Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Με το μωρό και το mei tai στο σωστό ύψος

Με ένα mei tai (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ εύκολος μάρσιπος και δεν έχει και πολλά σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει ιδιαίτερα), εκείνο που θέλω συχνά να δείξω στους γονείς που φοράνε το νεογέννητο μωρό τους, είναι πώς να το προσαρμόζουν ώστε να υποστηρίζουν το κεφάλι του αλλά και να το βλέπουν άνετα, κρατώντας το πρόσωπό του έξω απ' το μάρσιπο.


Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία ένα συχνό λάθος: Παρόλο που το μωρό είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το σώμα του μπαμπά και παρόλο που είναι σωστά στηριγμένο (η κοιλιά του μωρού ακουμπά στην κοιλιά του μπαμπά), το μωρό είναι βαθιά "χωμένο" μέσα στο μάρσιπο. Το κεφαλάκι του δε φαίνεται καθόλου και παρόλο που ο μπαμπάς μπορεί να το παρακολουθεί από το πάνω μέρος, δεν είναι πάντα εύκολη και ανεμπόδιστη η οπτική επαφή με το μωρό.
Λάθος τοποθέτηση του μωρού στο μάρσιπο: το μωρό είναι κρυμμένο και ο μπαμπάς δεν μπορεί να το βλέπει εύκολα
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία πώς αυτό διορθώθηκε: Πριν δέσει το mei tai του, ο μπαμπάς δίπλωσε το κάτω μέρος προς τα έξω, ρυθμίζοντας έτσι το μάρσιπο ώστε να είναι στο σωστό "μήκος" για το νεογέννητο μωρό του. Το μωρό βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση με πριν, όμως αυτή τη φορά ο μάρσιπος το υποστηρίζει ως τον αυχένα, όπως πρέπει. Το κεφάλι του μωρού είναι στηριγμένο, αλλά το μωρό δεν "κρύβεται" στο μάρσιπο και ο μπαμπάς έχει ανά πάσα στιγμή την ευκαιρία να βλέπει πως το μωράκι του είναι καλά και ευτυχισμένο στην αγκαλιά του!
Σωστή τοποθέτηση νεογέννητου στο μάρσιπο: το κεφάλι υποστηρίζεται, αλλά το μωρό φαίνεται εύκολα και ο μπαμπάς μπορεί να το παρακολουθεί ελεύθεραΜε μια τόσο απλή κίνηση, μεγάλη διαφορά!
Σημειώστε: Με όλους τους τύπους μάρσιπων, είναι σημαντικό το μωρό να είναι τοποθετημένο ψηλά στο σώμα μας. Το χαμηλότερο σημείο του μωρού (ο πωπός του) στο σώμα μας πρέπει να βρίσκεται στον αφαλό μας ή και ψηλότερα.
Απολαύστε το Αστεράκι mei tai σας, με άνεση και ασφάλεια!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Ανοιχτά πόδια στα νεογέννητα μωράκια
Σωστή τοποθέτηση για άνεση και ασφάλεια

Σημαντική σημείωση:
Τα Αστεράκια mei tais έχουν μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είναι μοναδικά σε ό,τι αφορά πολλά πράγματα. Ένα απ' αυτά είναι οι διαστάσεις τους: έχουν "σώμα" μεγαλύτερo απ' ό,τι τα περισσότερα mei tais που υπάρχουν στη διεθνή αγορά. Είναι και ψηλότερα και φαρδύτερα.

Το μεγάλο φάρδος χρειάζεται για να προσφέρει πλευρική στήριξη στα νεογέννητα μωράκια, κλείνοντας τα πλαϊνά ανοίγματα. Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα παιδιά που, ανάλογα με τη διάθεσή τους, συχνά θέλουν να βρίσκονται πιο μακριά απ' το σώμα του γονιού, υποστηρίζονται πλήρως απ' το φαρδύ σώμα. Παρόλ' αυτά, η κατάλληλη γωνία κλίσης στις κάτω ράντες, επιτρέπει στο mei tai να μαζεύεται όσο θέλουμε ανάμεσα στα πόδια του μωρού.

Το μεγάλο ύψος χρειάζεται για να μπορεί να υποστηρίζει μεγάλα παιδιά, ακόμα και στην πλάτη, ακόμα και όταν έχουν αποκοιμηθεί. Άλλωστε, όπως είδαμε παραπάνω, δεν εμποδίζεται καθόλου η εύκολη προσαρμογή του για νεογέννητα μωράκια.

Το μωράκι στη φωτογραφία είναι 6 εβδομάδων. Θα μπορούσε να έχει τα ποδαράκια μέσα στο μάρσιπο (διπλωμένα, στα βατραχάκι), αλλά η σύσταση του γιατρού ήταν να φοράει διπλή πάνα για να μένουν τα πόδια ανοιχτά. Το mei tai ήταν η τέλεια λύση!

2 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Ευχαριστούμε Στέλλα!!!Όσο πλησιάζει ο καιρός θα κάνω μια επανάληψη όλες τις οδηγίες σου για νεογέννητα, θέλω στην κλινική να είμαι προετοιμασμένη και έτοιμη!χαχα!Οπότε, αυτές οι αναρτήσεις μου ταιριάζουν "κουτί"!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Πλύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Καλή συνέχεια..

Keep Babywearing σε όλες τις μαμάδες!!