Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Με νήματα (μέρος 2)

Πάει πολύς καιρός από τότε που συζητούσαμε σχετικά με τα υφάσματα, τα χρώματα, την κατάλληλη επιλογή για κάθε εποχή...
Από τότε ακόμα, ήθελα να σας πω σχετικά με το πόσο υπέροχα αλλάζουν τα υφάσματα με τη χρήση. Το δείχνω στην πράξη σε πολλές από τις μαμάδες που τα βλέπουν εδώ από κοντά: Όλα τα υφάσματα, όταν πλένονται και όταν χρησιμοποιούνται, μαλακώνουν, γίνονται απαλότερα, συμπεριφέρονται καλύτερα (είτε στους κρίκους, είτε στο δέσιμο).

Όμορφο υφαντό ύφασμα, δείχνει τον καλύτερο εαυτό του αφού πλυθεί και χρησιμοποιηθεί!Ειδικά για κάποια απ’ αυτά (π.χ. για όμορφα υφαντά), αυτή η διαδικασία κατά την οποία «μαλακώνουμε» το ύφασμα είναι σημαντική και βοηθάει πολύ να ευχαριστηθούμε το sling μας!
Θυμάμαι την έκπληξη του άντρα μου πριν από χρόνια, όταν με είδε να κάνω το εξής: Είχα μόλις παραλάβει από την Αμερική ένα πανέμορφο υφαντό wrap (ένα από τα πρώτα μου), το είχα πληρώσει πανάκριβα, το περίμενα πώς και πώς να έρθει (πέρασε και από το τελωνείο), το άνοιξα με ενθουσιασμό και ... αντί να το χρησιμοποιήσω, άρχισα να το σιδερώνω (και μάλιστα με ατμό)! Στη συνέχεια το έβαλα στο πλυντήριο για πλύσιμο, το έβαλα στο στεγνωτήριο, το ξανασιδέρωσα και ... άρχισα να το δένω κόμπους! Το έδεσα και το ξαναέλυσα, το χρησιμοποίησα ως μαξιλάρι κάτω απ’ την καρέκλα μου, το έβαλα στο κάθισμα του αυτοκινήτου μου και οδήγησα αρκετές μέρες πάνω του, το πέρασα μέσα από κρίκους για slings... Μέχρι που αποφάσισα ότι ήταν έτοιμο! Και ήταν! Είχε μαλακώσει, είχε γίνει υπέροχα απαλό, έκανε πια όμορφους καταπληκτικούς μικρούς κόμπους στο δέσιμο, τέντωνε άψογα γύρω απ’ το μωρό! Σίγουρα άξιζε τον κόπο!

Όσοι έχετε υφαντά (μη ελαστικά) wraps και τα χρησιμοποιείτε, είμαι σίγουρη ότι θα το έχετε δει στην πράξη! Όπως είμαι σίγουρη ότι το ίδιο διαπιστώνετε και όσοι χρησιμοποιείτε υφαντά slings: όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιείτε, τόσο ομορφότερα γίνονται, τόσο ευκολότερα προσαρμόζονται στους κρίκους, τόσο καλύτερα «αγκαλιάζουν» το μωρό σας!Μάρσιπος wrap από υφαντό ύφασμα που δέθηκε σαν αιώρα στην κούνια του μωρού!
Και πραγματικά σας το προτείνω: πριν «βαθμολογήσετε» το sling σας (όποιου τύπου κι αν είναι) σε ό,τι αφορά το ύφασμά του, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο υφαντό, δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να «σπάσει», να μαλακώσει, να προσαρμοστούν τα νήματα, να σας δείξει τον πραγματικό του εαυτό!
Μάρσιποι αγκαλιάς wrap, πλεγμένοι σε κοτσίδες για να μαλακώσουν!Τα ολοκαίνουργια υφαντά δείχουν κάπως «σκληρά», άκαμπτα, στημένα. Συνοπτικά, τρόποι για να κάνετε το sling σας υπέροχα απαλό και μαλακό:
- Πλύσιμο, στέγνωμα
- Σιδέρωμα (με ατμό)
- Δέσιμο-λύσιμο (ή συχνό πέρασμα από τους κρίκους, αν πρόκειται για ring sling)
- Χρήση! Ευχαριστηθείτε το!

Σημ.: Εννοείται πως τα παραπάνω δεν είναι προϋπόθεση για να ευχαριστηθείτε το υφαντό σας sling! Φυσικά και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με άνεση από την πρώτη στιγμή! Το νόημα αυτής της ανάρτησης είναι απλά ότι κάποιες φορές, ένα καλό ύφασμα είναι σαν το καλό κρασί: όσο παλιώνει, τόσο δείχνει την αξία του!

-------

Έχοντας πει αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάτι ακόμα που θεωρώ σημαντικό. Έρχονται συχνά μαμάδες να με δουν με slings που δανείστηκαν από φίλους ή που χρησιμοποιούσαν για χρόνια με το προηγούμενο μωρό τους. Και χαίρομαι πραγματικά που ευχαριστιέστε τα Αστεράκια σας και για τόσον καιρό! Κάποιες φορές όμως προβληματίζομαι σχετικά με το πόσο υπερεκτιμούμε την «αντοχή» ενός υφάσματος!

Ο,τιδήποτε κατασκευάζεται από ύφασμα και χρησιμοποιείται καθημερινά, κάποια στιγμή φτάνει στα όριά του, είτε πρόκειται για κάποιο αγαπημένο παιχνίδι, για κουβερτούλα, για πλενόμενη πάνα ή για μάρσιπο! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υφασμάτινους μάρσιπους αγκαλιάς: δεν έχουν κάποια μαγική ιδιότητα που δεν αφήνει το ύφασμα να «παλιώσει»! Τα υφάσματα από τα οποία φτιάχνονται καταπονούνται, φέρουν βάρος, πλένονται, στεγνώνονται και σιδερώνονται πολλές φορές στη διάρκεια ζωής τους και τελικά θα έρθει κάποια στιγμή που θα αρχίσουν να μην αντέχουν πια! Για χοντρά και δυνατά υφάσματα αυτό θέλει πολλά πολλά χρόνια αλλά για τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για slings και wraps, αυτό ίσως να συμβεί συντομότερα, καθώς τα νήματα θα αρχίσουν να αδυνατίζουν μετά από βαριά χρήση.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα μάρσιπο αγκαλιάς, είτε είναι καινούριος είτε σας έχει δοθεί από άλλη μαμά που τον χρησιμοποιούσε με το μωρό της, βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε τακτικά το sling σας σε όλη του την επιφάνεια, αναζητώντας «αδύναμα σημεία». Καταλαβαίνω πως ένα sling που χρησιμοποιήθηκε πολύ μπορεί να έχει μεγάλη συναισθηματική αξία (συχνά λέω πως τα μωρά μου «μεγάλωσαν μέσα σε κάποια συγκεκριμένα slings»), αλλά τελικά, όταν έρθει η στιγμή, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τον αγαπημένο σας μάρσιπο ως σεντονάκι, αν αρχίσει να σας δείχνει ότι ήρθε η ώρα να «βγει στη σύνταξη»!

Το ίδιο sling, με το ίδιο μωρό (!) 4,5 χρόνια μετά!Στην παραπάνω φωτογραφία, στα αριστερά φοράω τον νεογέννητο γιο μου σε ένα μεταξωτό sling. Ο Βασίλης μου ήταν τότε 17 ημερών. Στα δεξιά, τα παιδιά κάνουν πλάκα με τον μπαμπά τους, που φοράει το Βασίλη, τώρα 4 χρονών και 3 μηνών, στο ίδιο μεταξωτό sling που χρησιμοποιούσαμε και τότε! Αυτός ο μάρσιπος αγκαλιάς, έχει αντέξει πολλά, έχει πλυθεί άπειρες φορές, έχει περάσει από μικρο-εμετούς, διαρροές πάνας, λεκέδες μητρικού γάλακτος που ξέφυγαν από επιθέματα στήθους, καλοκαίρια και χειμώνες... Έχει «μεγαλώσει» και την κόρη μου (τώρα 2 χρονών και 8 μηνών) και μας βγάζει ακόμα ασπροπρόσωπους! Λίγα πράγματα έχω στην κατοχή μου με τόσο μεγάλη αξία για μένα όσο αυτό το μαύρο μεταξωτό sling που φτιάχτηκε το Φεβρουάριο του 2006!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Διαβάστε επίσης:
Με στημόνια, υφάδια και αγάπη
Με άνεση και στη ζέστη του καλοκαιριού; (υφάσματα για mei tai)

2 σχόλια:

Φωτογράφος είπε...

Λοιπόν, προτού διαβάσω το δεύτερο μέρος, άρχισα να σκέφτομαι ότι με το επόμενο μωρό, θα αποκτήσω ένα ολοκαίνουργιο υφαντό sling, γιατί μου φαίνεται πολύ ωραίο το ύφασμα...

Όταν διάβασα το δεύτερο μέρος, το επιβεβαίωσα, μιας και τα 2 sling στα οποία μεγαλώνει η 20 μηνών Στελλίτσα μου, έχουν καταπονηθεί πολύ...αν και είμαι ΤΟΣΟ πολύ συναισθηματικά δεμένη μαζί τους- αγκάλιασαν και αγκαλιάζουν το μωρό μου και με βοηθούν απεριόριστα...

ΑΝ και ΟΤΑΝ έρθει το δεύτερο, θα του αξίζει να έχει το "δικό του" sling, δε νομίζεις??

sstamoul είπε...

Σε βλέπω έτοιμη για το 2ο! Αν και όταν το επιθυμείς πραγματικά, σου το εύχομαι με το καλό και με όλη μου την καρδιά! Και θα χαρώ να σου φτιάξω ό,τι θέλεις!