Έχεις ακούσει ότι για τους πρώτους μήνες του μωρού σου θα πρέπει
όταν είναι ξύπνιο να το βάζεις να περνάει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο την ημέρα
μπρούμυτα; Είναι το λεγόμενο
“tummy time”, και θεωρείται
πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού.
Οι γιατροί λένε πως πρέπει να βάζουμε τα μωρά μας σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο γίνεται. Αυτό βοηθάει το μωρό ν’ αρχίσει να
δυναμώνει τους μύες του αυχένα και της πλάτης, αλλά και να μάθει να στηρίζει και να στρίβει το κεφαλάκι του σε διάφορες κατευθύνσεις κρατώντας σταθερό τον κορμό του.
Δες και
ένα ωραίο βίντεο που εξηγεί τη σημασία του “tummy time” και προτείνει πέντε διαφορετικές θέσεις. (Μία απ’ τις προτεινόμενες θέσεις είναι πάνω στην αγκαλιά της μαμάς!)
Το πρόβλημα είναι ότι πολλά μωρά
δυσανασχετούν όταν τα βάζουμε μπρούμυτα. Αρχίζουν να κλαίνε ή να γκρινιάζουν και μας δείχνουν με κάθε τρόπο ότι δε γουστάρουν καθόλου να είναι μπρούμυτα. (Λογικό είναι, νομίζω. Με το πρόσωπο στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, δε βλέπει τίποτα ενδιαφέρον και πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να σηκώσει το κεφάλι του. Ναι, αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά καταλαβαίνω και το μωρό μου που δε θέλει να κουραστεί για τα βασικά). Ειδικά για μωράκια με παλινδρόμηση, ο χρόνος μπρούμυτα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να περάσει!
Χάρηκα πάρα πολύ όταν διάβασα έρευνες που αποδεικνύουν ότι
ο χρόνος σε sling (στην όρθια θέση), ισοδυναμεί με tummy time! Είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να προσφέρω στο μωρό μου την άσκηση που του χρειάζεται, απλά φορώντας το σε μάρσιπο αγκαλιάς (κάτι που για το μωρό μου ήταν σίγουρα ευχάριστο)!
(Στην πρώτη φωτογραφία αυτής της ανάρτησης, ο Βασίλης μου, λιγότερο από σαράντα ημερών, το παλεύει... Δεν ξαναδοκιμάσαμε tummy time... Αρκεστήκαμε στο tummy to tummy με τη μαμά!)
Άλλωστε η οδηγία για χρόνο μπρούμυτα ξεκίνησε να δίνεται στους γονείς ακριβώς επειδή ο χρόνος «αγκαλιάς» γινόταν όλο και λιγότερος. Όμως όταν κρατάμε ή φοράμε το μωρό μας με μαλακό, υφασμάτινο, μάρσιπο αγκαλιάς, εκείνο
ανταποκρίνεται σε κάθε δική μας κίνηση. Αντιλαμβάνεται το πώς ενεργοποιούνται οι δικοί μας μύες (καθώς σκύβουμε, καθώς περπατάμε, καθώς γέρνουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση) και απαντά με
αντίστοιχη κίνηση ή σύσπαση μυών. Η όρθια θέση σε sling (κάθε τύπου) βοηθάει το μωρό να εξασκεί τους μύες του αυχένα, να αναπτύσσει τη στήριξη του κορμού, να αντιλαμβάνεται την κίνηση και την κατεύθυνση και άρα να ζητά να στρέψει το κεφάλι προς το σημείο ενδιαφέροντος. Γιούπι! Σίγουρα πολύ πιο ευχάριστο απ’ το να έχεις το πρόσωπό σου στο πάτωμα!
Το δικό σου μωρό τι λέει για την «πρηνή θέση»;
Διαβάστε επίσης:
Μωρά σε καθισματάκια, ρηλάξ, κρεβατάκια
Μωρά σε όρθια θέση σε μάρσιπο αγκαλιάς
Σημαντική σημείωση: Στη
διάρκεια του ύπνου, η οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής από το 1994 και μετά είναι τα νεογέννητα μωρά να κοιμούνται
ανάσκελα. Ο χρόνος σε πρηνή θέση είναι απαραίτητος αλλά
μόνο όταν το μωρό είναι ξύπνιο και μόνο υπό επιτήρηση.
Διαβάστε περισσότερα για το tummy time και το babywearing:
http://www.babywearinginternational.org/images/revised%20Nov-Dec2011newsletter.pdf
http://www.plagiocefalia.com/Templates/tractament/tummytime.pdf
http://www.moro-blog.gr/?p=4064