Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Με το μωρό στο μετρό / στο λεωφορείο / στο τρένο!

Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ πολύ σημαντικό, το μωρό στο αυτοκίνητο να είναι σωστά ασφαλισμένο σε κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του καθισματάκι αυτοκινήτου. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η αγκαλιά της μαμάς (είτε με μάρσιπο είτε όχι), δεν είναι η καλύτερη επιλογή!

Συχνά όμως, οι γονείς κάνουν διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με το μωρό τους και εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ακόμα κι αν οι γονείς κουβαλούν μαζί το καθισματάκι αυτοκινήτου, είναι εντελώς άσκοπο αν δεν μπορούν να το δέσουν με ζώνη ασφαλείας στο κάθισμα (και δεν θυμάμαι να έχουν ζώνες τα λεωφορεία και τα τρένα).

Ο κανόνας είναι: η μαμά με το μωρό στην αγκαλιά της (ή ακόμα καλύτερα σε μάρσιπο αγκαλιάς), πρέπει να είναι καθιστή και μάλιστα σε μια από τις θέσεις που βλέπουν στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν προς την οποία κινείται το όχημα. (Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της αδράνειας, η πλάτη της μαμάς θα «κολλήσει» στο κάθισμα και δεν θα «γείρει» προς τα μπροστά).

Με το μωρό στο μετρό ή το λεωφορείο, προσέξτε πού θα καθίσετε

Αν είστε λοιπόν σε λεωφορείο, μετρό, ή τρένο, μαζί με το μωρό σας, ζητείστε να σας παραχωρήσουν μια απ’ αυτές τις θέσεις (που βλέπουν πίσω) για να καθίσετε. Τις περισσότερες φορές στα λεωφορεία, οι θέσεις αυτές έχουν και ειδική σήμανση που δείχνει ότι προορίζονται ακριβώς γι' αυτό (μαμάδες με μωρά).
Αν φοράτε το μωρό σας σε μάρσιπο αγκαλιάς (sling) θα έχετε επιπλέον την ευκολία να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα (για να κρατηθείτε αν χρειαστεί) και μια επιπλέον σιγουριά ότι το μωρό σας θα παραμείνει στην (ασφαλή) αγκαλιά σας!

Σημ.: Με τους συμβατικούς μάρσιπους του εμπορίου όπου τα πόδια του μωρού κρέμονται τεντωμένα κάτω, δεν μπορείτε να καθίσετε (το λένε άλλωστε και οι κατασκευαστές τους). Αντίθετα, με μάρσιπο αγκαλιάς (ring sling, pouch, wrap ή mei tai) μπορείτε να κάθεστε χωρίς κανένα πρόβλημα με άνεση τόσο για σας όσο και για το μωρό σας.

Με ένα μάρσιπο αγκαλιάς για το μωρό, το μετρό γίνεται πολύ ευκολότερο!Καλές βόλτες με το μωρό (με ασφάλεια)!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

6 σχόλια:

mamma είπε...

Εγώ έχω απογοητευθεί εντελώς με τα ΜΜΜ. Μπήκα στο μετρό την Μ. Δευτέρα με μια κοιλιά τεράστια, στάθηκα στο χώρο που προορίζεται για άτομα που χρήζουν βοήθειας (έγκυες, παππούδες, ΑμΕΑ) και ΔΕΝ σηκώθηκε κανείς. Τρεις γυναίκες μικρότερες από μένα κι ένας κύριος στην ηλικία μου και στο απέναντι χώρισμα δύο κύριοι ηλικιωμένοι και δύο κοριτσόπουλα. Κι όλοι έκαναν πως κοιτάζουν έξω ή διάβαζαν εφημερίδα.

Άσχετο θα μου πεις με το μάρσιπο αυτό που αναφέρω αλλά ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω.

Unknown είπε...

Έχω μπει με μάρσιπο στο λεωφορείο αρκετές φορές και ποτέ δεν είχα σκεφτεί να καθήσω αντίθετα στη φορά κίνησης! Μπράβο που το επισήμαανες! Πάντως είναι απαράδεκτο, οι περισσότεροι με βλέπουν και μετά κοιτάν αλλού, ελάχιστοι σηκώνονται να μας παραχωρήσουν τη θέση.

Σοφία είπε...

Την προηγουμενη εβδομαδα καναμε αυτο που δειχνεις στις φωτο σου:εγω η κορη μου και το μωρο (στο μει-ται εμεις)καναμε διαδρομη με το λεωφορειο.Και ο μαρσιπος για ακομη μια φορα μου ελυσε τα χερια!

Vassilis είπε...

Πολύ ωραία η βόλτα με τα παιδιά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

Unknown είπε...

Στέλλα βρήκα κάτι που είναι άσχετο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά σκέφτηκα ότι θα σε ενδιαφέρει: Στο Μπαλί υπάρχει ειδική τελετή για τα μωρά που γίνονται 3 μηνών, στην οποία τα ακουμπούν για πρώτη φορά στη γη. Μέχρι τότε τα έχουν αγκαλιά συνέχεια!

"Three month ceremony: This is also quite a grand ceremony that all the relatives and neighbors are invited to. This marks the first time a child touches the ground for the first time (he is carried everywhere previously)."

πηγή http://www.balispirit.com/events/bali_ceremony_ritual.html

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με την αντίθετη φορά ισχύει και για το καρότσι: Οι μαμάδες που μπαίνουν στο λεωφορείο με καρότσι να το βάζουν να κοιτά προς την αντίθετη φορά από την κίνηση του οχήματος και να ενεργοποιούν το φρένο (αλλά και να το κρατούν με το πόδι τους!)
Προς mamma: Μην επαφίεσαι στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Να λες πολύ γλυκά: "Μπορώ να καθήσω παρακαλώ;" Θα σηκωθούν, πίστεψέ με.