Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Με τη χύτρα σου και πάμε!

Λοιπόν, προχθές αγόρασα μια χύτρα ταχύτητας. (όχι δεν είναι άσχετο με το babywearing, θα μπω στο θέμα, κάνε λίγο υπομονή). Η μαμά μου δε χρησιμοποιούσε χύτρα όταν ήμουν μικρή, εγώ μέχρι τώρα δεν είχα ούτε καν δει χύτρα ταχύτητας. Παντελώς άσχετη. Παντελώς λέμε.

Την παίρνω λοιπόν (να μη σου πω τι τράβηξα για να δω ποια έπρεπε να αγοράσω και ποιες είναι οι διαφορές τους – και πάλι δεν είμαι σίγουρη), τη φέρνω σπίτι, βγάζω το βιβλιαράκι με τις οδηγίες και μένω άφωνη: τόμος ολόκληρος! Και διαβάζω τις δυο πρώτες σελίδες και μένω άφωνη (δις): όλο προειδοποιήσεις, ΠΟΤΕ μην κάνεις το ένα, ΠΟΤΕ μην κάνεις το άλλο, ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ να κάνεις το παράλλο. Είχα αρχίσει να τρομάζω, λίγο έλειψε να έχω εφιάλτες με εκρήξεις, κατεστραμμένες εστίες, καμένα χέρια και ζεματισμένα μούτρα.

Δεν πτοήθηκα όμως, χθες έφτιαξα μοσχαράκι κοκκινιστό και σήμερα έφτιαξα γίγαντες. Είμαι σούπερ ευχαριστημένη (και απ' την χύτρα και απ' τη μαγειρική μου), πέτυχα το στόχο μου (φοβερή εξοικονόμηση χρόνου) και είμαι ακόμα αρτιμελής και χαρούμενη (το ίδιο και η κουζίνα μου). Τελικά ήταν μια πολύ καλή αγορά (για τη δική μας οικογένεια) και νομίζω πως θα τα πάμε πολύ καλά με τη χυτρούλα μου, έχουμε ήδη αρχίσει να γινόμαστε φίλες.

Αν επρόκειτο να δώσω σε κάποιον δώρο μια χύτρα, θα μπορούσα φυσικά να του εξηγήσω τη λειτουργία της μέσα σε 1-2 λεπτά. Όμως σίγουρα θα έβαζα μέσα τις οδηγίες και θα τόνιζα ότι είναι σημαντικό να διαβαστούν (ειδικά αν ο παραλήπτης του δώρου ήταν άσχετος από χύτρες, όπως ήμουν εγώ). Μπορεί απλά να τον προειδοποιούσα: «μη σε τρομάξουν οι πολλές οδηγίες, μην πελαγώσεις με τις προειδοποιήσεις, τελικά είναι δυο βήματα όλη η υπόθεση».

Σήμερα το πρωί, συζητώντας με μια μαμά που ήρθε να δούμε μαζί πώς να χρησιμοποιεί το Αστεράκι της, συνειδητοποίησα πόσο ίδιες είναι οι δύο καταστάσεις. Εκείνη είχε μπροστά της ένα sling,ένα σωρό οδηγίες, άρθρα, βίντεο, έρευνες γιατρών, σχεδιαγράμματα από διεθνή ινστιτούτα, κλπ. Και μαζί ένα μωρό που ήθελε αγκαλιά! Λογικό είναι να πελαγώσει. Όμως δεν πτοήθηκε, φόρεσε το μωρό της (χωρίς τη δική μου βοήθεια), θήλασε το μωρό της και έφυγε από δω με αυτοπεποίθηση.

Την πιάνεις νομίζω την αντιστοιχία με τη χύτρα, να μην πολυλογώ άλλο. Μην μπερδεύεσαι με τις πολλές δυνατότητες, τα πολλά βίντεο, μικρά μυστικά και συμβουλές. Τελικά, δυο βήματα είναι όλη η υπόθεση, τα υπόλοιπα είναι εκεί μόνο για να σε βοηθήσουν. Μόνο αν το χρειάζεσαι. Το βασικό θέλει μόνο μια-δυο δοκιμές, και θα το ‘χεις.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Υστερόγραφο: Επειδή μου άρεσε το παράδειγμα (και μου αρέσουν και τα υστερόγραφα), να πω και τις σημειώσεις μου:

1. Δε θ’ αγόραζα χύτρα απ’ τον τύπο που τη πουλάει σ’ ένα πάγκο στο δρόμο. Πήγα σε κατάστημα και την πήρα. Με την εγγύησή της, με την απόδειξή της, με δυνατότητα αλλαγής, με κάποιον να με βοηθήσει αν κάτι πάθει η χύτρα μου. Και την πήρα με το κουτί της, με οδηγίες και μ’ ένα βιβλιαράκι με συνταγές. Με πιάνεις;

2. Αν η χύτρα μου ήταν μάρκα Πίου, δε θα ψάξω στο internet να διαβάσω τις οδηγίες της Fissler και να προσπαθώ να τις εφαρμόσω στην Πίου μου. Απλά δε γίνεται, δεν είναι όλες οι χύτρες ίδιες, όσο κι αν μοιάζουν και όσο κι αν όλες λέγονται χύτρες. Με πιάνεις;

3. Αν η Πίου δε δουλεύει (ή λόγω έλλειψης οδηγιών δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω), δε θα έχω δίκιο αν βγαίνω να λέω «όλες οι χύτρες είναι άχρηστες». Και όσο φθηνότερη κι αν είναι απ’ τη Fissler ή την Tefal, αν τελικά την έχω στο ντουλάπι μου, δεν έκανα καθόλου οικονομία.

Άσχετο με την αντιστοιχία, αν ενδιαφέρεσαι για χύτρες, ωραία τα λέει αυτό το άρθρο. Κάθε αναφορά σε μάρκες χύτρας ταχύτητας είναι τυχαία (και δε με πληρώνει ούτε η Fissler ούτε η Tefal). Πάντως, άμα γουστάρω στο blog μου να κάνω διαφήμιση για χύτρες, δικαίωμά μου είναι, θα μπορούσα, ‘ντάξει;

11 σχόλια:

cghera είπε...

Εγώ θα πω αυτό που η Στέλλα δεν είπε. Κι ας πείτε ότι τα παίρνω από τη Στέλλα.
Το συμπέρασμα είναι ένα από το παραπάνω άρθρο.
Αν θες μάρσιπο να πας στη Στέλλα για να πάρεις έναν της προκοπής, και να έχεις πλήρες after sales (&before sales) service και ποιότητα κατασκευής αντίστοιχη της Fissler για τις χύτρες. Όσο κι αν δεν το πιστεύετε ο κανόνας "Ό,τι πληρώνεις παίρνεις" ισχύει παντού.
Απλά τα αστεράκια έχουν και πολύ καλή σχέση τιμής απόδοσης.
Καλό παιδοφόρεμα!

Φωτεινή είπε...

Έχω χύτρα, είμαι φανατική της τα τελευταία 3 χρόνια, από όταν δηλ. άρχισα να δίνω κρέας (που ήθελε να βράσει ώωωωρες) στην πρώτη μου κόρη. Έτσι ένιωθα κι εγώ και έτρεμα στην αρχή! Όπως και με το αστεράκι μου. Τώρα μαγειρεύω στη χύτρα ενώ μιλάω στο τηλέφωνο, ακριβώς όπως φοράω το sling μου και μιλάω σε κάποιον. Σε πιάν' loud and clear!

Βάλια είπε...

Ωραία τα γράφεις, μ'έκανες να γελάσω πολύ ;-) !!!
Καλά μαγειρέματα, πολλές babywear αγκαλιές!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου και η σύγκριση μεταξύ χύτρας και sling!!! Φιλάκια

Georgina είπε...

Σκέφτομαι να κάνω ανάρτηση με θέμα "Γιατί φοβάμαι τη χύτρα μου"! Την έχω στο ντουλάπι παραχωμένη και για κανένα βραστό την κατεβάζω. Χρειάζομαι μικρότερης χωρητικότητας για να τη χρησιμοποιώ κάθε μέρα και είναι στη λίστα μου σταθερά εδώ και καιρό. Πολύ διασκεδαστικό πόστ Στέλλα! Ευχές πολλές!

sstamoul είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

@ cghera: thanks for the vote of confidence, man!

@ Φωτεινή: περιμένω τη μέρα που θα μαγειρεύω στη χύτρα και θα νιώθω άνεση να μιλάω στο τηλέφωνο! ;-)

@ Βάλια: Ευχαριστώ πολύ, επίσης!

@ ΕΥΓΕΝΙΑ: Σ' ευχαριστώ πολύ, από ένα κορίτσι για σπίτι είναι σπουδαία η έγκριση!

@ Georgina Kassavetes: Ναι, το πιο δύσκολο πράγμα είναι πάντα το να αξιολογήσουμε σωστά τις ανάγκες μας! Το χιούμορ σου και οι σκέψεις σου είναι το high μου στη μπλογκόσφαιρα αυτόν τον καιρό, χαίρομαι και μόνο που σχολίασες, πόσο μάλλον αν διασκέδασες κιόλας! :-)

Hali Gali είπε...

σε πιάνουμε, σε πιάνουμε, αλίμονο :)))))))
Καλή είναι η χύτρα. Την χρησιμοποιούσα αρκετά, αλλά τώρα χάνει η βαλβίδα και επειδή είναι Πίου δεν ξέρω που να την βρω... Και έτσι κάποια στιγμή θα πάρω μια Φισλερ ή Τεφάλ, για τους λόγους που προανέφερες.....

Νάρκισσος είπε...

Ταυτίστηκα απόλυτα με τα περί χύτρας, γιατί θυμήθηκα τα (ίδια και πολύ χειρότερα) δικά μου: τις πρώτες φορές που επιχείρησα να τη χρησιμοποιήσω (και φυσικά αφού διάβαζα μισή μέρα το βιβλιαράκι-ογκόλιθο με τις προφυλάξεις, τις οδηγίες και τους πιθανούς κινδύνους), ΕΚΛΑΙΓΑ κυριολεκτικά μέχρι να βγάλω τον ατμό, από το φόβο μου ότι το σατανικό πράγμα θα εκραγεί αιφνιδίως παίρνοντάς μου το κεφάλι. Για να συναρμολογήσω δε τη βαλβίδα άνοιγα το βιβλίο, αράδιαζα τα επτά διαφορετικά κομμάτια στον πάγκο της κουζίνας, πελάγωνα με τα σκίτσα και ψαχνόμουν για άπειρη ώρα σα να συναρμολογούσα πυρηνικό όπλο -με τον άντρα μου να χτυπιέται από τα γέλια και να κάνει το ίδιο πράγμα σε 10 δευτερόλεπτα, χωρίς φυσικά να έχει κοιτάξει ποτέ τις οδηγίες.
Εννοείται ότι πλέον μου φαίνεται το απλούστερο πράγμα του κόσμου, χρησιμοποιώ μόνο τη χύτρα για όλα σχεδόν τα φαγητά και τη βαλβίδα μπορώ να τη δέσω άνετα με κλειστά μάτια.
Το μεγάλο γέλιο είναι ότι βρίσκομαι εδώ επειδή, κατόπιν προτροπής φίλης, σκοπεύω να πάρω ένα από τα ring slings σου (περιμένω το μπέμπη μου σε καμιά δεκαριά μέρες), αλλά όντως με φοβίζουν λίγο οι οδηγίες, και κυρίως έχω τον άντρα μου (που έχει ζήσει πάμπολλα σκηνικά τύπου βαλβίδα χύτρας) να με κοροϊδεύει από τώρα οραματιζόμενος τις προσπάθειές μου να μάθω να το χρησιμοποιώ... Εννοείται ότι όταν εγώ ακόμη θα κλαίω από νεύρα έχοντας μισοστραγγαλιστεί με το μάρσιπο, εκείνος όχι μόνο θα έχει μάθει να τον φοράει τέλεια χωρίς να δει κανένα βίντεο, αλλά πιθανόν θα έχει ανακαλύψει και κανένα νέο πρωτοποριακό τρόπο που θα σου στείλω σε φωτογραφία... Αλλά δεν πτοούμαι! Απλώς προσπαθώ να διαλέξω ύφασμα :)

Σοφία είπε...

Πάντα είχα το φόβο της χύτρας, μην τυχόν και μου εκραγεί στα μούτρα... κι όλοι στη δουλειά που το συζητούσα με κορόιδευαν... ακόμα δεν είμαι σούπερ φαν αλλά αν βιάζομαι θα τη χρησιμοποιήσω... έχω ένα κόλλημα με το να δίνω στα πράγματα το χρόνο που χρειάζονται (οκ τα ρεβύθια δε θα τα ψήνω 12 ώρες στο πήλινο στο φούρνο, το έκανα μια φορά... και δεν μπορω να πω ότι είδα τρελλή διαφορά). Τέλος πάντων... υπάρχουν καλύτερα sling από τα δικά σου;;; Αυτονόητα δεν θα απευθυνθώ αλλού αλλά στην Πρυτάνισσα του είδους. Φιλιά

Διαμάντα είπε...

Στελλίτσα ΜΟΥ!!
Θέλω εδώ και καιρό να σου αφήσω σχόλιο.
'Ενα τεράστιο ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια.'Οντως είναι δυο λεπτά υπόθεση το σλινγκ,απλά πελαγώνουμε.Πλέον το σλινγκ μου έχει γίνει δεύτερη φύση.Το λάθος ου βέβαια είναι οτι δεν το πολυφορούσα μες το σπίτι κ γκρίνιαζε η μικρή (την έβαζα για να κοιμηθεί/ηρεμήσει/πάει βόλτα) αλλά όσο αποκτώ τον αέρα μου θα την έχω εκεί μέσα όλη μέρα να κάνω κ δουλειές.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΛΙΝΓΚ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Καταρχάς με βοήθησε να δεθώ με το μωρό μου!!Με βοήθησε να θηλάσω!!Με βοήθησε να αντιμετωπίσω τους κολικούς!'Οταν σπάραζε,το σλινγκ ήταν ΤΟ ΜΟΝΟ που την ηρεμούσε!Την κάνει να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά!Βλέποντας τον κόσμο απο το δικό μου ύψος,έχει γίνει πολύ έξυπνη κ παρατηρητική (βλέπω διαφορές μα τα μωρά στα καροτσάκια,μην με πείτε κουκουβάγια).Δεν χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία (κουβάλα καρότσι,φόρτωσε καρότσι,ξεφόρτωσε καρότσι) για να πάμε βόλτα.Και τέλος..χα!Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην με σταματήσει στο δρόμο να με ρωτήσει για το σλινγκ,και να μου ζητήσει τη διεύθυνση να το αγοράσει κ εκείνος!Εγώ φουσκώνω απο περηφάνια βέβαια!
Κλείνοντας,ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Στέλλα για το άψογο σέρβις και τις απαντήσεις της,που με βοήθησαν όταν πελάγωνα,κι έτσι τώρα έγινα εξπέρ.Μια συμβουλή στις μαμάδες:πειραματιστείτε με το σλινγκ πριν γεννήσετε,βοηθάει!

sintages είπε...

Έχω χύτρα, και είμαι και εγω φανατική τα τελευταία αν έχω φτιάξει
συνταγές

Καλά μαγειρέματα και Ευχές πολλές