Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Με τη "μόδα" και τη δύναμη της τηλεόρασης!

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, έπαιξαν ένα μικρό αφιέρωμα στους μάρσιπους, στο οποίο συμμετείχαμε, με το Βασίλη και τη Ρέα.
Χαίρομαι που για άλλη μια φορά το babywearing γίνεται γνωστό στον κόσμο, που έχει την ευκαιρία να δει ότι τα καρότσια και οι κλασικοί μάρσιποι δεν είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο (επειδή, ως γνωστόν, είμαι και λίγο δύσκολη!), δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη απ’ τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Νομίζω πως δεν γίνεται πολύ ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στους μάρσιπους αγκαλιάς (στους οποίους ανήκουν τα slings, τα pouches, τα mei tais και τα wraps) και στους κλασικούς, κάθετους μάρσιπους του εμπορίου, παρόλο που, πολύ σωστά, ο παιδίατρος που μιλάει στο video, αναφέρει ότι για μωράκια πριν την ηλικία των 3 ή 4 μηνών, μόνο μάρσιποι αγκαλιάς είναι κατάλληλοι.

Νομίζω ακόμα ότι είναι λίγο κρίμα που δείχνει το mei tai φορεμένο μόνο στην πλάτη, καθώς είναι ένας πολύ ευέλικτος μάρσιπος αγκαλιάς, κατάλληλος και για νεογέννητα μωράκια. Είναι ίσως λίγο παραπλανητικό το ότι αμέσως μετά το mei tai και το σχόλιο ότι είναι «άνετος μάρσιπος για μεγάλη βόλτα», ο παιδίατρος αναφέρεται αρχικά στους άλλους μάρσιπους. (ή ίσως είμαι απλά εγώ πολύ προσεκτική στις λεπτομέρειες... )

Κατά τα άλλα μου άρεσε που τονίστηκαν τα οφέλη του να φοράει κανείς το μωρό του από ανθρώπους του επιστημονικού χώρου. Και χάρηκα που σε αντίθεση με το συνηθισμένο φόβο ότι «θα κακομάθει το μωρό», ο ψυχολόγος βεβαίωσε πως αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και κάνει καλό στην ψυχολογία του.

Κι ας διαφωνώ με την παρουσίαση του babywearing ως ... «μόδα».

Το video διαρκεί 2 λεπτά περίπου. Η εικόνα δείχνει να έχει πρόβλημα τα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά φτιάχνει σχεδόν αμέσως. Ευχαριστώ πολύ, kalymnara, που μου βρήκες το βίντεο!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν μη γκρινιάζεις (ακόμη και αν έχεις δίκιο!!!)
Κατά δεύτερον έχεις δίκιο σε όλα αυτά που είπες! Νομίζω όμως ότι αξίζει να σταθείς στα θετικά: υπάρχει προβολή, το babywearing διαδίδεται, είναι ευεργετικό και οι επιστήμονες το παραδέχονται.
Ακόμη και η super παρουσίαση να ήταν, ποιος θα θυμόταν όλες τις λεπτομέρειες μετά?
Γι αυτό μην αγχώνεσαι..το θετικό είναι ότι γίνεται λόγος, και ο λόγος είναι σπόρος. Ειλικρινά πιστεύω πως αν κάποιος ενδιαφερθεί θα ψάξει λίγο περισσότερο και θα βρει το μαγικό κόσμο του babywearing...
Να είσαι καλά για να συνεχίζεις το πολύτιμο έργο σου, για να είμαστε και μεις καλύτερα απολαμβάνοντας την ΤΕΡΑΣΤΙΑ δουλειά που έχεις κάνει γύρω από το θέμα στην Ελλάδα και στα Ελληνικά!