Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Με νήματα και χρώματα - επιλογή υφάσματος!

Μάρσιπος αγκαλιάς από λεπτό βαμβακερό ύφασμα, λείο, σαν σεντόνι"- Δεν μ’ αρέσουν τα λινά, γιατί τσακαλώνουν. Ενώ τα βαμβακερά τσαλακώνουν λιγότερο.

- Εμένα πάλι μου φαίνεται πολύ φυσικός ο τρόπος που τσαλακώνουν τα λινά. Από ένα λινό περιμένεις να είναι τσαλακωμένο, ενώ τα βαμβακερά που έχουν τσαλακωθεί έστω και λίγο μου φαίνονται σαν να «χρειάζονται» σιδέρωμα."


Αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους σχετικά με το ποιο ύφασμα προτιμούν για το ring sling τους, θα πάρεις δέκα διαφορετικές απαντήσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρούχο; Μπορεί κανείς να σε «καθοδηγήσει» σ’ αυτές τις επιλογές; Όχι! Έτσι κι εγώ, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να απαντήσω στην ερώτηση «τι ύφασμα να διαλέξω για το ring sling μου;» γιατί το βρίσκω τόσο προσωπικό θέμα!

Να πάντως κάποια πράγματα που μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιλογή σου (είτε ψάχνεις ύφασμα για να φτιάξεις το δικό σου μάρσιπο αγκαλιάς, είτε για να παραγγείλεις).

Βαμβακερό ύφασμα, υφαντό στον αργαλειόΤο αυτονόητο: πόσο βαρύ (χοντρό) είναι το ύφασμα, ή τελικά πόσο ζεστό είναι. Σε γενικές γραμμές σχεδόν όλα τα υφάσματα που είναι αρκετά λεπτά ώστε να είναι κατάλληλα για ring slings, εφόσον είναι φυσικά υφάσματα που αναπνέουν (βαμβάκι, λινό, μετάξι), είναι κατάλληλα για όλες τις εποχές. Για τα υφαντά μου λέω κάποιες φορές πως ίσως είναι λίγο βαρύτερα από τα πολύ λεπτά καλοκαιρινά, αλλά με το δεδομένο ότι είναι 100% βαμβακερά και ότι είναι αρκετά λεπτά (προσαρμόζονται υπέροχα στους κρίκους), θεωρώ ότι φοριούνται άνετα χειμώνα-καλοκαίρι.

Μετά είναι και η αίσθηση. Τα υφαντά έχουν μια ωραία αίσθηση στην υφή, εγώ νιώθω τα νήματα ένα-ένα ξεχωριστά και αυτό μου αρέσει πολύ. Γι’ αυτό και μου αρέσουν πολύ και τα «σγουρά» υφάσματα, αυτά που έχουν μια κάπως «ανάγλυφη» όψη. Αντίθετα, πολλοί προτιμούν τη λεία αίσθηση των λεπτών βαμβακερών υφασμάτων και τον τρόπο που φαίνεται να «γλιστράνε» ευκολότερα στους κρίκους.

Διπλό μεταξωτό ring sling που δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας ακόμα και καθημερινά!Σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά του υφάσματος σε θέματα «πρακτικά» (βλ. πλύσιμο-σιδέρωμα)! Το μετάξι, για παράδειγμα, δείχνει εκθαμβωτικό όταν είναι καινούριο, χάνει όμως αρκετή απ’ τη γυαλάδα του αν πλυθεί στο πλυντήριο. (Και μεταξύ μας, αν έχεις μωρό, ειδικά νεογέννητο, το πλύσιμο στο χέρι δεν είναι σοφή επιλογή για την ψυχική σου υγεία!) Εξάλλου, ένα μεταξωτό sling που έχει πλυθεί στο πλυντήριο, γίνεται υπέροχα μαλακό και ευπροσάρμοστο!

Και φυσικά η εμφάνιση! Έχει μεγάλη σημασία να σου αρέσει ο μάρσιπος αγκαλιάς σου (θα τον φοράς καθημερινά άλλωστε)! Άλλοι θέλουν έντονα, εντυπωσιακά χρώματα και άλλοι κάτι εντελώς ουδέτερο που να ταιριάζει με όλα.

Ένα πολύ ιδιαίτερο sling από εξαιρετικό λινό, για μια πιο ξεχωριστή εμφάνιση, σε βάφτιση ή καλοκαιρινό γάμοΠροσωπικά πιστεύω ότι το sling είναι κάτι που έχει να κάνει με σένα και με το δικό σου στυλ και όχι μέρος της "προίκας του μωρού" - γι' αυτό και τα slings μου δεν έχουν "αρκουδάκια" και "πιπίλες".

Τελικά η συμβουλή μου είναι: δες το sling σου σαν ένα κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου. Άνοιξε την ντουλάπα σου, δες τα ρούχα σου, αποφάσισε το στυλ σου και διάλεξέ το μ' αυτό το "μάτι". Δεν είναι απαραίτητο να διαλέξεις αυτό που θα ταιριάζει με τα περισσότερα ρούχα σου. Μπορεί, ειδικά για το sling σου, να θες να κάνεις μια μικρή υπέρβαση, να διαλέξεις κάτι ξεχωριστό (π.χ. ένα έντονο χρώμα ενώ συνήθως φοράς σκούρα ρούχα). Δεν υπάρχει κανόνας! Είναι εξάλλου σχεδόν σίγουρο ότι θα το λατρέψεις όταν δεις πόσο θα σε βολεύει!

Σημ.: Τα παραπάνω αφορούν υφάσματα κατάλληλα για ring sling, δηλαδή μάρσιπο αγκαλιάς με κρίκους. Δεν κάνω λόγο για mei tai γιατί τα υφάσματα που είναι κατάλληλα γι’ αυτόν τον τύπο μάρσιπου αγκαλιάς είναι εξ’ ορισμού πιο χοντρά. Τα υφάσματα που είναι κατάλληλα για ring slings δεν είναι συνήθως κατάλληλα για mei tai (είναι πιο λεπτά απ’ ό,τι χρειάζεται, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα υφαντά στον αργαλειό που μπορούν να είναι και λεπτά και ιδιαίτερα ανθεκτικά) και το αντίθετο (εκπλήσσομαι όταν βλέπω mei tai και ring slings φτιαγμένα απ’ το ίδιο ύφασμα). Επίσης δεν κάνω λόγο για pouch γιατί θεωρώ ότι για να είναι άνετο ένα pouch, καλό είναι το ύφασμα να έχει μονόπλευρη ελαστικότητα, άρα μιλάμε συνήθως για βαμβακερές, ελαστικές ποπλίνες (συνήθως με 3% ή 5% ελαστάνη) ή λεπτό ελαστικό denim.

Διαβάστε επίσης:
Με άνεση και στη ζέστη του καλοκαιριού; (υφάσματα για mei tai)
Με νήματα (μέρος 2)

4 σχόλια:

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Μου θυμίζεις λίγο την μικρή Παπλωματού από το βιβλίο "το Ταξίδι της Παπλωματούς" που έφτιαχνε παπλώματα πανέμορφα για να τα χαρίζει στους φτωχούς. Ομοίως και εσύ συμβάλλεις με τις ωραίες ιδέες σου για να αποκτήσουν οι γονείς μάρσιπα. Καλή σου συνέχεια!

sstamoul είπε...

@ Κλεοπάτρα και Μινγκ : Το σχόλιό σου είναι απ' τα ομορφότερα πράγματα που μου έχουν πει... Σ' ευχαριστώ!

Unknown είπε...

Στελα ποιο ύφασμα γλιστράει ευκολότερα στους κρίκους; Έχω ένα λινό αλλά δεν γλιστράει εύκολα νομίζω.

sstamoul είπε...

@Unknown: Ο στόχος μας δεν είναι να "γλιστράει" το ύφασμα, το αντίθετο. Κάθε φορά που κάποιος λέει "έχω ένα -τάδε- ύφασμα και δε γλιστράει εύκολα", το πρώτο που κοιτάμε είναι τον τρόπο που το προσαρμόζει. Εννιά φορές στις δέκα, γίνεται λάθος (π.χ. δεν υποστηρίζει το βάρος του μωρού κατά την προσαρμογή, δεν έχει φέρει το χαλαρό ύφασμα κοντά στους κρίκους, δεν τραβά την ουρά ακτινωτά, ή δεν τραβά το σωστό σημείο). Αν το sling που χρησιμοποιείς είναι Αστεράκι, έλα να το δούμε μαζί (είτε από κοντά, είτε με skype), και είμαι σίγουρη ότι θα δεις πόσο εύκολα προσαρμόζεται.