Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Με νεογέννητο μωράκι σε όρθια θέση σε sling

Εννέα στα δέκα μωρά προτιμούν να βρίσκονται σε όρθια (και όχι ξαπλωτή) θέση, είτε είναι στην αγκαλιά μας, είτε είναι σε μάρσιπο αγκαλιάς. Η όρθια θέση είναι πολύ άνετη για το μωρό, είναι πολύ καλή για το κυκλοφορικό του σύστημα, η βαρύτητα βοηθά το μωρό να αναπτύξει γρηγορότερα μυϊκό τόνο και συχνά είναι φυσιοθεραπευτική για τα ισχία του.
Για κάποιο λόγο (;;;), εννέα στους δέκα γονείς προτιμούν για το μωρό τους την ξαπλωτή θέση. (Γιατί; Ίσως φταίει η στερεοτυπική εικόνα της μαμάς με το γαλήνιο μωρό ξαπλωμένο στην αγκαλιά της... Η πραγματικότητα πάντως διαφέρει συχνά από το στερεότυπο μοντέλο!)

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε την όρθια θέση με τα πόδια έξω, με νεογέννητο μωράκι (45 ημερών), με μάρσιπο αγκαλιάς ring sling:

(Δεν πιστεύω να έχετε βαρεθεί να με βλέπετε έγκυο; Ακόμα στον 8ο είμαι, περιμένω... χαχα!)

Σημειώστε στο βίντεο τον τρόπο με τον οποίο βεβαιώνομαι ότι η κοιλιά του μωρού ακουμπάει τη δική μου, ώστε να μην υπάρχει απόσταστη ανάμεσα σε μένα και το μωρό! (Αυτό είναι κάτι που μόνο με ένα ring sling με ανοιχτή ουρά μπορούμε να κάνουμε, δεν εφαρμόζεται με pouch, ούτε με slings στα οποία η ουρά είναι κλειστή-ραμμένη σαν λωρίδα βγαίνοντας απ' τους κρίκους).

Σ' αυτή τη θέση το μωρό θα μπορούσε να είναι πολλές ώρες την ημέρα, ακριβώς όπως στην αγκαλιά μας, και φυσικά θα μπορούσε να κοιμηθεί έτσι.

Δείτε πάντως στο παρακάτω βίντεο, πόσο εύκολη είναι η μεταφορά απ' την όρθια θέση στην ξαπλωτή/θέση θηλασμού:

Παρατηρήστε πόσο άνετα και γρήγορα φέρνω το μωράκι στη θέση που το θέλω: κατεβάζω το κεφάλι στο ύψος που το θέλω, ανεβάζω τα πόδια στο ύψος που τα θέλω. Κάθε μαμά (και κάθε μωρό) έχει τις δικές της προτιμήσεις, ειδικά για το θηλασμό, ανάλογα με τις συνήθειές της (αλλά και το σώμα της, το μέγεθος του στήθους, κλπ.). Είναι σημαντική η ελεύθερη προσαρμογή του sling στην κατάλληλη θέση, την ώρα που το μωρό είναι ήδη μέσα!
Και πάλι, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με sling με ανοιχτή ουρά και χωρίς επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες.

Δοκιμάστε το! Ελπίζω το βιντεάκι να βοηθάει!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για την όρθια θέση με τα πόδια έξω σε μάρσιπο sling με βίντεο.

5 σχόλια:

popelix είπε...

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι παιδίατροι που λένε όχι στην όρθια τοποθέτηση γιατί παθαίνει ζημιά η λεκάνη, λέει... Μήπως υπάρχει κάποια ξεπερασμένη ιατρική θεωρία για το θέμα αυτό;

sstamoul είπε...

Οι παιδίατροι λένε όχι στην όρθια τοποθέτηση έχοντας στο μυαλό τους τους κλασσικούς, συμβατικούς μάρσιπους που τοποθετούν το μωρό εντελώς διαφορετικά, βάζουν βάρος στη σπονδυλική στήλη και δεν υποστηρίζουν τη σωστή γωνία των ποδιών σε σχέση με τη λεκάνη.
Διάβασε τα links που έχω και πιο πάνω:
http://asterakislings.blogspot.com/2010/03/blog-post.html
http://www.babywearing.gr/Articles/mwrakia_or9ia_se_marsipo.html
αλλά και αυτό:
http://asterakislings.blogspot.com/2010/04/sling.html
όπου σημειώνεται ειδικά το θέμα:
*«If the legs are bent more than 90° (about 100 - 110°) and spread approximately 90° (in the medical literature one gives the half angle between the femurs i.e. 45°, the femur head fits ideally in the hip socket. Thus favors its healthy development.» Dr. Evelin Kirkilionis, Forschungsgruppe Verhaltensbiologie des Menschen (FVM), Freiburg/Germany, Article Published in "mothering magazine" July/August 2006 No 136.

Όλα τα παραπάνω έχουν διαβαστεί και εγκριθεί από διάφορους παιδιάτρους αλλά και ορθοπεδικούς.

sstamoul είπε...

Να προσθέσω επίσης ότι η τοποθέτηση στην παραπάνω θέση (με τα πόδια στη σωστή γωνία, όπως περιγράφεται στο σχόλιο), είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν το sling ΔΕΝ έχει καθόλου επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες (διαφορετικά δεν μπορεί να χωρέσει κάτω από τα διπλωμένα γονατάκια του μωρού όταν είναι νεογέννητο).
Διαβάστε επίσης:
http://asterakislings.blogspot.com/2010/04/sling.html

Sike είπε...

i miss him being small enough to do that :P heheh

sstamoul είπε...

@ sike: Have you considered this might be your biological clock ticking for a second baby soon? heheheheh!