που κρέμονται κτλ. Στις φωτό όμως και στις περιγραφές των "καλών" μάρσιππων, βλέπω πολύ πόδι να κρέμεται!
Βοήθεια πληζ; :))

υ.γ. καμιά συνάντηση στα μέρη μας; :]]]

sstamoul είπε...

@Sike: Χαίρομαι που ενδιαφέρεσαι για το babywearing! Σου εύχομαι με το καλό να έρθει το μωράκι σου!
Ίσως σε βοηθήσουν αυτά που έγραψα εδώ (στην επόμενη ανάρτηση, που γράφτηκε κυρίως για σένα!): http://asterakislings.blogspot.com/2009/02/1.html
Θα ήθελα να μου δείξεις τις φωτογραφίες που είδες (ίσως κάτι να μου έχει ξεφύγει, ή ίσως να μπορώ να σου εξηγήσω σχετικά). (Σημ.: Το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι τα γόνατα. Αν εννοείς ότι τα πατουσάκια είναι κάτω, αυτό δεν μας πειράζει, είναι το γόνατο λυγισμένο! Αρκεί να είναι τα γονατάκια ψηλά!)
Πού είναι τα μέρη σας; :-))

sstamoul είπε...

@Sike: Στην Κύπρο με θες; Αχ, πόσο θα 'θελα! Αλλά για να κουβαλήσω τα βλαστάρια μου τόσο μακριά δεν αρκούν τα slings μου δυστυχώς...

mkos είπε...

Μια και το μωράκι σου τώρα θα γεννηθεί, σου προτείνω να πάρεις ring sling και αργότερα mei tai. Η μικρή μου κοντεύει να χρονήσει και ακόμη χρησιμοποιώ το ring sling,ανκαι με τα έντεκα κιλά που απέκτησε θα το γυρίσω σε mei tai για ισοκατανομή του βάρους της και στους δύο ώμους μου. Γιατί ring sling; 1. Το φοράς πολύ πιο έυκολα και γρήγορα από το wrap 2. Το μωρό μπαίνει πανεύκολα, το ξαπλώνεις όποτε θέλεις και όπως θέλεις χωρίς απαραίτητα να πρέπει να λύσεις το wrap 3. Είναι πιο δροσερό και για σένα και για το μωρό. Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ζέστη.... Συγκρίνοντας κια με την κουμπάρα μου που έχει wrap, επιμένω στην άποψή μου. Αλλά πάντα, μετράει και το τι βολεύει εσένα...

KIM είπε...

Γειά σας! Είναι υπέροχοι οι μάρσιποι σας! Είχα έναν γνωστής ξένης μάρκας αλλά οι οδηγίες λένε μέχρι 11Kg. και τον εγκατέλειψα. Τώρα που τα μωρά μου είναι (κόρη 3,5ετών)15Kg και (γιός 2ετών) 11,5 Kg ποιόν τύπο μου προτείνεται?

KIM είπε...

θα πρέπει να διαφημίζεται με κάποιο τρόπο και το ότι οι μάρσιποι που κρατάνε σε διάσταση τα πόδια του παιδιού προτείνονται από τους ορθοπεδικούς για την περίπτωση που το βρέφος έχει"ανώριμα ισχία" όπου μπαίνει σε νάρθηκα για μερικούς μήνες ώστε να κρατιούνται τα ποδαράκια σε ορθή γωνία με το σώμα και σε άνοιγμα μεταξύ τους πάλι ορθή γωνία. Είναι πολύ πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις μέρες μας. Ο ορθοπεδικός μας είχε συστήσει μάρσιπο σε όρθια στάση λοιπόν την ώρα που δε θα φοράει το μωράκι νάρθηκα!!!!

sstamoul είπε...

Γεια σου ΚΙΜ! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Θα πρότεινα αν μένεις κάπου στην Αθήνα να μιλήσουμε και να δοκιμάσεις για να δεις τι σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Εξαρτάται και από τη χρήση που θέλεις να κάνεις (π.χ. στην ηλικία που είναι τα παιδιά σου, ίσως το ζητούμενο δεν είναι η μέγιστη άνεση, αλλά η ευκολία στο να ανεβαίνουν-κατεβαίνουν τα παιδιά).

sstamoul είπε...

:-) Ναι! Διάβασε αν θέλεις αυτό: Ανοιχτά πόδια και ισχία στα μωρά!

KIM είπε...

Ευχαριστώ για την αμεσσώτητα!
Δυστυχώς είμαι μακριά (Κρήτη).
Μάλλον προς το Ring Sling το αντιηλιακό κατευθύνομαι.
Μήπως θα χρειαστεί να ζητήσω και άλλο χρώμα (διπλό) ώστε να είναι πιο δυνατό να αντέχει στο βάρος παραπάνω? Σε κάποια φώτο είδα ένα λαχανί αρωματάκι...αυτό μάλλον έχει εξαντληθεί?....