Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Με τις απορίες σας - θησαυρό

Θα το ξαναπώ κι ας το 'χω πει πολλές φορές: Είναι υποχρέωσή μου (είναι υποχρέωση όλων όσων λέμε ότι είμαστε "επαγγελματικά" στο χώρο του babywearing), να απαντήσω στις απορίες σας, να σας βοηθήσω να ευχαριστηθείτε το sling σας. Είμαι εδώ, είμαι διαθέσιμη, απαντάω πάντα και σας διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην έχει λύση. Δεν υπάρχει καμία θέση αγκαλιάς που να μη γίνεται με ένα σωστό ring sling. Και αυτή τη βοήθεια πρέπει να τη ζητάτε.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική κάποιων που ο ρόλος τους σταματά στην πώληση ενός μάρσιπου. Δυσκολεύομαι να καταλάβω την απάντηση της πωλήτριας στο μεγάλο πολυκατάστημα: "α, δεν ξέρω, δείτε τις οδηγίες στο dvd". Είσαι εκεί, με το μωρό σου μαζί, με το μάρσιπο που αγόρασες και αντιμετωπίζεις κάποια δυσκολία στο να το φορέσεις. Ωραία, η κοπέλα στο πολυκατάστημα, που είναι καινούρια, που δεν έχει δικά της παιδιά ή που δεν την ενδιαφέρει το babywearing ίσως δεν έχει υποχρέωση να σε βοηθήσει. Αλλά σίγουρα κάποιος την έχει.

Στις συναντήσεις μας έρχονται συχνά γονείς με μάρσιπους αγκαλιάς που δεν είναι Αστεράκια. Και χαίρομαι πολύ όταν φεύγουν από εκεί και έχουν βρει τις απαντήσεις που έψαχναν. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω πως τα μωράκια τους θα απολαύσουν την αγκαλιά της μαμάς τους χάρη στη δική μας βοήθεια. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με το να "υποστηρίξω" άλλα slings (άλλωστε για μένα μάρσιπος είναι ένα κασκόλ, ένα σεντόνι, μια πετσέτα - και όλοι έχουμε τέτοιους μάρσιπους στο σπίτι μας). Αλλά αναρωτιέμαι γιατί εκείνοι που τα φτιάχνουν/τα εισάγουν/τα εμπορεύονται δεν μπορούν να προσφέρουν αυτήν την υποστήριξη. "Δεν ήξερα πού να απευθυνθώ" μου λένε οι γονείς που είχαν δει ένα dvd άπειρες φορές, αλλά το μωρό τους δεν το φόρεσαν ούτε μια φορά με άνεση.

Αναρωτιέμαι επίσης πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει αν δεν το 'χεις δει στην πράξη εσύ ο ίδιος. Πώς να δείξεις σε μια μαμά πώς να φοράει το νεογέννητό της αν δεν έχεις φορέσει ποτέ νεογέννητο σωστά; Πώς να λύσεις θέματα θηλασμού και babywearing αν δεν έχεις θηλάσει μέσα σε sling; Και αναρωτιέμαι πώς μπορεί ένα dvd να δει τις συγκεκριμένες ανάγκες ενός μωρού με υπερτονία, μιας μαμάς με πολύ μεγάλο στήθος, ενός μωρού με παλινδρόμηση, ενός μπαμπά με αυχενικό, ενός μωρού με κολικούς.

Και ναι, είναι πιο δύσκολο όταν είστε μακριά, σε άλλες πόλεις. Αλλά υπάρχουν γονείς στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που μας έχουν ρωτήσει για αυτό που τους δυσκολεύει, αυτό που τους προβληματίζει και βρήκαν τη λύση που τους εξυπηρετεί. Και φτιάχνουμε βιντεάκια για τις απορίες σας, και σας στέλνουμε φωτογραφίες, ειδικά γι' αυτό που ρωτήσατε, για το συγκεκριμένο πρόβλημα που ζητάει λύση. Και αυτά τα βιντεάκια είναι εκεί, είναι online, είναι διαθέσιμα, είναι δωρεάν. Και ανανεώνονται και πληθαίνουν, και αυτό είναι χίλιες φορές πιο άμεσο και πιο βοηθητικό απ' ό,τι ένα dvd με υποτίτλους. Και συχνά μου γράφετε "χάρη στις δικές σου οδηγίες μπόρεσα να χρησιμοποιήσω το sling που αγόρασα από αλλού". Μου γράφετε "χάρη στις δικές σου οδηγίες έφτιαξα το δικό μου sling" ή "φοράω το μωρό μου με μια εσάρπα μέσα στο σπίτι". Και χαίρομαι. Χαίρομαι πολύ γι' αυτό, με όλη μου την καρδιά.

Αλλά το babywearing θα είχε πολλά να κερδίσει από ανθρώπους που καταλαβαίνουν την ευθύνη αυτού του χώρου. Και κάθε φορά που ζητάτε τη βοήθεια που χρειάζεστε (που δικαιούστε), βοηθάτε κι εσείς το babywearing, βοηθάτε και όσους έχουν την ίδια απορία με σας και βοηθάτε κι εμάς να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

(Το σημερινό βίντεο-απάντηση θα το βρείτε εδώ: πώς διορθώνουμε το sling αν το ένα πόδι του μωρού είναι ψηλότερα απ' το άλλο ή αν το ύφασμα δεν τοποθετήθηκε απ' την αρχή σωστά πίσω απ' τα γόνατα του μωρού).


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δείτε επίσης:

2 σχόλια:

Sike είπε...

στην Κύπρο, λέω, πότε θα έρθεις;;


Φωτεινή είπε...

Sike, συμπαθα με...Προηγούμαστε εμείς εδώ στα Βόρεια...Αφού έρθει προς Θεσσαλονίκη (δε λέω στην πόλη μου ΑΚΡΙΒΩΣ, έστω στη συμπρωτεύουσα), της επιτρέπω να έρθει και στην Κύπρο!

Στέλλα, αν δεν ήταν τα βιντεάκια σου, που τα προσφέρεις σε όλους απλόχερα και δωρεάν, χωρίς να αναγκάζεις κανέναν να αγοράσει πρώτα από σένα, στο έχω ξαναπεί ότι δε νομίζω να είχα το babywearing στη ζωή μου. Και ξεκίνησα από αλλού-το θυμάσαι- αλλά με "δέχτηκες" χωρίς να με κρίνεις, απάντησες σε κάθε μου ερώτηση και με βοήθησες σε ό,τι απορία είχα. Αν και λόγω απόστασης δεν έχω έρθει ποτέ σε συνάντηση (πολύ θα το ήθελα!) τα βιντέκια σου είναι πραγματικός θησαυρός και πάντα ανατρέχω σε αυτά όποτε έχω κάποια απορία. Σε ευχαριστούμε που αγαπάς τόσο αυτό που κάνεις...