Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Με τα μάτια του μωρού

Ακόμα κι αν δε μιλάτε τη γλώσσα που μιλούν οι μαμάδες στο παρακάτω βίντεο, νομίζω ότι είναι τόσο εύγλωττο! Στο πρώτο μέρος του βίντεο: τι βλέπει το μωρό μέσα από το καρότσι. Στο δεύτερο μέρος του βίντεο: τι βλέπει το μωρό απ’ την πλάτη της μαμάς του! Αξίζει πραγματικά να το παρακολουθήσει κανείς ως το τέλος!

Το βίντεο στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=zga_mW9vqnE

Θα είχατε ίσως διαβάσει πρόσφατα ένα άρθρο που αναφερόταν στο στρες που προκαλεί στα μωρά το να βρίσκονται σε καρότσι που δεν κοιτάζει προς τη μαμά (γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία της στη διάρκεια της βόλτας).
Κάποιες φορές, ακόμα και όταν το καρότσι βλέπει προς τη μαμά, το μωράκι δεν καταφέρνει να έχει αυτή την «οπτική επικοινωνία» μαζί της, είτε γιατί είναι σκεπασμένο ως επάνω με σκίαστρα ή με κουβέρτες, είτε γιατί ο ήλιος είναι κόντρα, είτε γιατί η μαμά πρέπει να κοιτάζει το δρόμο και όχι το μωρό.

Όσοι έχουν μωρό και χρησιμοποιούν καρότσι, λένε συνήθως μια απ’ τις παρακάτω δύο φράσεις:
είτε «Δεν το θέλει καθόλου! Πολύ συχνά καταλήγω να κουβαλάω το μωρό στα χέρια και να σπρώχνω ένα άδειο καρότσι
είτε «Κανένα πρόβλημα! Με το που το βάζω στο καρότσι και ξεκινάμε να πάμε βόλτα κοιμάται αμέσως
Προσωπικά, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η βόλτα αν το μωρό κοιμάται πάντα σε όλη τη διάρκεια... Μια φίλη μου μου περιέγραφε πως η νταντά που κρατάει το μωρό της όσο εκείνη είναι στη δουλειά, «το πάει συνέχεια βόλτα με το καρότσι για να κοιμάται και να μην το απασχολεί».

Η βόλτα με το μωρό στο μάρσιπο του προσφέρει τόσα πολλά ερεθίσματα!Εμένα μ’ αρέσουν πολύ οι βόλτες! Με όλα μου τα μωρά, από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, βγαίνουμε βόλτες καθημερινά, βλέπουμε χρώματα, μιλάμε με κόσμο, με άλλα παιδάκια, με περαστικούς, αισθανόμαστε τον αέρα, μυρίζουμε τα δέντρα, τα λουλούδια, το χώμα μετά τη βροχή. Και όλα αυτά τα βλέπουμε μαζί, από το ίδιο επίπεδο!
Πόσες φορές έχω δει μαμάδες να δείχνουν στα μωρά τους «Κοίτα το σκυλάκι!», ενώ το μωρό από κει που βρίσκεται δε βλέπει παρά το σκέπασμα του καροτσιού!

Μη με παρεξηγήσετε, μπορεί εγώ να μην το χρησιμοποιώ (δε με βολεύει άλλωστε), αλλά θεωρώ ότι ένα απλό, ελαφρύ καρότσι είναι κάτι που θα χρειαστεί κανείς. Θα βρεθεί κάποια στιγμή που η μαμά θα κάτσει κάπου έξω για καφέ ή για φαγητό και το μωρό θα κοιμάται στο καρότσι, ή που θα φοράει το μικρό μωρό ενώ σπρώχνει το μεγαλύτερο στο καρότσι όταν έχει παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας. Πάντως, ο σκοπός μιας βόλτας, τα ερεθίσματα που δέχεται ένα μωρό, η επικοινωνία που έχει με το περιβάλλον και το πόσα πράγματα μαθαίνει και βλέπει πραγματικά, ταιριάζουν σαφώς καλύτερα με ένα μάρσιπο αγκαλιάς!Βόλτα με δύο μωρά με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Σημ.: Όσοι με ξέρετε, θα μ’ έχετε ακούσει αρκετές φορές να λέω ότι το να φοράμε το μωρό μας είναι τόσο καλό ώστε αν πραγματικά δεν είχα άλλη επιλογή θα το έκανα ακόμα και με κάποιο συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου (παρά τα μειονεκτήματά του σε σχέση με τους μάρσιπους αγκαλιάς). Το παραπάνω βίντεο δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο έναν από τους λόγους που με κάνουν να το λέω αυτό!

Διαβάστε επίσης:
Με ερεθίσματα για τα μωράκια μας

12 σχόλια:

mamma είπε...

Γειά σου Στέλλα! Τέλειο το βίντεο. Είναι πραγματικά φρικτό να είσαι μέσα σε ένα καρότσι που ταρακουνιέται και να μην βλέπεις τίποτα πέρα από τα παιχνίδια που κουνιούνται μπροστά στα μάτια σου.

Ζήτω το babywearing, ζήτω τα Αστεράκια!

Σοφία είπε...

Για αλλη μια φορα μας αφησες αφωνους!Μπραβο!

eudokia είπε...

καλα το βιντεο ειναι καταπληκτικο!!!!δεν υπαρχει!!!!το ποσα πραγματα βλεπει το μωρο και ποσα ερεθισματα δεχεται!!!!μου κανει εντυπωση πως υπαρχουν ανθρωποι που εχουν ακουσει για το babywearing και δεν εχουν τρελαθει!!!!!

moglis είπε...

Γεια!! πολύ καιρό ήθελα να σου γράψω για να σου πω πόσο καλά περνάμε με το mei tai μας, και πόσο σιχενόμαστε το καρότσι που πολλοί μας "πρήζουν" οτι πρεπει να χρησιμοποιούμε γιατί είναι καλό να συνηθίζει το μωρό!!!!!! τώρα έχω χάρη σε σένα να ανταπαντήσω με χειροπιαστές αποδείξεις. Οχι οτι ακούσαμε και κανέναν ποτέ...... Πραγματικά ΖΗΤΩ η Στέλλα. Τώρα φαντάσου μόλις κοιμήθηκε σε λεπτά πάνω μου ενώ έκανα δουλειές.

Sike είπε...

μακάρι να ήταν όλες οι κότες που σκύβουν πάνω απ'το μωρό τόσο συμπαθητικές όσο αυτές στο βίντεο!

πολύ καλό το βίντεο όντως.

lourdi lourdaki είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

Λυδία είπε...

Μπράβο! Kαι βάλε ότι τα δικά μας τα μωρά σε μια συνηθισμένη βόλτα στην πόλη βλέπουν κι ακούν πολλά πιο γκρίζα και θορυβώδη, και κοπανιούνται και κάθε τόσο στα ανεβοκατεβάσματα πεζοδρομίων (όπου υπάρχουν...)Ένα αντίστοιχο δικό μας βιντεάκι, θα ήταν σκέτο θρίλερ! Φιλιά και καλή συνέχεια!

Evita T. είπε...

O Orfeas egine enos kai den exei bei pote se karotsi. :) To kalokairi kouvalousame mazi mas to elafru karotsi gia ton megalo opote otan ka8omastan se tavernakia klp, ton vazame kamia fora ekei. Twra pia pou ka8etai sto kareklaki tou h steketai kai prospa8ei na voltarei den to exoume ka8olou anagkh.

Metaxu mas, niw8oume oloi megaaalh eleu8eria, xwria oti exoume xwro sto port bagage gia tooosa alla endiaferonta pragmata (apo pswnia mexri podhlata)

Oses fores kai na se euxaristhsw Stella mou, 8a einai liges!

Zhtw to babywearing!

sstamoul είπε...

Το πόσο μου άρεσαν τα σχόλιά σας σε αυτή την ανάρτηση δε λέγεται!
(Μη με παρεξηγείτε που δεν απαντώ σε όλους σας ξεχωριστά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!)

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Στέλα, καλημέρα, κάνεις καταπληκτική δουλειά! Σε βρήκαμε μέσω μιας φίλης, Μαρίνας Γρηγοροπούλου, που έχει αγοράσει μάρσιπο από εσένα και κάναμε αναφορά στο μπλογκ μας (Koritsiagiaspiti) γιατί μας άρεσε πολύ! Η επαφή και η ασφάλεια που εξασφαλίζουν είναι όντως αναντικατάστατη! Καλές γιορτές σου ευχόμαστε, υγεία και αγάπη στην οικογένειά σου!

lourdi lourdaki είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ!!ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ!!ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!

Maria είπε...

Πραγματικά εξαιρετική εμπειρία. Όσα ευχαριστώ και να πω θα είναι λίγα... Καλό το καρίτσι αλλά όχι για όλες τις ώρες. Τώρα ξέρω πως η προτίμησή μου στο αστεράκι μας δεν είναι μόνο δικό μου "κόλλημα" αλλά ωφελεί πολύ και το μωρό.