Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κενό ανάμεσα στο mei tai και το κεφάλι του μωρού

Πριν από μισό χρόνο περίπου είχα φτιάξει αυτό το βιντεάκι σχετικά με τη στήριξη του κεφαλιού σε μάρσιπο αγκαλιάς.

Αναφέρει ότι υπάρχουν δύο πλευρές στη στήριξη του κεφαλιού στα μωρά:
Η πρώτη είναι κυρίως για άνεση: Μην αφήνεις το κεφάλι του μωρού να πέφτει πίσω απ' τη σπονδυλική του στήλη, γιατί δεν έχει ακόμη τη δύναμη να σηκώνει το βάρος του και κουράζεται.
Η δεύτερη πλευρά είναι για ασφάλεια: μην αφήνεις το κεφάλι του μωρού να πέφτει μπροστά, το σαγόνι του μωρού δεν πρέπει να ακουμπάει στο στήθος του γιατί έτσι εμποδίζεται η ελεύθερη αναπνοή του.
Το βίντεο δείχνει πώς γίνεται αυτό με διάφορους τύπους μάρσιπων και εξηγεί: Το κεφάλι του μωρού δεν πρέπει να ακινητοποιείται σφιχτά πάνω στο στήθος του γονιού. Ο στόχος μας δεν είναι να ακινητοποιήσουμε το κεφάλι. Ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε το μωρό με τέτοιο τρόπο ώστε οι δύο παραπάνω πλευρές στήριξης να ικανοποιούνται. Γι' αυτό το λόγο και δεν πρέπει να καλύπτουμε σφιχτά το κεφάλι του μωρού με κουκούλες, ή με τεντωμένο ύφασμα. Οι κουκούλες, ή η ουρά του sling, χρησιμοποιούνται μόνο για κάλυψη (πχ για διακριτικό θηλασμό ή απ' τον ήλιο) και όχι για ακινητοποίηση του κεφαλιού.

Όταν μας μαθαίνουν να θηλάζουμε, μας λένε: "Οδηγείς το μωρό στο στήθος απ' τον αυχένα, δε σπρώχνεις το κεφάλι". Όταν σπρώχνουμε το κεφάλι προς τα μπρος, το μωρό αυτόματα το κάνει προς τα πίσω. Αυτό είναι ένα αντανακλαστικό ασφάλειας, για να έχει το μωρό ελεύθερη αναπνοή και θέλουμε πάντα να μπορεί το μωρό να το κάνει.

Στις καθημερινές μας συναντήσεις με γονείς και με νεογέννητα μωράκια καταλαβαίνω ότι οι γονείς ανησυχούν όταν υπάρχει κενό στο πίσω μέρος ανάμεσα στο ύφασμα  και στο κεφάλι του μωρού.
Τους μαθαίνουμε διάφορους τρόπους για να φεύγει αυτό το κενό (πχ. ένας τρόπος είναι να στρίψουμε τις ράντες προς τα έξω, ή να τις έχουμε πιο ανοιχτά στους ώμους μας).

Ήθελα όμως να είναι ξεκάθαρο, ότι παρόλο που αυτό το κενό φεύγει εύκολα και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε, πρέπει ΠΡΩΤΑ να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στο στήθος του μωρού και στο θώρακα του γονιού.  Αν το μωρό είναι πολύ καμπουριασμένο, η αναπνοή δεν είναι ελεύθερη, όσο σφιχτό κι αν είναι το ύφασμα πίσω απ' το κεφάλι του μωρού.
Το παρακάτω βιντεάκι δείχνει ακριβώς αυτό:


Η Δρ. Rosie Knowles του Sheffield Sling Surgery (γιατρός, μαμά δύο παιδιών), εκπαιδευμένη σύμβουλος babywearing με πιστοποίηση από περισσότερες από μία σχολές, αλλά και εκπαιδεύτρια και η ίδια με δεκάδες ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλη την Αγγλία, έχει δημοσιεύσει το δημοφιλές βιβλίο για το babywearing Why Babywearing matters και γράφει:
"Είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό δεν καμπουριάζει. ότι δεν υπάρχει ύφασμα που καλύπτει το πρόσωπό του και ότι το κεφάλι του μωρού δεν είναι σφιχτά στο στήθος. Τα μωρά πρέπει να μπορούν να κουνάνε το κεφάλι τους με άνεση, ώστε να μπορούν να δυναμώνουν τους μύες τους αλλά και να μπορούν εύκολα να αλλάζουν θέση αν χρειάζεται. Το σημαντικό είναι να υποστηρίζεται το πάνω μέρος της πλάτης και ο αυχένας (το ύφασμα ιδανικά δε θα πρέπει να ξεπερνάει το πάνω μέρος του αυτιού)."
It is important to ensure no slumping and that there is no fabric over the face, and baby’s head is not pressed against the chest. Babies should be able to move their heads around easily to allow them to build their muscle strength and co-ordination and to be able change their position easily if they need to. The key thing is support to the upper back and the nape of neck (the fabric should ideally come no further up than the tip of the earlobe).


Όποιον μάρσιπο κι αν φοράς, σημασία έχει να καταλαβαίνεις ότι προσαρμόζεται ο μάρσιπος στο μωρό (όχι το μωρό στο μάρσιπο) και ότι μπορείς εσύ να αλλάξεις ό,τι θέλεις στη θέση του μωρού. Αν το θέλεις πιο καλυμμένο, πιο ελεύθερο, πιο σφιχτά, πιο χαλαρά, είναι στο χέρι σου. Όλα γίνονται. Γι' αυτό προσέχουμε να είναι ξεκάθαρο πού πρέπει να δίνεις σημασία.

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!






Δεν υπάρχουν σχόλια: