Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Με όνομα και πρόσωπο

Ετοιμαστείτε για την πιο προσωπική ανάρτηση αυτού του ιστολογίου.

Ο λόγος που μ’ αρέσει αυτό το blog και το κρατάω σ’ αυτή τη μορφή είναι πως δείχνει την εξέλιξη, την «ιστορία» πίσω απ’ τα Αστεράκι Slings. Παρόλο που δεν ξεκινάει απ’ την αρχή.

Υπάρχουν αναρτήσεις σ’ αυτό το blog τις οποίες θα έγραφα διαφορετικά αν τις έγραφα τώρα. Όμως μ’ αρέσουν, γιατί βλέπω τις ημερομηνίες πάνω απ’ τον τίτλο και χαμογελώ. Σκέφτομαι πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που γράφτηκαν κάποιες απ’ αυτές. Το σπιτικό μας έχει ζήσει τη γέννηση ενός ακόμα παιδιού, μια απόλυση, μια απόφαση αλλαγής ζωής, δυο «στροφές 180 μοιρών» σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει χάσει αγαπημένους ανθρώπους, έχει βρει αγαπημένους φίλους και συνεργάτες.

Όμως αυτό το blog εξακολουθεί να είναι το προσωπικό μου blog. Και εξακολουθεί να είναι ένα blog θεματικό, που αναφέρεται στο babywearing και στην ενασχόλησή μου με αυτό. Δεν έχει τίποτα κρυφό και τίποτα πίσω απ’ τις γραμμές. Είναι ένα blog που αναφέρεται σε προϊόντα που πωλούνται. Δεν ξέρω αν νιώθει κανείς ότι παραπλανήθηκε διαβάζοντας αυτό το blog, περιμένοντας πως θα διαβάσει πότε τα παιδιά μου έβγαλαν δόντια και πότε έκοψαν τις πάνες. Κατά καιρούς έχει προσωπικά στοιχεία, όμως δεν είναι το blog μιας μαμάς, δε αναφέρεται στις περιπέτειές μου στο χώρο της μητρότητας (όχι ότι αυτό θα ήταν κακό). Στον τίτλο το γράφει καθαρά: "Αστεράκι Slings".

Ίσως έχουν δίκιο κάποιοι που επιμένουν πως οι συστάσεις είναι απαραίτητες. Παρόλο που απ’ την αρχή γράφω με ονοματεπώνυμο, ίσως είναι καιρός να ξαναγνωριστούμε.
Ορίστε λοιπόν ποιοι αποτελούν τα Αστεράκι Slings σήμερα (επτά ολόκληρα χρόνια μετά απ’ την είσοδό μου στο χώρο του babywearing):

Ο Δημήτρης, a.k.a. η ήρεμη δύναμη. Ασχολείται με τους προμηθευτές (υφασμάτων, κρίκων, συσκευασιών, φυλλαδίων, μηχανών), με τα οικονομικά και τα λογιστικά, με τα θέματα αποστολών και συσκευασιών. Είναι πρωινός τύπος, προτιμά να ξυπνήσει στις 5 το πρωί, μαζί με την Ηλιάνα που του έχει αδυναμία, δεν ξενυχτάει (και δε χουζουρεύει στο κρεβάτι, ούτε καν τις Κυριακές). Δεν κάνει δουλειές του σπιτιού, αλλά είναι ο μόνος που κατεβάζει τα σκουπίδια και που ξέρει ν’ ανάβει το τζάκι. (Το τζάκι φέτος δεν έχει ανάψει ούτε μια φορά). Έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ετοιμάζει τρία παιδιά το πρωί για το σχολείο και το καταφέρνει τέλεια.

Η Στέλλα, a.k.a. η ονειροπόλος. Ασχολείται με τα «καλλιτεχνικά», λέει λέξεις όπως «εμπνέομαι», «σχεδιάζω» και «δημιουργώ» και καμαρώνει γι’ αυτό. Την κατηγορούν ότι παθιάζεται και αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Αγαπάει με πάθος την οικογένειά της και αγαπάει με πάθος το babywearing και τη δουλειά της. Είναι βραδινός τύπος και το πρωινό ξύπνημα τη ζορίζει όσο τίποτα. Κόβει, ράβει και φτιάχνει «απλικέ» και παρόλο που δεν ξέρει πολλά από web design και web development έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να «ταΐζει» το θηρίο που λέγεται http://www.babywearing.gr/ (το οποίο μεγαλώνει πιο γρήγορα κι απ’ τα παιδιά μας).

Ο Βασίλης, 5,5 ετών, η Ρέα 4 ετών, η Ηλιάνα 18 μηνών, a.k.a. τα αστεράκια μας! Επίσημοι δοκιμαστές και μοντέλα. Απεργούν πάντα όταν δεν έχουν όρεξη, αλλά δεν μπορούμε να τους απολύσουμε. :-) Μεγάλωσαν μέσα σε slings και έχουν από ένα Αστεράκι που το θεωρούν «το δικό τους». Φοράνε τα δικά τους «μωρά» σε slings και πιστεύουν πως τα slings είναι η λύση στα πάντα («Κλαίει; Βάλτο στο sling. Δεν τρώει; Βάλτο στο sling. Έπεσε και χτύπησε; Βάλτο στο sling». κ.ο.κ.). Περπατάνε χιλιόμετρα (και γουστάρουν) και θέλουν αγκαλιές μόνο όταν θέλουν αγκαλιές.

Η Βάσω και η Καίτη, a.k.a. οι κυρίες μας. Επαγγελματίες μοδίστρες-γαζώτριες που ανέχονται την τελειομανία της Στέλλας και που παρά τα πολλά χρόνια εμπειρίας τους, έκατσαν να μάθουν απ’ την αρχή. Η Στέλλα ζηλεύει τους κοπτοράπτες τους κι εκείνες χαίρονται πολύ που οι επαγγελματικές γαζωτικές μηχανές δεν μπορούν να κάνουν απλικέ! Δουλεύουν μόνο όταν υπάρχουν πολλές παραγγελίες, κι έτσι έχουμε σίγουρα τις ευχές τους να πηγαίνουμε καλά!


Πολλά έχουν αλλάξει λοιπόν από τότε που ξεκίνησα εγώ να ασχολούμαι με το babywearing. Ναι , είναι πλέον αυτό που συντηρεί το σπίτι μας. Όμως αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη μου γι’ αυτό και τη δουλειά μας. Και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.




Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Με γνώση (και γνώμη) πριν επιλέξεις μάρσιπο

Όταν αγοράζεις μάρσιπο sling, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο με τον οποίο έχουν ραφτεί οι κρίκοι στον ώμο. Ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια, αυτό και μόνο το σημείο μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην άνεσή σου και στην ευκολία χρήσης του sling σου.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζονται τα "στυλ ώμου" που χρησιμοποιούνται συχνότερα και συγκρίνονται μεταξύ τους με έμφαση στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.



Προσωπική σημείωση (για να προλάβω την ερώτηση): Ναι, προφανώς θεωρώ το στυλ ώμου που χρησιμοποιείται στα Αστεράκια το καλύτερο. Εμείς τα φτιάχνουμε, εμείς διαλέγουμε τον τρόπο που θα τα φτιάξουμε. Προφανώς επιλέξαμε τον καλύτερο. Και γι’ αυτό στο βίντεο περιγράφεται μόνο με πλεονεκτήματα. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι είναι δυσκολότερο από όλα τα υπόλοιπα να το πετύχεις σωστά (και αυτό αναφέρεται στο βίντεο) και πολλοί το κάνουν λάθος. Ναι, το βίντεο είναι review (δηλαδή γνώμη), ναι, το βίντεο παρουσιάζει τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχουν οι άλλοι τρόποι. Τα έχουμε δοκιμάσει, έχουμε τις γνώμες πολλών πολλών μαμάδων και μπαμπάδων που τα έχουν επίσης δοκιμάσει, αναγνωρίζουμε τα μειονεκτήματα που έχουν και γι’ αυτό και δεν τους χρησιμοποιούμε.

Προσωπική σημείωση (γιατί αυτό το blog είναι και προσωπικό και θέλω να πω τη γνώμη μου): Αν ήθελα να αγοράσω sling online, θα προβληματιζόμουν αν έβλεπα πως το site που τα πουλάει "πειραματίζεται" με τα slings. Άλλες φορές το sling είναι ραμμένο στον ώμο με πιέτες, άλλες φορές με gathered shoulder, άλλες φορές με accordion style (στο ίδιο site). Άλλες φορές το mei tai έχει τις ράντες οριζόντιες, άλλες φορές διαγώνιες (στο ίδιο site). Άλλες φορές τα μαξιλαράκια στις άκρες περιγράφονται ως "απαραίτητα" και άλλες φορές προωθούνται slings χωρίς αυτά (στο ίδιο site). Αυτό δείχνει ότι δεν έχει μελετηθεί καλά τι θα ήταν πραγματικά το πιο άνετο. Αν έχεις καταλήξει πως ένας είναι ο ιδανικός τρόπος να φτιαχτεί ένα sling, δεν τον αλλάζεις. Δεν έχω διάθεση να είμαι εγώ ο "δοκιμαστής" σου. Θέλω αυτό που είναι ήδη δοκιμασμένο και που όλοι λένε πως είναι το καλύτερο.

Για άλλη μια φορά: Δοκιμάστε πριν αγοράσετε!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Δείτε επίσης:
Το extreme makeover ενός sling
Με κρίκους στο σωστό μέγεθος
Πώς να ράψεις ένα μάρσιπο sling

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Με κόλπο: απ' τους ώμους στην πλάτη!

Στο παρακάτω βίντεο θα δεις έναν εναλλακτικό τρόπο να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη με μάρσιπο αγκαλιάς Αστεράκι mei tai. Το mei tai είναι ήδη δεμένο από πριν και το μωρό έρχεται πάντα ψηλά στην πλάτη σου από όπου μπορεί να βλέπει πάνω απ’ τον ώμο σου. Συνήθως είναι μια απ’ τις πιο αγαπημένες θέσεις για τα μωράκια!

Δες το βίντεο:


Σημείωσε πως το ύψος του σώματος ενός mei tai διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Στα Αστεράκια είναι ακριβώς όσο ψηλό χρειάζεται για να το φτάνεις πίσω απ’ τον ώμο σου έχοντας ταυτόχρονα και τον απαραίτητο χώρο-τσέπη (pouch) όπου θα καθίσει το μωρό στην πλάτη σου.

Μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες για να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη με τον κλασσικό τρόπο εδώ.

Δες επίσης:
Στην πλάτη με μάρσιπο mei tai
Όλες οι οδηγίες με βίντεο για μάρσιπο mei tai

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (και γουλιές!)

Πριν από καιρό, μια μαμά μου ζήτησε να της δείξω πώς να φοράει το μωρό της στο sling χωρίς να το βάζει καθόλου στη θέση ρεψίματος (στον ώμο), γιατί το μωράκι της είχε έντονη παλινδρόμηση και όλο του το γάλα κατέληγε στην μπλούζα της.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, πώς ένας μάρσιπος αγκαλιάς μπορεί να είναι η τέλεια λύση σε περιπτώσεις ΓΟΠ και πολύτιμη βοήθεια για γονείς που πρέπει να κρατούν το μωρό σε όρθια θέση για κάποια ώρα αφού φάει. Δείτε επίσης έναν τρόπο τοποθέτησης που δεν ξεκινάει με το κλασικό: "κράτα το μωρό στον ώμο σου, στη θέση ρεψίματος"!


Σημ.: Η Ηλιάνα είναι ήδη 11 μηνών στο βίντεο και θέλει οπωσδήποτε να με ταΐσει, δε μ' αφήνει να τραβήξω σωστά την ουρά, αλλά ελπίζω πως το βιντεάκι βοηθάει για να δούμε τη διαδικασία τοποθέτησης από κάτω!

Δείτε επίσης:
Κολικοί - είναι ευκολότερο να τους προλάβουμε!