Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Με μάρσιπο sling στο πλάι

Φορέστε το μωρό σας με χειροποίητο μάρσιπο sling και στο πλάι!Πολλοί με ρωτούν σχετικά με τη θέση στο πλάι με μάρσιπο sling (πάνω απ’ το γοφό). Πρόκειται για μια παραλλαγή της όρθιας/καθιστής θέσης με τα πόδια έξω, στην οποία το μωρό "αγκαλιάζει" με τα πόδια του το σώμα της μαμάς ή του μπαμπά που το φοράει.

Είναι η αγαπημένη θέση πολλών μαμάδων, γιατί νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία μπροστά, αλλά και πολλών μωρών, γιατί μπορούν ευκολότερα να κοιτάζουν γύρω-γύρω. Είναι άλλωστε μια πολύ φυσική στάση, αφού συχνά οι γονείς κρατάμε τα μωρά μας αγκαλιά σ' αυτή τη θέση, ακόμα και χωρίς μάρσιπο!

Αν και φαίνεται απλό, δέχομαι συχνά τις απορίες σας σε σχέση μ’ αυτή τη θέση. Ο λόγος είναι η θέση των κρίκων!
Το λάθος που γίνεται συνήθως είναι ότι γυρνώντας το μωρό στο πλάι γυρίζουμε και τους κρίκους μπροστά, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά και να καταλήγουν σε λάθος σημείο!

Και θα ρωτήσει κανείς: «Μα γιατί είναι τόσο κακό να είναι οι κρίκοι χαμηλά;». Για τρεις λόγους:
α. Οι κρίκοι στο λάθος σημείο μπορεί να πιέζουν σημεία που δεν πρέπει να πιέζονται, όπως οι ευαίσθητοι ιστοί στο στήθος μιας θηλάζουσας μητέρας! Στο σωστό σημείο, οι κρίκοι δεν ακουμπούν πουθενά, βρίσκονται στο «βαθούλωμα» ανάμεσα στο κόκκαλο του ώμου και στο στήθος.
β. Όταν οι κρίκοι είναι χαμηλά το ύφασμα απλώνει παραπάνω απ’ όσο πρέπει αγκαλιάζοντας το μπράτσο με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κίνηση του χεριού. Στο σωστό σημείο, οι πιέτες αγκαλιάζουν άνετα το στρογγυλό μέρος του ώμου, χωρίς να νιώθεις πουθενά πίεση.
γ. Όταν οι κρίκοι είναι χαμηλά, η εξωτερική πλευρά του sling δεν υποστηρίζει το μωρό ως το ύψος που θέλουμε, με αποτέλεσμα το μωρό να «γέρνει» άβολα προς τη μια πλευρά και ο γονιός να αναγκάζεται να το κρατάει. Όταν όλα είναι σωστά, η πάνω άκρη της εξωτερικής πλευράς του μάρσιπου, δεν «κατηφορίζει» προς την πλευρά των κρίκων, αλλά είναι εντελώς οριζόντια.
Δείτε το βίντεο που εξηγεί τα παραπάνω:


Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο μάρσιπο στη θέση στο πλάι (πάνω απ’ το γοφό), με δύο τρόπους:


Δοκιμάστε το και κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Σε ποια απ' τις παρακάτω φωτογραφίες αναγνωρίζετε καλύτερα τη δική σας τοποθέτηση;Φορέστε το μωρό σας με χειροποίητο μάρσιπο sling σωστά!

Σημείωση: Όπως ξέρεις, το ύφασμα του sling πρέπει να ακουμπά στο στρογγυλό μέρος του ώμου και όχι κοντά στο λαιμό σου. Υπάρχουν κάποια slings, στα οποία οι κρίκοι είναι ραμμένοι με τέτοιο τρόπο στο ύφασμα που ο μόνος τρόπος να ανοίγει και να αγκαλιάζει σωστά τον ώμο σου είναι να κατεβάσεις τους κρίκους πολύ χαμηλά. Ευτυχώς, με τα Αστεράκι slings, με τις συμμετρικές πιέτες δεν θα έχεις ποτέ αυτό το πρόβλημα!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

6 σχόλια:

Maria είπε...

Μέρες τώρα το είχα στο μυαλό μου να ψάξω σχετικό βίντεό σου - αν και θεωρητικά, σαν καλή μαθήτρια, ήξερα το 2ο τρόπο που έδειξες στο βιντεο. Έχουμε να πάμε σε ένα πάρτυ γενεθλιων το Σάββατο και ήθελα να τον έχω αγκαλιά για να βλέπει καλύτερα, αλλα δεν θα βολευόταν στην κλασική θέση στο sling, τώρα είμαστε έτοιμοι!
(θα μου στείλεις αν έχεις βίντεο με το πώς να βάζω τον μικρό στο sling, αντί να τον σηκώνω αγκαλιά, να τον βάζω ενώ είναι όρθιος στο πάτωμα?)

popelix είπε...

Η αγαπημένη μου θέση για sling με κρίκους! Ευχαριστούμε για τα video.

Πόσο μεγάλωσε το μωρό σου, να το χαίρεσαι :-)

mamma είπε...

Τι κόρη είναι αυτή! υπέροχη!

Φιλιά.

(κάθε βράδυ βγαίνουμε βόλτα στη γειτονιά με το μωρό στους διάφορους μάρσιππους που μας έχεις φτιάξει και να δεις πώς κοιτάει γύρω του, τα ματάκια του πετάνε φωτιές. και σκέφτομαι πόσο καλύτερα περνάει ο μικρούλης μου από τα άλλα μωρά που τα έχουν στο καρότσι και δεν βλέπουν τίποτα)

Θάλεια είπε...

Είναι η αγαπημένη μας θέση! Και όπως σου έχω πει η ΠΡΩΤΗ θέση στην οποία κάθησε ο Ηλίας. Οι υπόλοιπες ήρθαν αργότερα.
Δεν είχες κάποιο υπόδειγμα και την ανακαλύψαμε μόνοι μας χεχε. Με τους κρίκους ευτυχώς έβγαλα άκρη από την αρχή γιατί έχω εμπεδώσει πλήρως τις οδηγίες σου μετά από τόσες αναγνώσεις. Το κάνω με το δεύτερο τρόπο, τους γυρνάω μαζί με το μωρό.
Πρέπει να σου πω οτι όταν βλέπω στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες να φοράνε λάθος τα sling εκνευρίζομαι! Πχ με τις σούρες μαζεμένες και κοντά στο λαιμό. Πιστέυω οτι αν δείξουν σε κάποιον να το φοράει έτσι θα το βρει άβολο και θα το εγκαταλείψει.

Ανώνυμος είπε...

Όντως αρέσει πολύ στο μωρό αυτή η θέση γιατί μπορεί να βλέπει καλύτερα. Δεν έχει όμως αυτός που το φοράει δυσκολία στην κίνηση του χεριού από τη μεριά που κάθεται το παιδί σε αντίθεση με τη θέση μπροστά με τα πόδια έξω; Οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με αυτή τη θέση δεν είναι πιο περιορισμένες;

sstamoul είπε...

@ Ανώνυμος: Θα έλεγα πως είναι μάλλον προσωπικό θέμα. Υπάρχουν γονείς που προτιμούν το μωρό στο πλάι γιατί νιώθουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απ' την άλλη πλευρά. Υπάρχουν γονείς που τοποθετούν το μωρό στο πλάι και για λίγο φέρνουν το χέρι εκείνης της πλευράς μπροστά απ' το μωρό (το μωρό είναι σαν να είναι στην πλάτη) ώστε να εμποδίσουν να μωρό να πιάσει κάτι επικίνδυνο (π.χ. την ώρα που η μαμά μαγειρεύει ή κόβει κάτι, κλπ.). Υπάρχουν άλλοι που θεωρούν πιο περιοριστική τη θέση μπροστά και άλλοι που συμφωνούν με την άποψη που λες κι εσύ. Πιστεύω πως ο καθένας βρίσκει τις θέσεις που τον εξυπηρετούν, άλλοι τις κάνουν γενικά και άλλοι επιλέγουν θέση ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνουν την κάθε συγκεκριμένη στιγμή.