Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Με επιλογές (και διαλλακτικότητα)

Πιστεύω πως τα πάντα στη ζωή μας είναι επιλογές (άλλες εύκολες και άλλες δύσκολες). Κάποιες μοιάζουν μονόδρομος, κάποιες είναι με μεγάλο κόστος, κάθε πράξη μας όμως είναι μια επιλογή στη θέση της αντίθετής της.

Συζητούσαμε πρόσφατα με μια μαμά που έχει μικρό μωράκι και προσπαθεί αυτόν τον καιρό να τελειώσει την πτυχιακή της. Φοράει το μωράκι της και γράφει! Αντιμετωπίζει συχνά την ερώτηση: «Μα κάνει να κάθεσαι στον υπολογιστή με το μωρό στην αγκαλιά
Ας δούμε τις επιλογές της:
α. Να γράφει στον υπολογιστή ενώ το μωρό της κοιμάται ήσυχο στην αγκαλιά της, είναι ήρεμο, είναι σε τέλεια θέση, δείχνει ευτυχισμένο.
β. Να γράφει στον υπολογιστή ενώ το μωρό της κλαίει σπαρακτικά στο ρηλάξ (ακόμα κι αν είναι δίπλα της)
γ. Να περιμένει μέχρι το μωρό της να κοιμηθεί (το βράδυ) και να κάτσει τότε να γράψει στον υπολογιστή της. Η ίδια δε θα κοιμηθεί καθόλου, και όταν το μωρό ξυπνήσει θα είναι εξαντλημένη, εξουθενωμένη, χωρίς ενέργεια για το μωρό της.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ποια είναι η καλύτερη επιλογή. Όλες όμως πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με τις εναλλακτικές τους.

Αυτό ισχύει στα πάντα.

-«Μα πώς αντέχεις να κουβαλάς το μωρό όλη μέρα στο mei tai;»
- Είναι πολύ πιο άνετο απ’ το να το κουβαλάω όλη μέρα στα χέρια!

- «Μα δεν κουράζεσαι να βάζεις και να βγάζεις συνέχεια το μωρό στο sling;»
- Κουράζομαι περισσότερο να ανοίγω και να κλείνω το καρότσι!

- «Μα γιατί βγάζεις το μωρό στο κρύο/στον ήλιο/στον κόσμο
- Γιατί έχω κι εγώ ανάγκη να βγω έξω στον κόσμο, στον ήλιο, στη φύση, δεν αντέχω άλλο μέσα στο σπίτι!

- «Μα γιατί το παίρνεις το μωρό μαζί στο supermarket;»
- Γιατί είναι τριών μηνών και αν τ’ αφήσω μόνο του στο σπίτι θα είναι αμέλεια!

- «Μα αφού περπατάει μόνο του, γιατί το έχεις ακόμα αγκαλιά;»
- «Μα εκεί μέσα το μωρό ζεσταίνεται/κρυώνει/κοιμάται συνέχεια!»
- «Μα…»

Στην Ελλάδα, έχουμε την τάση εύκολα να κρίνουμε τις επιλογές των άλλων, να σχολιάζουμε, να αντιδρούμε.

Εγώ δεν απαντώ πάντα σε όσους κρίνουν ή σχολιάζουν τις επιλογές μου. Πολλές φορές νιώθω πως "δεν είχα άλλη επιλογή". Αυτό που στην ουσία ισχύει είναι πως οι εναλλακτικές ήταν πολύ χειρότερες και δεν άξιζαν καν να αξιολογηθούν.
Για δύο πράγματα είμαι σίγουρη: Είναι οι δικές ΜΟΥ επιλογές (έχω εδώ και χρόνια σταματήσει να επηρεάζομαι απ’ τη γνώμη των άλλων) και είναι οι καλύτερες επιλογές σε σχέση με τις εναλλακτικές τους (ακόμη κι αν δεν είναι πάντα η ιδανική λύση), γι’ αυτό και τις έκανα!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!



Διαβάστε επίσης:
Με το μωρό στη δουλειά

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Με μωράκια που θηλάζουν (και στην τηλεόραση)

Αν θέλεις να βοηθήσεις μια μαμά και το μωράκι της στο θηλασμό, μπορείς να τη βοηθήσεις να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, να είσαι κοντά της όταν θηλάζεις το δικό σου μωρό, να της πεις ποια ρούχα σε βόλεψαν, να της δείξεις τι κάνεις για να μην ξυπνάς το βράδυ, να της μιλήσεις για τα δωρεάν σεμινάρια θηλασμού που προσφέρει η Lauri-Ann, να της χαρίσεις ένα καλό sling που θα τη βοηθήσει να έχει το μωρό κοντά της, να της προσφέρεις την ευκαιρία να σε βλέπει να θηλάζεις το μωρό σου, κάθε μέρα, όπου κι αν είσαι. Αν θέλεις να βοηθήσεις μαμάδες να θηλάσουν το μωρό τους, πρέπει να βοηθήσεις ώστε όλο και περισσότερο να βλέπουμε γύρω μας το θηλασμό στην πράξη. Στην πράξη σημαίνει συνέχεια, στην καθημερινότητα, όχι μόνο σε «διαδηλώσεις» μια φορά το χρόνο, αλλά σε κάθε περίσταση, σε κάθε μέρος. Να υπάρχει γύρω σου, όταν επισκέπτεσαι τη φίλη σου, όταν πηγαίνεις για καφέ, όταν βγαίνεις για ψώνια. Να γίνει ο θηλασμός κάτι το αυτονόητο. Χωρίς πολύ ντόρο, χωρίς το «big deal», στην πράξη.



Η κ. Lauri-Ann Robertson είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultant) και, μέσα από την Κλινική Μητρικού Θηλασμού, προσφέρει κάθε μήνα δωρεάν προγεννητικά σεμινάρια για το μητρικό θηλασμό. Αν περιμένεις μωράκι και σ' ενδιαφέρει, θα τη βρεις εδώ.


Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του κ. Στέλιου Παπαβέντση, "Επιστροφή στο μητρικό θηλασμό: οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας" από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο κ. Παπαβέντσης είναι παιδίατρος και πιστοποιημένος σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC).


Αν χρησιμοποιείς ring sling χωρίς μαξιλαράκια (επένδυση) στις άκρες και με ανοιχτή (όχι ραμμένη) ουρά, θα βρεις όλες τις θέσεις θηλασμού με μάρσιπο sling εδώ (για κάθε θέση θα βρεις και βίντεο με οδηγίες σχετικά με τη χρήση του sling).
Στη σελίδα των Αστεράκι Slings στο facebook, θα βρεις ξεχωριστό άλμπουμ με φωτογραφίες με μωράκια που θηλάζουν σε μάρσιπους αγκαλιάς.


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!