Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Με την κρίση μας ... συγκρίσεις... (μέρος 1ο)

Με αφορμή σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση και απορίες που ακούω συχνά σε σχέση με αυτό που διαφοροποιεί τους μάρσιπους αγκαλιάς, απ’ τους τυπικούς μάρσιπους που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στα μαγαζιά, θα ήθελα να γράψω λίγο περισσότερα πράγματα σχετικά.

Πριν απ’ αυτό όμως, θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη ότι το να κρατάω το μωρό μου κοντά μου, σε στενή φυσική επαφή και σε αρμονία με τις κινήσεις μου, το βρίσκω θετικό, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται. Αν οι συνηθισμένοι μάρσιποι του εμπορίου ήταν η μόνη μου επιλογή, θα προτιμούσα να φοράω το μωρό μου χρησιμοποιώντας τους, παρά να το αφήνω να περνάει ώρες σε κάποιο καρεκλάκι, καλαθούνα, κρεβάτι, μακριά μου. Με αυτή την έννοια, δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός «καλοί» και «κακοί» μάρσιποι. Έχοντας πει αυτό, ξαναθυμίζω ότι για να φοράει κανείς το μωρό του «σωστά», πολλές φορές δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα απλό σεντόνι. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα να δεχτώ τους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίου ως τη μόνη μου επιλογή!

Χρησιμοποιώ συχνά μια παρομοίωση που μου αρέσει πολύ σχετικά με αυτό: Στους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίου, το μωρό «κρέμεται», στηριγμένο ανάμεσα στα πόδια του, όπως θα κρεμόταν κάποιος από ένα αλεξίπτωτο (με ιμάντες-λουριά δεμένα ανάμεσα στα πόδια του). Δεν υπάρχει στην ουσία άλλο σημείο στήριξης του σώματος από αυτό. Σ’ αυτούς τους μάρσιπους-«αλεξίπτωτα», η πλάτη του μωρού «αναγκάζεται» συνήθως να είναι ολόισια σε «σκληρή» επιφάνεια, ή (όταν το μωρό κοιτάζει έξω) να ακολουθεί «ανάποδη» καμπύλη (η κοιλιά και το στήθος του μωρού προς τα έξω με το βάρος να πέφτει μπροστά).

Μωράκια στους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίουΓιατί αυτό είναι λάθος; Και πώς θα έπρεπε να είναι;

Στα μωρά, η κεφαλή του μηριαίου οστού, βρίσκει τον ιδανικό προσανατολισμό προς την κοτύλη («γεμίζοντάς» την σωστά), όταν τα ποδαράκια τους είναι ανοιχτά με τα γόνατα ψηλά. Αυτή είναι η ιδανική θέση. (Έχεις παρατηρήσει πώς ο παιδίατρος όταν εξετάζει το μωράκι σου, του ανοίγει τα γόνατα δεξιά κι αριστερά; Έχεις ακούσει για μωράκια που φορούν διπλή πάνα για κάποιο διάστημα προκειμένου να κρατούν τα ποδαράκια τους ανοιχτά;) Τα περισσότερα μωράκια παίρνουν αυθόρμητα αυτή τη θέση όταν τα σηκώνουμε αγκαλιά. Τα νεογέννητα μωράκια παίρνουν συνήθως αυτή τη θέση είτε είναι ξαπλωμένα ανάσκελα, είτε μπρούμυτα.
Όλα τα μωράκια θα προτιμούσαν τη θέση 'βατράχου' αν τ' αφήναμε να διαλέξουν!
Σε αυτή τη θέση είναι τα μωράκια στους μάρσιπους αγκαλιάς, είτε έχουν τα ποδαράκια τους μέσα, είτε έξω. (Aκόμα και όταν τα πόδια του παιδιού είναι έξω, δεν «κρέμονται» κάτω, αλλά υποστηρίζονται, τουλάχιστον μέχρι το πίσω μέρος των γονάτων. Το sling φτιάχνει μ’ αυτόν τον τρόπο «καθισματάκι» για το μωρό, όπου τα γόνατα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό και τα ποδαράκια είναι ανοιχτά).
Μωράκια σε μάρσιπους αγκαλιάς, slings, στη σωστή θέση 'βατράχου' με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα ψηλάΕπίσης, οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης που έχουμε ως ενήλικες, δεν υπάρχουν στα μωρά, αλλά αναπτύσσονται σταδιακά. Η σπονδυλική τους στήλη παίρνει το σχήμα που ξέρουμε ως ενήλικες (διπλό S) αφού τα μωράκια μας αρχίσουν να περπατούν μόνα τους. Στην αρχή έχουν μόνο την κυφωτική καμπύλη (στρογγυλή πλατούλα). Στους μάρσιπους αγκαλιάς, το μωράκι ακουμπά στο στήθος της μαμάς και το ύφασμα του μάρσιπου προσαρμόζεται στην πλατούλα του, στη φυσική της θέση.

Σε κάποιους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς (pouch, ring sling, wrap), το μωράκι θα μπορούσε να είναι και ξαπλωμένο (όπως θα ήταν σε μια αιώρα), και πάλι όμως σε φυσική στάση (με την πλατούλα του υποστηριγμένη και στρογγυλή, και με τα ποδαράκια λυγισμένα όπως θέλει το μωράκι).
Μωράκια, σε μάρσιπους αγκαλιάς, slings, σε ξαπλωτή θέσηΝομίζω ότι τα παραπάνω δίνουν μια αρχική ιδέα για τις διαφορές των slings (μάρσιπων αγκαλιάς) απ’ τους μάρσιπους που κρεμάνε το παιδί με ένα στενό τμήμα ανάμεσα στα πόδια, ως προς τη σωστή θέση και την άνεση του μωρού. Οι διαφορές τους βρίσκονται σε πολλά άλλα σημεία πέρα απ’ αυτό, αλλά αυτά ας είναι μια διαφορετική ανάρτηση...

Σχετικά με την ορολογία για τους "μάρσιπους αγκαλιάς", οι σκέψεις μου είναι εδώ.

Προσθήκη (20/02/10): Οι ακόλουθες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο είναι σχετικές με αυτό το θέμα:
Με στόχο να λυθεί μια παρεξήγηση! (μωράκια όρθια σε μάρσιπο)
Με την κρίση μας... συγκρίσεις... (μέρος 2ο)
Με το χέρι στην τσέπη (και άλλες κρίσεις και συγκρίσεις)

Διαβάστε, αν θέλετε, περισσότερα σε άλλa sites:
http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
https://www.ergobaby.eu/en/science_002-anatomically-correct-natural-sitting-position.html
http://www.slingbabies.co.nz/Site/Positioning_2.ashx
http://www.sleepywrap.com/index.php?page=stroller-baby-carrier
http://www.didymos.com/index.php?s=sah
http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

3 σχόλια:

Sike είπε...

τώρα μάλιστα! να ’σαι καλά :)

ότι δεν μπορώ να αποφασίσω και τα θέλω όλα τα είδη sling, περιττό να στο πω... πάνω που είχα αποφασίσει wrap και mei tai, τώρα θέλω και ring sling. Ουυφφφ :[

sstamoul είπε...

@Sike: Ελπίζω να μην εννοείς ότι αντί να σε βοηθήσω σε μπέρδεψα χειρότερα! Γιατί έχω κι άλλα να γράψω! :))

sstamoul είπε...

Μα αντί για "αλεξίπτωτο" είχα γράψει "αερόστατο"! Αχ, το μυαλό μου "στα ουράνια"!