Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Με ανακούφιση (επιτέλους κάποιος δίνει προσοχή)!

Εδώ και πολύ καιρό, όσοι ασχολούμαστε σοβαρά με το babywearing, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους γονείς σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους μάρσιπων που κυκλοφορούν και να τους βοηθήσουμε να κάνουν προσεκτικές επιλογές. Με ανακούφιση είδα πρόσφατα ότι ασχολήθηκαν και με το θέμα και επίσημοι φορείς στην Αμερική.

Σας θυμίζω (και σας παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε) την ανάρτηση που έκανα περίπου ένα χρόνο, στην οποία αναφερόμουν πολύ συγκεκριμένα στους μάρσιπους τύπου bag slings και στα προβλήματα που αυτοί παρουσιάζουν.

Και σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις μας, έχω την ευκαιρία να κάνω ξανά και ξανά την ίδια προειδοποίηση: με τα bag slings είναι σχεδόν αδύνατον να τοποθετήσει κανείς το μωρό στη σωστή θέση, ο κίνδυνος να βρεθεί το μωρό με το κεφάλι διπλωμένο προς το στήθος είναι πολύ μεγάλος. Είναι σημαντικό να μάθει κανείς να ξεχωρίζει τα bag slings: τα λέμε έτσι ακριβώς γιατί θυμίζουν περισσότερο τσάντα και λιγότερο μάρσιπο αγκαλιάς. Δεν έχουν κρίκους, έχουν ένα ιδιαίτερα «καμπυλωτό» σώμα (άλλες φορές με επίπεδο πάτο και όρθια πλαϊνά μέρη, σα βαρκούλα και άλλες φορές σαν υφασμάτινη τσάντα) και συνήθως έχουν ελαστικές άκρες που σουρώνουν στο πάνω μέρος. Κάποια από αυτά έχουν ένα λουράκι «ασφαλείας» για να δένεται το μωρό στο κάτω μέρος (αυτό και μόνο μου δημιουργεί ανασφάλεια, αν χρειάζεσαι να «δένεις το μωρό» στο μάρσιπο, κάτι δεν πάει καλά).
Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε τα bag slings, είναι απ’ το πώς τοποθετείται το μωρό μέσα σ’ αυτά. Τις περισσότερες φορές κρέμεται πολύ χαμηλά στο σώμα του ανθρώπου που το φοράει (κάτω απ’ τον αφαλό), το μωρό είναι «χαμένο» στο βάθος του μάρσιπου, το σώμα του είναι σηνήθως διπλωμένο, το σαγόνι του μωρού ακουμπάει στο στήθος του με μια έντονα καμπουριαστή πλάτη και ο γονιός δεν μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή το μωρό του και να βεβαιώνεται για την ασφάλειά του. Το ότι έχουν τη λέξη sling στο όνομά τους δεν πρέπει να σας μπερδεύει! Μάρσιπος αγκαλιάς είναι αυτός που μας βοηθάει να κρατάμε το μωρό μας ακριβώς όπως θα το κρατούσαμε αγκαλιά και ποτέ δεν θα κρατούσαμε το μωρό μας έτσι διπλωμένο και μακριά μας!
Πάντα απορούσα πώς γίνεται κάποιος να επιλέγει αυτόν τον τύπο μάρσιπου, από τις φωτογραφίες και μόνο βλέπει κανείς πόσο άβολα αλλά και επικίνδυνα είναι τα bag slings. Το έλεγα και το ξαναέλεγα και πολλές φορές η γνώμη μου θεωρήθηκε μεροληπτική (ακόμα και ανταγωνιστική). Έτσι, χάρηκα πάρα πολύ που επιτέλους στις φωνές μας ήρθε να προστεθεί και μια επίσημη άποψη από κυβερνητικό φορέα! Με ανακούφιση διάβασα τη σχετική προειδοποίηση που εκδόθηκε στην Αμερική σχετικά με τα bag slings και ελπίζω τώρα να το σκεφτεί κανείς καλύτερα πριν επιλέξει αυτόν τον τύπο μάρσιπου.
Φωτογραφία από την επίσημη προειδοποίηση κυβερνητικού φορέα στην Αμερική σχετικά με την ασφάλεια των slings.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να αξιολογήσει κανείς καλά τις διαφορές με τα ring slings (με ανοιχτή ουρά που προσαρμόζεται ελεύθερα με κρίκους και χωρίς επένδυση-μαξιλαράκι) και να κάνει τις συγκρίσεις που πρέπει.

Δείτε σχετικά σε παλιότερες αναρτήσεις:
Ξαπλωμένο μωράκι σε Αστεράκι slingΠώς τοποθετεί κανείς σωστά ένα μωράκι στην ξαπλωτή θέση σε μάρσιπο αγκαλιάς ring sling: το μωρό είναι άνετα ξαπλωμένο σαν να είναι στο κρεβάτι του, η πλάτη του είναι ίσια, το πρόσωπό του είναι ψηλά και βλέπει τη μαμά, το κεφάλι είναι στηριγμένο και υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση ανάμεσα στο σαγόνι του μωρού και στο στήθος του, εξασφαλίζοντας ότι αναπνέει άνετα και ελεύθερα. Δείτε τις φωτογραφίες από μωράκια τοποθετημένα σωστά σε Αστεράκι slings και προσέξτε τη διαφορά!



Μωράκι σε όρθια θέση σε Αστεράκι slingΜωράκια σε όρθια θέση σε μάρσιπο αγκαλιάς ring sling: τέλεια υποστήριξη, σωστή εφαρμογή, το μωρό είναι ψηλά στο σώμα του ανθρώπου που το φοράει, η κοιλίτσα του ακουμπά στο στήθος της μαμάς ή του μπαμπά, η πλάτη είναι σε φυσική θέση και η αναπνοή είναι ελεύθερη.



Διαβάστε επίσης:
Με στενή επαφή είναι καλύτερα
Ανοιχτά πόδια στα μωράκια σε μάρσιπους αγκαλιάς
Με βίντεο για να βολευτείς το sling σου καλύτερα
Με το μωρό σε απόσταση φιλιού!
Με προσοχή! (για άνεση και ασφάλεια για σένα και το μωρό σου)

(Με το φόβο να φανεί ότι κομπάζω, χαίρομαι τόσο όταν αποδεικνύεται «επίσημα» πως έχω δίκιο! «I hate to say ‘I told you so’ but, hey, “I told you so”!» )

Σαν συμπέρασμα σε αυτήν την ανάρτηση θα έκλεινα με τα εξής σημεία:
1. Το μωρό σας σε μάρσιπο αγκαλιάς είναι σαν να είναι στην αγκαλιά σας. Δεν το βάζετε στο sling για να «το ξεχάσετε» εκεί, το βάζετε εκεί για να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα (αλλά την προσοχή σας στο μωρό)! Πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι το μωρό σας είναι ευχαριστημένο εκεί, όπως θα ήταν στην αγκαλιά σας.

2. Διαβάστε σωστά τις οδηγίες του κατασκευαστή του sling σας και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους κανόνες σωστής τοποθέτησης. Τα νεογέννητα μωρά πρέπει πάντα να τοποθετούνται με τρόπο ώστε να υπάρχει ένα δάχτυλο απόσταση από το σαγόνι ως το στήθος τους, ή σε όρθια θέση, με την κοιλίτσα τους να ακουμπά στο στήθος της μαμάς ή του μπαμπά. Η σωστή χρήση του sling σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση όποιου τύπου κι αν είναι. Αν έχετε αμφιβολία για το αν τοποθετείτε σωστά το μωράκι σας, ελάτε σε μια συνάντηση babywearing να το δούμε μαζί (είναι δωρεάν, δεν είναι διαφημιστικές, γίνονται σε "ουδέτερο χώρο" - όχι σε κατάστημα, και μπορείτε να έρθετε με το μάρσιπο αγκαλιάς σας από όπου κι αν τον έχετε αγοράσει).

3. Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε τον κατάλληλο μάρσιπο αγκαλιάς, η καλύτερη λύση είναι να δοκιμάσετε στην πράξη και να συγκρίνετε οι ίδιοι την άνεση και την ασφάλεια που νιώθετε ότι σας προσφέρει ο κάθε τύπος. Οι πιο «διάσημες μάρκες» δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη επιλογή!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing, με ασφάλεια και σωστή κρίση!

3 σχόλια:

mamma είπε...

Congratulations!!!!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Υπέροχο ποστ!!!
Μπράβο Στέλλα, χίλια μπράβο! Για το ταλέντο και το μεράκι σου, για την υπομονή και την επιμονή σου, για τα όσα προσφέρεις σε μας και σε όλες τις οικογένειες που χρησιμοποιούν τα Αστεράκια σου... Τι να πω, δεν υπάρχουν λόγια, μόνο ΜΠΡΑΒΟ!!!
Φιλιά και αγκαλιές

Saigon και σία

Αργυρω είπε...

Συγχαρητηρια!