Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Με επένδυση-μαξιλαράκι για το μάρσιπο sling;

Μιας και όλα τα Αστεράκι slings φτιάχνονται κατά παραγγελία, το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου θα ήταν να βάζουμε επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες αν κάποιος μας το ζητήσει (κάνουμε άλλωστε κάτι αντίστοιχο στις ράντες των mei tai). Και, μια φορά στο τόσο, βρίσκεται κάποιος που το ζητάει. Η γνώμη μου είναι κατηγορηματική: θα κάνει το sling σου πιο δύσχρηστο και πιο ογκώδες, θα σε δυσκολέψει αφάνταστα σε κάποιες θέσεις, συχνά δεν θα επιτρέπει σωστή θέση του μωρού και θα ζεσταίνεστε απλώς περισσότερο (χωρίς κανένα λόγο).

Θα εξηγήσω όλα αυτά λίγο παρακάτω, αλλά πρώτα θέλω να παρατηρήσετε ορισμένα σημεία:
- Δεν το βρίσκω καθόλου τυχαίο που στα slings με επένδυση είναι απαραίτητο να διαλέξει κανείς σωστά το μέγεθος που θα επιλέξει προκειμένου το sling να εφαρμόζει σωστά (μειώνοντας έτσι την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία του).
- Δεν το βρίσκω καθόλου τυχαίο που μια απ’ τις διάσημες εταιρίες μάρσιπων slings με μαξιλαράκι (κυκλοφορούν και στην Ελλάδα), κάθε φορά που «εξελίσσει» το sling της, αφαιρεί μαξιλαράκι απ’ το προϊόν της και το κάνει όλο και ελαφρύτερο με «λιγότερη επένδυση»!
- Και δεν το βρίσκω καθόλου τυχαίο που πριν από λίγο καιρό η ίδια εταιρία κυκλοφόρησε και προωθεί ένα καινούριο μοντέλο χωρίς σχεδόν καθόλου μαξιλαράκι (και διαφημίζει: «με το 1/3 της επένδυσης» του κλασικού τους μοντέλου)! (Στο καινούριο μοντέλο είναι και η ουρά λίγο πιο ανοιχτή. Αν αλλάξει λίγο ακόμα, θα καταφέρει να μοιάζει πολύ με ένα Αστεράκι Sling - με διπλάσια τιμή και σε περιορισμένα χρώματα!)
- Τέλος, δεν το βρίσκω καθόλου τυχαίο το ότι σε reviews σε διεθνή fora σχετικά με το babywearing, οι 8 στις 10 γνώμες-reviews λένε “It’s nice, but Ι wish there was less padding”! (Φυσικά, υπάρχουν αντίστοιχα γνώμες που υποστηρίζουν το «μαξιλαράκι», απλά μετρήστε τις μεν και τις δε!)

Γωνία ποδιών και υποστήριξη ισχίων
Διαβάστε λοιπόν τις ορθοπεδικές μελέτες (που αναφέρονται συχνά ως «references» στα περισσότερα sites για το babywearing) σχετικά με τη σωστή θέση των ποδιών του μωρού: πρέπει να είναι ανοιχτά (σε γωνία περίπου 90 μοιρών μεταξύ τους) και πρέπει να είναι σηκωμένα, με τα γόνατα ψηλότερα απ’ τον πωπό (ιδανικά σε γωνία 110 μοιρών από τον κάθετο άξονα του κορμού)*. Αναφέρθηκα εκτεταμένα σ’ αυτό στη σχετική ανάρτηση εδώ (αν δεν την έχετε διαβάσει, δείτε το).

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες πώς αυτό επιτυγχάνεται τέλεια στα slings χωρίς μαξιλαράκι, όπου το λεπτό ύφασμα μπορεί να μπει άνετα κάτω απ’ το πόδι του μωρού, ως το γόνατο τουλάχιστον, υποστηρίζοντας σωστά αυτή τη σωστή θέση. Σωστή γωνία ποδιών του μωρού για τα ισχία ακόμα και σε νεογέννητα μωράΣυγκρίνετε τώρα αυτές τις φωτογραφίες με τις παρακάτω (με sling με επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες):Το μαξιλαράκι στο μάρσιπο οδηγεί σε λάθος γωνία για τα ισχία του μωρού, αφήνοντας τα πόδια να κρέμονται ίσια κάτωΕδώ τα πόδια του μωρού είναι αναγκαστικά σχεδόν τεντωμένα προς τα κάτω, αυτό το χοντρό μαξιλαράκι δεν μπορεί εύκολα να μπει ανάμεσα στο γόνατο και το μηρό του παιδιού. Το πόδι δεν υποστηρίζεται (όχι μόνο δεν είναι στη σωστή γωνία, αλλά δεν στηρίζεται σχεδόν καθόλου) και το μόνο που κρατά το μωρό μέσα στο sling είναι το πόσο σφιχτά είναι δεμένο το sling (σχεδόν μόνο στον πωπό). Είναι έτσι άβολο για το μωρό (η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν μπαίνει σωστά στην κοτύλη) και συχνά ο γονιός που το φοράει αναγκάζεται να κρατάει το μωρό με το ένα χέρι (προκειμένου να βεβαιώνεται ότι δεν θα γλιστρήσει από κάτω).

Σημ. 1: Θα μπορούσε κανείς να κάνει το ίδιο λάθος (πόδια να κρέμονται κάτω) και με ένα sling χωρίς μαξιλαράκι. Ωστόσο, στα slings με μαξιλαράκι η σωστή τοποθέτηση σ' αυτή τη θέση είναι πολύ δύσκολη (ειδικά για μικρά μωράκια).
Σημ. 2: Οι παραπάνω φωτογραφίες βρίσκονται στις «προωθητικές» σελίδες ενός site από το εξωτερικό (που πουλάει slings με μαξιλαράκι). Συχνά σε gallery με φωτογραφίες γονιών που φοράνε τα μωρά τους βλέπει κανείς «λαθάκια», μου φαίνεται ok να κυκλοφορούν φωτογραφίες όπου η τοποθέτηση είναι λάθος αν είναι απλά σε gallery pages. Πιστεύω όμως πως έχει διαφορά όταν αυτές οι φωτογραφίες εμφανίζονται ως «τρόποι για να φοράει κανείς το μωρό του», γιατί απλούστατα δεν είναι αποδεκτοί τρόποι και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και να οδηγήσουν σε μη ασφαλές babywearing!


Απόσταση από το σώμα του γονιού και ασφάλεια
Το δεύτερο πιο συνηθισμένο παράπονο όσων χρησιμοποιούν sling με μαξιλαράκι είναι ότι δεν καταφέρνουν να σφίξουν την πάνω άκρη αρκετά ώστε να αγκαλιάζει το μωρό κοντά στο σώμα τους. Τις περισσότερες φορές, το μαξιλαράκι φτάνει ως τους κρίκους (δεν μπορεί να περάσει από μέσα φυσικά) και το σφίξιμο αναγκαστικά σταματά εκεί. Έτσι, βλέπουμε συχνά μωρά να «κρέμονται» πολύ μακριά απ’ το σώμα του γονιού. Αυτό δεν είναι ούτε ασφαλές, ούτε άνετο. Συχνά η συμβουλή που δίνεται στις online συζητήσεις σε τέτοια «προβλήματα» είναι: «προσπάθησε να αφαιρέσεις το μαξιλαράκι απ’ το sling σου»!
Το βίντεο περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα (και τη λύση):


Στην παρακάτω φωτογραφία χρησιμοποιώ ένα Αστεράκι sling (χωρίς επένδυση). Η κόρη μου έχει τα πόδια της σωστά (στη σωστή γωνία, με τα γόνατα λυγισμένα ψηλά και τα πόδια ανοιχτά), μπορώ να τη φοράω μπροστά μου (αυτό με βολεύει άλλωστε για να μπορούμε να κάνουμε κούνια!) και το σώμα της ακουμπάει το δικό μου. Είμαστε έτσι και οι δυο άνετες και έχω τα χέρια μου εντελώς ελεύθερα, νιώθοντας 100% ασφαλής. Σωστή απόσταση του μωρού στο μάρσιπο από το σώμα του γονιού για άνεση και ασφάλειαΣτην παρακάτω φωτογραφία αντίθετα, χρησιμοποιώ ένα sling με μαξιλαράκι. Φόρεσα την κόρη μου αναγκαστικά στο πλάι προκειμένου να μπορεί να ανοίξει καλά τα πόδια της γύρω μου για να είναι τα γόνατά της ψηλά. (Στη θέση μπροστά μου, το μαξιλαράκι την εμπόδιζε να σηκώσει τα γόνατα σωστά, θα έπρεπε να πόδια της να κρέμονται κάτω). Όμως το μωρό είναι μακριά μου. Θα ήθελα να σφίξω την πάνω άκρη του sling προκειμένου να φέρω το σώμα της κοντά (όπως το κρατάω στη δεύτερη φωτογραφία). Η κλειστή ουρά δεν μου το επιτρέπει εύκολα αυτό. Η επένδυση-μαξιλαράκι εμποδίζει στη σωστή προσαρμογή αυτού του sling Σημ.: Υπάρχει μια τεχνική που χρησιμοποιείται στα slings με κλειστή ουρά και μαξιλαράκι (λέγεται bubbling), με την οποία θα μπορούσα (χωρίς όμως το μωρό μέσα) να τραβήξω σιγά-σιγά λίγο απ’ το πάνω μέρος μέσα από τον κρίκο για να καταφέρω το στόχο μου. Στο σημείο όπως που το μαξιλαράκι φτάνει στον κρίκο (και δείτε, είναι ήδη πολύ κοντά) θα αναγκαζόμουν να σταματήσω χωρίς να έχω πετύχει τη σωστή θέση. (Αυτό είναι και ο λόγος που θα έπρεπε να προσέξω στην επιλογή μεγέθους του sling μου όταν αυτό έχει μαξιλαράκια: δεν προσαρμόζεται απεριόριστα και ένα μέγεθος δεν κάνει σε όλους!).

Ανεμπόδιστη προσαρμογή για ευελιξία
Δείτε αντίστοιχα στο παρακάτω βίντεο, πόσο εύκολα «γλιστράω» το ύφασμα στους κρίκους για να το προσαρμόσω όσο ακριβώς θέλω προκειμένου να θηλάσω το μωρό μου (με το μωρό μέσα). Το Αστεράκι μου είναι χωρίς μαξιλαράκι στις άκρες και μόνο έτσι μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς περιορισμούς!


Ένα sling με μαξιλαράκι-επένδυση στις άκρες δεν προσφέρεται για θηλασμό με την ίδια άνεση (είναι δυσκολότερο να βάλεις ένα μωρό οποιουδήποτε μεγέθους ακριβώς στη θέση που σ’ εξυπηρετεί για να θηλάσεις).
Αντίστοιχα, σε ένα sling με μαξιλαράκι είναι σχεδόν αδύνατον να φορέσεις το μωρό στην πλάτη (δεν μπορείς να σφίξεις αρκετά το ύφασμα πίσω απ’ την πλάτη του μωρού), γι’ αυτό και οι εταιρίες που πουλάνε τέτοιου είδους padded slings δεν δίνουν την πλάτη ως εναλλακτική θέση. Ενώ σε ένα sling χωρίς επένδυση αυτό είναι κάτι που κάνεις εύκολα και άνετα!Η θέση στην πλάτη είναι αδύνατη αν ο μάρσιπος έχει επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες και κλειστή ουρά. Στις φωτογραφίες, γίνεται εύκολα με Αστεράκι Sling!
Και όλα αυτά εκτός από το ότι η επένδυση μου φαίνεται σχεδόν ανυπόφορη το καλοκαίρι λόγω ζέστης, είναι αδύνατον να φορέσεις δύο slings μαζί (π.χ. για δίδυμα ή για θέση ρεψίματος) και το sling με χοντρή επένδυση δεν χωράει εύκολα πουθενά!
Και, αν με αφορμή το επιχείρημα των υποστηρικτών της επένδυσης, αναρωτιέστε: «δεν θα κόβει τα ποδαράκια του μωρού το ύφασμα πίσω απ’ τα γόνατα;» η απάντηση είναι όχι! Όταν η γωνία του ποδιού είναι σωστή όπως λέγαμε παραπάνω, δεν είναι το ύφασμα πίσω απ’ τα γόνατα που στηρίζει το βάρος του μωρού! Δείτε το με λεπτομέρειες στην ανάρτηση σχετικά με την όρθια θέση και στην ανάρτηση σχετικά με την κατανομή του βάρους.
Ζητώ συγγνώμη που αυτή η ανάρτηση βγήκε τόσο μεγάλη, ελπίζω να βρίσκετε ότι άξιζε τον κόπο. Θα ήθελα πολύ τις γνώμες σας (τα παραπάνω άλλωστε δεν είναι παρά η δική μου γνώμη - με εξαίρεση τα δεδομένα για τη σωστή τοποθέτηση των ποδιών για τα ισχία, που δεν είναι γνώμη μου αλλά γνώμη ειδικών*). Όπως έχω ξαναπεί θεωρώ πως ένα κακοσχεδιασμένο sling είναι χίλιες φορές προτιμότερο απ’ το να χάνει το μωρό την αγκαλιά της μαμάς του και ότι όσο άβολος κι αν είναι ο μάρσιπος που χρησιμοποιείται προσφέρει πάντα περισσότερα στο μωρό απ’ ό,τι το καρότσι ή το καθισματάκι. (Αρκεί φυσικά να μην είναι τόσο κακοσχεδιασμένος που να καταλήγει επικίνδυνος, όπως αυτοί εδώ). Όσο περισσότερα καλά slings κυκλοφορούν τόσο πιο χαρούμενη είμαι!
Όπως λέω πάντα, δοκιμάστε στην πράξη, με το μωρό σας, πριν επιλέξετε. Η δική σας γνώμη και το πώς νιώθετε εσείς με το μωρό σας είναι το κυριότερο που μετράει!
Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

*«If the legs are bent more than 90° (about 100 - 110°) and spread approximately 90° (in the medical literature one gives the half angle between the femurs i.e. 45°, the femur head fits ideally in the hip socket. Thus favors its healthy development.» Dr. Evelin Kirkilionis, Forschungsgruppe Verhaltensbiologie des Menschen (FVM), Freiburg/Germany, Article Published in "mothering magazine" July/August 2006 No 136.
Διαβάστε επίσης:
Νεογέννητα μωράκια σε μάρσιπο: αναπνοή και σπονδυλική στήλη
Με νεογέννητο μωράκι σε όρθια θέση σε μάρσιπο sling
Με το μωρό στον ώμο!

3 σχόλια:

Φωτεινή είπε...

Όσο μεγάλες κι αν είναι οι αναρτήσεις σου, είναι πάντα ενδιαφέρουσες!

Δεν έχω δοκιμάσει sling με επένδυση, οπότε κανονικά δε θα έπρεπε να εκφέρω άποψη, απλά έχω βολευτεί τόσο πολύ με sling χωρίς επένδυση, που δε μου κάνει καμία αίσθηση να το δοκιμάσω...Μου φαίνεται άβολο και ογκώδες κι εγώ έχω συνηθίσει να το κουβαλάω στην τσάντα μου!

kyriop είπε...

Το πρώτο sling που πήρα είχε επένδυση στον ώμο. Το πρόβλημα ήταν ότι μου πίεζε άσχημα το λαιμό και με πονούσε, όταν έβαζα το μωρό στο ύψος και στη θέση που ήθελα. Ευτυχώς το μέγεθος του sling ήταν αρκετά μεγάλο κι έτσι έκοψα το κομμάτι με την επένδυση και έραψα το υπόλοιπο πανί με τους κρίκους όπως περιγράφεις στο site σου. Το χρησιμοποιώ ακόμα και τώρα που ο μικρός είναι 2,5 και το έχω πάντα στην τσάντα μου για ώρα ανάγκης.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σου στο babywearing!

eudokia είπε...

Στέλλα πραγματικά η βοήθειά σου έιναι πολύτιμη!
αν θες, δες στο μπλογκ μου μια αναρτηση με μια φωτο της μικρής! είναι σχετική!
http://ilovescrapbook.blogspot.com/2010/04/sas-lil-sketch.html
φιλιά!