Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Με μωρά σε όρθια θέση (αναπνοή και σπονδυλική στήλη)

Συζητάμε συχνά τους μάρσιπους αγκαλιάς και την επίδρασή τους στη σπονδυλική στήλη των μωρών (ειδικά όταν φοράμε το μωρό μας στην όρθια θέση). Δεν είμαι γιατρός, αλλά θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω με απλά λόγια αυτά που οι γιατροί λένε γι’ αυτό το θέμα.

Όπως ξέρετε, η σπονδυλική μας στήλη (αν την κοιτάξουμε απ’ το πλάι) δεν είναι μια ίσια γραμμή, έχει καμπύλες, οι οποίες μας βοηθούν να κινούμαστε με ευελιξία και να κρατάμε την ισορροπία μας, αλλά και να αντέχουμε την πίεση που βάζουν στο σώμα μας οι καθημερινές μας δραστηριότητες, το τρέξιμο, το περπάτημα, κλπ.(*)

Οι καμπύλες αυτές όμως δεν υπάρχουν από τη γέννησή μας. Τα μωρά μας γεννιούνται με μια φυσικά καμπυλωτή πλατούλα (σε σχήμα C) και δημιουργούν τις καμπύλες της σπονδυλικής τους στήλης καθώς μεγαλώνουν και προσαρμόζουν το σώμα τους στο περιβάλλον. Όταν δυναμώνουν τους μύες στο λαιμό τους και μαθαίνουν να στηρίζουν μόνα τους το κεφαλάκι τους, δημιουργείται η λόρδωση στην αυχενική μοίρα (4 στην εικόνα). Αργότερα που τα μωρά μας μαθαίνουν να κάθονται, να μπουσουλάνε, και στη συνέχεια να στηρίζουν το βάρος τους στα πόδια τους, δημιουργείται η κύφωση στη θωρακική μοίρα (3 στην εικόνα) καθώς και η λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα (2 στην εικόνα).

Με άλλα λόγια η πλάτη ενός μωρού δεν είναι ίσια και δεν θα ‘πρεπε να την εξαναγκάζουμε να είναι ίσια. Ένας μάρσιπος με σκληρή και άκαμπτη ίσια «πλάτη» δεν είναι το ζητούμενο για το μωρό μας. Δε θα ήταν καλύτερο ο μάρσιπος να προσαρμόζεται στο μωρό και όχι το μωρό στο μάρσιπο;

Άλλωστε, το να παραμένει για πολλές ώρες ένα βρέφος ξαπλωμένο σε επίπεδη επιφάνεια, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πλαγιοκεφαλίας ή βραχυκεφαλίας, όπου το εύπλαστο και ευλύγιστο κεφαλάκι του μωρού παίρνει επίπεδο σχήμα, όπως ακουμπά στο κρεβάτι ή στην κούνια του μωρού.

Ωστόσο, το ίδιο «περιοριστικό» θα ήταν για την ανάπτυξη του μωρού μας το να αναγκάζεται να περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του ξαπλωμένο σε ειδικά βρεφικά μαξιλαράκια που κρατάνε το σώμα του σε καμπτική θέση, ή σε καρεκλάκια αυτοκινήτου. Μπορεί η πλάτη τους να υποστηρίζεται σωστά, όμως χωρίς την ευκαιρία να «τα βάλουν με τη βαρύτητα», τα μωρά μπορεί να δυσκολευτούν να αποκτήσουν τη μυϊκή δύναμη που χρειάζονται για να στηρίξουν το κεφάλι τους. Σύμφωνα με την International Chiropractic Pediatric Association η πολύωρη παραμονή των μωρών σε τέτοια καθισματάκια/ρηλάξ μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και τον τρόπο που δημιουργούνται οι καμπύλες που αναφέραμε πιο πάνω.

Μην παρεξηγήσετε πάντως, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι μερικές βόλτες με το καρότσι ή κάποιες ώρες στο ρηλάξ θα προκαλέσουν καταστροφή στην ανάπτυξη του μωρού μας! Η αλήθεια είναι όμως ότι τα μωρά βοηθιούνται πολύ από την αγκαλιά μας και από το να περνούν χρόνο σε όρθια στάση. Καθώς η μαμά περπατάει, σταματάει ή αλλάζει κατεύθυνση, το σώμα του μωρού δουλεύει με φυσικό τρόπο κόντρα στη βαρύτητα για να διατηρήσει τη θέση του. Η δύναμη της βαρύτητας είναι ένα θετικό στοιχείο στην ανάπτυξη του μωρού μας. Εξασκεί τους μύες του, κάνει μικρές διορθωτικές κινήσεις ισορροπίας που το βοηθούν να δυναμώσει και να μάθει να στηρίζει το κεφάλι του και να ελέγχει το σώμα του.

Σκεφτείτε τα πολύ μικρά, νεογέννητα μωράκια. Όταν ξαπλώνουμε ένα νεογέννητο βρέφος ανάσκελα, εκείνο μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, σε μια "εμβρυϊκή στάση". Είναι η στάση που τα ηρεμεί και τα βοηθάει περισσότερο, τόσο στις πεπτικές τους λειτουργίες όσο και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους (έχουν περισσότερο λίπος στην πλάτη, και τα κύτταρα που ρυθμίζουν πιο αποτελσματικά τη θερμοκρασία του σώματος είναι περισσότερο πίσω παρά μπροστά στην κοιλιά τους, γι' αυτό και τους αρέσει να είναι καλυμμένο το στομαχάκι τους).

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν παίρνουμε ένα νεογέννητο μωράκι στην αγκαλιά μας, μπροστά στο στήθος μας. Το μωρό σηκώνει τα γονατάκια του και ακουμπά την κοιλίτσα του στη δική μας. Είναι η θέση που του έρχεται φυσικά, η θέση που νιώθει ότι το προστατεύει, το κρατάει άνετο και ζεστό.


Και εδώ ξανάρχεται η ερώτηση: "Γιατί τότε ο παιδίατρός μου λέει ''όχι'' στο μάρσιπο;"

Υπάρχουν πάρα πολλοί παιδίατροι που υποστηρίζουν θερμά τους μάρσιπους αγκαλιάς και τους συνιστούν για τα μωρά μας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι παιδίατροι που, παρόλο που υποστηρίζουν την αγκαλιά, δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σχετικά με τους μάρσιπους. Μπορεί όταν σκέφονται «μάρσιπος» να έχουν στο μυαλό τους τους συμβατικούς μάρσιπους που γνωρίσαμε ευρέως τη δεκαετία του '80 και του '90 που δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη κεφαλιού, που έχουν τρύπες για να βγαίνουν τα πόδια του μωρού, το οποίο σ’ εκείνους τους μάρσιπους κρέμεται απ’ τον καβάλο, με τα πόδια του να πέφτουν προς τα κάτω χωρίς καμία υποστήριξη.

Ειδικά όταν το μωρό κοιτάζει προς τα έξω (όχι προς τη μαμά ή τον μπαμπά), το κέντρο βάρους μετατοπίζεται, οι ώμοι το μωρού πιέζονται προς τα πίσω, τα μωράκια δεν έχουν αναπτυγμένο μυϊκό τόνο στην κοιλιά και έτσι η πλάτη τους στη θέση αυτή βρίσκεται σε υπερέκταση. Η καμπύλη της δηλαδή είναι η ανάποδη απ' αυτή που το μωρό μας έχει κανονικά (λόρδωση αντί για κύφωση). Όλο το βάρος του μωρού συγκρατείται από ένα στενό τμήμα μάρσιπου ανάμεσα στα πόδια του, και το μωρό είναι στην κυριολεξία κρεμασμένο.

Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν ίσως τους μάρσιπους που κάποιοι γιατροί έχουν στο μυαλό τους όταν λένε ότι δεν είναι καλοί για τα μωρά μας. Σε αντίθεση με τους μάρσιπους αγκαλιάς (slings, mei tais, wraps, pouches ή κάποια soft-structured carriers), στους συμβατικούς μάρσιπους που βρίσκουμε στα καταστήματα, συναντάμε συχνά την ανάποδη κύρτωση στην πλάτη του μωρού (υπερέκταση), τα κρεμασμένα πόδια και την αφύσικη κλίση της λεκάνης του μωρού. Παρόλο που το μωρό απολαμβάνει τα οφέλη του να είναι κοντά στη μαμά του, οι παιδίατροι που διαφωνούν με τη χρήση τέτοιων μάρσιπων έχουν δίκιο!


Όμως σ’ ένα μάρσιπο αγκαλιάς, το μωρό είναι ακριβώς όπως όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας, με το ύφασμα να φτάνει ως το πίσω μέρος του γονάτου υποστηρίζοντας επαρκώς τα πόδια. Αυτό βοηθάει τη σωστή τοποθέτηση της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης. Η θέση είναι απολύτως φυσική.


Σύμφωνα με τη Dr. Maria Blois και τις έρευνές της σε πρόωρα μωράκια που τοποθετήθηκαν σε όρθια θέση στην αγκαλιά της μαμάς τους, η αναπνοή τους ήταν καλύτερη και πιο στρωτή απ’ ό,τι τα μωράκια σε θερμοκοιτίδα, τα επεισόδια άπνοιας και βραδυκαρδίας ήταν σαφώς λιγότερα και η πρόσληψη οξυγόνου ακριβώς ίδια.
Γενικότερα όμως, σε όλα τα μωρά, η όρθια θέση στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά έχει πολλά πλεονεκτήματα, αρέσει καλύτερα στα μωρά, τα βοηθάει με προβλήματα παλινδρόμησης αλλά και με την αίσθηση ισορροπίας τους.


Και τότε γιατί μας νοιάζει τόσο "να μην καμπουριάζει το μωρό";
Μας νοιάζει για την αναπνοή του! Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια πολύ κουλουριασμένη θέση, ακουμπήστε το σαγόνι σας στο στήθος σας και σκύψτε προς τα εμπρός. Θα διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Ειδικά στα νεογέννητα μωράκια που δεν μπορούν να στηρίξουν σωστά το κορμάκι τους, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να κρατήσουν τους αεραγωγούς ανοιχτούς, να μην πέφτει το κεφάλι τους μπροστά, να μην είναι διπλωμένα στην κοιλιά.

Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση σχετικά με την τοποθέτηση νεογέννητων μωρών σε μάρσιπους αγκαλιάς και δείτε οπωσδήποτε (με ήχο) το παρακάτω βίντεο που δείχνει πώς πρέπει να υποστηρίζεται η πλάτη σε ένα νεογέννητο μωράκι ώστε να αναπνέει άνετα:

Να λοιπόν άλλος ένας λόγος γιατί ένας μάρσιπος αγκαλιάς πρέπει να έχει ανοιχτή ουρά και να προσαρμόζεται ελεύθερα και να ένας απ’ τους λόγους που ένα καλό ring sling είναι προτιμότερο για νεογέννητα απ’ ό,τι ένα pouch.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε επίσης:
Όρθια θέση για νεογέννητα μωράκια
Σωστή τοποθέτηση για άνεση και ασφάλεια
Bag slings - αποφύγετέ τα για την ασφάλεια του μωρού σας
Ανοιχτά πόδια και σωστή θέση για τα ισχία στα μωρά
Συγκρίσεις για καλύτερη επιλογή
Τι βλέπει το μωρό απ’ το καρότσι

Βρείτε επίσης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω:
http://www.paidiatros.com/children/Plagiocephaly/ 
http://www.iatrikionline.gr/Ortho_51/1.pdf
http://www.sleepywrap.com/2008/11/strollers-baby-carriers-and-infant-stress/#spine-development-in-an-infant
http://greekmoms.blogspot.com/2011/01/blog-post_5213.html
Blois, M. (2005). Babywearing. Pharmasoft Publishing


(*) Η σπονδυλική στήλη έχει τέσσερα φυσιολογικά κυρτώματα. Δυο από αυτά στρέφουν το κυρτό προς τα εμπρός (αυχενική και οσφυϊκή μοίρα) και δυο στρέφουν το κυρτό προς τα πίσω (θωρακική και ιεροκοκκυγική μοίρα).


13 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!Πολλές πληροφορίες συγκεντρωμένες και γραμμένες με απλό και κατανοητό τρόπο!Για άλλη μια φορά, ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Σε παρακολουθώ καιρό και ομολογουμένως με εντυπωσιάζει το πάθος με το οποίο υποστηρίζεις τους μάρσιπους που φτιάχνεις. Για άλλη μια φορά ομως σε βλέπω να μπαίνεις σε διαδικασία αρνητικής διαφήμισης επώνυμης μάρκας. Η ερώτησή μου είναι απλή και αν θέλεις απαντάς. Τόσα χρόνια που κυκλοφορούν αυτοί οι μάρσιποι στην αγορά με επωνυμία, πιστοποιήσεις και εγγυήσεις, είναι δυνατόν να είναι βλαβεροί για ένα μωρό; Και μιλάμε για μια μάρκα με ιστορία και διεθνή αναγνώριση, όχι ότι να ΄ναι. Καταλαβαίνω την ανάγκη σου να τονίσεις τα θετικά των δικών σου μάρσιπων (και εγώ sling και pouch χρησιμοποιώ) όμως μήπως κάποιες φορές ξεφεύγεις; Δεν μπορεί να είναι μόνο τα δικά μας καλά και όλων των άλλων όχι... Το ότι χρησιμοποίησες ένα "ίσως" δεν σώζει την κατάσταση. Η δυσφημισούλα έπεσε...

Δημήτρης είπε...

Ανώνυμε, μου κάνει εντύπωση το επιχείρημα περί επώνυμης μάρκας και πολλών χρόνων κυκλοφορίας. Την προηγούμενη χρονιά αποσύρθηκαν από την αγορά πλαστικά μπιμπερό με δισφαινόλη επειδή αποδείχθηκε ότι είναι βλαβερά ( http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=10931019 ). Κι αυτά κυκλοφορούσαν πολλά χρόνια και τα έφτιαχναν μεγάλες εταιρείες. Μήπως πρέπει να μην αναφέρονται τα πλεονεκτήματα του θηλασμού επειδή μεγάλες εταιρείες εδώ και δεκαετίες παράγουν γάλα για μωρά σε σκόνη; Μήπως δεν πρέπει να μιλάμε για σωστή διατροφή ή ότι τα trans λιπαρά βλάπτουν, λόγω των fast foods που είναι γνωστές μάρκες ή επειδή εδώ και πολλά χρόνια παράγονται μαργαρίνες; Τελικά το κάπνισμα βλάπτει ή επειδή τα τσιγάρα είναι γνωστές μάρκες και κυκλοφορούν πολλά χρόνια δεν υπάρχει πρόβλημα;

sstamoul είπε...

@ Ανώνυμος/η:
Αν και με παρακολουθείς καιρό, δεν αναγνωρίζεις σωστά: υποστηρίζω με πάθος το babywearing, όχι τους μάρσιπους που φτιάχνω.

Δεν δυσφημίζω καμιά συγκεκριμένη μάρκα, περιγράφω (τεκμηριωμένα) τα σημεία σύγκρισης ανάμεσα σε γενικότερες κατηγορίες.

Δεν είναι "μόνο τα δικά μου" καλά. Στο βίντεο συγκρίνω - και απορρίπτω για το σκοπό της σύγκρισης - ένα δικό μου pouch, ελπίζω ότι το είδες. Με τον ίδιο τρόπο που το δικό μου pouch δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό μου (στη συγκεκριμένη ηλικία), έτσι και η κατηγορία μάρσιπων που στο εξωτερικό ονομάζουν crotch danglers (επειδή κρεμούν το μωρό απ' τον καβάλο) δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό μου (για τους λόγους που εξηγούνται στην ανάρτηση).

Πολλές απ' τις (πολλές) εταιρίες που φτιάχνουν συμβατικούς μάρσιπους, φτιάχνουν ένα σωρό άλλα προϊόντα και βρεφικά είδη που χρησιμοποιώ καθημερινά και χαίρομαι που υπάρχουν. Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με καιμία εταιρία και με καμία μάρκα συγκεκριμένα. Ψάχνω το καλύτερο για το μωρό μου και ευτυχώς έχω πια πολλές επιλογές.

Θα μ' έχεις διαβάσει επίσης πολλές φορές όταν λέω ότι πιστεύω πως είναι προτιμότερο για ένα μωρό να κρέμεται απ' το χειρότερο μάρσιπο του κόσμου πάνω στη μαμά του, παρά να είναι παρατημένο όλη μέρα σε κάποιο καθισματάκι. Αν ήταν η μόνη επιλογή που είχα, θα το χρησιμοποιούσα συνέχεια (ή τουλάχιστον όσο θα άντεχε η μέση μου). Θεωρώ ότι πάντα θα είχα ένα σεντόνι ανάμεσα στις επιλογές μου. Ναι, βρίσκω πως ένα σεντόνι είναι 100 φορές προτιμότερο για το μωρό μου από τα crotch danglers (κι ας μην έχει "πιστοποιήσεις"!). Και δεν είναι "δικό μου", δεν πουλάω σεντόνια, θα βρεις όμως οδηγίες στο site μου για το πώς να φορέσεις το μωρό σου με ένα σεντόνι αν το θέλεις.

Θα είδες επίσης την ανάρτησή μου σχετικά με τους μάρσιπους αγκαλιάς που δοκιμάζω και συγκρίνω συνεχώς και θα είδες πως όλους τους θεωρώ προτιμότερους. Πολλούς απ' αυτούς τους χρησιμοποιώ πολύ συχνά με τα μωρά μου (και το λέω, το "διαφημίζω" θα έλεγες εσύ, εγώ λέω ότι σ' ένα blog μπορούμε να γράφουμε τη γνώμη μας άνετα).

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου (και που με παρακολουθείς!), καλή συνέχεια, καλό babywearing!

sstamoul είπε...

@ Φωτεινή: Νομίζω, όπως σου το έχω ξαναπεί, ότι είσαι τόσο master που θα έπρεπε να μας φτιάξεις βιντεάκια με οδηγίες! Σ' ευχαριστώ, εγώ!

@ Δημήτρης: Σ' ευχαριστώ πολύ. Τόσο εύστοχο το σχόλιό σου!

Sike είπε...

teleio!


"δεν πουλάω σεντόνια" hahaha :D

Ανώνυμος είπε...

Υποστηρίζεις δηλαδή ότι δεν πουλάς τίποτα; πόσο αστείο!
Δυσφημίζεις άλλες μάρκες με πάρα πολύ έξυπνο τρόπο !

sstamoul είπε...

@ Ανώνυμος:
Θα πρότεινα να ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα στο παραπάνω σχόλιο. Μάλλον κάτι σου ξέφυγε.

@ Sike:
Φαίνεται πως διασκεδάζω πολύ κόσμο τώρα τελευταία... :-) (τουλάχιστον έχω εμπιστοσύνη στη δική σου αίσθηση του χιούμορ)

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι η τελευταία σου ανάρτηση δεν ήτανε μια "αυθόρμητη" φωτογραφία στην διαδήλωση στο Σύνταγμα με το μωρό στο μάρσιππο!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε / Αγαπητή Ανώνυμη,

Έτυχε να δοκιμάσω μάρσιπους του εμπορίου. Κάποια στιγμή συνάντησα τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Γεμάτη φωτογραφίες από μαμάδες και μπαμπάδες και έχουν πάνω τους τα μωρά τους όλη τη μέρα και δεν κουράζονται ενώ ταυτόχρονα τρέχουν πίσω από τα μεγαλύτερα παιδιά τους! Σκέφτηκα, πως είναι δυνατόν??? Εγώ γιατί κουράζομαι μετά από μισή ώρα? Γιατί τα δικά μου παιδιά δεν χαμογελάνε όταν βλέπουν το μάρσιπο αλλά γκρινιάζουν για να βγουν??? Γιατί??? Διαβάζοντας τις αναρτήσεις στο μπλογκ βρήκα πολλές διαφορές, λιγότερα μαξιλαρακια (δεν ιδρώνει το παιδί ακόμα και το χειμώνα), το μωρό σε ακουμπάει, δεν φοβάσαι μη σου πέσει, έχει τη σωστή στάση σώματος (λόγω ενός μικροπροβλήματος με συμβουλή γιατρού έπρεπε να κρατάω το πρώτο μου παιδί στη στάση με τα γόνατα ψηλά κολλημένο πάνω μου αρκετές ώρες την ημέρα. Το έχεις δοκιμάσει χωρίς μάρσιπο? Έφτιαξε η σπονδυλική στήλη του παιδιού και διαλυθηκε η δική μου μέση... Δεν ήξερα τότε...)

Τελοσπάντων, αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν κάνουν όλοι οι μαρσιποι την ίδια δουλειά και θα ήταν παράλειψη της Στέλλας να μην κάνει αυτή τη σύγκριση.

Εξάλλου υπάρχουν στην ιστοσελίδα οδηγίες για να φτιάξεις μόνος σου όλα τα είδη μάρσιπων. Με λίγο χρόνο και πραγματικά ελάχιστα χρήματα. Δεν μπορείς να κατηγορείς αυτόν τον άνθρωπο που σου προσφέρει δωρεάν τον τρόπο, τη γνώση και την εμπειρία της ότι θα έγραφε κάτι για να κερδίσει περισσότερα χρήματα.

Με εκτίμηση,
Αγγελική.

sstamoul είπε...

@ Αγγελική: Πιστεύω πως περισσότερο απ' την πιο ακριβοπληρωμένη διαφήμιση μετράει η ελεύθερα προσφερόμενη προσωπική γνώμη όσων έχουν πραγματική εμπειρία με μάρσιπους διάφορων τύπων. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που μοιράστηκες τη δική σου.

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο παιδίατρος μας με είδε με το σλινγκ (το οποίο λατρεύω τόσο εγώ όσο και ο γιος μου) ενθουσιαστηκε. Μου τόνισε το πόσο καλό κάνει για τα ισχύα τους η συγκεκριμένη θέση και πόσο καλύτερος είναι σε σχέση με τους μάρσιπους του εμπορίου που το παιδί κρέμεται.

Μου ειπε τα ίδια που λέει και η Στέλλα χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον. Από κει και πέρα ο καθένας επιλέγει ότι θέλει και του αρέσει.

Αρχικά και γω ήμουν υπέρ των μαρσιπων του εμπορίου. Θεωρούσα πως δεν έχουν διαφορά μέχρι που δοκιμασα το μει ται και το σλινγκ.

Δεν μπορώ να τα συγκρινω. Το πως αγκαλιάζει το κορμί του μωρού και το τοποθετεί σε στάση αγκαλιάς νομίζω είναι πολύ καλύτερο από το να βάζεις ένα μωράκι να κρέμεται.

Ευαγγελία

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο παιδίατρος μας με είδε με το σλινγκ (το οποίο λατρεύω τόσο εγώ όσο και ο γιος μου) ενθουσιαστηκε. Μου τόνισε το πόσο καλό κάνει για τα ισχύα τους η συγκεκριμένη θέση και πόσο καλύτερος είναι σε σχέση με τους μάρσιπους του εμπορίου που το παιδί κρέμεται.

Μου ειπε τα ίδια που λέει και η Στέλλα χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον. Από κει και πέρα ο καθένας επιλέγει ότι θέλει και του αρέσει.

Αρχικά και γω ήμουν υπέρ των μαρσιπων του εμπορίου. Θεωρούσα πως δεν έχουν διαφορά μέχρι που δοκιμασα το μει ται και το σλινγκ.

Δεν μπορώ να τα συγκρινω. Το πως αγκαλιάζει το κορμί του μωρού και το τοποθετεί σε στάση αγκαλιάς νομίζω είναι πολύ καλύτερο από το να βάζεις ένα μωράκι να κρέμεται.

Ευαγγελία